Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Minkälaisia muottiaineita on mieluiten sellasia mitä voi helposti muotoilla.

Pitäisi alumiinia valaa.

Kommentit (8)

Mallineen voi tehdä vaikka puusta ja kitata tarvittavat paikat siitä ja hioa sopivaksi. Alumiinille tuon mallineen mitat tulee olla noin 1-1.5 %:ia isommat, sillä alumiini kutistuu tuon verran. Tosin jos ei mitään tarkkaa ole tekemässä, niin tuolla ei ole merkitystä.

Suosittelen poikkeamaan kirjastolla, itse juuri lainasin aihetta käsitteleviä kirjoja aika läjän, mm. Foundrywork for the amateur (vanha kuin mikä, mutta antaa perusteita), Kaavausaineet, Keernojen valmistus, Valajan kirja ja monia muita.

Lisäksi hyviä ohjeita ja tietoa löytyy osoitteesta http://www.valuatlas.net/

Valuhiekkaa on suht yksinkertaista tehdä ja sillä saakin hyviä tuloksia aikaiseksi kotioloissa, eikä vaadi kuin sopivan kosteuden löytämistä (liian märkä räjähtää silmille, liian kuiva ei pysy muodossaan).

Edit: Tuolla alumiinin valamisesta: http://www.timohapponen.net/aluvalu/

Edit2: Mikä pistää silmään Happosen jutuissa on se, että hän ei puhu sen tarkemmin valun vaaroista saati valutyön tekemisestä, näyttää vain prosessista vaiheen tai kaksi.

Hyvä esimerkki on tuon sulan skimmaus, josta ei ole puhuttu sanallakaan. Hyvin usein kun harrastajan valumetalli on romua ja sulatusuuni ei ole inerttikaasu-uuni, niin metallin oksidit sun muu möhnä pitäisi sulan pinnalta skimmata pois ennen kaatoa, tai saa helposti tehdä valunsa uusiksi.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Liittynyt16.3.2005

ja jos tykkää jotain pieniä taide-esineitä valaa, niin voisi vaikka koettaa vahamallilla ja savella leikkiä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Cire_perdue
http://en.wikipedia.org/wiki/Lost-wax_casting

eli vuoleskelet vaikka pöytäkynttilästä jonkun taiteellisen kiekuran, läpsit savet päälle, poltat muotin nuotiolla jolloin vahat sulaa ja kippaat sulan metallin syntyneeseen onkaloon ja a'vot

Tiedä sitten kuinka hyvin tuo sopii alumiinille, pronssia kun taidetaan yleisemmin käyttää, mut ei kai siinä suurta eroa ole...

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat