Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Elikkä tuommonen tuli mieleen ja jäi arveluttaan. Olin eilen illalla tupakalla parvekkeella ja rupesin tähtiä kyttään ja vaikutti, että meidän pallo pyörisi joka nyt totta onkin, mutta pointti ei ollut se vaan se, että voiko sen havaita paljaalla silmällä. Elikkä otin kiintopisteen silmillä ylemmän parvekkeen lattian reunasta ja rupesin tuijottaan tiettyä tähteä ja vaikutti, että se olisi liikkunut vähän tai oikeestaan maa pyörisi, joka nyt on aika loogista. Eli onko tuo mahdollista ?

Kommentit (5)

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009

En nyt tiedä, voiko silmä nähdä tähtien liikkeen, mutta tähden sijainnin muutos pitäisi näkyä jo minuuteissa. Neljässä minuutissa tähden pitäisi olla siirtynyt jo about asteen verran.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007
cindu0
Elikkä tuommonen tuli mieleen ja jäi arveluttaan. Olin eilen illalla tupakalla parvekkeella ja rupesin tähtiä kyttään ja vaikutti, että meidän pallo pyörisi joka nyt totta onkin, mutta pointti ei ollut se vaan se, että voiko sen havaita paljaalla silmällä. Elikkä otin kiintopisteen silmillä ylemmän parvekkeen lattian reunasta ja rupesin tuijottaan tiettyä tähteä ja vaikutti, että se olisi liikkunut vähän tai oikeestaan maa pyörisi, joka nyt on aika loogista. Eli onko tuo mahdollista ?Tietenkin. Tähdet liikkuvat taivaannapaan nähden n. 15 astetta tunnissa, 15 kaariminuuttia minuutissa. Kyllä se on vähänkään kärsivälliselle aivan mahdollista havaita ilman mitään havaintolaitteita.

Se, että tuo ei ole täsmälleen 15 minuuttia tunnissa (360 astetta vuorokaudessa), johtuu siitä, että tähtien liike taivaalla tapahtuu "sideerisen", eli "tähtivuorokauden" mukaan, joka on 23 h 56 m 4.099 s.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Lataa jokin 'tähtikartasto-ohjelma', jossa ajan kulumista voi muuttaa, niin eiköhän periaate selviä. Sellainen on esimerkiksi Stellarium.

Ilman 'kiinteää' (maapallon mukana pyörivää) vertailupistettä sitä ei huomaa. Vertailupisteen kanssa liikkumista ei kauaa tarvitse havainnoida, kun sen jo huomaa. Mitä kauempana vertailupiste on, niin sitä nopeammin.

Alapa tuijottaa vaikkapa rannekellosi minuuttiviisaria herkeämättä; mitä näet? Näet minuuttiviisarin liikkuvan hyvin hitaasti.
Kellon viisari liikkuu kuitenkin 2 x nopeammin kuin kiintotähti silmissäsi taivaalla, koska kello on tehty osoittamaan 12:n tunnin aikajaksoja. Tähtitaivas "liikkuu" 24:n tunnin jaksoissa.
Kärsivällinen tähtien tarkkailija havaitsee kuitenkin selkeästi maapallon pyörimisliikkeen suhteessa kiintotähtiin jo muutaman minuutin kuluessa. Lähtötilanteessa, kuten kysyjä oli tehnytkin, on hyvä ottaa kiinteä vertailupiste esim. jostakin puusta tai rakennuksesta.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat