Seuraa 
Viestejä45973

Voisiko pitkillä avaruusmatkoilla kasvattaa kaloja akvaariossa? Miten kalat suhtautuu mikropainovoimaan? Ovatko sen enempää hämillään kuin mitä muutenkin ovat?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Kalat kelluvat luonnossakin ilmarakkonsa ansiosta "painottomuudessa", mutta mikäli niilläkin on jonkinlainen tasapainoaisti, niin varmaan voivat melkoisessa paniikissa olla.
Suurin kysymys voisi olla painottomuuden vaikutus kalojen kasvuun; Kasvaako kala epämuodostuneeksi ja jos, niin kuoleeko se tämän vuoksi merkittävästi keskenkasvuisena ja jäävätkö näin astronauteilta lohifileet saamatta?

Plus vielä se, että painottomuudessa vesi käyttäytyy eri tavalla kuin maan päällä. Täällä siitä syntyy litteitä lammikoita, kiertoradalla taas palloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos paineet säilyy, niin vesi ei ainakaan kiehu.

Akvaarion täytyy saada ilmastusta ja sitä pitää puhdistaa.

+4 asteinen vesi painuisi edelleen pohjalle, kunhan vaan sovitaan että missä suunnassa on pohja.

Avaruuspuvun kypärää voisi käyttää kultakalan akvaariona.

Jos kultakala ei saa tarpeeksi valoa, niin sen pigmentintuotto lakkaa ja se tummuu.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Aina välillä jokin eurooppalainen koululuokka pääsee ESAn painottomuuslennolle mikäli keksivät kyllin kiinnostavan kokeen jonka suorittavat painottomuussimulaatiossa. Muistelisin nähneeni pienen pätkän (olikohan Prismastudiossa) missä joku opiskelijaryhmä testasi miten fisut käyttäytyvät painottomuudessa. Tuloksista ei ole hajuakaan, muistan vain että pyrkivät mahdollisimman ilmakuplattomaan akvaarioon jottei fisu ui kuplaan, imaise sitä kitusiinsa ja tukehdu.

Muistan myös netin alkuaikoina telkusta tulleen telkkukisan, Noutajat.net
Tässä olisi hyvä tilaisuus yhdistää nämä kaksi juttua ja katsoa kuka ekana löytää tietoa fisukokeesta.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Dark Shade
Plus vielä se, että painottomuudessa vesi käyttäytyy eri tavalla kuin maan päällä. Täällä siitä syntyy litteitä lammikoita, kiertoradalla taas palloja.

Tässä hieno video vesipalloista painottomuudessa: http://www.youtube.com/watch?v=cXsvy2tBJlU
Vesipalloon tehdään aaltoja, vesipallon sisään puhalletaan kupla - jonka sisään ruiskutetaan lisää vesipalloja, lopuksi vesipalloon lykätään alka-selzer-tabletti kuohumaan.

Puhumattakaan vesi-ilmapalloista painottomuudessa: http://www.youtube.com/watch?v=gTqLQO3L4Ko

vihertaapero
edit: Skylabissakin asiaa kokeilivat:

http://history.nasa.gov/SP-401/ch17.htm[/quote]
Hyvä linkki!
Tuon Skylab-kokeen mukaan painottomuudessa kalat (amerikankilli) käyttivät näköaistiaan asentonsa valitsemiseen, ne pyrkivät uimaan pitäen selkänsä kohti valoa. Mutta painottomuus myös sekoitti niiden tasapainoaistia ja sai ne uimaan silmukoissa jos pussimaista akvaariota ravisteltiin.

Kaloilla tapahtui myös sopeutumista painottomuuteen. Avaruuteen vietiin kaksi aikuista killiä ja hedelmöitettyjä mätimunia. Aikuiset killit uivat aluksi jatkuvasti silmukkaa tai ympyrää. Vähitellen noin kolmen viikon kuluessa ne alkoivat uida aina selkä valoon päin ja tekivät silmukkaa vain jos akvaariota ravistettiin.

Mätimunista kuoriutuneet poikaset uivat heti "oikein" - selkä valoon päin ja tehden silmukkaa vain jos akvaariota ravistettiin. Ne siis olivat ilmeisesti sopeutuneet painottomuuteen jo ennen kuoriutumistaan.

Avaruusakvaariovideoita ei tahdo oikein löytyä, mutta tässä kiinnostava ja uraauurtava kvantti-iktyoastronometrinen tutkimus kaloista ja avaruudesta: Applied Research in the Field of Quantum Ichthyoastronometric-Dynamics: Crenimugil labrosus and the Space-Time Continuum

The purpose of this paper is to explore the effects of prosthetics and wigs on fish swimming patterns in outer space (that is, “terrestrial” fish brought into outer space, not those found there). Experiments were performed with the assistance of three grey mullet (Crenimugil labrosus) of average adult belly surface pressure (3.0–3.5 kPa). Fish were observed for a period of 5 seconds and swimming patterns recorded. Analysis proves the propensity of grey mullet to possibly bridge the space-time continuum under certain circumstances.Tutkimuksessa luodattiin eväproteesien ja peruukkien vaikutuksia kalojen uimakuvioihin ulkoavaruudessa. Kelteillä tehdyissä viiden sekunnin mittaisissa kokeissa niiden osoitettiin joissakin olosuhteissa mahdollisesti kykenevän liikkumaan yhtäaikaisesti kahden eri aika-avaruuden pisteessä, eli saattavan voivan pystyä ylittämään aika-avaruusjatkumon kvanttihypyllä (quantum leap). Kalojen vatsojen pintapaine oli laskennallisesti keskimäärin 3,0-3,5 kPa. Tuloksen uskotaan olevan interstellaarisen iktyoastronomian kannalta merkittävä.

Lähde: www.thescientist.org

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat