Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

aiheesta Tutkijat ja Jumala?
Luin noin otsikoidun E Kauhasen artikkelin Tekniikan maailmasta.
Siinä oli mainittuna J H Leuban tutkimukset vuosilta 1914 ja 1933, E J Larson vuodelta 1998 ja G Graftin ja C W Provinen tutkimus vuodelta 2003.

Noista tutkimuksista Kauhanen oli löytänyt sellaisen mielestäni positiivisen muutoksen,
että tutkijoiden uskovaisuus on väistymässä.

Löytyykö tuota kehitystä tukevia tai kyseenalaistavia muita tutkimuksia?

Kommentit (5)

ID10T
Seuraa 
Viestejä2842
Liittynyt3.10.2007

Muista aiheeseen liittyvistä tutkimuksista en tiedä sen enempää, mutta uskoisin kuitenkin ettei moisia tutkimuksia kannata ottaa kovin vakavasti. Kehityssuunta lienee kyllä tuo epäilemäsi, eli tutkijat "horjuvat uskossaan" yhä enenevässä määrin.

Eri asia sitten on se, kuinka moni "vakavasti otettava" tieteenharrastaja uskaltaa myöntää olevansa epäileväinen uskonasioiden suhteen. Esim. Yhdysvalloissa, jossa tuotetaan maailman tutkimuksista valtaosa, olisi pakanaksi julistautuminen poliittinen itsemurha ja rahoittajat poistuisivat vaivihkaa takavasemmalle. Maa on niin takapajuinen, että melko hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan keskiverto Yhdysvaltain kansalainen luottaisi enemmän muslimiin kuin ateistiin. Ja kyse on sentään WTC-iskujen jälkeen tehdystä tutkimuksesta

Otan uskonnot vakavasti, sillä ne ohjailevat ajatuksiamme mielestäni liiankin paljon.

Mikä noissa tutkimuksissa saa sinut suosittelemaan niiden vähättelyä? En ole itse mikään tutkija, vaan akateemisen peruskoulutuksen käynyt ihmettelijä. Ymmärrän siis jotenkin muutamia tieteellisiä perustermejä, mutta mieluummin puhun ns. kansankieltä.

Löytyykö muuten sellaista tutkimusta, jossa olisi tarkemmin mitattu eri uskontokuntiin kuuluvien ihmisten henkilökohtaista uskovaisuutta?
Olen varma siitä, että oli sitten vaikka kuinka diktatuurisesti johdettu uskonlahko, niin jokainen sen yksilö kuitenkin uskoo yksilöllisesti.
Jos nuo ihmiset saisivat vastata luottaen täysin tietosuojaan, niin heidän uskoprofiilinsa voisi antaa ajattelemisen aihetta heidän johtajilleen ja meille muille.
Johtajat voisivat "löytää" uusia pyhiä kirjoituksia tai alkaa painottamaan uusia kohtia entisistä kirjoituksista, että saisivat pidettyä joukkonsa ja valtansa. Me muut taas saisimme lisää ihmettelemisen aihetta.

En toisaalta ihmettele, että yhdysvaltalaisissakin löytyy islamisteja, sillä se uskonto tarjoaa tällä hetkellä mielestäni voimakkaimman jumalan. Siis aktiivista raakaa toimintaa sitä kaipaaville. Ja sitä kaikkivaltiasta suurta ja mahtavaa esim. isä aurinkoista haluaa palvoa liian moni ihminen. Tuo piirre voi olla laumaeläimessä niin syvällä, että sitä ei saa pois. Ja onhan siinä lauman koossapitävä positiivinenkin vaikutus. Enimmäkseen "johtajauskovaisuus" kuitenkin pysyy kohtuudessa, mutta joukkohysteria on koko ajan mahdollista.

Tieteessä joukkohysteria taitaa olla vaikeammin järjestettävissä, mutta rahoittajat ohjailevat kait valinnoillaan tutkimusten suuntia. Jos rahoittajan omaisuus on hankittu jonkun jumalan suosiollisella avustuksella, niin hän ei tietenkään rahoita tutkimusta, joka tekee siitä jumalasta satuolennon.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2842
Liittynyt3.10.2007
uskovaitieto
Mikä noissa tutkimuksissa saa sinut suosittelemaan niiden vähättelyä?Kiteyttääkseni jo aiemmin sanomaani, olen sitä mieltä, että uskonnollinen vakaumus (kuten myös seksuaalinen suuntautuminen) on asia, jonka suhteen harvoin ollaan täysin rehellisiä varsinkaan julkisesti. On siis turvallisempaa olla "tapauskovainen" tai "tapahetero" kuin tulla ulos kaapista, varsinkaan jos panoksena on tutkimustyön rahoitus.

Uskon kyllä, luotan siis, että tutkijat tutkivat toisiaan tietosuojan turvaten.
Jos siihen ei luota, niin joku tutkija voi tosiaan pelätä työnsä menettämistä ja valehtelee todellisen vakaumuksensa.

Jumalattomia tutkijoita voi siis olla enemmänkin,
vai voisiko joku tekijä vääristää tulosta toiseen suuntaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat