Seuraa 
Viestejä45973

Hiroshiman ja Nagasagin jälkeen maailmassa on tehty yli 2000 ydinräjäytystä, joista lähes kaikki ovat olleet tuntuvasti noita kahta suurempia. Suurin räjäytys oli yli 3000 kertaa suurempi kuin Hiroshima (piti alunperin olla vielä tuplasti isompi) ja yhteenlaskien räjäytyksiä on tehty ilmakehässä keskisuuren ydinsodan verran. Kuitenkaan maailma ei ole tuhoutunut, suurimmillaankin näiden kokeiden haitat ovat olleet paikallisia.

Vetypommi itsessään on periaatteessa saasteeton pommi. Radioaktiivinen saaste syntyy siitä, että pommin sytyttimenä käytetään uraanipommia. Mitä suurempi vetypommi, sitä "puhtaampi" se on tehoonsa nähden.

Kun fuusioenergian tutkimus kehittyy ja muutenkin tiede menee eteenpäin niin pohdin että joku päivä opimme käynnistämään fuusioreaktion ilman brutaalia uraanipommia. Ja tuolloin maailma saisi käyttönsä uskomattoman tehokkaan ja inhimillisen aseen: päästötön vetypommi.

Perinteinen sotiminen ja sotilaiden kärsimys väistyisi puhtaan ja kliinisen sodankäynnin alta - kun vihollinen on paikannettu lähetetään sinne ohjuksella sopivankokoinen vetypommi. Pommi tuhoaa kohteen ydinräjähdyksellä mutta ei jätä valtavaa radioaktiivista laskeumaa vaan alueelle jää hyvin pieni jälkisäteily.

Taktiseen kokoon tehtynä tällaisilla pommeilla voisi tuhota suuretkin armeijat ilman että tarvitsisi lähettää sotilaita maan rajojen ulkopuolelle. Ja hankalissa kohteissa (missä tarvitaan suurta tulivoimaa) voitaisiin käyttää 100-500 megatonnin superpommeja, jotka toimitettaisiin kohteisiinsa raskaalla kuljetuskalustolla.

Tällainen ase mahdollistaisi myös suuren luokan iskun rajan tuntumassa olevaan kohteeseen ilman säteilyongelmia omalle puolelle, jolloin tällaisilla aseilla voisi ratkaista rajaongelmia.

Tällainen uuden sukupolven ydinase vähentäisi tuntuvasti sotilaiden ja siviilien kärsimyksiä, kun raskaat rintamataistelut ja siirtymiset voidaan välttää kokonaan. Lisäksi siviiliväestö voidaan evakuoida iskun alta tiedottamalla iskusta riittävän ajoissa.

Ja itse konfliktin jälkeen maastoon ei jää räjähtämättömiä ammuksia tai vaarallisia miinakenttiä.

Mitäpä luulette, kun fuusiotekniikka kehittyy aloitetaanko uuden, puhtaan ydinaseen kehittely?

  • ylös 1
  • alas 0

Sivut

Kommentit (52)

eikös tuohon onkelmaan ole jo khitetty neutronipommit ja muuta vastaavat "inhimilliset" aseet...
jää mammona mut immeiset poistuu

Eivät saasteet ole olleet este tähänkään mennessä ydinsodalle, vaan se, että aseet ovat niin tehokkaita, että molemmat osapuolet tuhoutuisivat sodassa väistämättömästi. Sitä kutsutaan MADiksi, Mutual Assured Destruction, Molemminpuolinen Varma Tuho.

Todennäköisesti sitten, kun fuusiovoimalat yleistyvät energiantuotannossa, astuu uusi teknologia, antimateria, kuvioihin. Kilosta annihiloituvaa antimateriaa vapautuu noin 20 megatonnia käyttökelpoista energiaa, ja anti-iridiumista tehty, noin 10cm pallo painaa 25kg = 25x20=500 megatonnia. 1 grammasta vapautuis 20 kilotonnia, eli sellainen semi-kiva Hiroshiman kaataja. Todennäköisesti antimaterian tärkein käyttösovellus tulee olemaan avaruusluotainten ja -alusten polttoaine; nimimerkillä Plutolle ja takaisin 3 vuodessa 1 milligrammalla.

Kun puhutaan mistään joukkotuhoaseista, ei todellakaan voida yhdistää sanaa "taktinen" ja 500 megatonnia. Tällainen mälli pyyhkäisisi esimerkiksi koko Israelin (ja kaikki naapurivaltiot) kokonaan maailmankartalta. Tietysti joku MAD-strategikko junailisi asian niin, että tehdään yksi niin iso paukku, että koko vihollinen lähtee kertalaakista eikä mahdollisuuttakaan tehdä vastaiskua tule ollenkaan. Jenkit-vs-ryssät - asetelmassa kumpikin valtio käsittää kuitenkin niin laajan alueen, että kumman tahansa yhdellä iskulla pyyhkäisemiseen riittävä ase tuhoaisi myös hyökkäävän osapuolen. Tällaisen aseen yieldi olisi vaivaiset 500 miljoonaa megatonnia, taikka 20 000 tonnia puhdasta anti-iridiumia (+ 20 000 tonnia esimerkiksi rautaa).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Bushmaster
Eivät saasteet ole olleet este tähänkään mennessä ydinsodalle, vaan se, että aseet ovat niin tehokkaita, että molemmat osapuolet tuhoutuisivat sodassa väistämättömästi. Sitä kutsutaan MADiksi, Mutual Assured Destruction, Molemminpuolinen Varma Tuho.Mutta tästä tuhosta suuri osa on ollut sitä, että viljelys- ja asuinmaat muuttuvat elinkelvottomiksi radioaktiivisen laskeuman takia.

Toki kylmän sodan huippulukemissa olisi pystytty tuhoamaan suurin osa suurkaupungeista puolin ja toisin mutta ilman laskeumaa a) suurin osa maiden pinta-alasta olisi jäänyt koskemattomaksi ja b) entisten suurkaupunkienkin alueet olisivat olleet käytössä per heti.

No, kylmä sota on ohi ja tällaiselle totaalituhoamiselle ei ole niin suurta tarvetta. Mutta siisti ydinase korjaisi sen puutteen, mihin konventionaaliset aseet eivät kykene - riittävän tulivoimainen kaukaa laukaistava ase tuhoamaan tuotantolaitoksia, bunkkereita, varastoja jne.

Miettikääpä esim. Irakin sotaa - tällaisella siistillä ydinaseteknologialla sodan kulku olisi ollut nopea ja yksinkertainen:

1. USA olisi iskenyt yhtäaikaisesti kaikkiin joukkotuhoasevarastoihin ja -tehtaisiin n. 30 puhtaalla vetypommilla (n. 1-2 megatonnia per ohjus)

2. USA olisi ilmoittanut Saddamille että hänen pitää antautua tai hänet höyrystetään yhdellä täsmäiskulla

Vierailija

Olisi pyydetty Saddamia olemaan syrjäisellä paikalla klo.X jotta hänet voidaan höyrystää

Bushmaster
Kun puhutaan mistään joukkotuhoaseista, ei todellakaan voida yhdistää sanaa "taktinen" ja 500 megatonnia.Joo, muotoilin lauseen ehkä huonosti. Tarkoitin että suurin osa aseista voisi olla taktisia (0,5-5 megatonnia) mutta tarvittaessa olisi helppo ottaa käyttöön suurempiakin voimia tarpeen mukaan aina tuonne 100-500 megatonniin saakka.

Käytännössä yli 50 megatonnin aseet olisivat erityistapauksia ja kaikkein suurimmat pommit soveltuisivat lähinnä vuoristojen laaksoihin, vedenalaisiin tai maanalaisiin räjäytyksiin (esim. tunneliverkostojen tuhoamiseen vuoristoisssa).

Ilmassa tai maan pinnalla räjäytettävän aseen tehon yläraja on luokkaa 50 megatonnia, tuota suuremman aseen ylimenevä energia menee enenevässä määrin avaruuteen joten hyötysuhde heikkenee dramaattisesti.

hard

1. USA olisi iskenyt yhtäaikaisesti kaikkiin joukkotuhoasevarastoihin ja -tehtaisiin n. 30 puhtaalla vetypommilla (n. 1-2 megatonnia per ohjus)

2. USA olisi ilmoittanut Saddamille että hänen pitää antautua tai hänet höyrystetään yhdellä täsmäiskulla
Harvoin näkee näin sekopäistä tekstiä. Irakilla ei edes ollut joukkotuhoaseita. Kymän sodan psykiatrisia seuraamuksia joudutaan ilmeisesti korjailemaan vielä vuosikymmeniä.

jees
:shock:

Olisi pyydetty Saddamia olemaan syrjäisellä paikalla klo.X jotta hänet voidaan höyrystääNo, totta puhuen USA:lla ei olisi ollut mitään erityistä syytä enää kaataa Saddamia kun hänen joukkotuholaitokset olisivat olleet jo tuhottu...

konsta

Harvoin näkee näin sekopäistä tekstiä. Irakilla ei edes ollut joukkotuhoaseita. Kymän sodan psykiatrisia seuraamuksia joudutaan ilmeisesti korjailemaan vielä vuosikymmeniä.Sekopäistä?

Mitkäs olivatkaan USA:n perusteet hyökätä Irakiin? Aivan, joukkotuhoaseet!

Tuo mitä kirjoitin oli pitkälti USA:n tavoite - mennään Irakiin ja tuhotaan joukkotuhoasetehtaaat ja -varastot. Kaikki sotatoimet oli tarkoitettu tätä tavoitetta varten.

Ja kaikki nämä turhat taistelut olisi vältetty yksinkertaisesti tuhoamalla Irakin joukkotuhoasetehtäät ja -varastot.

Se, että tuhoaseita ei sitten ollutkaan oli ilmeisesti pieni tiedustelussa tapahtunut kömmähdys, mutta se ei poista* esimerkkini logiikkaa koska hyökkäyspäätös tehtiin tietyssä uskossa

*okei, yksi asia olisi eri lailla, nimittäin jos olisi käytetty ydinasetta me emme olisi koskaan saaneet tietää oliko siellä kemiallisia aseita.

Vierailija
hard

*okei, yksi asia olisi eri lailla, nimittäin jos olisi käytetty ydinasetta me emme olisi koskaan saaneet tietää oliko siellä kemiallisia aseita.Aamen

hard
Se, että tuhoaseita ei sitten ollutkaan oli ilmeisesti pieni tiedustelussa tapahtunut kömmähdys, mutta se ei poista* esimerkkini logiikkaa koska hyökkäyspäätös tehtiin tietyssä uskossaEi se ole ollut mikään kömmähdys. Usa rahoitti ensin Saddamia ja pelasi sillälailla ja sitten käänsi kelkkaansa..

Vain hullut kehittelevät joukkotuhoaseita.
Toki niinkauan kun hullut niitä kehittelee niin tarvitaan vastavoima ettei hm.. hullut käytä niitä.. Ja miten hulluja voidaan estää millään? Jos joku kansanjohtaja on psykosissa niin voiko selväpäiset adjuntantit vaikuttaa asiaan?
Entäs kun jossain vahtivuorossa oleva psykoosiin joutunut painaa nappia? Onko mahdollisesti niin että kun on jokin ase olemassa niin se on kaikki inhihillisestä heikkoudesta kiinni että voi posahtaa?

Joukkotuhoaseessahan ei ole mitään järkeä.
Vain jotkin lamauttimet on älykkäitä kun niillä saadaan joku sekopää taltutettua siks aikaa että se saadaan oikeuteen.

Länsimainen oikeuskäytäntö ei tunnista mitään syyttämistä, tuomitsemista ja rankaisua ilman oikeudenkäyntiä ja USA on rikkonut törkeästi ihmisoikeuksia aloittamalla sodan.

Sotia ei tarvita länsimaisen oikeuskäytännön mukaan.
Ei myöskään joukkotuhoaseita periaatteessa. Ne on vaan kaiken varalta ja niitä ei tarvita jos/kun itse noudatetaan omia lakeja.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
jees
:shock:

Olisi pyydetty Saddamia olemaan syrjäisellä paikalla klo.X jotta hänet voidaan höyrystää
Tässä on oikeansuuntainen asenne.

Iso paukku voi olla myös likainen. Se viedään vihollisen luo ja ilmoitetaan, että on kaksi vaihtoehtoa. Joko ottaa vastaan likaisen pommin suunnattomia kärsimyksiä aiheuttava tuhovaikutus tai tehdä joku harakiri. Likaisen pommin ohessa voidaan jakaa miljoona euforiaa tuottavaa lopetuskapselia.

Näin jokainen järkevä vihollinen lopettaa itse itsensä ja säästytään likaisen pommin käytöltä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

hard
Tällainen ase mahdollistaisi myös suuren luokan iskun rajan tuntumassa olevaan kohteeseen ilman säteilyongelmia omalle puolelle, jolloin tällaisilla aseilla voisi ratkaista rajaongelmia.Mikään laki ei estä muita maita kehittelemästä ja ampumasta omia inhimillisiä huippuaseitaan sinne rajojen sisälle missä jänishousut kyyhöttää keskenään supattaen vihollisistaan. Tyhmät.

Keksikää nyt jo pojat hei jotain muuta munanjatkeeks.

Vierailija
hard
No, totta puhuen USA:lla ei olisi ollut mitään erityistä syytä enää kaataa Saddamia kun hänen joukkotuholaitokset olisivat olleet jo tuhottu...

No sen sodan syy on joka tapauksessa vaihtunut ainakin kerran Bushin aikana (joukkotuhoaseet -> Saddamin diktatuuri) ja jälleen uudestaan kun presidentti vaihtui (alueen vakauttaminen tai jotain sellaista). Sotahullut keksivät syitä sotimiseen kuin alkoholisti juomiseen.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7572
Pönni
Vain hullut kehittelevät joukkotuhoaseita.

Ryömisitkö mieluummin mutaisissa juoksuhaudoissa vuodesta toiseen ampuen vihollista kiväärillä ? Vain ydinase on estänyt III maailmansodan puhkeamisen.

Tuo pitää paikkansa. Ensi kertaa ihmiskunnan historiassa on kehitetty niin voimakkaita aseita, että on molempien etu pitää hevoset tallissa. Toisaalta Kylmän Sodan aikana oli olemassa valtioilla tietty ryhti, joka tänä päivänä puuttuu. Voidaan sanoa, että oli olemassa tietty suhteellisuudentaju - jos joku Mullah pamautti jonkun torin sileäksi tai sekopää räiski koulussa, asia tunnustettiin pahaksi mutta tiedettiin, että jos valtiot vetävät hernettä nenään, menee kaikki sileäksi. Tänä päivänä jo sekin tuntuu olevan katastrofi, kun mikropitsat on loppu lähikaupasta.

Joukkotuhoaseiden teholla ei ole teknistä käyttörajaa, mutta käytännön raja kylläkin. 500 megatonnia silottaa reippaasti enemmän maita ja mantuja kuin 50 megatonnia - tarkkaan ottaen säde on noin kaksi kertaa suurempi. 500 megatonnissa alkaa olla jo sen verran jytyä, että sellaisen vieminen 150 kilsan korkeuteen matalalle kiertoradalle olisi jo riittävä pelote - teoriassa se nimittäin aiheuttaa 3. asteen palovammoja maan pinnalle asti.

Voidaan spekuloida että Kinkit ja Jenkit&EU voivat muodostaa tulevaisuudessa kaksinapaisen maailman, NATO vs SCO, ja antimateria-arsenaali tullee ehkäpä olemaan kauhun tasapainon luova MAD-teknologia. 50 kilon anti-iridium-kärjellä varustettu ohjus mahtuu hävittäjään, mutta omaa energiapotentiaalia jopa 1000 megatonnia. Turha kai mainita, että antimaterian tuottaminen on aivan häikäilemättömän kallista, kestää vielä ainakin puoli vuosisataa ennen kuin hinta saadaan painettua alle miljardiin dollariin per kilo, ja toinen 50-vuotiskausi ennen kuin antivedystä saadaan fuusioitua anti-iridiumia.

Jo mainitsemasi 5 megatonnin mälli riittää silottamaan mm. tehtaat ja muut rakennukset ainakin 7 kilometrin säteellä. Ihan maan pinnalle palauttamisen vuoksi, TAKTISET ydinaseet ovat teholtaan 0.1-5 kilotonnia MAX. 5 kilotonnillakin (5000 tonnia, 5 miljoonaa kiloa, jos tämänpainoinen TNT-kuutio valettaisiin, sen sivun pituus olisi noin 14.5 metriä, taikka vastaavasti 84kpl täyteen lastattua täysperävaunurekkalastillista, tällaisen rekkajonon pituus väleineen olisi lähes 2.5 kilometriä) kirjaimellisesti räjäytetään jo isoinkin fasiliteetti ihan tohjoksi. 20 kilotonnia riittää testatusti keskikokoisen kaupungin täydelliseen tuhoamiseen airbornena käyteltynä. Nykyteknologialla korkeasti rikastetusta plutoniumkilosta saadaan imploosioteknologialla irti noin 20 kilotonnia - ydin on hiukkasen golfpalloa suurempi.

Joukkotuhoaseet on aina pidetty useamman laukaisuvaiheen päässä - esimerkiksi ydinaseita ei voida laukaista miltään alustalta, ei siilosta taikka suklarista ilman korkeimmalta taholta tullutta auktorisointia. Tähänkään ei riitä, että pöllii Pressalta oikeat avaimet, vaan yleensä laukaisut myös vahvistetaan elektronisesti matkojen päästä. Aseet on myös säilötty siten, ettei niiden varastaminen ole käytännössä mahdollista turmelematta niitä käyttökelvottomaksi / omaamatta kykyä vallata kokonaista suurta aseistettuja ja vihaisia kapiaisia notkuvaa sotilastukikohtaa. NATOlla oli - ja on vieläkin - käytössä WS3.

Sotaa ei tänä päivänä välttämättä enää tarvita. Usein sodan uhka on riittävä pitämään järjestystä yllä. MAD-doktriini ja sen luoma kauhun tasapaino on yhä taustalla vaikuttava tekijä. Paradoksi on se, että voimme olla pelkäämättä niin kauan kuin pelko MADista on olemassa. Sitten aihetta pelkoon on, jos jomman kumman ei enää tarvitse pelätä toista.

Ertsu
Pönni
Vain hullut kehittelevät joukkotuhoaseita.

Ryömisitkö mieluummin mutaisissa juoksuhaudoissa vuodesta toiseen ampuen vihollista kiväärillä ? Vain ydinase on estänyt III maailmansodan puhkeamisen.Ei tarvita kuin joku hullu jolla seisoo yhtaikaa taas muna ja järki.. tai joku Tätserikin sopii painamaan nappia.

Mutta.. ehkä se on sit senajan murhe jos alkaa ydinsota, evvk. Tai.. itse jatkan rauhan puolesta puhumista niin pitkään kuin henki kulkee. Silloin kun mun laps oli pieni ja puhuttiin jatkuvasti että kohta syttyy ydinsota, lapseni oli aika pieni ja hän kysyi että mitä me sit äiti tehdään jos syttyy sota. Sanoin että mennään kauppaan, ostetaan jätskiä ja karkkia, kaikkee hyvää ja mennään vaikka keinumaan ja pidetään kivaa ennekuin kuollaan. Hän oli vastaukseen oikein tyytyväinen eikä miettinyt sitä sen enempää silloin. Ehkä uneksi että syttyis nopeesti.. Ei pikkutaniaiset kovin intensiivisesti mieti kuolemaa tms. ei niillä o aikaa kun pitää kysellä niin paljon.
Vanhana ei ookaan sit välilä mihin sitä kuolee.
Ihminen on aika hyvin suojattu jos sillä riittää erisorttista ajattelemista ja unelmia.

Ei ehkä kannata opettaa lapsille tuollaisia kauhuskenaarioita. Parempi pysyä totuudessa. Sotaa ei tule.

Jos ydinsota syttyy vaikka Suomessa (vuonna 2100) niin mitä sitten? Tai viimeistään vuonna 2200?

Kuten Tshernobyl ja Hiroshima osoittivat, ei mitään merkitystä. Cesium, jodi, krypton jne. kaikki hajoavat itsekseen toisin kuin kemialliset myrkyt turve- tai maakaasuvoimalaitoksista.

Lektu-Elli
Jos ydinsota syttyy vaikka Suomessa (vuonna 2100) niin mitä sitten? Tai viimeistään vuonna 2200?

Kuten Tshernobyl ja Hiroshima osoittivat, ei mitään merkitystä. Cesium, jodi, krypton jne. kaikki hajoavat itsekseen toisin kuin kemialliset myrkyt turve- tai maakaasuvoimalaitoksista.
Niin, maailmassa on tosiaan jysäytetty yli 2000 ydinpommia ja luontohan ei tiedä ovatko nämä olleet kokeita vai keskisuurta ydinsotaa.

Eli jos mietitään globaalin ydinsodan vaikutuksia ympäristölle niin voidaan todeta että itse asiassa yksi "ydinsota" on jo käyty.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Lektu-Elli
Jos ydinsota syttyy vaikka Suomessa (vuonna 2100) niin mitä sitten? Tai viimeistään vuonna 2200?

Kuten Tshernobyl ja Hiroshima osoittivat, ei mitään merkitystä. Cesium, jodi, krypton jne. kaikki hajoavat itsekseen toisin kuin kemialliset myrkyt turve- tai maakaasuvoimalaitoksista.
Onhan sitä laskettu, että jo pelkästään Intian ja Pakistanin välinen täysimittainen ydinsota riittäisi tuhoamaan ihmiselämän maapallolta.

Räjähdysten synnyttämien tulipalojen lämpöaalto olisi niin raju, että se tuhoaisi otsonikerroksen koko planeetalta.

Jotenkin noin se meni.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat