klo 14:08 | 12.1.2010
Voisiko pitkillä avaruusmatkoilla kasvattaa kaloja akvaariossa? Miten kalat suhtautuu mikropainovoimaan? Ovatko sen enempää hämillään kuin mitä muutenkin ovat?
Voisiko pitkillä avaruusmatkoilla kasvattaa kaloja akvaariossa? Miten kalat suhtautuu mikropainovoimaan? Ovatko sen enempää hämillään kuin mitä muutenkin ovat?
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Kalat kelluvat luonnossakin ilmarakkonsa ansiosta "painottomuudessa", mutta mikäli niilläkin on jonkinlainen tasapainoaisti, niin varmaan voivat melkoisessa paniikissa olla.
Suurin kysymys voisi olla painottomuuden vaikutus kalojen kasvuun; Kasvaako kala epämuodostuneeksi ja jos, niin kuoleeko se tämän vuoksi merkittävästi keskenkasvuisena ja jäävätkö näin astronauteilta lohifileet saamatta?
Plus vielä se, että painottomuudessa vesi käyttäytyy eri tavalla kuin maan päällä. Täällä siitä syntyy litteitä lammikoita, kiertoradalla taas palloja.
Jos paineet säilyy, niin vesi ei ainakaan kiehu.
Akvaarion täytyy saada ilmastusta ja sitä pitää puhdistaa.
+4 asteinen vesi painuisi edelleen pohjalle, kunhan vaan sovitaan että missä suunnassa on pohja.
Avaruuspuvun kypärää voisi käyttää kultakalan akvaariona.
Jos kultakala ei saa tarpeeksi valoa, niin sen pigmentintuotto lakkaa ja se tummuu.
Aina välillä jokin eurooppalainen koululuokka pääsee ESAn painottomuuslennolle mikäli keksivät kyllin kiinnostavan kokeen jonka suorittavat painottomuussimulaatiossa. Muistelisin nähneeni pienen pätkän (olikohan Prismastudiossa) missä joku opiskelijaryhmä testasi miten fisut käyttäytyvät painottomuudessa. Tuloksista ei ole hajuakaan, muistan vain että pyrkivät mahdollisimman ilmakuplattomaan akvaarioon jottei fisu ui kuplaan, imaise sitä kitusiinsa ja tukehdu.
Muistan myös netin alkuaikoina telkusta tulleen telkkukisan, Noutajat.net
Tässä olisi hyvä tilaisuus yhdistää nämä kaksi juttua ja katsoa kuka ekana löytää tietoa fisukokeesta.
Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...
Tässä jotain aiheesta:
http://www.redorbit.com/news/space/1250379/fish_taking_part_in_zerogravi...
edit: Skylabissakin asiaa kokeilivat:
http://history.nasa.gov/SP-401/ch17.htm
Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...
Tässä hieno video vesipalloista painottomuudessa: http://www.youtube.com/watch?v=cXsvy2tBJlU
Vesipalloon tehdään aaltoja, vesipallon sisään puhalletaan kupla - jonka sisään ruiskutetaan lisää vesipalloja, lopuksi vesipalloon lykätään alka-selzer-tabletti kuohumaan.
Puhumattakaan vesi-ilmapalloista painottomuudessa: http://www.youtube.com/watch?v=gTqLQO3L4Ko
Avaruusakvaariovideoita ei tahdo oikein löytyä, mutta tässä kiinnostava ja uraauurtava kvantti-iktyoastronometrinen tutkimus kaloista ja avaruudesta: Applied Research in the Field of Quantum Ichthyoastronometric-Dynamics: Crenimugil labrosus and the Space-Time Continuum
Tutkimuksessa luodattiin eväproteesien ja peruukkien vaikutuksia kalojen uimakuvioihin ulkoavaruudessa. Kelteillä tehdyissä viiden sekunnin mittaisissa kokeissa niiden osoitettiin joissakin olosuhteissa mahdollisesti kykenevän liikkumaan yhtäaikaisesti kahden eri aika-avaruuden pisteessä, eli saattavan voivan pystyä ylittämään aika-avaruusjatkumon kvanttihypyllä (quantum leap). Kalojen vatsojen pintapaine oli laskennallisesti keskimäärin 3,0-3,5 kPa. Tuloksen uskotaan olevan interstellaarisen iktyoastronomian kannalta merkittävä.
Lähde: www.thescientist.org
Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi