Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitä eroa on englanninkielisillä termeillä mental disorder ja mental disease?

Kommentit (10)

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28076
Liittynyt13.5.2005
Telep
Mitä eroa on englanninkielisillä termeillä mental disorder ja mental disease?Tämähän on ihan helppoa:
mental disorder = mielen epäjärjestys
mental disease = mielen epähelppous

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
Telep
Mitä eroa on englanninkielisillä termeillä mental disorder ja mental disease?

Ei muuta kuin että disease on vanhentunut termi ja pikkuhiljaa jäämässä pois käytöstä.

Hämmentää.

Telep
Mitä eroa on englanninkielisillä termeillä mental disorder ja mental disease?

No johan tuo on otsikossa. Eli mental disease on kotoisammin mielisairaus eli psykoosi, lähinnä skitsofrenia, skitsofreenistyyppinen tai maanis-depressiivinen eli bipolaarinen tauti.

Mental disorder on sitten mielenterveyden häiriö, esim. personal disorder, jota persoonallisuushäiriöksi meilläpäin sanotaan.

Varsinaisia mielisairauksia (psykoosi) sairastaa n. 2 % väestöstä, eri asteisia mielenterveyshäiriöitä, joihin luetaan mm. lievä ja keskivaikea masennus, eri arvioiden mukaan kymmeniä prosentteja suomalaisista. Persoonallisuushäiriöt ovat pysyviä, mutta masennus on aika hyvin hoidettavissa. Myös varsinaiset mielisairaudet pystytään hoitamaan nykyään paremmin kuin ennen, mutta se vaatii potilaaltakin sairauden myöntämistä ja yhteistyötä.

Karrikoiden voisi sanoa, että ero on sama kuin mahahaavalla (disease) ja närästyksellä (disorder).

onko mielisairaus pysyvä vika?

ongelmana tässä muutenkin on, että tuohon englannin kieliseen termiin mental disorder näytetään niputtavan kaikki skitsofreniasta masennukseen

muita termejä ei edes näytä juurikaan olevan

"Mielialahäiriöt ovat psyykkisiä sairauksia, joille ominaista on pitempiaikainen muutos potilaan mielialassa. Tyypillisimpiä esimerkkejä ovat masennus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö."

maanis-depressiivisyys on siis mielialahäiriö, ja eräässä lähteessä tämä taas listattiin olevan"mental disease" eli ns. mielisairaus

http://www.health-science-spirit.com/mentaldisease.html

Voi todella olla noin, kuten Vatkain sanoi, että disease on jäämässä käytöstä pois. Ongelmaksi jää sitten tuo niputus.

Skitsofrenian ajatellaan olevan pysyvä sairaus, muutenkin psykoosien kohdalla tehdään nykyään diagnooseja melko varovasti, eli useampia taudille ominaisia episodeja tai selviä prodromaalioireita pitää olla takana. Se, että joku sairaus on pysyvä, ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö se voisi pysyä kurissa, esimerkkinä vaikka diabetes. Nykykäsityksen mukaan skitsofreniassa kyse on lähinnä alttiudesta reagoida stressiin tmv. sairaalloisella tai poikkeavalla tavalla.

Ero aivosairauksiin (neurologiaan) on viime vuosina kaventunut huomattavasti. Tämä on mielenkiintoista mm. siksi, että hermo- ja mielitaudit eriytyivät omiksi tieteenaloikseen Suomessa vasta 1960-luvulla. Myös orgaaniset tekijät (aivovaurio, infektio) sekä alkoholi ja huumeet voivat johtaa psykoottiseen tilaan.

Lisään vielä, että nykyään taidetaan Suomessakin puhua vain eri asteisista mielenterveyshäiriöistä, ja psykoosit ovat niistä vaikeimpia. Ennen puhuttiin mielisairauksista ja mt-häiriöistä erillisinä, kuten englanninkielisessä kirjallisuudessakin.

Lis2. Lakiteksti puhuu kuitenkin mielisairaudesta (ns. pakkohoitolähetteen yhteydessä). Lakia uusittiin viime vuosikymmenen puolenvälin tienoilla.

[size=85:3drl1up3]

Henkilö voidaan määrätä tahdostaan riippumatta psykiatriseen sairaalahoitoon vain:

1) jos hänen todetaan olevan mielisairas;

2) jos hän mielisairautensa vuoksi on hoidon tarpeessa siten, että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi hänen mielisairauttaan tai vakavasti vaarantaisi hänen terveyttään tai turvallisuuttaan taikka muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta; ja

3) jos mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi tai ovat riittämättömiä.

[/size:3drl1up3]

Onko siis englannin kielessä masennus ja skitsofrenia kummatkin "mental disorder" eli ei voida sanoa etteikö masennus olisi mielisairaus?

Masennusta on eri asteista. Vasta vakava, psykoottinen masennus, jossa ihminen on menettänyt todellisuudentajunsa ja hänellä on esim. voimakkaita yllykkeitä surmata itsensä tai vahingoittaa toisia ihmisiä, on lakitekstin tarkoittama mielisairaus ja siten myös edellytys ns. pakkohoidolle.

Muuten masennus on mielenterveyden häiriö, josta arvellaan kärsivän elämänsä eri vaiheissa jopa joka viidennen suomalaisen. Sikäli se tietysti voidaan lukea sairaudeksi, että arvellaan sen johtuvan välittäjäaineiden (serotoniini, dopamiini) liian matalista pitoisuuksista.

Noin ylipäänsä meillä on sairauksia, sairaaloita ja sairaanhoitajia. Syöpä, sappikivet, kohonnut verenpaine, keuhkokuume jne. hyväksytään mutinoitta sairauksiksi, mutta mielen kohdalla niin ei ole. En tiedä, onko kaikkein vakavintakin psyyken oireilua sitten hyvä nimittää vain häiriöksi.

ymmärrän kyllä että psykoosi, jota masennus ei ole, luetaan mielisairaudeksi. eri asia sitten kannabispsykoosi jne joka ei ole se The psykoosi

mutta kun masennus kuitenkin on sairaus, niin vähän typerää asettaa ettei se ole mielisairaus. Kaikki sairaudet jotka liittyvät mielen toimintaan, ovat periaatteessa jo mielisairauksia

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat