Seuraa 
Viestejä16844

Joulun aikoihin tuli pällisteltyä joku parisuhdedokumentti. Siinä väitettiin että ydinperhe (mies + nainen + lapsi) olisi ollut olemassa lähes aikojen alusta asti sen vuoksi että puolivalmiina syntyvä ja hitaasti kehittyvä ihmislapsi tarvitsee kaksi vanhempaa.

Voi pyhä heterous! Ooh ihana mies + nainen ja herrajjumala. Perkele mitä sontaa!

Mistä dokumentin laatijat voivat mitenkään tietää oliko se välttämättä juuri naisen ja miehen muodostama "pari" se joka sitä lasta vaali? On ollut olemassa kulttuureita joissa äidin veli on lapsen miehenmalli sen vuoksi että heimossa kulkee lentävä lause "äitinsä voi tietää varmuudella mutta isäänsä ei". Ja mikään ei mitenkään estä useampaakin aikuista osallistumasta lapsen hoivaamiseen.

En minäkään voi tietää onko jostakin lukemani teoria paikkansa pitävä, mutta pidän kuitenkin hyvin todennäköisenä että ennen viljelyskulttuuria naiset ovat kollektiivisesti hoitaneet kotiluolassa kaikkien kakarat ja pyörineet siinä ympäristössä kasvia, juuria, toukkia, hyönteisiä yms. etsiskellen. Miehet ovat joukolla menneet metsälle ja hankkineet lihan. Se ovatko he syöttäneet juuri itse siittämiään lapsia on ollut toissijaista, koska lienevät syöttäneet lihaa lempparinaiselleen joka sitten on iloisena tarjoillut parittelutuokion. Puhun siis nyt hyvin hyvin kaukaisista asioista.

Näkisin että ns. parisuhde tai paremminkin avioliittoinstituutio on saanut alkunsa vasta kun siitä on selkeästi joku jotenkin hyötynyt. Tässä vaiheessa miehen on pitänyt jo osata tiedostaa sellainen asia kuin isyys - tai ei välttämättä edes tätäkään ensialkuun koska samahan se on kuka naisen käy polkaisemassa raskaaksi että saadaan orjatyövoimaa pelloille ilmaiseksi. Mutta siinä vaiheessa kun uhkaa aika jättää isännästä, on hänen toki jätettävä kiinteä omaisuus jollekin ja tässä vaiheessa biologisten lasten merkitys nousee huomattavaksi, samoin kuin morsiamen neitsyyskin.

Paimentolaiskulttuurissakin on jo olemassa kiinteä omaisuutta, joten kaiketi parisuhdesysteemit ovat saaneet alkunsa jo siellä.

Mutta että jo metsästäjä- ja keräilikulttuurissa? Hah! Se että lapsia tarvitsee hoitajia ei tarkoita sitä että nainen tarvitsee nimenomaan miestä tai päinvastoin pysyvästi rinnalleen.

Voisivat vähän miettiä tarkemmin kun noita dokumenttejaan rustailevat. Etteivät loukkaa katsojan oivalluskykyä.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat