Seuraa 
Viestejä1783
Liittynyt13.9.2006

Oikein mainio dokumentti

Hans Prinzhornin taidekokoelma on yksi maailman erikoisimmista - kokoelman teokset ovat skitsofreniapotilaiden maalaamia. Kokoelmasta innoituksensa ovat saaneet mm. Paul Klee, Max Ernest, Salvador Dali ja Pablo Picasso.

http://areena.yle.fi/video/622866

Kommentit (10)

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461
Liittynyt20.10.2005

Onhan tuo iät ja ajat tunnettu ns. kansanviisautena, että hulluus ja nerous ovat varsin lähellä toisiaan. Jokin aika sitten asialle saatiin empiiristäkin näyttöä, kun Unkarin yliopistossa onnistuttiin jäljittämään geeni, joka liittyy skitsofreniaan ja luovuuteen.

suosittelen vierailemaan mikäli täällä päin maailmaa pörräätte:
http://www.museumdrguislain.be/

Ghentistä, Belgiasta löytyy museo jossa esitellään sekä mielenterveyden hoidon historiaa että taidetta, jota on potilaiden toimesta tehty. Tuli tutustuttua tuohon paikkaan opiskellessani Belgiassa ja täytyy sanoa, että aika vaikuttava museo!

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28076
Liittynyt13.5.2005

Mielenkiintoinen dokumentti ja tosi upeita duuneja. Aika järkyttävä oli se natsien propagandavideo.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Olipas kiehtova ja mielenkiintoinen dokkari.

(Tälläisestä maksaisin vapaaehtoisesti, fasistisia pakkomaksuja en tule hyväksymään. Ylen toimintaan jennkityylinen public broadcasting rahoitusmalli, kiitos. )

Hulluuden määritelmä on aina vaihdellut historian vaiheiden ja yhteiskuntien mukaan. Neuvostoliitto - esimerkiksi - romahti vasta 90-luvun alussa. Ennen sosialismin romahdusta siellä (= nyky-Venäjällä) vietiin mielisairaalaan kaikki sellaiset yksilöt, jotka uskalsivat olla eri mieltä kuin valtio; ihmisen täytyi olla hullu, jos hän uskalsi olla eri mieltä kuin ympäröivä yhteiskunta.
Kiinassa ei hurskastella mielisairaaloiden kanssa, siellä toisinajattelijat laitetaan suoraan vankilaan, mikä onkin paljon reilumpaa ja kunniallisempaa johtamista.

Tarkkailija
Hulluuden määritelmä on aina vaihdellut historian vaiheiden ja yhteiskuntien mukaan. Neuvostoliitto - esimerkiksi - romahti vasta 90-luvun alussa. Ennen sosialismin romahdusta siellä (= nyky-Venäjällä) vietiin mielisairaalaan kaikki sellaiset yksilöt, jotka uskalsivat olla eri mieltä kuin valtio; ihmisen täytyi olla hullu, jos hän uskalsi olla eri mieltä kuin ympäröivä yhteiskunta.
Kiinassa ei hurskastella mielisairaaloiden kanssa, siellä toisinajattelijat laitetaan suoraan vankilaan, mikä onkin paljon reilumpaa ja kunniallisempaa johtamista.Näen asian juurikin samoin... hullut ovat erityisen vaarallisia, mille tahansa elämää patoavalle kulttuurille. Hullut ovat anarkisteja, luonnon eheyttävä voimavara, kokemuksellisen vapauden symboli, joten hullun vangitseminen mielenvankilaan on loistava metafora.

Siksi vastustan kiinalaisten asennetta asiassa... he puhuvat liian suoraan, liian ymmärrettävästi tosinajattelijoista. Hulluista osuvin termi olisi kaiken kuvittelijat... koska hullun tapa ajatella väärin, leimataan aika usein myös kuvitteluksi... vitsi jonka vain oikeasti hullu ymmärtää.

Anarkistinen hulluus tarkoittaa myös vapautta "ajatella omilla aivoillaan", olla oma itsensä ja sanoa, mitä "oikeasti" ajattelee/kuvittelee.
Kuinka moni ihminen ajattelee, kun vallitsevan järjestelmän loogisuutta ja suorittamista sen raja ehtojen mukaan ei lasketa ajatteluksi. Yksikään ajatuskuvitus ei ollut omasi.
Tietämistä ei lasketa ajatteluksi, vaan aivopesuksi. Mielen onnisuneeksi vangitsemiseksi.

Jos halutaan säilyttää vallitseva kulttuuri,logiikka ja kaiken maailman ideologiat sun muut mielen vankilat... Hullut tulisi ehdottomasti laittaa mielenvankilaan... muutoin kaikki muuttuu, ja hullut määräävät suunnan... tämä on erityisen vaarallista niille, jotka tietävät paljon...

Paradoksaalisesti juurikin hulluuden anarkia luo järjestystä kaaokseen. Valoa pimeyteen...

T:order out of chaos

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

ois ollu kiva nähdä enemmän niitä taideteoksie ja kuunnella vähemmän turhaa lätinää.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Tarvitsisin Areenan ohjelmien katsomiseen suomalaisen proxyn, tietäisikö joku kenties ilmaista ja edes jotenkin toimivaa tällaista?

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat