Seuraa 
Viestejä45973

Onkohan foorumilla ketään joka tietäisi näkökyvystä jotakin ?

Näköni on muuten hyvä, mutta kuukauden verran takaperin huomasin koulutuspäivillä mielenkiintoisen ongelman.

Kun katson piirtoheittimellä heijastettua tekstiä, erotan normaalisti mustan ja punaisen tekstin, kun sen sijaan etenkin vihreä ja jossain määrin sininenkin muuttuu silmissäni epäselväksi töherrykseksi.

Joko olisi syytä lähtä juttelemaan optikon kanssa ?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Ihminen näkee eri värit hieman eri tavoin. Varsinkin talven hämärässä huomaa, kuinka siniset mainosvalot ovat parhaimmillaan vain epätodellista sinistä hohdetta, kun taas punainen piirtyy kirkkaana ja tarkkana kauas. Parhaiten ihmissilmä taitaa nähdä keltaista.

Voi siis hyvin olla, että näön huonontuessa sen huomaa ensin spektrin sinisessä päässä.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Sinulla voi olla lievä taittovirhe. Eri värit taittuvat eri tavalla silmän linssissä, joten käsittääkseni kaikkia värejä ei voi nähdä samanaikaisesti tarkasti: joko joku väreistä on terävämpi tahikka kaikki sopiasti epätarkkoja. Optikoilla on tapana hyödyntää tätä tosiseikkaa näöntarkastuksessa: ensin haetaan sellainen linssin voimakkuus, että mustavalkoinen kuva näyttää riittävän tarkalla. Sen jälkeen linssin voimakkuutta hienosäädetään kuviolla, jossa on esim. vihreä ja punainen kuvio. Linssin voimakkuudeksi haetaan sellainen, jolla molemmat näyttävät yhtä tarkoilta (tai epätarkoilta).

Tämä värien erilainen taittuminen aiheuttaa myös jännittävän stereoilmiön esimerkiksi pimeällä valomainoksissa, joissa on erivärisiä ledejä. Ainakin minusta eri värit näyttävät usein olevan hyvinkin voimakkaasti eri etäisyyksillä syvyyssuunnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat