Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Katselin tässä The Universe sarjan jaksoa joka käsitteli pimeää ainetta, ja sitten yöllä unissa pämähti päähän ajatus.

Kvanttimekaniikasta on olemassa monimaailmatulkinta jota en ole ajatellut sen vertaa että ymmärtäisin käytännössä mistä siinä on kyse, mutta ensimmäiseksi tulee mieleen kysymys että missä ne monet maailmat noin niinkuin käytännössä sijaitsisivat?

Pimeän aine esiintyy esimerkiksi galaksien yhteydessä "halona" eli jonkinlaisena pilvenä jonka keskellä galaksi on, ja jonka painovoima vaikuttaa sen pyörimisnopeuteen. Pimeää ainetta on noin kymmenen kertaa enemmän kuin tavallista ainetta galaksissa, ja se ei nähtävästi vuorovaikuta tavallisen aineen kanssa kuin painovoiman välityksellä.

Lisäksi paradoksaalista minun mielestäni on se että miksi pimeä aine, kuten se ohjelmassa esitettiin, voi esiintyä pilvinä ja haloina ilman että se painuu samanlaisiksi klimpeiksi ja spiraaleiksi kuin tavallinenkin aine. Jos se on partikkeleita, niin niillä partikkeleilla pitäisi olla liikemäärä ja kiertorata toistensa suhteen että ne eivät tärähtäisi yhteen äärettömän tiiviiseen klönttiin, ja sen takia niidenkin pitäisi muodostaa "pimeitä galakseja", joita ne eivät ilmeisesti tee vaan ne muodostavat jonkinlaisia pilviä ja verkkoja avaruuteen.

Nukkuessa sitten päässä hakkasi ajatus että mitä jos kyseessä ei olekaan mikään pimeän aineen partikkeli, vaan samassa paikassa esiintyvä "toinen maailma", eli kopio samasta galaksista joka vuorovaikuttaa tämän maailman kanssa pelkästään painovoiman kautta.

Itseasiassa niitä eri variaatioita meidän universumistamme on siinä ääretön määrä päällekkäin ja niissä olevien massojen paikka vaihtelee niin että joissain universumeissa siinä on samat atomit mutta hieman eri asennossa, ja toisissa siinä kohtaa on eri määrä atomeita, ja toisissa taas siinä ei ole yhtään mitään, ja ainut vuorovaikutus näiden "maailmojen" välillä tapahtuu painovoiman kautta. Kenties ne sijaitsevat vaikka viidennessä ulottuvuudessa meidän "vieressä" ja tällätavalla lähekkäiset maailmat vaikuttavat tähän versioon painovoimallaan.

Pointti on että kun näiden vierekkäisten tai päälekkäisten universumien massat lasketaan yhteen niin tuloksena on se painovoima minkä me voimme havaita, ja jokaisesta versiosta nähden näyttää siltä niinkuin sillä kohdalla avaruutta olisi ylimääräistä massaa jota ei voi havaita muuten kuin sillä että siinä olevan galaksin reunat pyörivät nopeampaa kuin niiden pitäisi sen oman massan aiheuttaman painovoiman alla, tai sen kautta että tyhjä kohta avaruutta taivuttaa valoa vaikka siinä ei pitäisi olla mitään.

Jos kaikki ne maailmat voisi nähdä yhtäaikaa, niin se olisi kuin ottaisi yhden kuvan siitä galaksista ja sitten suttaisi sen yhdeksi pallomaiseksi pilveksi lisäämällä siihen aina yhden sattumanvaraisesti muunnellun kopion päälle hieman eri asennossa ja sotkemalla ne kuvat yhteen.

Tällaisia unia sitä tulee joskus nähtyä. Olisi mielenkiintoista tietää onko tällä oivalluksella mitään tieteellistä merkitystä vai onko se pelkkää hourailua.

Kommentit (4)

fenomenologi

23.4.2007
Erään monimaailmateorian mukaan tähden romahtaessa mustaksi aukoksi syntyy uusi universumi viidenteen ulottuvuuteen, en minä siihen usko, kerroin vain että se voisi vaikuttaa gravitaatiollaan meidän universumiin.
Galaksien keskustassa on massiivinen musta aukko, jos monimaailmateoria on totta, voi olla että en ole väärässä, pimeä aine sijaitsee galaksien yhteydessä ja se levittäytyy n. 10 kertaa galaksia suuremmalle alueelle.

post448962.html#p448962

Ne maailmat eivät ole ajallisesti synronissa, joka on muutenkin tarpeetonta. Se selittäisi ,tosin hyvin kiistanalaisen aikamatkustuksen. Mitään rajaa määrille ei voi olla.

Vähän asiayhteydestään irrotettu viesti, tässä lisuke savor-aiheisesta ketjusta,
Pimeä aine saattaa olla mustan aukon romahdus viidenteen ulottuvuuteen, mistä muodostuu peipimaailmankaikkeus, mikä vaikuttaa gravitaatiollaan juktereihin.

Itse olen ajatellut pimeän aineen ja energian asiaa tällä tavoin:

On kaksi ihmistä, toinen on sokea, toinen kuuro. Heille esitetään musiikkivideo. Sokea kuuli musiikkikappaleen. Kuuro näki lyhyen "elokuvan".

Tavalliselle ihmiselle kokemus on eheä: musiikkivideo, jossa musiikin ja videon välillä on selkeä yhteys. Mutta kuuron olisi mahdotonta selvittää tuota yhteyttä, vaikka hänelle kerrottaisiin että siinä on ääni. Sokealle olisi vielä vaikeampaa hahmottaa mistä oikein on kyse.

Maailmankaikkeus on musiikkivideo. Me olemme kuuroja ja siksi vain näemme, emme kuule todellisuutta. Apuvälineemme ja tieteemme ovat kuitenkin antaneet vinkkiä että ääni on olemassa ja sillä on jotain tekemistä näkemämme kuvan kanssa.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat