Seuraa 
Viestejä978
Liittynyt10.11.2007

Luettuani hesarin tämänpäiväisen uutisen http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tei ... 5251669290 kiinnostuin ottamaan hieman lisää selvää tapauksesta. Kysymys on hyvin mielenkiintoinen moraalisesti ja yhteiskunnallisesti.

Kyseessä on 14-vuotias tyttö, joka haluaa olla kaikkien aikojen nuorin maailmannympäripurjehtija. Hänen vanhempansa olivat maailmanympäripurjehtijoita. Hän syntyi vanhempiensa veneellä Uudessa-Seelannissa. Hän vietti neljä ensimmäistä elinvuottaan kokonaan merillä vanhempiensa mukana ja on viettänyt elämästään merillä purjehtimassa enemmän kuin on viettänyt maissa. Hän sanoo viihtyvänsä merillä paremmin kuin maissa. Hänen vanhempansa ja isovanhempansa ovat tukeneet tytön matkaa. Erityisesti tytön isä.

Hänen isänsä vakuuttaa tytön olevan täysin oppinut purjehtija ja he olivat yhdessä suunnitelleet tytön matkan. Syksyllä peliin puuttuivat kuitenkin, median avustuksella, Hollannin sosiaaliviranomaiset. He sanoivat matkan olevan liian vaarallisen 14-vuotiaalle, sekä merellä jopa kaksi vuotta kestävän yksinäisyyden kasvuikäisen henkiselle kehitykselle mahdollisesti tuhoisan. Dekkeriä kiellettiin lähtemästä matkalle ja hänet asetettiin viranomaisvalvontaan.
Tytön isovanhemmat ovat medialle kirjoittamassaan avoimessa kirjeessä sanoneet, että matkan evääminen ja viranomaistarkkailuun joutuminen muuttivat aiemmin iloisen ja ulospäin suuntautuneen tytön sulkeutuneeksi ja apaattiseksi.

Nyt joulukuussa tyttö karkasi ("karkasi"?) kotoaan isänsä luota ja löytyi viikkoa myöhemmin Hollannin Antilleilta Karibianmereltä (ks. Hesarin uutinen). Sosiaaliviranomaiset ovat todenneet mediassa, että tyttö tulisi ottaa pois isänsä luota, koska isä on suunnitelmia vahvimmin rohkaissut, ja jos tyttö ei suostu muuttamaan äitinsä luokse niin häntä uhkaa pakkohuostaanotto.

Sivut

Kommentit (22)

Kyllä pitäisi, koska sitä haluaa ja useiden ihmisten mukaan on kykenevä matkan tekemään. Ja kahden vuoden yksinäisyys tekisi todennäköisesti hyvää, voisi päästä hetkeksi irti yhteiskunnan oravanpyörästä.

Ei helvetissä.

Tyttö on purjehtinut yksin vain Hollannista Englantiin. Purjehtiminen on aivan eri asia kuin yksin purjehtiminen.

Miksi luulette, että eristyskoppi on erityisen raskas rangaistus vangeille?

IMO holhous on perseestä. Ihmisen pitäisi saada tehdä itselleen mitä lystää ilman yhteiskunnan puuttumista asiaan. Tietenkin myös sitten niin että se tekeminen ei aiheuta vaivaa tai rahanmenoa muille. Eli omalla vastuulla. Eli jos siellä joutuu sitten merihätään niin olkoon omillaan, tai jos vanhempia kiinnostaa niin kustantakoot itse pelastuspartiot paikalle.

Toki muille ihmisille ei sitten tietenkään ole oikeutta aiheuttaa ongelmia tai mielipahaa tai yhtään mitään. Jos aiheuttaa niin joku rangaistus pitäisi saada.

Erittäin hyvä idea olisi esmes sellainen moottorirata tai moottoritien pätkä jossa saisi ajaa omalla autollaan ihan miten lujaa mieli tekee. Jos jotain sattuu niin tietenkään ambulanssia tai vastaavaa ei yhteiskunnan puolesta paikalle maksettaisi.

Mikä järki on rajoittaa ihmistä tekemästä itselleen haittaa? En tajua.

Toki, onhan tuo sellainen mahdollisuus jota ei monella muulla ole.

Riskitki löytyy mutta eikös kaikessa ole riskinsä :p
Toivottavasti pääsee reissuun jos sitä on kovasti toivonut.

Kantin kovuuden voi testata myös maalla. Tosin uupumukseen ajettu ja vaikeita suorituksia samalla tekemään pakotettu tyttö vietäisiin sijaiskotiin vaikka suoriutuisikin.

Harkimolta voi kysyä mitä päälle tahtoo tapahtua sen suunnattoman aiutiuden keskellä.

Nykyaikaan kuuluu, että kunnianhimoiset vanhemmat ajavat lapsiaan mitä uskomattomampiin tekoihin. Tämäkin purjehtija olisi lapsi vielä, jolla ei ole sen enempää henkisiä kuin fyysisiäkään valmiuksia tehdä yksinään tätä purjehdusta.
Tietenkin, jos laitetaan media ja helikopterit pörräämään ympärille koko matkan ajaksi, purjehdus saattaisi onnistuakin apujoukkojen tuella, tyttö ja erityisesti vanhemmat saisivat kuuluisuutta ja rahaa, mutta filosofiselta kannalta yritys on järjetön.

D'oh
Seuraa 
Viestejä281
Liittynyt17.3.2005

Täysin sairasta että sosiaalivirasto voi pakkohuostaanotattaa lapsen tuollaisesta syystä.

Tarvitaanko maailmanympäripurjehdukseen lupa joltain virastolta?

Alennuskoodi ensitilaajille @ iherb.com: RIX283

Ei pitäisi.

Ärsyttää kyllä tuo kukkahattutätien asiaan puuttuminen, mutta uskoisin yksinäisyyden olevan henkisesti liian kova pala purtavaksi.

Likka pitäisi oitis vapauttaa viranomaisvalvonnasta kuitenkin ja ottaa sen sijaan valvontaan hänen vanhempansa jotka reissua puoltavat.

Ei ole terveen aikuisen käytöstä se.

Hans Lankar
Nykyaikaan kuuluu, että kunnianhimoiset vanhemmat ajavat lapsiaan mitä uskomattomampiin tekoihin. Tämäkin purjehtija olisi lapsi vielä, jolla ei ole sen enempää henkisiä kuin fyysisiäkään valmiuksia tehdä yksinään tätä purjehdusta.
Tietenkin, jos laitetaan media ja helikopterit pörräämään ympärille koko matkan ajaksi, purjehdus saattaisi onnistuakin apujoukkojen tuella, tyttö ja erityisesti vanhemmat saisivat kuuluisuutta ja rahaa, mutta filosofiselta kannalta yritys on järjetön.Purjehdus nykyaikana on fyysisesti aika helppoa, sen puolesta 14-vuotias tyttö kyllä pärjää.

Tai en mä tietenkään valtameripurjehduksesta mitään tiedä, se voi olla eri asia.

Muilta osin kuitenkin olen samaa mieltä. Todella, todella huono idea.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

14-vuotias on lapsi. Täysin kakara.

Aivan kuten lasta pitää suojella hyväksikäytöltä, pitää lasta suojella riskialttiilta toiminnalta. Usein on suojeltava lasta itseltänsä.

Eli ei tietenkään voi murkkuikäistä päästää merille. Se on heiteille asettamista. Sairas kunnianhimo on tunnistettava.

Tässä tapauksessa on aistittavissa äidin ja isän välistä kisailua. Lapsi on jonkin välikappale. Sosiaalitoimi on oikeilla linjoilla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Yksikin purjetija söi viikon peräjälkeen ananas ja persikanpaloja kun pilssissä etiketit liukenivat irti. Pinna hiemankin kireänä tuo ei ole hauskaa.
Ei sekään että jättiaalto kiepauttaa veneen ympäri ja rikkoo takilan ja osan varusteista.

Ei.

!4V on lapsi jota pitää yhteiskunnan lailla suojata. Yhteiskunta on sanonut ei, siksi myös minä.

Olen lukenut kaikki käsiinisaamat suomenkieliset purjehduskirjat, myöskin Kyyhky. Kyyhky kertoo 16- vuotiaasta nuorukaisesta joka yksin purjehti maailmanympäri.

"Harry Juhani ”Hjallis” Harkimo purjehti vuosina 1986–1987 BOC Challenge -yksinpurjehduskilpailussa Nautorin Suomessa valmistamalla, Belmont of Finland -nimisellä Swan 51 veneellä ja sijoittui kolmanneksi." Muistan ja Wikipedia vahvistaa.

Liian kovaa leikkiä 14V tytölle.

Yhteikunnat ottavat pakkohoitoon henkilön joka on vaaraksi itselleen tai toisilleen...

On olemassa hulluuteen saakka vieviä kunnian tavoitteluja, esim. urheilussa hormonit ja muuta, joissa piut paut viitataan kintaalla turvallisuuksiin kunhan vaan voitetaan ja päästään kunniaan ja sitten itketään, kuten esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaarlo_Kangasniemi .

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat