Seuraa 
Viestejä45973

Laitan tämän psykologian osastoon, koska se sivuaa kognitiotiedettä, tarkammin sanottuna kielen omaksumista.

Olisi tarkoitus prepata ruotsin kielen taitoa (ja sen jälkeen ehkä ranskaa, jota tuli opiskeltua viimeksi lukiossa). En kuitenkaan haluaisi muuttaa suomenruotsalaiseen kuntaan (saati Ruotsiin ) sen takia. Mietin siis jotain mahdollisimman tehokasta tapaa parantaa jo olemassaolevaa mutta käytön puutteessa pahasti ruostumaan päässyttä kielitaitoa ilman, että on aktiivisesti tekemisissä ko. kieltä puhuvien ihmisten kanssa.

Onko omakohtaisia tai toisilta kuultuja kokemuksia vieraan kielen opiskelusta? Mikä kieli oli kyseessä, mikä oli opiskelumetodi ja miltä osaamistasolta lähdettiin liikkeelle? Tiedän jo että kohdekieltä puhuvien kanssa eläminen on tehokkain keino omaksua uusi kieli, mutta mikä on seuraavaksi paras keino?

Kuulin suomalaismiehestä, joka omaksui venäjän kielen yksinkertaisesti lukemalla Tolstoin Sodan ja rauhan, tietenkin sana- ja kielioppikirjojen kanssa. Eli ihan pystymetsästä lähti liikkeelle ja puhuu nyt sujuvasti venäjää. Oletko kokeillut samaa konstia? Entä onko kokemuksia kieliäänitteiden kuuntelemisesta nukkuessa/hereillä?

  • ylös 5
  • alas 2

Kommentit (7)

Ilmateur
Kuulin suomalaismiehestä, joka omaksui venäjän kielen yksinkertaisesti lukemalla Tolstoin Sodan ja rauhan, tietenkin sana- ja kielioppikirjojen kanssa. Eli ihan pystymetsästä lähti liikkeelle ja puhuu nyt sujuvasti venäjää. Oletko kokeillut samaa konstia? Entä onko kokemuksia kieliäänitteiden kuuntelemisesta nukkuessa/hereillä?

Kuulostaapa melko kivuliaalta tavalta, taisin tosin pienenä opiskella englantia samaan malliin sanakirjan kanssa, hommaa vielä vaikeutti kun ei osannut aakkosten järjestystä lennosta, piti aina käydä se aakkoslaulu mielessä läpi. Tarve osata englantia oli kuitenkin kova, joka on mielestäni tärkein tekijä. Muille kielille samanlaista tarvetta on joskus vaikea löytää, skandinaavisten nettisivujen lukeminen voisi olla suurin käytännön hyöty.

Vaikka kielen kanssa elämisestä jo puhuit, itse vaihtaisin esim. kaikki tekstitykset telkkarista ruotsiksi, kuuntelisin Yle extremeä autossa ja yleensäkin ottaisin ruotsia elämään aina kun mahdollista. Varsinkin jos perustaso kielestä löytyy jo. Sanaston opetteluun voisin suositella jotakin spaced repetition ohjelmaa, kuten Ankia. Ehdottomasti paras tapa siihen hommaan. Sanasto kasvaa kuin itsestään eikä vie päivästä kuin vartin aikaa.

Minä opin erittäin hyvän luetun englannin (huomio, en puhuttua) kouun lyhyen englannin pohjalta lukemalla englanninkielisiä krijoja ja käyttämällä saamani ohjeen mukaan sanakirjaa korkeintaan kaksi kertaa sivua kohti. Ensin luettujen kirjojen piti tietenkin olla riittävän jännittäviä juoneltaan eikä kovin konstikasta kieltä. Siten ne kävivät asteittain hankalammiksi. Kun huomasin nauravani englanninkieliselle vitsille, jota ei voinut kääntää suomeksi, olin perillä.

Puhuttu kieli pitäisi harjoitella erikseen - ymmärrän englantia, jos istun selkä televisioon ja teen jotakin muuta. Menee ilmeisesti jonkin muun kuin tietoisen aivotoiminnan kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451

MP3-oppiminen

Nykyaikana on ehdottomasti paras keino opiskella vierasta kieltä mp3-oppiminen. Kielten opiskelu vaatii valitettavasti raakaa tuntimäärää, mutta kuuntelemalla mp3- soittimella kieltä ulkoillessa, tiskatessa, uidessa, matkustaessa, illalla juuri ennen nukahtamista, saavutetaan helposti massiiviset tuntimäärät.

Ruotsinkielisiä mp3-tiedostoja saa suoraan ladattua Ruotsin radion sivuilta. Myös Ylen ruotsinkielinen kanava on hyvä lähde. Äänikirjoja saa kirjastoista CD-muodossa, ja ne voi ripata, jottei tarvitse sortua laittomaan P2P-imurointiin epämääräisiltä Pirate-bay sivustoilta, jonne tekijänoikeuksia kunnioittamat ruotsalaisnörtit ovat laittaneet satoja ruotsinkielisiä äänikirjoja laittomasti vaihdettaviksi.

Varo kuitenkin ruotsalaisia dekkareita, niissä on aina yhteiskunnallinen sanoma, eli urputetaan suhteettomasti jostain yhteiskunnan epäkohdasta ja vaelletaan räntäsateessa epätoivoisina. Masentavia.

Joskus sattuu niin, että samasta kirjasta on suomenkielinen äänikirja ja vieraskielinen alkuperäisteos. Tällöin tarjoutuu mahdollisuus kaikkein tehokkaimpaan oppimismenetelmään. Kuuntelet samaan aikaan kirjan suomeksi, ja luet alkuperäisteosta vieraalla kielellä.

Ruotsi, norja ja tanska ovat oikeasti sama kieli, joka poliittisista syistä on erotettu kolmeksi tai neljäksi kieleksi, joita kirjoitetaan hieman eri kirjaimin ja eri kirjoitussäännöin. Älä anna sen hämätä, vaan voit samalla kun opiskelet ruotsia, kuunnella norjan kieltä. Tanskan ääntäminen taas on vaikeaa, mutta kirjoitettuna se on sama kieli, kuin norja.

alma
Seuraa 
Viestejä36

Itselläni oli pohjana vuosiksi unholaan jäänyt pitkä ruotsi, jonka elvytin omatekoisella täydellisellä kielikylvyllä parissa viikossa. Keinot olivat nämä jo mainitut: ruotsinkielinen radio ja TV sekä ruotsinkieliset sanomalehdet. Lisäksi kävin itseni kanssa 'päänsisäistä keskustelua', jotta passiivinen sanavarasto muuttuisi nopeammin aktiiviseksi. Oman alani erikoissanaston opettelin sana sanalta sanakirjasta.

On helpompaa opetella ensin suomenruotsia ja siirtyä sitten kuuntelemaan riikinruotsia (ja mahdollisesti norjaa ja tanskaa), näin ääntämyserot eivät hämmennä. Kuten jo Emotion Science mainitsi, nuo kolme ovat kirjoitettuna melkein yksi ja sama, mutta ääntämys sekoittaa oppijaa. 

Kylläkai
Seuraa 
Viestejä323

Suggestopediset kielikurssit on mielestäni ylivoimaisia, jos tykkää kursseista. Olen käynyt ranskan- ja venäjänkielisen, ja menisin kertaamaan uudestaankin jos niitä vain jätjestettäisiin. Jostakin syystä niitä ei nykyään näköjään osata tai viitsitä järjestää.

Toiseksi paras keino on hankkiutua tilanteeseen, jossa uudella kielellä pitää pystyä suoriutumaan -- siis jollakin tasolla. Kunnon motivaatiota ei nimittäin voita mikään.

Kolmanneksi paras on lukea kirja uudella kielellä, käyttäen sanakirjaa ja oppikirjaa apuna. Tärkeintä on todella lukea se kirja alusta loppuun.

Verraton lisäapu tulee laulujen opettelemisesta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat