Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tarkastellaan tässä ketjussa terveyden ja sairauden käsitteitä evoluution valossa.

Tässä muutamia mielenkiintoisia juttuja, joita löysin Evolution in Health and Disease (Oxford Biology 2007) - kirjasta.

1) Ihmisen kyky digestoida laktoosia.

Alunperin aikuisikäiseltä ihmisen esi-isiltä puuttui ruoansulatuskanavan epiteelisolujen laktaasi- entsyyminä tunnettu proteiini, joka pilkkoo kahdesta sokeriyksiköstä koostuvan maitosokerin 1,4-glykosidisidoksen, jolloin muodostuu energiaravintoaineita glukoosia sekä galaktoosia. Laktaasia syntetisoidaan lapsen ruoansulatuskanavaan syntymän jälkeen niin kauan, kun lapsi saa jatkuvasti ravinnokseen äidin maitoa. Kasvavan lapsen tottuessa kiinteälle ruoalle, laktaasiaktiivisuus vähenee, ja on suurimmalta osalta aikuisista täysin hävinnyt.

Ilman laktaasia maitosokeri kulkeutuu paksusuoleen, jossa bakteerimassa hajottaa sen, muodostaen kaasuja, josta seuraa voimakastakin vatsakipua ja ripulia. Maitoa ei siis pystytty käyttämään ravintona tuhansia vuosia sitten, ennen kuin laktaasia koodaavassa geenissä tapahtui mutaatio, joka mahdollisti maitosokerin käyttämisen ravinnoksi vielä aikuisiässäkin. Laktoositoleranssin mahdollistava geenimutaatio (dominoiva autosomaalinen) levisi nopeasti erityisesti nälänhädän aikoihin, jolloin tämän mutaation omaavilla oli energiaravintoaineiden osalta laajemmat hyödyntämismahdollisuudet kuin muilla - eläinten maito!

Aikuisiässä toimiva laktaasigeeni on noudattaa maantieteellistä jakautumista niin, että jopa 90% synnynnäisistä eurooppalaisista, mutta vain 1% kiinalaisista pystyy hyödyntämään maitoa ravintonaan.

On laskettu, että Euroopassa laktaasimutaation leviäminen nykyiseen 90%:iin vei arvioilta 8000 vuotta eli 325 sukupolvea. Maitotuotteet ovat laajasti käytössä, eikä niiden käyttöön rikkaissa länsimaissa kohdistu samanlaista valintaa kuin muinoin, ja monet laktoosi-intoleranssia kantavat pikemminkin kärsivät vatsaoirein saadessaan maitotuotteita.

Ennen monille elintärkeä mutaatio loi maidonkäyttöä suosivan kulttuurin länsimaihin, mutta maailmanlaajuisesti ihmiset eivät ole sopeutuneet tähän - suurimmalla osalla maailman aikuisista ei ole toimivaa laktaasia.

2) Syntyvyyden hormonisäännöstely ja rintasyöpäriski.

Kulttuureissa, joissa syntyvyyden säännöstelyä ei käytetä, naisten keskimääräinen synnytysintervalli on 2,5 vuotta, ja rintaruokinnan aiheuttaman laktaatioamenorrean tullessa mukaan kuvioihin, heillä on vain noin 100 kuukautiskiertoa elämänsä aikana. Länsimaalaisilla naisilla kuukautiskiertoja on keskimäärin 400.

Kuukautiskierron aikana tapahtuu nousuja ja laskuja sukupuolihormonien - tärkeinä esimerkiksi estrogeenit - osalta. Estrogeeni säätelee rintakudoksen kasvua aiheuttamalla solujen määrällisen lisääntymisen (proliferaatio), ja estrogeenipiikin mentyä ohi, surkastumisen. Useat solujakautumiset ovat merkittävä riskitekijä syöville, koska useaan solujakautumiseen sattuu aina se harvinainen mahdollisuus DNA:n kopioinnin häiriölle.

Monissa Etelä-Amerikan maissa rintasyövän vallitsevuus on 20-30 / 100 000 naista kohden, kun se on länsimaissa 100-150 / 100 000.

Aikaisin synnytykset aloittava nainen, joka viettää useita vuosia laktaatioamenorreassa (= maidonerityksen mahdollistava prolaktiini katkaisee kuukautiskierron), omaavat merkittävästi pienemmän rintasyöpäriskin. Länsimaissa ehkäisyä käyttävät ja vähän lapsia synnyttävät naiset altistuvat lähes jatkuvasti - puberteetista menopaussiin - hyppiville endogeenisille sukupuolihormonimuutoksille, ja ovat näin suuremmassa rintasyöpäriskissä.

Herääkin kysymys, onko ehkäisyvalmisteille ollenkaan välttämätöntä ylläpitää kuukautissykliä?

Vuosikymmeniä kestävä jatkuva kuukautissykli on uusi ilmiö, eikä ollenkaan ominainen aiemmille ihmissukupolville - evoluutio ei ole sopeuttanut ihmistä tähän.

Onko mahdollista kehittää ehkäisyvalmiste, joka pitää estrogeenipitoisuudet riittävinä normaalin kasvun ja luunkehityksen turvaamiselle (vältetään osteoporoosi), ja samalla vältetään liian korkean estrogeenipitosuuden aiheuttama rintasyöpäriski? Syövät tulevat Suomen kuolleisuustilastossa kakkosena heti sydän- ja verisuonisairauksien jälkeen, ja rintasyöpä on näistä tärkein naisten osalla. Lisäksi sen ilmaantuvuus kasvaa.

Kaikista tunnetuin esimerkki ihmisen evoluutiohistorian ja nykyisen länsimaalaisen elintavan välisestä mismatchista on varmasti alttius lihomiselle.

Esimerkiksi suomalaisten osalta, suurimmalle osalle kansasta ruokaa on ollut tarjolla riittävästi vasta 1900-luvulta lähtien. Vielä 1866-1868 Suomessa riehuneet suuret nälkävuodet tappoivat melkein 10% väestöstämme. Vielä vähemmän turvattua ravinnon saanti oli tuhansia vuosia sitten ennen maanviljelyä. Tällöin ihmispopulaatioilla oli kausia jolloin ruokaa sai riittävästi, ja kausia jolloin ruokaa ei juurikaan ollut. Näinollen lihavuudelle altistavat geenit olivat merkittävä valintaetu vielä viime vuosisadalle asti, kunnes tilanne kääntyi päälaelleen. Nyt ravintoa on tarjolla yli tarpeiden, läski rehottaa ja tappaa länsimaissa, eikä täällä juuri kukaan kuole energiaravintoaineiden puutteeseen.

Kommentit (15)

Ihmettelen Oxfordilaisten kantaa, maito on on ollut tärkeä proteiinin lähde laajalti maailmassa paimentolaiskansojen keskuudessa Aasiassa ja Afrikassa. Lehmien lisäksi maitoa on saatu vuohista lampaista hevosista vesipuhveleista jakeista kamelista aaseista poroista. Nykyaikainen maidon käsittely homogenisointi ja pastörointi on aiheuttanut ongelmat, maitohan on tunnetusti huonosti säilyvää mutta mikrobien avulla ihmiset ovat jo tuhansia vuosia osanneet parantaa sen säilyvyyttä ja jopa parantaneet sen ravintoarvoa.

Got lactase? - http://evolution.berkeley.edu/evolibrar ... 01_lactose

Evolutionary Genetics: Genetics of lactase persistence – fresh lessons in the history of milk drinking - http://www.nature.com/ejhg/journal/v13/ ... 1297a.html

Correlation between lactose absorption and the C/T-13910 and G/A-22018 mutations of the lactase-phlorizin hydrolase (LCT) gene in adult-type hypolactasia- http://www.scielo.br/scielo.php?script= ... so&tlng=en

Tämmöistä settiä löytyi nopealla googlettamisella, ja suunnilleen yhtäpitäviä kaikissa lähteissä nuo prosenttiluvut aasialaisten osalta on.... että vähän on laktaasia, jos ollenkaan.

Naturen artikkelista lainaus "Most studies for practical reasons have focused on lactase persistence in Europe, but lactase persistence is also common in certain tribes in Africa that have a history of dairying."

Voisi siis myös olettaa, että Aasiassa on ja on ollut joitain paimentolaisheimoja, joissa aikuisiässä pelittävä laktaasi on myös yleistynyt vähitellen. Tarjosihan se nälänhädän aikoihin kyseisen mutaation omaaville mahdollisuuden käyttää ravinnoksi runsaasti ravinteita sisältävää maitoa.

Esc:

Onko mahdollista kehittää ehkäisyvalmiste, joka pitää estrogeenipitoisuudet riittävinä normaalin kasvun ja luunkehityksen turvaamiselle (vältetään osteoporoosi), ja samalla vältetään liian korkean estrogeenipitosuuden aiheuttama rintasyöpäriski?Lisääkö hormonaalinen ehkäisy rintasyövän riskiä, jos ei käytä sitä enää vaihdevuosi-iässä?

Jos nainen on alipainoinen ja hänellä on niukemmat kuukautiset, vähentääkö se hormonaalisten syöpien riskiä?

Entä kasviestrogeeniä sisältävien ruokien, kuten soijan syönti?

Lisääkö hormonaalinen ehkäisy rintasyövän riskiä, jos ei käytä sitä enää vaihdevuosi-iässä?Mikä tahansa ehkäisy, joka sallii estrogeenipitoisuuksien pomppimisen kuukausisykin tahtiin, on pitkässä juoksussa rintasyöpäriski. Ei pelkästään hormonaaliset ehkäisymenetelmät, vaan myös kondomi.

Tarkoitus ei ole tietenkään demonisoida ehkäisyä, vaan tuoda esille uusi näkökulma, jota toivottavasti voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää.

Ehkäisy on eräs tärkeimmistä interventioista maailmaa parannettaessa, mutta sallii kuitenkin vuosikymmeniä - turhaan - jatkuvan kuukautissyklin, joka näkyy rintasyöpätilastoissa. Jopa 40v ajan pomppivat estrogeenitasot ovat ihmiselle uusi ilmiö, joka ilmaantui vasta 1900-luvulla ehkäisymenetelmien yleistyttyä.

Syypäänä on pääosin estrogeeni, joka on rintarauhassolujen tärkeä mitogeeni. Juuri tästä syystä - hieman aihetta sivuten - estrogeenikorvaushoidosta vaihdevuosi-ikäisiin suhtaudutaan monessa tapauksessa pidättyvästi, vaikka about 50v vuotiaan naisen ulkonäön kannalta hänestä varmasti olisi kiva juttu, että tukka pysyisi päässä ja ettei maskuliininen viiksikarvoitus alkaisi rehottamaan. Estrogeenin jatkamisen varjopuoli on huomioitava.

Ehkä joskus tulevaisuudessa seuraava askel olisi naisen hormonijärjestelmän keinotekoinen manipulointi niin, että riittävillä sukupuolihormonipitoisuuksilla voitaisiin ylläpitää normaalia kasvua ja kehitystä, ehkäistä osteoporoosia ja sen sellaista, ja samalla pistää kuukausittaiselle estrogeenihyppelylle stoppi. Sitten kun taas olisi tarvetta lisääntyä, kuukautiset pystyttäsiin hormonaalisesti kytkemään päälle.

En tosiaankaan ole hormoniasioissa mikään asiantuntija, siksi olisi hienoa jos porukat täällä osaisivat tuoda mielipiteitä ja asiaan liittyvää tietoa mukaan keskusteluun. Vaikeista asioista kun puhutaan.

Esc:

Herääkin kysymys, onko ehkäisyvalmisteille ollenkaan välttämätöntä ylläpitää kuukautissykliä?Eikös hormonikierukka ole sellainen ehkäisy, jonka käytön aikana ei kuukautisia tule eikä munasoluja kypsy?

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Koska olen kohta ihan helvetin virallinen alan asiantuntija ja voin sanoa mitä huvittaa Arto Nybergissa ja Marias-howssa, mianitaan, että yhdynnät paljaana ehkäisevät raskaana olevien naisten pre-eklampsiaa.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Occipitale
Seuraa 
Viestejä169
Liittynyt18.2.2010

Viitaten keskustelun ensimmäiseen viestiin, niin itse näkisin, että kaikki syntyessä olleet sairaudet ovat evoluutiota.

Muutamana konkreettisena esimerkkinä esim. Ihmiset, joilta puuttuu kipuaistimus. Itse mietin juuri tulehtuneen viisaudenhampaani kanssa, että minkä takia tämäkin aistimus pitää olla olemassa!?! Loogisesti siksi, että nämä ihmiset telovat itsensä jo lapsuudessa siihen kuntoon, etteivät monikaan saavuta edes murrosikää eli saavuttaakseen mahdollisuutta siirtää tätä ominaisuutta eteenpäin.

Toinen lempiesimerkkini on aspergeria sairastavat ihmiset (tai savant-ilmiö ylipäätään). Näillä ihmisillä on äärimmäinen kyky omaksua tietoa ja hyödyntää sitä, mutta näiltä ihmisiltä puuttuu sosiaalinen älykkyys. Näin ollen on erittäin epätodennäköistä että Matti-Asperger ja Maija-Asperger kiinnostuisivat toisistaan ja välittäisivät ominaisuutta eteenpäin. Se, että onko tämä evoluutin näkökulmasta katsoen ihmisten (miksi ei eläintenkin) selviytymisen kannalta hyvä ominaisuus onkin eri keskustelu.

Mutta, mieleeni jäi kysymys eräästä dokumentista, jossa oli oli ns. sähköallergikkoja, jotka joutuivat asustelemaan kaukana kaupunkien ja sähkölinjojen ulkopuolella. Dodumentin sävy oli epäilevä ja itsekkin mietin, että kaikkea BS:ää sitä on, mitäköhän sekopäitä nuokin ovat. Kuitenkin muutama päivä tuon jälkeen havahduin, että kyllähän monella kalalajilla on kyky aistia sähkövirtoja (eli kait magneetikenttiä) ja saalistaa tällä menetelmällä (esim. vasarahai). Niinpä jäin miettimään, että voisiko nämä "sähkö/magneetti -reseptorit" mahdollisesti syntyä/aktvoitua myös näillä ihmisillä, mikä aiheuttaisi hyvinkin epäspesifiejä epämiellyttäviä aistimuksia.

No niin pääsinpäs jonnekin avautumaan. Vaimoni ei nimittäin jaksa enää kuunnella joka päivä vaihtuvia teorioita aiheesta kuin aiheesta...

Vastaukset on siellä mistä ne löytää

väläys

Eikös hormonikierukka ole sellainen ehkäisy, jonka käytön aikana ei kuukautisia tule eikä munasoluja kypsy?Ei ainakaan se hormonikierukka, joka minulla oli jonniin aikaa lopettanut kuukautisia. Homma toimii yksilöllisesti. Noin kolmasosalla hormonikierukan käyttäjistä vuoto jää kokonaan pois. Itselläni taas pillerit, joita tällä hetkellä syön, vähentävät ja välillä pitkiksikin ajoiksi lopettavat vuodot. Jonkinlainen hormonaalinen kiertohan niidenkin aikana on jatkuvasti käynnissä - juuri hormonejahan niissä napsitaan. Onko se rintasyöpäriskiä 'luonnontilaan' verrattuna vähentävä vai lisäävä, sitä en kyllä osaa arvioida. Ainakaan se hormonaalinen tila, joka silloin vallitsee, ei ole samanlainen kuin raskauden tai imetyksen aikana.

Occipitale
Kuitenkin muutama päivä tuon jälkeen havahduin, että kyllähän monella kalalajilla on kyky aistia sähkövirtoja (eli kait magneetikenttiä) ja saalistaa tällä menetelmällä (esim. vasarahai). Niinpä jäin miettimään, että voisiko nämä "sähkö/magneetti -reseptorit" mahdollisesti syntyä/aktvoitua myös näillä ihmisillä, mikä aiheuttaisi hyvinkin epäspesifiejä epämiellyttäviä aistimuksia.

Periaatteessa hyvä teoria sikäli, että sähköreseptorithan ovat selkärankaisille primitiivinen ominaisuus, jonka maaeläimet ja osa kaloista on vain myöhemmin menettänyt. On siis täysin mahdollista, että niitä tuottavista geeneistä on vielä jonkinlaisia jäänteitä olemassa.
Ongelmia tulee kuitenkin siinä kohtaa, että ne tosiaan menetettiin ~400 miljoonaa vuotta sitten, eli jos geneettisiä jäänteitä ylipäätään on, ne ovat melkoisen varmasti mutatoituneet täysin käyttökelvottomiksi. Lisäksi sähköreseptorit eivät ole soluja, vaan kokonaisia erikoistuneita elimiä, eli vaativat aika lailla mutkikkaamman koneiston kuin yksittäisen geenin syntyäkseen. Hailla ja rauskuilla niitä kutsutaan Lorenzinin pullosiksi, koska ne ovat ihon pintaan avautuvia pullean ruukun muotoisia onteloita, joissa on sähköä johtavaa hyytelöä. Jos sellaiset jotenkin ihmeen kaupalla ihmisellä olisi, ne ensinnäkin kuivuisivat käyttökelvottomiksi hyvin nopeasti, koska emme ole vesieläimiä.
Toinen oleellinen mutta on tietenkin se, että ne eivät toimi ilmassa: sähköhän vaatii sähköä johtavan väliaineen päästäkseen näihin reseptoreihin. Näinollen reseptorit toimisivat vain, jos ihminen koskisi jotain, missä kulkee sähkövirta.

Mikäs sitten ei vaadi väliainetta? Hyvin rajalliset fysiikan tietoni väittäisivät, että magneettiaisti. Sähkövirta käsittääkseni tuottaa ympärilleen magneettikentän, joka taas voidaan aistia esimerkiksi solunsisäisillä ferriittikiteillä, kuten monet kalat tekevät. Sellainen kai voisi aiheuttaa oireita, mikäli joillain ihmisyksilöillä olisi kehossaan jotakin magneettikenttään reagoivaa. En tosin äkkiseltään osaa kuvitella, miten se toimisi ilman, että nämä ihmiset saisivat jatkuvia oireita myös Maan magneettikentästä.

Äkkiseltään googlaamalla sähköallergia näyttää olevan yllättävän yleinen puheenaihe (2350 osumaa suomeksi). TKK:n sivuilla oltiin sitä mieltä, ettei kyse ole kuvittelusta, vaikkei lääketiede koko diagnoosia vielä tunnekaan.
Kuitenkin Wikipedia on skeptisemmällä kannalla:

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan (2005) sähköyliherkkyysoireet ovat varmasti todellisia, mutta oireiden yhteyttä sähkömagneettiseen säteilyyn ei ole voitu osoittaa. Sokkotesteissä sähköyliherkät koehenkilöt eivät useimmissa tapauksissa pysty kertomaan, milloin heitä säteilytetään ja milloin ei. Tällainen oli yleistulos vuonna 2005 tehdyssä systemaattisessa katsauksessa, jossa käytiin läpi 31 tutkimusta. Samaan suuntaan viittasi toinen, vuonna 2008 tehty systemaattinen katsaus.Oireet näyttävät tyypillisesti olevan ihottumaa, ihon kihelmöintiä ja punoitusta, väsymystä, keskittymisvaikeuksia, ruuansulatusvaikeuksia, huimausta ja sydämentykytystä, eli hyvin epämääräisiä oireita. Itse yhdistäisin tämän paketin ylipäätään huonossa fyysisessä kunnossa olevaan konttorirottaan, joka nukkuu huonosti. Eipä siihen enää kummempaa allergiaa tarvita - ja kun konttorista pääsee sähköttömälle mökille, niin hetihän oireet paranevat (tosiasiassa asiaan vaikuttaa tietenkin ulkoilma, auringonvalo ja yöunet). Ja lumevaikutusilmiö tietenkin vahvistaa sekä oireita että paranemista heti, kun diagnoosi on löytynyt.

Näin siis ihan mututuntumalla.

Mei long
Itse yhdistäisin tämän paketin ylipäätään huonossa fyysisessä kunnossa olevaan konttorirottaan, joka nukkuu huonosti. Eipä siihen enää kummempaa allergiaa tarvita - ja kun konttorista pääsee sähköttömälle mökille, niin hetihän oireet paranevat (tosiasiassa asiaan vaikuttaa tietenkin ulkoilma, auringonvalo ja yöunet). Ja lumevaikutusilmiö tietenkin vahvistaa sekä oireita että paranemista heti, kun diagnoosi on löytynyt.

Näin siis ihan mututuntumalla.
Tai sitten kyseessä on borrelioosi. Sitähän taidetaan aina epäillä kaikista kummallisista vaivoista nykyään.

Occipitale
Viitaten keskustelun ensimmäiseen viestiin, niin itse näkisin, että kaikki syntyessä olleet sairaudet ovat evoluutiota.Näinhän se menee!

Ihmisellä on noin 25 000 geeniä, ja tunnemme tällä hetkellä tuhansia yksittäisistä geenimutaatioista aiheutuvia sairauksia. Evoluution näkökulmastahan nämä mutaatiot ovat sattuman tuottamaa geneettistä monimuotoisuutta, joista luonnonvalinta enemmän tai vähemmän karsii sen hetkisessä ympäristössä huonosti pärjäävät fenotyypit. Lisäksi näiden yksittäisten pistemutaatiosairauksien lisäksi on lukematon määrä polygeenisia sairauksia.

Polygeenisesta sairaudesta hyvä esimerkki on tyypin 1 diabetes. Sen hoito insuliinikorvauksella on ollut mahdollista vasta 1920-luvulta lähtien, joten kyseistä ajanhetkeä edeltävänä aikana vähäistä diabetesvallitsevuutta selittää ainakin osittain se, että diabeteksen aiheuttanut geenikombinaatio karsiutui pois populaation geenipoolista jo lapsuuden aikana. Geenejä ei siirretty eteenpäin. Nyt siirretään.

Myöskään kaikki mutaatiot, jotka me tunnemme sairauksina, eivät ole sairauksia niiden oikeassa evolutiivisessa ympäristössä! Hyvänä esimerkkinä mutaatiot, jotka saavat aikaan helposti hajoavat punasolut (sirppisoluanemia, talassemiat ja G6PD-puutos). Suomessa elettäessä noista mutaatioista on vain haittaa. Verrokit elävät mutaatiota kantavia terveempänä. Mutta kun siirrytään endeemiseen malariaympäristöön - aikaan ennen moderneja keksintöjä, edellä mainitut mutaatiot enemmän tai vähemmän ehkäisevät malariaa! Plasmodium falciparum- loinen ei pysty lisääntymään heikoissa punasoluissa. Jännä juttu, että maailmankartalla edellä mainittujen mutaatioiden ja malarian esiintymisen alueet menevät täydellisesti päällekkäin!

Excellent evidence for human evolution!

Mutta, mieleeni jäi kysymys eräästä dokumentista, jossa oli oli ns. sähköallergikkoja, jotka joutuivat asustelemaan kaukana kaupunkien ja sähkölinjojen ulkopuolella. Dodumentin sävy oli epäilevä ja itsekkin mietin, että kaikkea BS:ää sitä on, mitäköhän sekopäitä nuokin ovat. Kuitenkin muutama päivä tuon jälkeen havahduin, että kyllähän monella kalalajilla on kyky aistia sähkövirtoja (eli kait magneetikenttiä) ja saalistaa tällä menetelmällä (esim. vasarahai). Niinpä jäin miettimään, että voisiko nämä "sähkö/magneetti -reseptorit" mahdollisesti syntyä/aktvoitua myös näillä ihmisillä, mikä aiheuttaisi hyvinkin epäspesifiejä epämiellyttäviä aistimuksia.Pääasiassa vesieliöillä esiintyvä sähköaisti perustuu aistinelinjärjestelmään, ei yksittäiseen irralliseen proteiinireseptoriin (vaikka sekin on välttämätön).

Sähköyliherkkyydestä on tehty tieteellisiä kokeitakin! Ja "sähköyliherkät" koehenkilöt eivät ole pystyneet erottamaan sähkökenttää sattumaa paremmin. Ihmisellä ei ole aistinjärjestelmää erottamaan sähköä taikka magnetismia!

Ja evoluution näkökulma tukee tätä täysin:

On täysin mahdotonta, että joillekin ihmisille vain ilmestyisi sähköä aistiva elinjärjestelmä. Väitetyt "sähköyliherkkyystapaukset" ovat niin yleisiä länsimaissa, että JOS teoreettisesti oletetaan joillakin olevan vastaavanlainen aisti, siihen täytyisi kohdistua ennennäkemättömän voimakas luonnonvalinta, koska sen vallitsevuus länsimaissa on niin suurta. Miten on, lisääntyvätkö sähköyliherkät kaverinne moninkertaisesti muihin verrattuna?

Toiseksi. Ihmisellä ja esimerkiksi nahkiaisella oli yhteinen kantamuoto noin 450 miljoonaa vuotta sitten. Me siis jaamme hyvin paljon yhteisiä geenejä. Mutta ihmiseksi ja nahkiaiseksi 450 miljoonan vuoden aikana erilaistuneet fylogeneettiset haarat kohtasivat täysin erilaista valintapainetta - jo pelkästään siksi että ihminen on maaeläin ja nahkiainen elelee vedessä. Koska emme tunne vesinokkaeläimen lisäksi yhtään muuta nisäkästä, joka aistisi sähköä, sähköaistinjärjestelmän muodostavien geenien on täytynyt karsiutua hyvin aikaisin nisäkkäiden evoluution aikana. Mitä hyötyä sähkön aistimisesta olisi ensinnäkin ollut pensaikosta toiseen juoksenteleville varhaisnisäkkäille?

Joten sähköaistinjärjestelmän kehittyminen ihmiselle tarkoittaisi a) tulevien kymmenien tuhansien vuosien kuluessa hyvin voimakasta valintapainetta sähköaistimusta kohtaan ( ja niin voimakas paine voisi jopa tuhota ihmislajin), tai b) äärimmäisen epätodennäköistä sattumaa, että kaikki sähköaistinjärjestelmään vaadittavat mutaatiot vain tapahtuisivat yhdessä hedelmöityksessä.. tämähän on käytännössä mahdotonta.

Esc
Koska emme tunne vesinokkaeläimen lisäksi yhtään muuta nisäkästä, joka aistisi sähköä, sähköaistinjärjestelmän muodostavien geenien on täytynyt karsiutua hyvin aikaisin nisäkkäiden evoluution aikana.

Itse asiassa kaikki kolme elossaolevaa nokkaeläinlajia aistivat sähköä. Vesinokkaeläimellä kyky vain on parhaiten kehittynyt (eli reseptoreja on eniten).
Olisi mielenkiintoista tietää, onko niiden sähköaistia tuottamassa samoja geenejä kuin kalojen versiossa. Joka tapauksessa nokkaeläinten sähköaisti on todennäköisimmin kehittynyt erikseen, eikä ole samaa perua esimerkiksi keuhkokalojen sähköaistin kanssa. Silti ne saattavat hyödyntää samoja geenejä.

Occipitale
Seuraa 
Viestejä169
Liittynyt18.2.2010

Kiitoksia kommenteista ja valistuksesta, en tosiaan perehtynyt aiheeseen yhtään ennen kuin kuin lähdin pohdiskelemaan asiaa.

Mutta silläkin uhalla että puolustelisin sähköallergikkoja, jatkan vielä aiheen parissa. En ole perehtynyt yhteenkään aihetta käsittelevään tutkimukseen ja jokainen joka on tutkimusta tehnyt, tietää että tuloksia on hyvinkin helppo manipuloida haluamaansa suuntaan. Joten oletetaan, että allergia on heille todellinen (somaattinen).

Vaikka evoluutio on haarautunut jo kauan sitten kyseisten sähköä asitivien elinten osalta, niin periaate on, että nämä rakennuspalikat ovat ja esiintyvät luonnossa. Eikös linnut jollain tavalla aisti/näe magneettikenttiä? Tällöin voisi olla myös mahdollista, vaikkakin epätodennäköistä, että mutaatiossa tapahtuisi ns. isoja hypähdyksiä, jolloin tällaista sähköistä/magneettista ominaisuutta voitaisiin jossain muodossa aistia. Tietysti se että näitä allergikkoja on niinkin paljon taistelee tätä teoriaa vastaan. Toki seassa on porukka, jolla ei ole ns. kaikki muumit laaksossa (tai kaikki astiat kaapissa), mutta jollain yksilöllä allergia voi olla todellinen.

Vastaukset on siellä mistä ne löytää

Mutta silläkin uhalla että puolustelisin sähköallergikkoja, jatkan vielä aiheen parissa... jokainen joka on tutkimusta tehnyt, tietää että tuloksia on hyvinkin helppo manipuloida haluamaansa suuntaan. Joten oletetaan, että allergia on heille todellinen (somaattinen).Sähköallergikon oireet ovat todellisia. Oireiden väitetty syy ei ole todellinen. Oireiden oikea syy on psyykkinen.

Luulisin, että kyseessä on placebovaikutuksella päinvastainen nocebovaikutus. Jos annat neuroottista lääkekammoa potevalle luomuilijalle niinkin pelottavaa ja hirmuista kemikaalia ( ) kuin aspiriinia, koettu huono olo johtuu psyykkeestä. Sähköallergikotkin ovat ihan varmoja siitä, että sähkökentät ovat pahasta, ja alkavat nocebovaikutukselle tyypillisesti voimaan henkisesti pahoin.

Itse sähkökenttähän ei edelleenkään tee mitään! Ihmisellä ei ole kykyä aistia sähkö/magneettikenttiä, eikä todellisuus muutu sananhelinällä ja asioita kiertelemällä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat