Seuraa 
Viestejä404
Liittynyt6.5.2009

Valtamerien väriin vaikuttavat eri hiukkaset vedessä, merkittävimmät ovat vapaasti kelluva kasviplankton ja epäorgaaniset hiukkaset.
Kasviplanktonkukinnot sisältää lehtivihreää joka imee valoa sinisen ja punaisen aallonpituuksilla ja lähettää vihreän aallonpituudella.
Hiukkaset voivat heijastaa ja imeä valoa ja niiden liukeneminen veteen vaikuttaa meriveden väriin ja albedoon.

Maankäyttö (metsäojitus/maatalous) ja kaupunkien jätevedet vaikuttavat myös veden väriin, keväällä sen huomasi lentokoneesta miten iso ero on käuniin sinisellä välimerellä (Corfu) vs suomenlahden rannikon ruskea "kura".

http://daac.gsfc.nasa.gov/oceancolor/

http://oceancolor.gsfc.nasa.gov/
Visually search the ocean color data archive.
Global Time Series

Kommentit (2)

Meren ekologiaan voi vaikuttaa yllättävän pienin teoin. Yksi tutkimus, jossa tutkittiin miksei planktonia esiintynyt, selvisi että puuttui vain rautaa, joten sitä lisäämällä alkoi hurja planktonin kasvu.
Suuret merialueet ovat elollisesti köyhiä ja niitä voisi elvyttää.

Olakko vai ei
Seuraa 
Viestejä404
Liittynyt6.5.2009

http://news.stanford.edu/news/2008/april2/plant-040208.html
[size=85:cat3t5k3]Stanford Report, April 2, 2008
Phytoplankton species deviates from norm: No CO2 absorbed in photosynthesis. Findings could affect scientists? understanding of amount of carbon dioxide phytoplankton pull from atmosphere.[/size:cat3t5k3]

Matalaravinteiset, matalan-raudan meriympäristöjen osuus on noin puolet maailman valtameristä, joten ne muodostavat suuren osan maapallon pinnalla tapahtuvasta fotosynteesistä.

[size=85:cat3t5k3]Sininen=matala, purpura hyvin matala, vihreä ja keltainen korkea lehtivihreä määrä.[/size:cat3t5k3]

Tähän asti tutkijat ovat arvioineet meren yhteyttämisen toimintaa analysoimalla satelliittikuvista kuinka paljon klorofylliä oli vedessä
[size=85:cat3t5k3](Lehtivihreä eli klorofylli on orgaaninen molekyyli, jonka avulla kasvit yhteyttävät) [/size:cat3t5k3]

Koska lehtivihreää tarvitaan yhteyttämiseen, ajateltiin, että mittaamalla sen pitoisuutta voitaisiin arvioida esiintyvää fotosynteesiä ja kuinka paljon hiilidioksidia olisi kiinnittynyt kasviplanktoniin..

Mutta uusi tutkimus viittaa siihen, että klorofylli määrää vedessä ja hiilidioksidin kiinnittyminen kasviplanktonin ei ole yhdenmukaista kaikkialla.

Tähän asti on ajateltu, että yhteyttämisessä levät ja bakteerit ottavat hiilidioksidiä pois ilmasta..
Mutta uudet tutkimukset (Stanfordin ja Carnegie Instituutit) osoittavat, että Synechococcus tyypin sinilevä, joka hallitsee suurta osaa maailman valtameristä, on kehittänyt mekanismin ohittaa yhteyttämisessä hiilidioksidin kiinnittymisen.

Synechococcus tyypin sinileviä löytyy meristä joissa perinteiseen yhteyttämiseen tarvittavista aineista on pulaa.

Carnegie Institution's Department of Plant Biology johtaja Wolf Frommer sanoo "Jos luulimme ymmärtäneemme fotosynteesin, tämä tutkimus osoittaa, että on paljon opittavaa näistä perus fysiologian prosesseista".

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat