Seuraa 
Viestejä27432

Olen käynyt valaistumisen portaiden ylimmällä tasanteella! http://www.youtube.com/watch?v=cdFPK0017hY Tänään, vasta tänään!!! Kaikkien näiden vuosien jälkeen älysin, että Royal jalopenoja myydään kahta sorttia, mietoja ja vahvoja! Kaikki nämä vuodet oon ostanut mietoja ja miettinyt että mitä ne oikeen kohkaa? Tänään ostin viimein niitä vahvoja, ja luojan kiitos nämä maistuu sentään muultakin kuin veeltä! Maistuu nämä samalta kuin ne entiset mutta näissä sentään on jotain järkee!

Meinaan, mitä järkee on myydä paprikoita etikassa? Jollain muulla nimellä kuin "paprikat etikassa." Nyt sen ymmärrän! Olen käynyt valaistumisen ylimmällä portaalla. Ja nyt alan kiinnittämään huomiota että mitä uitun chilejä mää syön vai papríkoita. Kohta olen kapsaisiinitaivaassa! Tai ainakin parin vuojen päästä, kuhan tolet kasvaa.

Hämmentää.

  • ylös 0
  • alas 1

Sivut

Kommentit (97)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38100
Vatkain
Olen käynyt valaistumisen portaiden ylimmällä tasanteella!



No ei sinne jalapenoilla pääse kokematonkaan.

Meinaan, mitä järkee on myydä paprikoita etikassa? Jollain muulla nimellä kuin "paprikat etikassa."



Sitä minäkin olen ihmetellyt. Nyt on tullut muotiin tunkea sana "habanero" tuotteisiin, joissa habaneroa on homeopaattisia pitoisuuksia tai ei ollenkaan. Esim. Habanerohampurilainen, jossa on muutama mieto jalapenoviipale välissä. Mutta kai joku pönkittää egoan kuvittelemalla syövänsä tulista, vaikka ei tiedä tulisuudesta sen enempää kuin sika Pohjantähdestä.

Ja nyt alan kiinnittämään huomiota että mitä uitun chilejä mää syön vai papríkoita.



Paprika on chililajike muiden joukossa. Se kuuluu lajiin Capsicum annuum, kuten suurin osa ammattimaisesti viljellyistä chililajkkeista (Jalapeno, Cayenne, ...). Myös muita tulettomia chililajikkeita on.

Kohta olen kapsaisiinitaivaassa! Tai ainakin parin vuojen päästä, kuhan tolet kasvaa.



No vähemmällä chilillä tottumaton pääsee taivaaseen. Nykyään monista kaupoista saa tuorehabaneroja. Siitä se lähtee. Hintana tosin on muutama minuutti kiirastulta, mutta sen jälkeen taivaan portit aukeavat. Taisit nähdäkin kiirastulivaiheen ulkoiset tunnusmerkit omin silmin kesällä Tampereella.

Neutroni

Ja nyt alan kiinnittämään huomiota että mitä uitun chilejä mää syön vai papríkoita.



Paprika on chililajike muiden joukossa. Se kuuluu lajiin Capsicum annuum, kuten suurin osa ammattimaisesti viljellyistä chililajkkeista (Jalapeno, Cayenne, ...). Myös muita tulettomia chililajikkeita on.




Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muunmuassa jalopenoissa on tulisuus oikeassa paikassa, hiljentykäämme mutustaessamme noita tulisia papuja arvostamaan tuota lahjaa ja sen sanomaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38100
logo
Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.



No yleisimmin termejä käytetään niin, että "chili" tarkoittaa yleisesti Capsicum -suvun kasvia (tai sellaisen hedelmää) ja "paprika" tiettyjä kokonaan tai lähes tulettomiksi jalostettuja Capsicum annuum -lajiin kuuluvia viljelylajikkeita. Mutta toisinaan näkee kyllä chilipaprika -sanaa käytettävän chilin sijasta.

Neutroni
logo
Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.



No yleisimmin termejä käytetään niin, että "chili" tarkoittaa yleisesti Capsicum -suvun kasvia (tai sellaisen hedelmää) ja "paprika" tiettyjä kokonaan tai lähes tulettomiksi jalostettuja Capsicum annuum -lajiin kuuluvia viljelylajikkeita. Mutta toisinaan näkee kyllä chilipaprika -sanaa käytettävän chilin sijasta.



Eiköhän Suomessa käytännössä ajatella, että nämä "mausteet" ovat vain osa paprikoiden maailmaa:

http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640 ... id=1047759

Espanjan lisäksi paprikan viljely yleistyi Unkarissa. Itse asiassa sana paprika on unkaria ja tarkoittaa – pippuria. Unkari on tullut tunnetuksi muun muassa paprikoistaan ja kasvin unkarinkielinen nimi on otettu käyttöön Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa ja Hollannissa.

1500-luvulta peräisin oleva nimisekaannus saattaa sotkea asioita edelleen. Kansainvälisessä kaupassa paprikalla tarkoitetaan minkä tahansa Capsicum-lajin kuivatuista hedelmistä tehtyä jauhemaista maustetta, kun esimerkiksi meillä se tarkoittaa myös tuoreena myytävää hedelmää. Hedelmien – niin tuoreiden kuin säilöttyjenkin – englanninkielinen kauppanimi on edelleen pepper, vaikka kasvin nykyään tiedetään olevan yhtä kaukana pippurista kuin pippuri kasvaa.

Chili (vanha puhekielivastine turkinpippuri) on nimitys niille paprikoille (Capsicum), joissa kapsaisiinipitoisuus on suuri




Mielestäni chileistä puhutaan lähinnä vain harrastajien joukossa (sekä tietysti espanjankielisissä maissa), sitä en tiedä miksi (kenties siksikö, että he huomattavan useasti harrastavat juuri "tulisia" paprikoita). En siis näe mitään perustetta Suomessa muuttaa kasvin heimon nimeä vain sen takia, että nämä "harrastajat" haluavat kenties erottaa tämän "pehmeän" paprikan muista. Sekaannus on selvä, kuten juuri nyt huomasimme.

asdf
logo
Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.

Tai ehkä niin, että kalat ovat ahvenien alalajeja?



Say What?

Myönnän kyllä, että kuulostaa kovemmalta "harrastaa" chilejä kuin paprikoita. Mitä siitä nyt tulisi jos chiliyhdistys vaihtaisi nimensä "paprikayhdistykseksi".

syytinki
Seuraa 
Viestejä10356

Mitähän tuo valaistuminen oikein tarkoittaa tässä chili tapauksessa.

Itse en ole huomannut muuta kuin kokonaisvaltaisen tulisuuden. Ensin syödessä ja sitten seuraavana päivänä poltteen rupureiän suulla.

Voi se tietysti olla valaistumista.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Lasten makaroni maustheita non tuommoset.
Mieku läsähytän kunnon sinapin , se se on tulista.
En sunkhan mie uunia sytyttäessä ole tulitikkuja tuhlannu nykyaikoina. Sinappia suuhun , ja sitäkö kielellä melkuttaa
muutaman kierroksen ja sittekko silimät päässä pullistuu,ja tukka nousee pysthön, niin hopusti uuninlunkka auki ja hönkäsy suorhan sinne,, Häääaaaaöööööö,,hhhyyyvvvvääääää!!!

Son saakeli varma oli mitä kuostoja tahans uunissa tulhen syttyvät taatusti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Aslak
Lasten makaroni maustheita non tuommoset.
Mieku läsähytän kunnon sinapin , se se on tulista.
En sunkhan mie uunia sytyttäessä ole tulitikkuja tuhlannu nykyaikoina. Sinappia suuhun , ja sitäkö kielellä melkuttaa
muutaman kierroksen ja sittekko silimät päässä pullistuu,ja tukka nousee pysthön, niin hopusti uuninlunkka auki ja hönkäsy suorhan sinne,, Häääaaaaöööööö,,hhhyyyvvvvääääää!!!

Son saakeli varma oli mitä kuostoja tahans uunissa tulhen syttyvät taatusti.




Aslak ei liene kunnolla tulista chiliä siellä Lapin perukoilla koskaan nähnytkään. Tiesitkö, että tulisen sinapin polte yleensä syntyy chilistä, jota saattaa olla sinapissa mausteena korkeintaan joitakin promilleja? Itse sinapinsiemen ei ole mitenkään tulinen. Toki etikasta ja muista ainesosista syntyy oma lisäpotkunsa, mutta niissäkin kyse on vähän eri asiasta. Joissain sinapeissa käytetään kai myös pippureita.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

logo

Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.

Ei, chili on alkuperäislaji, jota on viljelty joku 4000+ vuotta ja paprika on siitä jalostettu lajike, joka on nykymuodossaan saanut alkunsa viime vuosisadalla.

edit: lisäyksenä vielä, että kaikkien chilien nimittäminen paprikoiksi on sama kuin nimittäisi kaikkia perunoita sikleiksi (sikli-lajikkeen mukaan)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Paprika on unkarilaisten nimitys chileille. Yleisesti paprikalla kuitenkin tarkoitetaan nykyään C. annuum -lajin tulettomia ns. vihannespaprikoita. Paprikat voivat kuitenkin olla myös tulisia.

Chilit ja paprikat tarkoittavat toisin sanoen alunperin samaa. Tulisempia muotoja kutsutaan myös maustepaprikoiksi. Ennen vanhaan yleinen nimitys oli itse kasville turkinlisko ja sen hedelmät "turkinpippureita" - nyttemmin turkinpippuri on rekisteröity, erään salmiakkimakeisen nimi. Chili olikin palsamin ohella ensimmäinen Suomessa kasvatettu huonekasvi (1800-luvun alkupuolella ja sen hedelmiä käytettiin viinan maustamiseen.

Tulettomuus on yleensä jalostuksen tulosta, mutta on myös useita luonnostaan täysin tulettomia lajikkeita. Monista suosituista chililajeista on myös täysin tulettomia muotoja - jopa Habanerosta (Aji Dulce Amarillo - C. chinense).

Myös kasvatusolosuhteet vaikuttavat tulisuuteen. Pääsääntöisesti hyvällä valolla ja kosteassa ympäristössä tulee tulisempia. Puskan ensimmäiset hedelmät ovat lähes poikkeuksetta niitä miedoimpia. Kasvia kiduttamallakin tulisuus nousee... Monesti kypsä chili on tulisempi - siksi punainen Jalapeño on tulisempaa (muuttuu punaiseksi kypsyessään). Tosin Jalapeñostakin on jalostettu vaikka minkä värisiä.

Chili on yksi ihmiskunnan vanhimmista viljelykasveista. Sitä on viljelty jo yli 8000 vuoden ajan. Vanhimmat viljellyt chilit olivat "omenachilejä" C. pubescens, jotka vieläkin ovat monen mielestä niit' herkullisimman makuisia!

Viljellyt chilit kuluvat lähes poikkeuksetta C. annuum, C. chinense ja C. baccatum lajeihin. Myös C. frutescensiä viljellään - lähinnä erään chilikastikkeen raaka-aineeksi. Euroopassa ja Aasiassa ylivoimaisesti suosituin on C. annuum, Väli- ja Etelä-Amerikassa sen sijaan Ajit (C. baccatum) ovat suosituimpia. Karibialla käytetään eniten tulisia habaneroja (C. chinense).

Mielenkiintoinen chiliin liittyvä yksityiskohta on, että eteläisestä ruotsista on löydetty C. frutescens -lajin chilin siemeniä ajalta ennen Kolumbusta - ne ovat päätyneet eurooppaan ilmeisesti viikinkien matkoilta.

Lisätietoja chileistä:

http://www.chiliyhistys.fi

Lisää on tulossa, kunhan ehdin kirjoittamaan. Myös chilitietokanta saadaan tämän vuoden aikana.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Kosh
Tiesitkö, että tulisen sinapin polte yleensä syntyy chilistä, jota saattaa olla sinapissa mausteena korkeintaan joitakin promilleja?



Sinappia on keltaista (mietoa), että mustaa (tulista).

Chilin ja sinapin poltteessa on eroja. Sinapin poltteen aiheuttavat aineet höyrystyvät suun lämmössä ja sen vuoksi polte nousee nenään ja katoaa nopeasti. Chilien kapsaisinoidit taas eivät höyrysty ja ne vain leviävät suuhun ja nieluun.

Eri kapsaisinoidien polte tulee eri tavalla. Toiset iskevät heti (C. frutescens, C. annuum) ja toiset taas tyypillisesti viiveellä (C. chinense).

Kaupassa myytävä wasabitahna on sekoitus tulista sinappia ja piparjuurta sekä elintarvikeväriä. Aitoa wasabia on yleensä vain nimeksi ja sekin lehtinä, ei juurena.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Vatkain
Nyt sen ymmärrän! Olen käynyt valaistumisen ylimmällä portaalla. Ja nyt alan kiinnittämään huomiota että mitä uitun chilejä mää syön vai papríkoita. Kohta olen kapsaisiinitaivaassa! Tai ainakin parin vuojen päästä, kuhan tolet kasvaa.



Tervetuloa chiliyhdistykseen sitten vaan! uUudet jäsenet saavat syödä haluamiaan tulisia chilejä:

http://www.youtube.com/watch?v=AMGVkVpL69U

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38100
Kosh

Aslak ei liene kunnolla tulista chiliä siellä Lapin perukoilla koskaan nähnytkään. Tiesitkö, että tulisen sinapin polte yleensä syntyy chilistä, jota saattaa olla sinapissa mausteena korkeintaan joitakin promilleja? Itse sinapinsiemen ei ole mitenkään tulinen. Toki etikasta ja muista ainesosista syntyy oma lisäpotkunsa, mutta niissäkin kyse on vähän eri asiasta. Joissain sinapeissa käytetään kai myös pippureita.



Se sinapin tulisuus syntyy reaktioissa valmistusprosessin aikana. Se on kai varsin tarkkaa hommaa lämpötilojen ja aineiden vaikutusaikojen kanssa, jos halutaan tehdä hyvin väkevää sinappia. Sinapin polte tulee kyllä muista aineista kun kapsaisiinista. Piparjuuressa on varmaankin samantapaisia yhdisteitä enemmän, se tuntuu aika samalta.

Mutta tosiaan jos sinappi tuntuu tuliselta chiliin verrattuna, kannattaa hommata hieman jytympiä lajikkeita tai kastikkeita. Tilaa vaikka tämmöinen, niin takkaa sytyttäessä palaa koko talo ja mies mukana.Tässä on ilmakuva tapauksesta, kun työkaverit ovat sivelleet yhden jätkän eväsleivät Ground Zerolla ja jätkä vähän henkäisee.

iileskotti
logo

Olisiko kuitenkin niin päin, että chili kuuluu paprikoihin.

Ei, chili on alkuperäislaji, jota on viljelty joku 4000+ vuotta ja paprika on siitä jalostettu lajike, joka on nykymuodossaan saanut alkunsa viime vuosisadalla.

edit: lisäyksenä vielä, että kaikkien chilien nimittäminen paprikoiksi on sama kuin nimittäisi kaikkia perunoita sikleiksi (sikli-lajikkeen mukaan)



Katsokaapa sitä linkkiä uudelleen, nyt harrastajat hiljaa ja pysytään nyt siinä Suomen virallisimmassa määritelmässä.

http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640 ... id=1047759

Koisokasvien (Solanaceae) heimoon kuuluvat paprikat (Capsicum spp.) ovat peräisin Keski-Amerikasta, jossa niitä viljeltiin jo 3000–5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Eurooppaan paprika rantautui Kolumbuksen löytöretkien seurauksena. Kasvien hedelmien tulinen maku muistutti mustapippuria ja sen toivottiin korvaavan tuon hintavan tuontimausteen. Niinpä espanjalaiset alkoivat kutsua uutta kasvia pippuriksi ja tuote tuli maustemarkkinoilla tunnetuksi Espanjan pippurina. Samaa vanhaa perua on chilipaprikoista meillä usein vielä nykyäänkin käytettävä turkinpippuri-nimitys.

Paprika levisi Euroopasta itään maustekaravaanien mukana ja reittien varrella sen käyttö ruuanlaitossa omaksuttiin nopeasti. Tulinen paprika on oleellinen maun ryydittäjä muun muassa intialaisessa, thaimaalaisessa ja kiinalaisessa keittiöissä. Aasian maat ovatkin nykyään kilomääräisesti laskien suurimpia paprikoiden tuottajia.

Euroopassa paprika ei heti saanut kovin vahvaa jalansijaa, joskin talonpojat viljelivät paprikaa saadakseen maustevalikoimiinsa "pippurin", johon aiemmin vain vauraalla yläluokalla oli ollut varaa. Espanjan lisäksi paprikan viljely yleistyi Unkarissa. Itse asiassa sana paprika on unkaria ja tarkoittaa – pippuria. Koisokasvien (Solanaceae) heimoon kuuluvat paprikat (Capsicum spp.) ovat peräisin Keski-Amerikasta, jossa niitä viljeltiin jo 3000–5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Eurooppaan paprika rantautui Kolumbuksen löytöretkien seurauksena. Kasvien hedelmien tulinen maku muistutti mustapippuria ja sen toivottiin korvaavan tuon hintavan tuontimausteen. Niinpä espanjalaiset alkoivat kutsua uutta kasvia pippuriksi ja tuote tuli maustemarkkinoilla tunnetuksi Espanjan pippurina. Samaa vanhaa perua on chilipaprikoista meillä usein vielä nykyäänkin käytettävä turkinpippuri-nimitys.

Paprika levisi Euroopasta itään maustekaravaanien mukana ja reittien varrella sen käyttö ruuanlaitossa omaksuttiin nopeasti. Tulinen paprika on oleellinen maun ryydittäjä muun muassa intialaisessa, thaimaalaisessa ja kiinalaisessa keittiöissä. Aasian maat ovatkin nykyään kilomääräisesti laskien suurimpia paprikoiden tuottajia.

Euroopassa paprika ei heti saanut kovin vahvaa jalansijaa, joskin talonpojat viljelivät paprikaa saadakseen maustevalikoimiinsa "pippurin", johon aiemmin vain vauraalla yläluokalla oli ollut varaa. Espanjan lisäksi paprikan viljely yleistyi Unkarissa. Itse asiassa sana paprika on unkaria ja tarkoittaa – pippuria. Unkari on tullut tunnetuksi muun muassa paprikoistaan ja kasvin unkarinkielinen nimi on otettu käyttöön Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa ja Hollannissa.Unkari on tullut tunnetuksi muun muassa paprikoistaan ja kasvin unkarinkielinen nimi on otettu käyttöön Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa ja Hollannissa.

1500-luvulta peräisin oleva nimisekaannus saattaa sotkea asioita edelleen. Kansainvälisessä kaupassa paprikalla tarkoitetaan minkä tahansa Capsicum-lajin kuivatuista hedelmistä tehtyä jauhemaista maustetta, kun esimerkiksi meillä se tarkoittaa myös tuoreena myytävää hedelmää. Hedelmien – niin tuoreiden kuin säilöttyjenkin – englanninkielinen kauppanimi on edelleen pepper, vaikka kasvin nykyään tiedetään olevan yhtä kaukana pippurista kuin pippuri kasvaa.

Tieteellinen luettelu

Domeeni Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Magnoliophyta
Alakaari:Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Koisomaiset Solanales
Heimo: Koisokasvit Solanaceae
Suku: Paprikat Capsicum

Myös Saksassa puhutaan tieteellisesti sekä yleisesti paprikoista, muita käytettyjä nimiä ovat, chili, peperoni jne. Kuten sanoin aikaisemmin, chileistä puhutaan lähinnä vain harrastajien sekä espanjankielisten keskuudessa. Suvun imagon kohotusta on turha harrastaa vääntämällä suomalainen nimi joksikin muuksi, jotkin paprikat pysyvät silti tulisina vaikka niiden virallinen "sukunimi" olisikin vähän "lame".

Ehkäpä kapsaiinin vaikutusta ajatteluun pitäisi tutkia, ainakin tämän keskustelun perusteella.

ps. http://www.youtube.com/watch?v=yi4_bAWuKJQ

I'm gonna push you until you're gonna get it!

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
logo

Katsokaapa sitä linkkiä uudelleen, nyt harrastajat hiljaa ja pysytään nyt siinä Suomen virallisimmassa määritelmässä.

http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640 ... id=1047759




Vanhaa tietoa. Chiliä on tutkittu tieteellisesti vasta muutaman kymmentä vuotta - ei ole siksi ihme, että tiedämme chileistä niin vähän. Lisää tietoa kuitenkin saadaan jatkuvasti.

Ei pidä aliarvioida harrastajien tietämystä. Meillä täällä Suomessa on ihan maailmallakin erittäin arvostettuja chiliguruja. Onpa Suomessa pelastattettu eräs chili sukupuutoltakin (C. lanceolatum).

Kotimaiset kasvikset ry:ssä ei tiedetä chileistä juuri mitään ja sekin vähä on suurelta osin väärää tietoa - esimerkiksi tuo:

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakk ... /P/Paprika

Pitä sisällään jo niin monta asiavirhettä, että pitää kirjoittaa sinne oikaisupyyntö, kunhan aikaa jää.

Mitä tulee nimityksiin, niin kieli elää jatkuvasti. Tilanne on ympäri maailmaa sekava chilien osalta. USA:ssa chili tarkoittaa meikäläisten tuntemaa chili con carnea, kun taas chile tarkoittaa chiliä ja Chileä... Kautta keskisen Amerikan chilejä kutsutaan Aji'ksi ja sillä tarkoitetaan yleensä C. baccatum suvun chilejä.

Eri chili-lajikkeita on tuhansia ja lisää kehitetään jatkuvasti. Suomessa on kasvatettu pitkälti yli 1000 erilaista chiliä - tämä on ainakin väkilukuun suhteutettuna maailman ennätys.

Toisaalta, ei ole mitään mieltä latoakaan niin monen muotoisia, värisiä ja makuisia chilejä yhden nimityksen alle. Parempi käytää eri lajikkeista niiden omia nimiään (edellyttäen, että ne tietää...). Josta päästäänkin sellaiseen hauskuuteen, että monella chilillä on useita nimiä. Ja joidenkin chilien nimitys muuttuu kuivattaessa.

Myös Saksassa puhutaan tieteellisesti sekä yleisesti paprikoista, muita käytettyjä nimiä ovat, chili, peperoni jne.



Pepper juu. Sen sijaan pepperoni tarkoittaa chilillä maustettua kestomakkaratyyppiä sen sijaan pepperoni chilinä viittaa euroopassa jalostettuun C. annuum lajin chilityyppiin. Esimerkkejä pepperoni lajikkeista Peperoncini ja Lombardo. Hedelmät ovat tyypillisesti mietoja, omaavat omanlaisen hyvän aromin ja niiden hedelmäliha on ohut. Käytetään yleensä raakana vihreänä.

Volitans
logo

Katsokaapa sitä linkkiä uudelleen, nyt harrastajat hiljaa ja pysytään nyt siinä Suomen virallisimmassa määritelmässä.

http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640 ... id=1047759




Vanhaa tietoa. Chiliä on tutkittu tieteellisesti vasta muutaman kymmentä vuotta - ei ole siksi ihme, että tiedämme chileistä niin vähän. Lisää tietoa kuitenkin saadaan jatkuvasti.

Ei pidä aliarvioida harrastajien tietämystä. Meillä täällä Suomessa on ihan maailmallakin erittäin arvostettuja chiliguruja. Onpa Suomessa pelastattettu eräs chili sukupuutoltakin (C. lanceolatum).

Kotimaiset kasvikset ry:ssä ei tiedetä chileistä juuri mitään ja sekin vähä on suurelta osin väärää tietoa - esimerkiksi tuo:

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakk ... /P/Paprika

Pitä sisällään jo niin monta asiavirhettä, että pitää kirjoittaa sinne oikaisupyyntö, kunhan aikaa jää.

Mitä tulee nimityksiin, niin kieli elää jatkuvasti. Tilanne on ympäri maailmaa sekava chilien osalta. USA:ssa chili tarkoittaa meikäläisten tuntemaa chili con carnea, kun taas chile tarkoittaa chiliä ja Chileä... Kautta keskisen Amerikan chilejä kutsutaan Aji'ksi ja sillä tarkoitetaan yleensä C. baccatum suvun chilejä.

Eri chili-lajikkeita on tuhansia ja lisää kehitetään jatkuvasti. Suomessa on kasvatettu pitkälti yli 1000 erilaista chiliä - tämä on ainakin väkilukuun suhteutettuna maailman ennätys.

Toisaalta, ei ole mitään mieltä latoakaan niin monen muotoisia, värisiä ja makuisia chilejä yhden nimityksen alle. Parempi käytää eri lajikkeista niiden omia nimiään (edellyttäen, että ne tietää...). Josta päästäänkin sellaiseen hauskuuteen, että monella chilillä on useita nimiä. Ja joidenkin chilien nimitys muuttuu kuivattaessa.




Nimistähän tässä olikin kysymys, ei minua muu kiinnostakaan. Miksi Suomessa pitäisi puhua paprika-sukuun kuuluvista kasveista nimellä chili? Minusta on älytöntä ajaa virallisesti väärä nimeä amatöörien keskuuteen, joka varmasti kuitenkin aiheuttaa sekaannusta.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Neutroni
Kosh

Aslak ei liene kunnolla tulista chiliä siellä Lapin perukoilla koskaan nähnytkään. Tiesitkö, että tulisen sinapin polte yleensä syntyy chilistä, jota saattaa olla sinapissa mausteena korkeintaan joitakin promilleja? Itse sinapinsiemen ei ole mitenkään tulinen. Toki etikasta ja muista ainesosista syntyy oma lisäpotkunsa, mutta niissäkin kyse on vähän eri asiasta. Joissain sinapeissa käytetään kai myös pippureita.



Se sinapin tulisuus syntyy reaktioissa valmistusprosessin aikana. Se on kai varsin tarkkaa hommaa lämpötilojen ja aineiden vaikutusaikojen kanssa, jos halutaan tehdä hyvin väkevää sinappia. Sinapin polte tulee kyllä muista aineista kun kapsaisiinista. Piparjuuressa on varmaankin samantapaisia yhdisteitä enemmän, se tuntuu aika samalta.



Esimerkiksi Colman's in sinappijauhetta kokeilleet, tietävät, että se ON tulista:

http://www.colmansmustard.com/history.html

Ja tuote sisältää vain kahta eri sinappia: Brassica juncea ja B. alba miedontamaan poltetta.

On totta, että sinapin (siis siitä tehdyn kastikkeen tai tahnan) valmistus säätelee pitkälle sen poltetta. Monesti lisätään etikan lisäksi sokereita, kermaa, kananmunia, hedelmämehuja, viiniä jne. Lämmitys miedontaa sinapin poltetta - toisin, kuin chileillä, joilla kapsaisinoidipitoisuus ei lämmittämällä laske.

Suurin ero sinappien poltteeseen tulee kuitenkin juuri eri sinappilajikkeiden käytöstä - aivan, kuten chileilläkin, tulisuus vaihtelee. Omasta maustehyllystäni löytyykin sen vuuoksi useampaa eri sinappia ihan siemeninä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_%28condiment%29

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat