Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/ti ... eurooppaan
Maanviljely levisi miesten mukana Eurooppaan
(19.01.2010 klo 19.00) Maanviljely levisi miesten mukana Eurooppaan

Eurooppalaisten miesten yleisin Y-kromosomityyppi, ns. haplotyyppi R1b on peräisin maanviljelyksen tuoneelta väestöltä, päättelee kansainvälinen tutkijaryhmä. Tähän ryhmään kuuluu noin 110 miljoonaa eurooppalaismiestä, erityisesti Etelä- ja Keski-Euroopassa. Sen yleisyys kasvaa länteen mennessä ja yleisin se on Irlannissa, missä miehistä 85% kuuluu tähän ryhmään. Aiemmin on päätelty jokseenkin päinvastoin eli että kyseinen haplotyyppi edustaisi ennen maanviljelyn tuloa Eurooppaa asuttanutta metsästäjä-keräilijäväestöä.

Maanviljely on alkanut maapallolla useassa paikassa riippumattomasti viimeisen jääkauden jälkeen 10 000-20 000 vuotta sitten. Euroopan maanviljelyn juuret ovat ns. hedelmällisen puolikuun alueella joka ulottuu Välimeren itälaidasta Persian lahdelle ja edelleen Eufrat- ja Tigris-jokien väliseen Kaksoisvirtainmaahan. Pitkään on kiistelty levisikö uusi elinkeino Euroopan alueelle idästä siirtyneen väestön mukana vai omaksuttiinko se kulttuurilainana eri elinkeinoja harjoittavien ihmisten kohdatessa.

Tutkimuksessa analysoitiin mieskromosomi Y:n yleisimmän Euroopassa olevan tyypin, R1b1b2-haplotyypin levinneisyyttä, muuntelua ja ikää Etelä- ja Keski-Euroopan miehissä. Selvimmin haplotyypin esiintyminen muuttuu itä-länsisuunnassa; tutkitun alueen itäisessä reunassa Itä-Turkissa R1b-haplotyyppiin kuuluu noin 12% miehistä mutta länsilaidassa Irlannissa 85% miehistä.

R1b- haplotyypin muuntelua paikan mukana analysoitiin tilastollisesti. Parhaiten se sopi malliin jossa lähtökohtana on vain yksi alue, Lähi-itä, jonne yhteys on ollut Turkin alueen kautta. Muuntelusta pystytään arvioimaan myös milloin kyseinen Y-kromosomi on ilmaantunut tietylle alueelle.

Tulokset osoittavat että miesten ns. viimeinen yhteinen esi-isä on elänyt Turkin alueella 7000-8000 vuotta sitten, Ranskassa 5000-7000 vuotta sitten, Englannissa Cornwallissa 5 500 vuotta sitten ja Irlannissa 5 500 vuotta sitten. Tuolloin miesten joukkoon ovat ilmaantuneet tämän haplotyypin ensimmäiset kantajat. Aikataulu sopii erittäin hyvin yhteen samojen alueiden ensimmäiseen viljelyyn.

Tutkittu haplotyyppi on yleisin baskimiehillä, heistä 83% kuuluu R1b-ryhmään. Koska aiemmin on arveltu, että R1b-ryhmä edustaa ennen maanviljelyä ollutta väestöä, on baskien päätelty edustavan nimenomaan tätä väestöä. Uusi tulos johtaa aivan erilaiseen tulkintaan; baskit olisivat ainakin miesten osalta selvästi maanviljelyskulttuurin tuoneiden miesten jälkeläisiä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa ei ollut mukana Pohjois-Eurooppaa, missä R1b-haplotyyppiä olevia miehiä on vähemmän kuin etelämpänä. Eniten sen kantajia on Ruotsissa ja Latviassa, noin 10% miehistä. Haplotyyppiä on vähemmän Länsi-Suomessa, Virossa ja Liettuassa ja kaikkein vähiten itäsuomalaisissa ja karjalaisissa.

Äidiltä lapselle periytyvän ns. mitokondriaalisen dna:n eri tyyppien esiintyminen Euroopassa on hyvin erilainen kuin isältä pojalle periytyvässä Y-kromosomissa. Tutkijat tulkitsevat maanviljelyn tulleen miesten mukana, mutta he ovat ottaneet vaimot pääosin paikallisesta väestöstä. Aikaisemman metsästäjä-keräilykulttuurin miehet näyttävät jääneen viljelyn tuoneiden miesten jalkoihin. Joko uudet miehet alistivat entiset miehet tai naiset valitsivat mieluummin uudenlaista elinkeinoa edustavan miehen.

(YLE tiede, PLoS Biology)
Lähetä linkki

Miksi naiset valitsivat mielummin maajussin? Oliko maanviljely niin selvästi metsästy-keräilyä parempi elinkeino? Kuinka maanviljelijät kykenivät syrjäyttämään metsästäjämiehet? Minne Keski-Eurooppaan maanviljely levisi ensiksi? Missä ovat vanhimmat löytyneet pellot? Mitä viljeltiin? Kauanko maanviljelyksen leviäminen kesti? Mistä viljelijät saivat työvoimaa pelloilleen?

Hämmentää.

Kommentit (5)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

No ainakin on luonnonvalinta voinut suosia kotosalla pysyvää heppua. Vaikka voihan olla niinkin, että viikkojen metsästysreissulla on metsästetty muutakin riistaa. Ja niin on myös metsästäjätyyppi säilynyt.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
No ainakin on luonnonvalinta voinut suosia kotosalla pysyvää heppua. Vaikka voihan olla niinkin, että viikkojen metsästysreissulla on metsästetty muutakin riistaa. Ja niin on myös metsästäjätyyppi säilynyt.Saattaapi olla myös niin että yhteisössä osa miehistä keskittyi maanviljelyyn kun taas osa keskittyi metsästykseen. Metsästäjät olivat paljon poissa kotoa joten jostain kumman syystä yhteisön lapsilla oli enemmän "maajussigeenejä". Tuohon aikaan kun ei noita isyystestejä ollut

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

Tutkimuksia syntyy mutta kasvaako järki? Seuraava kertoo taas päivastaista, jos on mahdollista olla eri vielä jotakin mieltä. Ehkä Euroopan populaatio syntyi kahdessa vaiheessa, ensin tulivat naiset ja sitten miehet perässä

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

sigfrid
Ehkä Euroopan populaatio syntyi kahdessa vaiheessa, ensin tulivat naiset ja sitten miehet perässä

Tuo kyllä pätee ainakin tanssiravintoloihin ja yökerhoihin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat