Seuraa 
Viestejä978

Luettuani hesarin tämänpäiväisen uutisen http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tei ... 5251669290 kiinnostuin ottamaan hieman lisää selvää tapauksesta. Kysymys on hyvin mielenkiintoinen moraalisesti ja yhteiskunnallisesti.

Kyseessä on 14-vuotias tyttö, joka haluaa olla kaikkien aikojen nuorin maailmannympäripurjehtija. Hänen vanhempansa olivat maailmanympäripurjehtijoita. Hän syntyi vanhempiensa veneellä Uudessa-Seelannissa. Hän vietti neljä ensimmäistä elinvuottaan kokonaan merillä vanhempiensa mukana ja on viettänyt elämästään merillä purjehtimassa enemmän kuin on viettänyt maissa. Hän sanoo viihtyvänsä merillä paremmin kuin maissa. Hänen vanhempansa ja isovanhempansa ovat tukeneet tytön matkaa. Erityisesti tytön isä.

Hänen isänsä vakuuttaa tytön olevan täysin oppinut purjehtija ja he olivat yhdessä suunnitelleet tytön matkan. Syksyllä peliin puuttuivat kuitenkin, median avustuksella, Hollannin sosiaaliviranomaiset. He sanoivat matkan olevan liian vaarallisen 14-vuotiaalle, sekä merellä jopa kaksi vuotta kestävän yksinäisyyden kasvuikäisen henkiselle kehitykselle mahdollisesti tuhoisan. Dekkeriä kiellettiin lähtemästä matkalle ja hänet asetettiin viranomaisvalvontaan.
Tytön isovanhemmat ovat medialle kirjoittamassaan avoimessa kirjeessä sanoneet, että matkan evääminen ja viranomaistarkkailuun joutuminen muuttivat aiemmin iloisen ja ulospäin suuntautuneen tytön sulkeutuneeksi ja apaattiseksi.

Nyt joulukuussa tyttö karkasi ("karkasi"?) kotoaan isänsä luota ja löytyi viikkoa myöhemmin Hollannin Antilleilta Karibianmereltä (ks. Hesarin uutinen). Sosiaaliviranomaiset ovat todenneet mediassa, että tyttö tulisi ottaa pois isänsä luota, koska isä on suunnitelmia vahvimmin rohkaissut, ja jos tyttö ei suostu muuttamaan äitinsä luokse niin häntä uhkaa pakkohuostaanotto.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (22)

Kyllä pitäisi, koska sitä haluaa ja useiden ihmisten mukaan on kykenevä matkan tekemään. Ja kahden vuoden yksinäisyys tekisi todennäköisesti hyvää, voisi päästä hetkeksi irti yhteiskunnan oravanpyörästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei helvetissä.

Tyttö on purjehtinut yksin vain Hollannista Englantiin. Purjehtiminen on aivan eri asia kuin yksin purjehtiminen.

Miksi luulette, että eristyskoppi on erityisen raskas rangaistus vangeille?

IMO holhous on perseestä. Ihmisen pitäisi saada tehdä itselleen mitä lystää ilman yhteiskunnan puuttumista asiaan. Tietenkin myös sitten niin että se tekeminen ei aiheuta vaivaa tai rahanmenoa muille. Eli omalla vastuulla. Eli jos siellä joutuu sitten merihätään niin olkoon omillaan, tai jos vanhempia kiinnostaa niin kustantakoot itse pelastuspartiot paikalle.

Toki muille ihmisille ei sitten tietenkään ole oikeutta aiheuttaa ongelmia tai mielipahaa tai yhtään mitään. Jos aiheuttaa niin joku rangaistus pitäisi saada.

Erittäin hyvä idea olisi esmes sellainen moottorirata tai moottoritien pätkä jossa saisi ajaa omalla autollaan ihan miten lujaa mieli tekee. Jos jotain sattuu niin tietenkään ambulanssia tai vastaavaa ei yhteiskunnan puolesta paikalle maksettaisi.

Mikä järki on rajoittaa ihmistä tekemästä itselleen haittaa? En tajua.

Toki, onhan tuo sellainen mahdollisuus jota ei monella muulla ole.

Riskitki löytyy mutta eikös kaikessa ole riskinsä :p
Toivottavasti pääsee reissuun jos sitä on kovasti toivonut.

Kantin kovuuden voi testata myös maalla. Tosin uupumukseen ajettu ja vaikeita suorituksia samalla tekemään pakotettu tyttö vietäisiin sijaiskotiin vaikka suoriutuisikin.

Harkimolta voi kysyä mitä päälle tahtoo tapahtua sen suunnattoman aiutiuden keskellä.

Nykyaikaan kuuluu, että kunnianhimoiset vanhemmat ajavat lapsiaan mitä uskomattomampiin tekoihin. Tämäkin purjehtija olisi lapsi vielä, jolla ei ole sen enempää henkisiä kuin fyysisiäkään valmiuksia tehdä yksinään tätä purjehdusta.
Tietenkin, jos laitetaan media ja helikopterit pörräämään ympärille koko matkan ajaksi, purjehdus saattaisi onnistuakin apujoukkojen tuella, tyttö ja erityisesti vanhemmat saisivat kuuluisuutta ja rahaa, mutta filosofiselta kannalta yritys on järjetön.

D'oh
Seuraa 
Viestejä281

Täysin sairasta että sosiaalivirasto voi pakkohuostaanotattaa lapsen tuollaisesta syystä.

Tarvitaanko maailmanympäripurjehdukseen lupa joltain virastolta?

Alennuskoodi ensitilaajille @ iherb.com: RIX283

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
tietää

Harkimolta voi kysyä mitä päälle tahtoo tapahtua sen suunnattoman aiutiuden keskellä.Jos tilaa aku ankan, niin on ainakin keskiviikkoisin tekemistä.

Ei pitäisi.

Ärsyttää kyllä tuo kukkahattutätien asiaan puuttuminen, mutta uskoisin yksinäisyyden olevan henkisesti liian kova pala purtavaksi.

Likka pitäisi oitis vapauttaa viranomaisvalvonnasta kuitenkin ja ottaa sen sijaan valvontaan hänen vanhempansa jotka reissua puoltavat.

Ei ole terveen aikuisen käytöstä se.

Hans Lankar
Nykyaikaan kuuluu, että kunnianhimoiset vanhemmat ajavat lapsiaan mitä uskomattomampiin tekoihin. Tämäkin purjehtija olisi lapsi vielä, jolla ei ole sen enempää henkisiä kuin fyysisiäkään valmiuksia tehdä yksinään tätä purjehdusta.
Tietenkin, jos laitetaan media ja helikopterit pörräämään ympärille koko matkan ajaksi, purjehdus saattaisi onnistuakin apujoukkojen tuella, tyttö ja erityisesti vanhemmat saisivat kuuluisuutta ja rahaa, mutta filosofiselta kannalta yritys on järjetön.Purjehdus nykyaikana on fyysisesti aika helppoa, sen puolesta 14-vuotias tyttö kyllä pärjää.

Tai en mä tietenkään valtameripurjehduksesta mitään tiedä, se voi olla eri asia.

Muilta osin kuitenkin olen samaa mieltä. Todella, todella huono idea.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä19934

Tulisi tietenkin.

Matka voisi aivan hyvin alkaa neljän-viiden vuoden päästä.

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

14-vuotias on lapsi. Täysin kakara.

Aivan kuten lasta pitää suojella hyväksikäytöltä, pitää lasta suojella riskialttiilta toiminnalta. Usein on suojeltava lasta itseltänsä.

Eli ei tietenkään voi murkkuikäistä päästää merille. Se on heiteille asettamista. Sairas kunnianhimo on tunnistettava.

Tässä tapauksessa on aistittavissa äidin ja isän välistä kisailua. Lapsi on jonkin välikappale. Sosiaalitoimi on oikeilla linjoilla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Yksikin purjetija söi viikon peräjälkeen ananas ja persikanpaloja kun pilssissä etiketit liukenivat irti. Pinna hiemankin kireänä tuo ei ole hauskaa.
Ei sekään että jättiaalto kiepauttaa veneen ympäri ja rikkoo takilan ja osan varusteista.

Ei.

!4V on lapsi jota pitää yhteiskunnan lailla suojata. Yhteiskunta on sanonut ei, siksi myös minä.

Olen lukenut kaikki käsiinisaamat suomenkieliset purjehduskirjat, myöskin Kyyhky. Kyyhky kertoo 16- vuotiaasta nuorukaisesta joka yksin purjehti maailmanympäri.

"Harry Juhani ”Hjallis” Harkimo purjehti vuosina 1986–1987 BOC Challenge -yksinpurjehduskilpailussa Nautorin Suomessa valmistamalla, Belmont of Finland -nimisellä Swan 51 veneellä ja sijoittui kolmanneksi." Muistan ja Wikipedia vahvistaa.

Liian kovaa leikkiä 14V tytölle.

Yhteikunnat ottavat pakkohoitoon henkilön joka on vaaraksi itselleen tai toisilleen...

On olemassa hulluuteen saakka vieviä kunnian tavoitteluja, esim. urheilussa hormonit ja muuta, joissa piut paut viitataan kintaalla turvallisuuksiin kunhan vaan voitetaan ja päästään kunniaan ja sitten itketään, kuten esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaarlo_Kangasniemi .

John Carter
Seuraa 
Viestejä17225

Kunniasta ja mammonasta viis, mutta tottakai jokaisella yksilöllä on oikeus purjehtia vaikka 5 kertaa maailmanympäri, jos mieli tekee. En tiedä minkälaiset lait k.o likan kotimaassa pätevät tässä tapauksessa, mutta luulisi, että juridisessa näkökulmassa (kansainvälisillä merialueilla) hänellä on oikeus purjehtia minne ikinä haluaakaan, vaikka hän ei ole täysi-ikäinen.

Toisaalta, jos purjehdusta katsoo (suorituksena) vain siitä näkökulmasta, että tarkoitus olisi vain tehtailla ennätyksiä terveyden kustannuksella (ehkä vanhempien painostamana), niin asia on väärin. Jos likka taas on viettänyt lähes koko elämänsä merillä ja purjehtien ja kysymys on vain omasta halusta ja oman unelman toteuksesta, niin se hänelle sallittakoon.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Haiskahtaa taas tämän päivän yleisen taudin, eli julkisuuden kipeyden, oireilta. Tuon ikäinen lapsi ei ole kykenevä vielä arvioimaan mikä hänelle on hyväksi ja aivan rehellisesti hänen paikkansa on kotona, koulussa ja saman ikäisten seurassa eikä yksinään keskellä Tyyntä valtamerta. Taitaa olla taas julkisuushakuisten vanhempien tempaus, "ilmapallopojan" tapauksen kaltaisesti. Tehdään mitä vaan, että saadaan naama lehteen, tai vielä paremmin televisioon. Riskeerataan vaikka oman lapsen henki täysin järjettömässä koetoksessa. Niin tosiaan, sille reissulle voi hyvinkin kuolla. Monet kokeneemmatkin ovat menneet meren syvyyksiin.

Mitä h-vetin iloa olisi olla nuorin maailman ympäri purjehtinut? Mitä muuta siitä saa kuin nimensä hetkeksi otsikoihin? Samaan pystyy tuhannet muut paljon helpommilla ja vielä typerimmilläkin tavoilla.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Ite oon 24 ja ajattelin lähtee soutuveneellä maapallon ympäri. sellanen suomisarjan soutuvene, mikä on lasikuitua.

mulla on suomi 400, niitä uusia saa noin 20 cm pidempiä ja maksaa 920 euroa. Ennen vanhaan soutuveineitä sai 300 eurolla tai allekin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat