Seuraa 
Viestejä45973

Näin Neuvostoliitossa piti olla vuonna 2010
Ilmaiset autot ja ruoka, sanatorio Marsissa, helikopterit kaikille...

Arkistojen kätköistä on löytynyt todellinen helmi: Komsomolskaja Pravdan numero loppuvuodelta 1959. Erikoista lehdessä on, että se on päivätty 1.1.2010 ja erikoisnumero kertoo siitä, miltä elämän piti tänään näyttää Neuvostoliitossa.

Lehden kuvitteelliset artikkelit ovat täynnä naiivia tulevaisuudenuskoa ja neuvostopropagandaa - vailla pienintäkään aavistusta siitä, että koko maa lakkaisi olemasta jo 1991.

Vuonna 2010 Neuvostoliitossa elettäisiin lehden mukaan luontaisessa vaihdantataloudessa eikä rahaa olisi käytössä lainkaan. Rikollisuus olisi täysin tuntematon käsite ja kaikki raskas työ hoidettaisiin nerokkaiden koneiden avulla.

Yksityisomistusta ei tunnettaisi laisinkaan, vaan jopa autot olisivat yhteisessä käytössä.

Limusiini lainaan

Yhdessä artikkelissa kuvaillaan esimerkiksi kirjoittajan mielikuvitusmatkaa halki Moskovan.

Eräänä hetkenä kirjoittaja tajuaa, että hänen kadunvarteen jättämänsä auto onkin kadonnut, sillä jokin toinen neuvostokansalainen on tarvinnut sen omaan käyttöönsä. Mutta ei hätää, kyse ei ole varkaudesta, vaan kirjoittaja yksinkertaisesti ottaa seuraavan lähellään olevan auton omaan käyttöönsä - ja se osoittautuukin hulppeaksi viisipaikkaiseksi limusiiniksi.

Myös "kaupat" toimivat samalla periaatteella eli siis asiakkaan ei tarvitse maksaa niissä mitään, vaan kaikki käyvät vain yksinkertaisesti hakemassa kotiinsa sen, mitä tarvitsevat.

Lehden artikkelissa maalaillaan, kuinka kaupassa on nyt tavallista enemmän asiakkaita, koska on uusi vuosi. Normaalisti neuvostokansalainen nimittäin aterioi vuonna 2010 julkisissa ruokaloissa, mutta juhlan kunniaksi monet haluavat poikkeuksellisesti valmistaa jotain erityistä herkkua kotonaan.

Lehti ennusti kännykkäkulttuurin

Tekninen kehitys on edennyt sitä vauhtia, että ihmiset puhuvat toisilleen kannettavilla näköpuhelimilla - eli tämä veikkaus ei itse asiassa osu kovin kauaksi nykyisestä kännykkäkulttuurista.

Lehden toimittajat onnistuvat ennustamaan oikein myös vuoden, jolloin ihminen astuisi Kuuhun, vaikka tapahtuma sattui tasan kymmenen vuotta lehden ilmestymisen jälkeen.

Sen sijaan aivan oikein ei mennyt ensimmäisen kuukävelijän nimi ja kansallisuus. Lehden kuvitteellisen artikkelin mukaan 1969 Kuun pinnalle astui nimittäin neuvostokansalainen nimeltään Kirill Avgustov eikä suinkaan yhdysvaltalainen Neil Armstrong.

Ei alkoholia

Utopian mukaan vuonna 2010 neuvostokansalaiset liikkuvat paljon helikoptereilla, joita he lainaavat lukemattomista helikopteripisteistä. Lentämiseen tarvitaan tosin lupakirja, mutta koska neuvostokansalaiset ovat kaikki niin rehellisiä, kenellekään ei tule mieleenkään pyytää ketään esittämään omaa lupakirjaansa.

Yksi helikopterilentäjistä on 125-vuotias neuvostonainen, joka on ajan trendin mukaan elänyt huomattavan iäkkääksi ja on yhä kovassa kunnossa.

Terveyden säilyttämisessä neuvostokansalaisia auttaa, että maassa ei ole viimeiseen kymmeneen vuoteen käytetty lainkaan väkeviä alkoholijuomia, vaan alkoholia kuluu ainoastaan lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Uutta puhtia parantolasta

Neuvostoliitossa on myös paljon elinsiirtoklinikoita, joissa ihmiset voivat käydä vaihtamassa kuluneita elimiään uusiin. Eikä kaikki terveydenhoito tapahdu suinkaan maan päällä, vaan myös Marsissa.

Lehdessä kuvataan, kuinka Marsiin on vastikään avattu ensimmäinen sanatorio (parantola) nimeltä Pozitron. Sanatoriossa asiakkaana olevat "työläiset ja insinöörit" saavat nauttia muun muassa "keinotekoisesta solariumista".

Pisimmällä on kuitenkin Kuun valloitus. Mielikuvituslehden mukaan Kuusta on tullut ihmisen toinen koti ja siellä on muun muassa lukuisia tehtaita, joissa hyödynnetään Kuun metalleja.

Neuvostotiedemiehet ovat utopian mukaan onnistuneet kehittämään myös menetelmän, jolla Siperian ikiroutaan jäätyneet mammutit herätetään henkiin.

Lehdessä maalaillaan, kuinka "Lämpölääketieteen instituutissa" on parhaillaan heräämässä henkiin yksi mammutti. Sen aivotoiminta on jo käynnistynyt ja uudeksi vuodeksi odotellaan sydänääniä. Moskovalaisille mammuttia luvataan esitellä jo vuoden 2010 helmi-maaliskuussa kaupungin eläintarhassa.

Siperian ikirouta sulaa sittenkin

Vaikka moni ennustus menee pieleen, lehti onnistuu kuvittelemaan hämmästyttävän kaukonäköisesti mielikuvan Siperian ikiroudan sulamisesta. Neuvostoutopian mukaan kyse ei tosin ole nykytiedemiehiä huolestuttavasta ilmaston lämpenemisestä, vaan neuvostotiedemiesten kehittämästä maalämpösysteemistä.

Lehti kuvailee, kuinka "atomit ja ihmiskäden lämpö" ovat lämmittäneet Siperian niin, että sadoilla hehtaareilla entistä tundraa kasvaa nyt ykkösluokan vehnää ja napapiirillä valmistaudutaan parhaillaan ensimmäisen sitrushedelmäsadon korjaamiseen.

(http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkom ... id=1856485)

En ota tätä esille pilkatakseni kommareita tai ollakseni vahingoniloinen. On vain surullista, että ihmiskunnan unelmat toteutuvat niin harvoin ja emme opi kokemuksistamme. Mitähän miettivät nyt ne, jotka puutteesta kärsivinä mutta toiveikkaina lukivat tämän vuonna 1959, ja uskoivat tosissaan asiaan?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Länsimaissa oli paljon samantyyppisiä tulevaisuudenkuvia.

Yhteinen piirre oli yllättäen se, että liikenteen uskottiin siirtyvän ilmaan - oli ne sitten lentäviä autoja tai helikoptereita niin 1960-luvun visio oli että yksityishenkilöt liikkuvat ilmateitse...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä19947
Suggestion

Terveyden säilyttämisessä neuvostokansalaisia auttaa, että maassa ei ole viimeiseen kymmeneen vuoteen käytetty lainkaan väkeviä alkoholijuomia, vaan alkoholia kuluu ainoastaan lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Tämä oli erityisen hauska kohta, kun puhutaan kuitenkin venäläisistä...

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
hard
Länsimaissa oli paljon samantyyppisiä tulevaisuudenkuvia.

Yhteinen piirre oli yllättäen se, että liikenteen uskottiin siirtyvän ilmaan - oli ne sitten lentäviä autoja tai helikoptereita niin 1960-luvun visio oli että yksityishenkilöt liikkuvat ilmateitse...


Tuollaisia unelmia elätetään edelleen. Kun ottaa huomioon tavallisen pulliaisen onnettomuusalttiuden jo maata pitkin kulkiessa, tulee mieleen, ovatko nuo uneksijat koskaan miettineet lentoliikenteen turvallisuutta lentävien autojen tulevaisuudessa.

We're all mad here.

Kuinkahan moni on ennustanut, että vuonna 2050 on asiat ok? Energiaa riittää, ilmastonmuutos on peruutettu, luonto voi hyvin, jne. Mutta kuinkas sitten kävikään? Pysy kanavalla.

Luin tuon saman linkin tunti sitten sattumalta. Melko riemastuttava.

"Rikollisuus olisi täysin tuntematon käsite" ja ettei kaupassa tarvittaisi rahaa. Keskustelin vuosituhannen alussa venäläisen matkaoppaan kanssa Helsingissä. Hän kertoi vaietusta totuudesta Venäjällä. Vanhukset kuolivat nälkään, koska heillä ei enää ollut mitään mahdollisuutta ostaa ruokaa hintojen noustessa pilviin.

"Kaikki raskas työ hoidettaisiin nerokkaiden koneiden avulla" meni kyllä lähes oikein.

Ilmassa matkustamisen sijaan älyautot ja -tiet voivat olla realistisempi ja edullisempi toteuttaa.

Tvomas
Seuraa 
Viestejä2379
Mansikki
Keskustelin vuosituhannen alussa venäläisen matkaoppaan kanssa Helsingissä. Hän kertoi vaietusta totuudesta Venäjällä. Vanhukset kuolivat nälkään, koska heillä ei enää ollut mitään mahdollisuutta ostaa ruokaa hintojen noustessa pilviin.

Sitä se kapitalisimi on.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

Ketjua aloittaessani tarkoitus ei ollut niinkään pohtia ennustuksia tulevaisuuden tekniikasta, vaan enemmän naivia mutta kaunista unelmaa ihmisten muuttumisesta epäitsekkäiksi, rehellisiksi ja toisten etua ajatteleviksi. Se tarinassa juuri oli surullista. Esimerkiksi saituutta ja ahdeutta halveksittiin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten, nykyään ne ovat täysin hyväksyttyjä.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
abskissa

Tuollaisia unelmia elätetään edelleen. Kun ottaa huomioon tavallisen pulliaisen onnettomuusalttiuden jo maata pitkin kulkiessa, tulee mieleen, ovatko nuo uneksijat koskaan miettineet lentoliikenteen turvallisuutta lentävien autojen tulevaisuudessa.Automatiikalle ei tuota ongelmia huolehtia tarvittavasta turvallisuudesta, samoin kuin navigoinnista yms rutiineista. Jos lentämisetsä haaveillaan massojen normiliikkumismuotoa, se ei voi perustua sata vuotta vanhaan hallintatekniikkaan ja navigaatioon joka vaatii uskomattoman monimutkaisen ja kalliin koulutuksen. Nykyautokin on tarpeettoman monimutkainen ja liikenteessä pärjääminen amatööreille haasteellista käyttötarkoituksiinsa nähden.

Autopuolella perinne ja infra-investoinnit sekä muna-kanaongelmat jarruttavat automaatiota, mutta massojen siviili-ilmailussa voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat