Valaistumisen portaiden ylin tasanne

Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Olen käynyt valaistumisen portaiden ylimmällä tasanteella! http://www.youtube.com/watch?v=cdFPK0017hY Tänään, vasta tänään!!! Kaikkien näiden vuosien jälkeen älysin, että Royal jalopenoja myydään kahta sorttia, mietoja ja vahvoja! Kaikki nämä vuodet oon ostanut mietoja ja miettinyt että mitä ne oikeen kohkaa? Tänään ostin viimein niitä vahvoja, ja luojan kiitos nämä maistuu sentään muultakin kuin veeltä! Maistuu nämä samalta kuin ne entiset mutta näissä sentään on jotain järkee!

Meinaan, mitä järkee on myydä paprikoita etikassa? Jollain muulla nimellä kuin "paprikat etikassa." Nyt sen ymmärrän! Olen käynyt valaistumisen ylimmällä portaalla. Ja nyt alan kiinnittämään huomiota että mitä uitun chilejä mää syön vai papríkoita. Kohta olen kapsaisiinitaivaassa! Tai ainakin parin vuojen päästä, kuhan tolet kasvaa.

Hämmentää.

Sivut

Kommentit (97)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26854
Liittynyt16.3.2005
Vatkain
Olen käynyt valaistumisen portaiden ylimmällä tasanteella!



No ei sinne jalapenoilla pääse kokematonkaan.

Meinaan, mitä järkee on myydä paprikoita etikassa? Jollain muulla nimellä kuin "paprikat etikassa."



Sitä minäkin olen ihmetellyt. Nyt on tullut muotiin tunkea sana "habanero" tuotteisiin, joissa habaneroa on homeopaattisia pitoisuuksia tai ei ollenkaan. Esim. Habanerohampurilainen, jossa on muutama mieto jalapenoviipale välissä. Mutta kai joku pönkittää egoan kuvittelemalla syövänsä tulista, vaikka ei tiedä tulisuudesta sen enempää kuin sika Pohjantähdestä.

Ja nyt alan kiinnittämään huomiota että mitä uitun chilejä mää syön vai papríkoita.



Paprika on chililajike muiden joukossa. Se kuuluu lajiin Capsicum annuum, kuten suurin osa ammattimaisesti viljellyistä chililajkkeista (Jalapeno, Cayenne, ...). Myös muita tulettomia chililajikkeita on.

Kohta olen kapsaisiinitaivaassa! Tai ainakin parin vuojen päästä, kuhan tolet kasvaa.



No vähemmällä chilillä tottumaton pääsee taivaaseen. Nykyään monista kaupoista saa tuorehabaneroja. Siitä se lähtee. Hintana tosin on muutama minuutti kiirastulta, mutta sen jälkeen taivaan portit aukeavat. Taisit nähdäkin kiirastulivaiheen ulkoiset tunnusmerkit omin silmin kesällä Tampereella.

Vierailija
Neutroni

Ja nyt alan kiinnittämään huomiota että mitä uitun chilejä mää syön vai papríkoita.



Paprika on chililajike muiden joukossa. Se kuuluu lajiin Capsicum annuum, kuten suurin osa ammattimaisesti viljellyistä chililajkkeista (Jalapeno, Cayenne, ...). Myös muita tulettomia chililajikkeita on.




Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.

Vierailija

Muunmuassa jalopenoissa on tulisuus oikeassa paikassa, hiljentykäämme mutustaessamme noita tulisia papuja arvostamaan tuota lahjaa ja sen sanomaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26854
Liittynyt16.3.2005
logo
Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.



No yleisimmin termejä käytetään niin, että "chili" tarkoittaa yleisesti Capsicum -suvun kasvia (tai sellaisen hedelmää) ja "paprika" tiettyjä kokonaan tai lähes tulettomiksi jalostettuja Capsicum annuum -lajiin kuuluvia viljelylajikkeita. Mutta toisinaan näkee kyllä chilipaprika -sanaa käytettävän chilin sijasta.

Vierailija
Neutroni
logo
Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.



No yleisimmin termejä käytetään niin, että "chili" tarkoittaa yleisesti Capsicum -suvun kasvia (tai sellaisen hedelmää) ja "paprika" tiettyjä kokonaan tai lähes tulettomiksi jalostettuja Capsicum annuum -lajiin kuuluvia viljelylajikkeita. Mutta toisinaan näkee kyllä chilipaprika -sanaa käytettävän chilin sijasta.



Eiköhän Suomessa käytännössä ajatella, että nämä "mausteet" ovat vain osa paprikoiden maailmaa:

http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640 ... id=1047759

Espanjan lisäksi paprikan viljely yleistyi Unkarissa. Itse asiassa sana paprika on unkaria ja tarkoittaa – pippuria. Unkari on tullut tunnetuksi muun muassa paprikoistaan ja kasvin unkarinkielinen nimi on otettu käyttöön Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa ja Hollannissa.

1500-luvulta peräisin oleva nimisekaannus saattaa sotkea asioita edelleen. Kansainvälisessä kaupassa paprikalla tarkoitetaan minkä tahansa Capsicum-lajin kuivatuista hedelmistä tehtyä jauhemaista maustetta, kun esimerkiksi meillä se tarkoittaa myös tuoreena myytävää hedelmää. Hedelmien – niin tuoreiden kuin säilöttyjenkin – englanninkielinen kauppanimi on edelleen pepper, vaikka kasvin nykyään tiedetään olevan yhtä kaukana pippurista kuin pippuri kasvaa.

Chili (vanha puhekielivastine turkinpippuri) on nimitys niille paprikoille (Capsicum), joissa kapsaisiinipitoisuus on suuri




Mielestäni chileistä puhutaan lähinnä vain harrastajien joukossa (sekä tietysti espanjankielisissä maissa), sitä en tiedä miksi (kenties siksikö, että he huomattavan useasti harrastavat juuri "tulisia" paprikoita). En siis näe mitään perustetta Suomessa muuttaa kasvin heimon nimeä vain sen takia, että nämä "harrastajat" haluavat kenties erottaa tämän "pehmeän" paprikan muista. Sekaannus on selvä, kuten juuri nyt huomasimme.

Vierailija
asdf
logo
Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.

Tai ehkä niin, että kalat ovat ahvenien alalajeja?



Say What?

Vierailija

Myönnän kyllä, että kuulostaa kovemmalta "harrastaa" chilejä kuin paprikoita. Mitä siitä nyt tulisi jos chiliyhdistys vaihtaisi nimensä "paprikayhdistykseksi".

syytinki
Seuraa 
Viestejä8910
Liittynyt18.8.2008

Mitähän tuo valaistuminen oikein tarkoittaa tässä chili tapauksessa.

Itse en ole huomannut muuta kuin kokonaisvaltaisen tulisuuden. Ensin syödessä ja sitten seuraavana päivänä poltteen rupureiän suulla.

Voi se tietysti olla valaistumista.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Lasten makaroni maustheita non tuommoset.
Mieku läsähytän kunnon sinapin , se se on tulista.
En sunkhan mie uunia sytyttäessä ole tulitikkuja tuhlannu nykyaikoina. Sinappia suuhun , ja sitäkö kielellä melkuttaa
muutaman kierroksen ja sittekko silimät päässä pullistuu,ja tukka nousee pysthön, niin hopusti uuninlunkka auki ja hönkäsy suorhan sinne,, Häääaaaaöööööö,,hhhyyyvvvvääääää!!!

Son saakeli varma oli mitä kuostoja tahans uunissa tulhen syttyvät taatusti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Liittynyt16.3.2005
Aslak
Lasten makaroni maustheita non tuommoset.
Mieku läsähytän kunnon sinapin , se se on tulista.
En sunkhan mie uunia sytyttäessä ole tulitikkuja tuhlannu nykyaikoina. Sinappia suuhun , ja sitäkö kielellä melkuttaa
muutaman kierroksen ja sittekko silimät päässä pullistuu,ja tukka nousee pysthön, niin hopusti uuninlunkka auki ja hönkäsy suorhan sinne,, Häääaaaaöööööö,,hhhyyyvvvvääääää!!!

Son saakeli varma oli mitä kuostoja tahans uunissa tulhen syttyvät taatusti.




Aslak ei liene kunnolla tulista chiliä siellä Lapin perukoilla koskaan nähnytkään. Tiesitkö, että tulisen sinapin polte yleensä syntyy chilistä, jota saattaa olla sinapissa mausteena korkeintaan joitakin promilleja? Itse sinapinsiemen ei ole mitenkään tulinen. Toki etikasta ja muista ainesosista syntyy oma lisäpotkunsa, mutta niissäkin kyse on vähän eri asiasta. Joissain sinapeissa käytetään kai myös pippureita.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Vierailija
logo

Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.

Ei, chili on alkuperäislaji, jota on viljelty joku 4000+ vuotta ja paprika on siitä jalostettu lajike, joka on nykymuodossaan saanut alkunsa viime vuosisadalla.

edit: lisäyksenä vielä, että kaikkien chilien nimittäminen paprikoiksi on sama kuin nimittäisi kaikkia perunoita sikleiksi (sikli-lajikkeen mukaan)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Paprika on unkarilaisten nimitys chileille. Yleisesti paprikalla kuitenkin tarkoitetaan nykyään C. annuum -lajin tulettomia ns. vihannespaprikoita. Paprikat voivat kuitenkin olla myös tulisia.

Chilit ja paprikat tarkoittavat toisin sanoen alunperin samaa. Tulisempia muotoja kutsutaan myös maustepaprikoiksi. Ennen vanhaan yleinen nimitys oli itse kasville turkinlisko ja sen hedelmät "turkinpippureita" - nyttemmin turkinpippuri on rekisteröity, erään salmiakkimakeisen nimi. Chili olikin palsamin ohella ensimmäinen Suomessa kasvatettu huonekasvi (1800-luvun alkupuolella ja sen hedelmiä käytettiin viinan maustamiseen.

Tulettomuus on yleensä jalostuksen tulosta, mutta on myös useita luonnostaan täysin tulettomia lajikkeita. Monista suosituista chililajeista on myös täysin tulettomia muotoja - jopa Habanerosta (Aji Dulce Amarillo - C. chinense).

Myös kasvatusolosuhteet vaikuttavat tulisuuteen. Pääsääntöisesti hyvällä valolla ja kosteassa ympäristössä tulee tulisempia. Puskan ensimmäiset hedelmät ovat lähes poikkeuksetta niitä miedoimpia. Kasvia kiduttamallakin tulisuus nousee... Monesti kypsä chili on tulisempi - siksi punainen Jalapeño on tulisempaa (muuttuu punaiseksi kypsyessään). Tosin Jalapeñostakin on jalostettu vaikka minkä värisiä.

Chili on yksi ihmiskunnan vanhimmista viljelykasveista. Sitä on viljelty jo yli 8000 vuoden ajan. Vanhimmat viljellyt chilit olivat "omenachilejä" C. pubescens, jotka vieläkin ovat monen mielestä niit' herkullisimman makuisia!

Viljellyt chilit kuluvat lähes poikkeuksetta C. annuum, C. chinense ja C. baccatum lajeihin. Myös C. frutescensiä viljellään - lähinnä erään chilikastikkeen raaka-aineeksi. Euroopassa ja Aasiassa ylivoimaisesti suosituin on C. annuum, Väli- ja Etelä-Amerikassa sen sijaan Ajit (C. baccatum) ovat suosituimpia. Karibialla käytetään eniten tulisia habaneroja (C. chinense).

Mielenkiintoinen chiliin liittyvä yksityiskohta on, että eteläisestä ruotsista on löydetty C. frutescens -lajin chilin siemeniä ajalta ennen Kolumbusta - ne ovat päätyneet eurooppaan ilmeisesti viikinkien matkoilta.

Lisätietoja chileistä:

http://www.chiliyhistys.fi

Lisää on tulossa, kunhan ehdin kirjoittamaan. Myös chilitietokanta saadaan tämän vuoden aikana.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Kosh
Tiesitkö, että tulisen sinapin polte yleensä syntyy chilistä, jota saattaa olla sinapissa mausteena korkeintaan joitakin promilleja?



Sinappia on keltaista (mietoa), että mustaa (tulista).

Chilin ja sinapin poltteessa on eroja. Sinapin poltteen aiheuttavat aineet höyrystyvät suun lämmössä ja sen vuoksi polte nousee nenään ja katoaa nopeasti. Chilien kapsaisinoidit taas eivät höyrysty ja ne vain leviävät suuhun ja nieluun.

Eri kapsaisinoidien polte tulee eri tavalla. Toiset iskevät heti (C. frutescens, C. annuum) ja toiset taas tyypillisesti viiveellä (C. chinense).

Kaupassa myytävä wasabitahna on sekoitus tulista sinappia ja piparjuurta sekä elintarvikeväriä. Aitoa wasabia on yleensä vain nimeksi ja sekin lehtinä, ei juurena.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Vatkain
Nyt sen ymmärrän! Olen käynyt valaistumisen ylimmällä portaalla. Ja nyt alan kiinnittämään huomiota että mitä uitun chilejä mää syön vai papríkoita. Kohta olen kapsaisiinitaivaassa! Tai ainakin parin vuojen päästä, kuhan tolet kasvaa.



Tervetuloa chiliyhdistykseen sitten vaan! uUudet jäsenet saavat syödä haluamiaan tulisia chilejä:

http://www.youtube.com/watch?v=AMGVkVpL69U

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat