Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Luin yhtä juttua kerran, kuun pinnalla on erittäin hienoa pölyä joka tarttuu avaruuspukuun ja sitä kautta paluumodulin hengitysilmaan.

Pitäiskö avaruuspuvut suihkuttaa jotenkin puhtaaksi, vai jättää puvun pintakerros sinne Kuuhun, vai palata happinaamarin varassa?

Pölyssä on vaarallisia aineita, joita ei pidä hengittää.

Kommentit (6)

Teepä joskus talossasi remonttia, sekoita laastia, tasoitetta jne. Muokkaa laattoja rälläkällä ja tiedät mitä pöly on- ei se ole vaarallista. Paitsi naisten mielestä.

Koska Kuussa ei tapahdu vastaavaa eroosiota kuin Maassa, poikkeaa kuupöly esimerkiksi laastipölystä siinä, että Kuun pinnan pölyhiukkaset ovat teräväsärmäisiä ja piikikkäitä. Ne siis tarttuvat helposti hengitysteihin, niin miehillä kuin naisilla. Apollo-lennoilla jo verrattain pieni altistuminen kuupölylle aiheutti astronauteille heinänuhan kaltaisia allergisia oireita. Kuupölyn muita mahdollisia riskejä ovat sen tuottamat mekaaniset kulumat esimerkiksi avaruuspuvuille, pinnoille ja tiivisteille. Lisäksi kuupöly on sähköisesti varautunutta, joten se tarttuu hyvin helposti vaikkapa avaruuspuvun pintaan, eikä irtoa siitä helposti.

Kuupölyn ominaisuuksia ja sen ominaisuuksiin liittyviä mahdollisia riskejä tutkitaan aktiivisesti tulevia miehitettyjä kuulentoja silmällä pitäen: http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 191552.htm

Triviaa: Astronautit kuvailivat moduliin kulkeutuneen kuupölyn tuoksuvan palaneelta ruudilta.

Lektu-Elli
Pitäiskö avaruuspuvut suihkuttaa jotenkin puhtaaksi, vai jättää puvun pintakerros sinne Kuuhun, vai palata happinaamarin varassa?
Tähän on ehdotettu erilaisia ratkaisuja: esim. kolminkertainen ilmalukko paineilmapuhaltimineen ja suodattimineen tai puvun puhdistus magneettikenttien avulla.

Hyvä linkki tuo sciencedaily.

Jutun mukaan terävä ja varautunut pöly tarttuu entistä tiukemmin kameran linssiin ja kypärän visiiriin, jos sitä yrittää pyyhkiä pois märällä rätillä.

Tuommoinen pöly tekisi miehittäjän elämän helvetiksi. Vielä parempi kuin jäädytetyt kadut taajamassa.

Hillityllä ja hallitulla avaruusreissulla ei tunnu mukavalta jos moduli on homeinen tai jäinen ja hiekka narskuu hampaissa, niinkuin niillä tahtoo olla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat