Seuraa 
Viestejä45973

Terve!

Ajattelin udella täältä ehkä paremmin asiasta perillä olevilta, että ovatko esim. Nokian antamat akun käyttöohjeet aivan ajan tasalla.

Pari lainausta uuden nokialaisen käyttöoppaasta:

"Uuden akun täysi suorituskyky saavutetaan vasta kahden tai kolmen täydellisen lataus- ja purkukerran jälkeen."

Käsittääkseni tämä ohje on tarkoitettu lähinnä vanhoille nikkeliakuille, jotka säilytyksessä saattavat menettää varauskykyään ja joiden muisti-ilmiötä saatiin tällä tavalla ennaltaehkäistyä.
Nykyisin käytettäville litium-ioni-akuille tästä ei ole hyötyä, Li-ion-akku ei kärsi muisti-ilmiöstä ja täydellinen purku vain altistaa akkua syväpurkautumiselle, joka voi vähentää varauskykyä (kun puhelin ilmoittaa Li-ion-akun olevan tyhjä, akussa todellisuudessa on vielä suojauksen ansiosta varausta syväpurkautumisen estämiseksi).

"Irrota laturi seinäpistorasiasta ja laitteesta, kun laturia ei käytetä. Älä jätä täyteen ladattua akkua kytketyksi laturiin, koska ylilataaminen voi lyhentää sen käyttöikää."

Jälleen käsittääkseni hieman vanhentunutta tietoa. Lithium-akun paras säilytyskapasiteetti on 70-90 %, ja ylilataaminen on huomioitu suojauksella. Li-ion-akun käyttöikä on vain muutama vuosi, jota kohtuullisen huoleton käyttökään ei lyhennä. Laturissa säilyttäminen saattaa kuitenkin muista syistä olla vältettävää.

"Jos täyteen ladattua akkua ei käytetä, lataus purkautuu itsestään ajan myötä. Jos akku on täysin tyhjä, voi kestää joitakin minuutteja, ennen kuin akun latauksen symboli tulee näyttöön tai ennen kuin puhelimella voi soittaa puheluja."

Tässä ei ole sanallakaan mainittu lithium-akun pahinta vihollista eli syväpurkautumista, jolloin se siis voi menettää varaamiskykyä (puhelimen tyhjäksi ilmoittamassa akussa oleva suojavaraus voi itsepurkautua muutamassa viikossa).
Li-ion-akku itsepurkautuu vain muutaman prosentin kuukaudessa, joten täyteen ladatun akun tyhjentyminen kestää melkoisesti ja normaalikäytössä tämän huomiominen on toisarvoista.

Lisää tietoa akuista löytyy esim. Wikipediasta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Akku

Huom. Nämä kaikki kommentit ovat vain vähäisesti akkuihin tutustuneen kirjoittajan luuloja ja otaksumia. En siis toivo kenenkään käyttävän näitä uusia käyttöohjeita ja mahdollisesti piilavan oman puhelimensa akkua, ellei paremmin tiedä mitä tekee.
Kaikki (korjaava) tieto on erittäin tervetullutta.

Kiitos.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (5)

Vierailija

Taskalaisten vetypilleri korvaa kaikki kännykkäakut ja kameraakut jne. 5 vuoden kuluessa.

Vierailija

jos ne toimii paremmin nykyiset akut jos siitä vähän aikaa käyttää ja lataa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Brainbow

Lithium-akun paras säilytyskapasiteetti on 70-90 %

Kuulosti mielenkiintoiselta. Ainoa vaan, etten ihan tiedä, mistä on kyse. Kertoisitko?

heittoistuin
Brainbow

Lithium-akun paras säilytyskapasiteetti on 70-90 %
Kuulosti mielenkiintoiselta. Ainoa vaan, etten ihan tiedä, mistä on kyse. Kertoisitko?

Tässä on lainaus Wikipediasta:

"Li-ion akut tulisi säilyttää varattuina, suositeltavin varaustaso on 70-90%. Varaustaso ei saa päästä laskemaan niin alhaiseksi että kennon napajännite putoaa alle 2,5V 3kk pidemmäksi ajaksi. "

Eli arkisesti sanottuna akkuun kannattaa jättää paljon sähköä sisälle jos sitä ei aio ladata ja käyttää esim. seuraavaan puoleen vuoteen.

Tämä löytyi WirelessReview:n sivulta http://wirelessreview.com/mag/wireless_power_liion/:

"The Li-Ion typically is discharged to 3V/cell. The lowest low-voltage power cutoff is 2.5V/cell. During prolonged storage, however, a discharge below this voltage level is possible. Manufacturers recommend a trickle charge to raise such a battery gradually back up into the acceptable voltage window. Not all chargers are designed to apply a charge once a Li-Ion battery has dipped below 2.5V/cell.

Some batteries feature an ultra-low voltage cutoff that permanently disconnects the pack if a cell dips below 1.5V. This precaution is done to prohibit recharge if a battery has dwelled in an illegal voltage state. A deep discharge causes copperplating, which can lead to a short circuit in the cell."

Eli suomeksi lyhyesti: Li-ion-akku puretaan yleensä 3 volttiin, jotkin mallit 2,5 volttiin. Jotkut akut poistavat käytöstä kennot, joiden jännite on laskenut alle 1,5 voltin, koska niihin mahdollisesti muodostunut "copperplating" (ei hajua) voi aiheuttaa oikosulun.

Itsekin haluaisin tästä Li-ion-akun käytöstä hieman parempaa tietoa, koska ihmisillä tuntuu olevan niin erilaisia käsityksiä esim. akun purkamisesta ja täyttämisestä tasaisin väliajoin (hyvä ohje, jos sattuu käyttämään nikkeliakkua (NiCd tai NiMH).

Muistaakseni joskus muinoin mainostettiin Ni-MH akkuja sillä ettei niissä pitänyt olla muisti-ilmiötä... Vaan kas kummaa, kun käytännössä ei niiden erinomaisuutta juuri ehtinyt huomaamaan, tokihan voi olla, että niiden kapasiteetti on huomattavasti Ni-Cd-akkuja parempi, mutta muisti-ilmiön takia olen tähän mennessä hylännyt suurimman osan puhelimistani.

Litiumista en osaa sanoa, sillä ensimmäinen litiumakkuja käyttänyt puhelimeni hajosi ennen akkua. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun minulta hajoaa puhelin, vaikka olenkin raahannut mukanani kännykkää keskimääräistä pidempään.

Jotenkin hieman epäilen näitä mainosmiehiä, kun puhutaan litiumin erinomaisuudesta. Itse ainakin ajan akut tyhjäksi, ja lataan vasta kun on pakko. Näin menetellen olen saanut akut kestämään huomattavasti pidempään kuin muut, ja siksipä on minulla usein ollutkin se kaikkein vanhanaikaisin kapula.

Tokihan on huomattava, että syväpurkautuminen on todellinen ongelma... Mutta kun puhelin sammuu jo hyvissä ajoin ennen sitä, niin käytännössä tavallisen tallaajan ei tarvitse tietää tuon taivaallista syväpurkautumisesta... Ellei sitten aio elvyttää kauan sitten hylkäämäänsä puhelinta, mutta harva pitää puhelimia varastoituna kovin pitkiä aikoja...

Mutta tämä on nyt vain tälläinen pitkään kännyköitä käyttäneen näkemys asioista, joka ei perustu luettuun faktatietoon, vaan lähinnä matkapuhelimien käytöksen seurantaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat