Saippua/desinfiointiaine ja bakteerit.

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Eli kiinnostas tietää että millä tavalla ihan tavallinen saippua ja toisaalta vaikka se käsiin laitettava desinfiointi aine tuhoaa bakteerit/muut pöpöt ja tuhoaako saippua nuo bakteerit eri tavalla kun tuo desinfiointi aine?

Kommentit (12)

Vierailija

Eiköhän se saippualla pesu iroita ne bakteerit ihon pinnalta siinä missä muunkin lian, desinfiointi taas tappaa bakteereita, muttei sinällään vie niitä pois.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Liittynyt16.3.2005

mut joku käsidesi on vissiin vaan aika tömäkkää alkoholia (pirtua) suurimmaks osaks, nii notta liuottaako se ne bakteerit/viirukset atomeiks vai mitenkä se pelittää??

Vierailija

asiahan on niin, että bakteereilta ei voi välttyä täysin, oli ne sitten hyviä tai huonoja. On totta, että huolellinen käsien pesu välttää hyvin esim. flunssat. Toisaalta me ihmiset olemme niin paljon tekemisissä eri bakteereiden kanssa, sillä jatkuvasti koskemme pintoihin, joilla elää tuhansia bakteereja.

desinfiointiaineen käyttö on myös suhteellisen turhaa, sillä vaikka putsaatkin kätesi sillä, kosket taas pian jotakin, mikä likaa kätesi.

sairaalloissa tämä on hyödyllinen esim, sairaalabakteereilta välttymisessä, mutta aineen käyttö ns. "siviilissä" on täysin turhaa.

Jokaisella ihmisellä on omanlainen vastustuskyky eri viruksia ja bakteereita vastaan. Toiset eivät saa tartuntoja vaikka hengittelisi keuhkotautisen sairauksia.

Vierailija
DerMack
mut joku käsidesi on vissiin vaan aika tömäkkää alkoholia (pirtua) suurimmaks osaks, nii notta liuottaako se ne bakteerit/viirukset atomeiks vai mitenkä se pelittää??Tässähän juuri oli lehdissäkin juttua, että käsidesi tehoaa kyllä bakteereihin, mutta aika huonosti viruksiin. Sitä kunnollista pesua pidettiin tärkeämpänä ja parempana konstina niitä vastaan. Jos huolehtii molemmista, on varmaan parhaiten homma hallinnassa. Mutta kyllä kait järkeäänkin saa käyttää, eikä normaalielämässä tarvita samanlaista hygieniaa kuin sairaanhoidossa.

Vierailija
Feminine

Tässähän juuri oli lehdissäkin juttua, että käsidesi tehoaa kyllä bakteereihin, mutta aika huonosti viruksiin. Sitä kunnollista pesua pidettiin tärkeämpänä ja parempana konstina niitä vastaan.

Alkoholin pieneliöitä tappava teho perustuu käsittääkseni siihen, että se liuottaa bakteerien solukalvot. Viruksilla ei ole soluja, eikä siis solukalvojakaan, joten teho on heikompi.

Vierailija

70% viina toimii hyvin, koska se ei haihdu samantien pinnoilta, kuten ysikymppinen ja sitä vahvemmat.

Alkoholit ja monet muut liuottimet liuottavat rasvoja tehokkaasti. Bakteerien solukalvot (lipidit, rasvaa) liukenevat siis nätisti näillä aineilla. Silloin bakteeri leviää kuin Jokisen eväät. Kun sisuskalut tursuvat valtoimenaan minne sattuu on siinä vähän hankala enää mitään aineenvaihduntaa tai jakaantumista harrastaa. Mikrobin voidaan tällöin katsoa kokeneen nekroosin. Etanoli ei juurikaan pure bakteerien itiöihin.

Viruksien kuoret taas on tehty proteiineista, joten niiden denaturointi alkoholilla hajottaa viruksen rakenteen.

Jotkut desinfiointiaineet sisältävät myös lisäaineita kuten esim. Chlorhexidine. Tämäkin aine hyökkää solukalvojen kimppuun.

Vierailija
Tetrafuran
70% viina toimii hyvin, koska se ei haihdu samantien pinnoilta, kuten ysikymppinen ja sitä vahvemmat.

Alkoholit ja monet muut liuottimet liuottavat rasvoja tehokkaasti. Bakteerien solukalvot (lipidit, rasvaa) liukenevat siis nätisti näillä aineilla.
Ihminenkin koostuu soluista. Miksi esim. iho ei liukene etanoliin.

Vierailija

Viinalla lutratessa iho kuivuu. Siitä liukenee näitä rasvoja ihan kivasti. Kuivaan ihoon ilmaantuu haavoja pian sen jälkeen. Näiden haittavaikutusten ennaltaehkäisemiseksi käsien desinfiointiin tarkoitetuissa aineissa on usein glyserolia. Se toimii ikään kuin käsivoiteena samalla.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, ettei mitään massanekroosia tapahdu iholla. Hyvä niin. Ilmeisesti iho kestää kuitenkin aika hyvin vaikka mitä. Toisaalta aika harva on koettanut uida etanolissa tai altistaa käsiään sille esim. tunnin ajaksi putkeen.

Vierailija

Saippuan bakteereja tuhoava voima perustuu lähinnä liuoksen ph-arvoon. Normaalin vesiliuoksen ph on 7. Saippua nostaa ph-arvoa sen verran paljon että bakteerit eivät lisäänny.

Desinfiointiaineet sen sijaan tappavat bakteerit kemiallisesti.

Vierailija
Tetrafuran

Mielenkiintoista on kuitenkin se, ettei mitään massanekroosia tapahdu iholla. Hyvä niin. Ilmeisesti iho kestää kuitenkin aika hyvin vaikka mitä. Toisaalta aika harva on koettanut uida etanolissa tai altistaa käsiään sille esim. tunnin ajaksi putkeen.

Veikkaisin, että tämä johtuu ihon eläviä soluja peittävästä paksusta kuolleiden ja kuivien solujen kerroksesta, sekä suojaavasta (mutta elottomasta) rasvakerroksesta. Nämä voidaan tuhota varsinaista ihoa vahingoittamatta, ja luultavasti ennen kuin alkoholi edes pääsee varsinaisiin eläviin ihosoluihin asti, se ehtii jo haihtua. Ihon normaaleja suojamekanismeja se tietenkin heikentää, mikä sitten näkyy haavoina ja kuivumisena.

Vierailija

Joo sanos muuta. Yhdessäkin duunissa piti viinalla putsailla paikkoja ja sitten yks päivä kun olin jostain saanu pienen haavan käteen, niin seuraavan kerran kun viinalla lutrasi, niin sai napakan muistutuksen siitä, missä sormessa se haava oikein luurasikaan. Sen jälkeen on mielellään joko rasvannut käsiä kuivumishaavojen välttämiseksi tai sitten vain käyttänyt hanskoja.

Uusimmat

Suosituimmat