Seuraa 
Viestejä45973

Näihin kysymyksiini vastaaminen on tuskin kovin vaikeaa alan ihmisille:

1. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin esimerkiksi Lotossa on yhtä todennäköistä, että palloista "syntyvät" luvut muodostavat minkä tahansa lukusarjan (pelin lukujen sisällä). En kuitenkaan ole koskaan kuullut, että seitsemän oikein olisi muodostunut perkkäisistä luvuista, vaikka tämän kai pitäisi olla yhtä todennäköistä kuin minkä tahansa yhdistelmän. Vai onko tässä jo jotain järjestystä joka on epätodennäköistä?

2. Toisen maailmansodan pommikoneissa oli usein ampumo sekä taakse- että eteenpäin. Jos oletetaan, että molemmissa on aseena samanlainen konekivääri patruunoineen, niin onko tismalleen eteen- ja taaksepäin ammuttujen luotien nopeudella eroa? Oletetaan, että lentokoneen ilmanopeus on vaikka 300 km/h. Luotien lähtönopeus voisi olla esimerkiksi 800 m/s.

3. Mitä vedelle tapahtuu, kun se jäätyy (molekyylitasolla)?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013
Embuske
Näihin kysymyksiini vastaaminen on tuskin kovin vaikeaa alan ihmisille:

2. Toisen maailmansodan pommikoneissa oli usein ampumo sekä taakse- että eteenpäin. Jos oletetaan, että molemmissa on aseena samanlainen konekivääri patruunoineen, niin onko tismalleen eteen- ja taaksepäin ammuttujen luotien nopeudella eroa? Oletetaan, että lentokoneen ilmanopeus on vaikka 300 km/h. Luotien lähtönopeus voisi olla esimerkiksi 800 m/s.
Lentokoneeseen verrattuna molemmat luodit lähtevät nopeudella 800 m/s.
Maahan verrattuna eteenpäin lähtevä lentää nopeudella 800 m/s + 300/3.6 m/s, taakse lähtevä nopeudella 800 m/s - 300/3.6 m/s. Siis tyynellä säällä.
Välittömästi lähdön jälkeen nopeudet muuttuu erilaisista nopeuksista johtuvista ilmanvastuseroista.

Näin maalliikona ja mutuna.

---

Embuske kirjoitti: "En kuitenkaan ole koskaan kuullut, että seitsemän oikein olisi muodostunut perkkäisistä luvuista, vaikka tämän kai pitäisi olla yhtä todennäköistä kuin minkä tahansa yhdistelmän. Vai onko tässä jo jotain järjestystä joka on epätodennäköistä?"

Viime syksynä tapahtui (muistaakseni Turkissa, en ole ihan varma) niin, että Lotto-arvonnassa oli täsmälleen sama voittorivi kahtena peräkkäisenä viikkona. Samat voittonumerot putoilivat koneesta, mutta eri järjestyksessä.
Lottoava kansa nousi takajaloilleen ja väitti jälkimmäistä arvontaa huijaukseksi. Maan johtavien matemaatikkojen piti todistaa suorassa tv-lähetyksessä, että tällainen on toki mahdollista, joskin tilastollisesti äärimmäisen harvinaista.
Ennen arvonnan alkamista oikea rivi 1-7 on yhtä mahdollinen, kuin mikä muu tahansa yhdistelmä. Erilaisia oikeita rivejä voi kuitenkin olla n. 10 miljoonaa, joten tilastollisessa mielessä pitäisi kulua yhtä monta viikonloppua, ennen kuin kaikki eri mahdollisuudet ovat toteutuneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
okivi
Seuraa 
Viestejä1916
Embuske
1. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin esimerkiksi Lotossa on yhtä todennäköistä, että palloista "syntyvät" luvut muodostavat minkä tahansa lukusarjan (pelin lukujen sisällä). En kuitenkaan ole koskaan kuullut, että seitsemän oikein olisi muodostunut perkkäisistä luvuista, vaikka tämän kai pitäisi olla yhtä todennäköistä kuin minkä tahansa yhdistelmän. Vai onko tässä jo jotain järjestystä joka on epätodennäköistä?Näiden peräkkäisten lukusarjojen puuttuminen toistaiseksi kuvaa oikean lottorivin suurta epätodennäköisyyttä yleensä. Kaikki lukusarjat ovat kuitenkin yhtä todennäköisiä. Sekalaisia lukusarjoja on lotossa niin tuhoton määrä peräkkäisiin verrattuna, että sekalaisiahan ne ovat tähän mennessä kaikki olleet.

Aiheesta on ollut herkullista keskustelua Skepsis ry:n keskustelupalstalla, nimimerkki "jukkis" vastaan muut. Palstan hakutoiminnolla löytyy helposti, keskustelua on ollut todella paljon.

http://keskustelu.skepsis.fi/html/keskustelu.asp

http://parapsykologia.blogspot.com

There is a principle which is a bar against all information, which is proof against all arguments and which cannot fail to keep a man in everlasting ignorance -- that principle is contempt prior to investigation.
-- Herbert Spencer

Noita vielä ilmaantumattomia numeroyhdistelmiä on paljon, koko mahdollisten yhdistelmien määrästä on loton historian aikana nähty vain pieni raapaisu.

Mitä vedelle tapahtuu jäätyessä... no ainakin vesimolekyylien lämpöliike laantuu ja ne järjestäytyvät vetysidoksilla aiemman sekavan mylläkän sijasta säännölliseen hilamuotoon eli muodostuu kiteitä. Ilmiö on muuten sama kuin vaikkapa metalleilla sulan ja kiinteän olomuodon välillä - paitsi että veden kiteytyessä jääksi sen tilavuus laajenee.

Järjestäytyneessä ja jähmeässä kidemuodossa molekyylit vievät enemmän tilaa kuin villisti ja vapaasti lämpiminä likkuessaan.

Embuske
Vai onko tässä jo jotain järjestystä joka on epätodennäköistä?

On.

Harha syntyy kahden eri asian yhdistämisestä.
Numeron esiintymistodennäköisyys siis samaistuu järjestyksen esiintymistodennäköisyydeksi.
Asia on helppo todeta vaihtamalla numeroiden paikkaa ruudukossa.

Vuosia sitten oli veikkaus lehdessä luetteloitu vanhoja lottotuloksia. Niiden esiintymisessä oli eroja eri yhdistelminä niin että päätin valikoida joitakin niistä. Tulos oli että saman lapun kahdessa ruudukossa oli pikkuvoitto yhden numeroparin erolla.

2. WW2 hävittäjissä oli useita konekivääreitä. Kun niillä ampui, niiden rekyyli jarrutti konetta. Siitä johtuen sarjan ensimmäisillä ja viimmeisillä on nopeuseroa kymmeniä kilometrejä.
Mutta jos kahdella ammutaan vastakkaisiin suuntiin, ei nopeus muutu ja tilanne on aiemman arvioin kaltainen tietyssä koordinaatistossa.

Se ettei 1 2 3 4 5 6 7 ole suomessa esiintynyt, havainnollistaakin hyvin kuinka epätodennäköistä voitto on. Kaiken hyvän päälle kyseisellä lottorivillä veikkaa joka viikko satoja ihmisiä.. jolloin pottikin olisi säälittävän pieni. Ei ole kovin pitkälle ajateltu.

Vaikka Bitjuus jäätymisen jo selosti ja toisessakin ketjussa tätä mainostin, pistän tämän Feynman-linkin silti kehiin, koska se on niin innostava: http://www.youtube.com/watch?v=v3pYRn5j7oI

Kannattaa katsoa koko sarja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat