Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

"Työelämän säännöt nuorilta hukassa
julkaistu tänään klo 07:01, päivitetty tänään klo 14:46

Jotkut nuoret saattavat tulkita työaikoja perin joustavasti.

Yrittäjät ja työnantajat tuskailevat yhteisen ongelman kimpussa toimialasta riippumatta. Työelämään on nyt tulossa uusi sukupolvi, jolle työelämän perusasiat ovat outoja. Työaikoja sovelletaan omavaltaisesti eikä esimerkiksi asiallisen pukeutumisen aakkosia hallita.

Yleisin ongelma on sosiaalisten taitojen puute. Vastuu nuorten opastamisesta kuuluisi ammattioppilaitoksille, mutta niiden työmoraalissa olisi toivomisen varaa.

Harjoittelupaikan saanut tulokas saattaa tulkita työaikoja perin joustavasti ja kuvittelee, että työajan alkamisen ja päättymisen voi määritellä mielensä mukaan.

- Monesti heti alkuvaiheessa täytyy erikseen teroittaa, että työaika on normi, josta ei voi joustaa mielensä mukaan, sanoo oululaisen ravintolayrityksen Oulu Tours Group Oy:n toimitusjohtaja Anne Mikkola.

Työn ja yksityisyyden rajojen hämärtymisestä kertoo sekin, että nuoren harjoittelijan kaverit voivat pölähtää paikalle hengailemaan ja pitämään seuraa. Tämä on aivan yleistä, kertoo Mikkola.

- Kaiken huippu oli se, kun työhaastatteluun tullut tyttö toi poikakaverinsa mukanaan, naureskelee Mikkola.

-Töitä ei sillä tyylillä järjestynyt.

Säännöt ovat hukassa myös pukeutumisessa. Työnantajan on usein tehtävä selväksi nuorelle, ettei napapaita tai avara kaula-aukkoinen vaatekerta sovi työasuksi, ei varsinkaan palvelutehtävissä. Myös asiakkaiden puhuttelu tuottaa Mikkolan mukaan nuorille tavattomasti vaikeuksia, sillä teitittelykulttuuri on monelle aivan vieras asia. On kuitenkin ammatteja, joissa asiakkaat sitä ilman muuta edellyttävät.
Sosiaalisten taitojen puute suurin ongelma

Nuorten käyttäytymiseen joudutaan puuttumaan työyhteisöissä usein milloin mistäkin syystä, mutta ehkä nuoren itsensä kannalta vaikein ongelma on sosiaalisten taitojen puute. Se on kaikkein yleisin kompastuskivi ja ilmenee monella tavalla. Esimerkiksi sellaisena ujoutena, että nuori ei uskalla kysyä työkavereiltaan tai esimieheltään neuvoja eikä ohjeita - eikä uskalla oma-aloitteisesti tarttua työhön.

- Se ei ole yksin nuoren vika, vaan merkki siitä, että oppilaitosten käytännöissä ei kaikki ole kohdallaan, sanoo Mikkola.

- Jos nuorella on ongelmia sosiaalisissa taidoissaan, koulun on puututtava asiaan. On hämmästyttävää, että nuori voi suoriutua ammatillisesta ja teoreettisesta puolesta hyvin arvosanoin, mutta ei selviä työyhteisössä esimerkiksi ujoutensa takia. Se on suuri este työelämässä eikä siitä voi nuorta itseään syyttää, muistuttaa itsekin nuoria kouluttanut Mikkola.
Oppilaitokset vastuuseen

Koulujen vastuun puutetta on mietitty yrittäjien kesken vakavasti, mutta kukaan ei halua sanoa asiaa ääneen.

Mikkola julistautuu paksunahkaiseksi eikä äkäistäkään palautetta pelkää, sillä kyse on nuorten oikeudesta oppimiseen. Heidän on saatava kouluista eväät tulevaa ammattiaan varten, ja siihen tarvitaan kouluissa nykyistä parempi työmoraali.

- Ei tarvitse ihmetellä, mistä johtuu, ettei nuori osaa työelämän alkeita, jos koulussa ei piitata esimerkiksi työajoista. Yksi eniten puhuttanut asia on ollut viime aikoina kouluissa sovellettava joustava työaika. Perjantaiaamuna opettaja saattaa ilmoittaa, että lopetetaan koulupäivä jo yhden jälkeen viikonlopun kunniaksi, vaikka lukujärjestyksessä on pari tuntia enemmän työaikaa. Näin nuori oppii, ettei työaika ole noudatettava normi vaan omavaltaisesti sovellettavissa. Samalla nuori menettää oppimiseen varattua aikaa ja opettaja nostaa vastikkeetonta palkkaa, paukuttaa Mikkola.

- Opettajan on oltava aikuinen ja auktoriteetti, ei kiva kaveri.
Velvollisuudet ja oikeudet

Työelämään tulevilta nuorilta puuttuu tietoa myös lakisääteisistä oikeuksista. Asiat saatetaan kertoa koulussa, mutta ehkä liian pinnallisesti, sillä ei ole ensinkään harvinaista, ettei nuori tiedä omia etujaan.

Työnantaja voi joutua muistuttamaan esimerkiksi verokortin tai tilinumeron ilmoittamisesta, jotta palkanmaksu sujuisi nuottien mukaan.

- Nuoren on osattava itse pitää puoliaan ja hoitaa tämän tapaiset käytännön asiat, sillä kymmenien työntekijöiden yhteisöissä pomo ei pysty paimentamaan kaikkia yksityiskohtia. Nämäkin pelisäännöt pitäisi osata töihin tullessaan, mutta ei vain osata.

Työnantajat arvelevat yhdeksi syyksi nuorten kasvaneeseen avuttomuuteen myös 90-luvun alun lamaa. Työmarkkinoille on tulossa sukupolvi, jonka lapsuuteen kuului vanhempien työttömyyttä. Työelämän perusasioista ei syntynyt kotona käsitystä. Tähän viittaa havainto nuorten jakautumisesta kahteen erilaiseen joukkoon.

Osa suoriutuu työelämässä hienosti, ammatilliset ja sosiaaliset taidot ovat kunnossa. Mikkola on huolissaan siitä nuorten joukosta, joka haparoi ummikkona aikuisuuden ja työelämän oudossa maailmassa eikä tunne sen sääntöjä.

- Näitä nuoria on yhä enemmän, ja siksikin toivon, että kouluissa kiinnitettäisiin nykyistä vakavammin huomiota asiaan. Ammattioppilaitoksessa viimeistään tähän pitää tarttua, sillä se on viimeinen askel ennen työelämää.

YLE Uutiset / Leena Rimpiläinen" http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/ ... 82210.html

Oletteko huomanneet tällaista ilmiötä? Mitä olette siitä mieltä? Onko syy pelkästään oppilaitosten, jotka olettavat työelämän pelisääntöjen olevan nuorilla automaattisesti hallussa? Entäs jokaisiin (ammatillisiin)opintoihin liittyvä työharjoittelu, eikö siellä opeteta mitään?

Hämmentää.

Sivut

Kommentit (27)

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6888
Liittynyt8.11.2007

Kyllä se koulun toimenkuvaan liittyy, että opetetaan työelämän pelisääntöjä. Sitä vartenhan koulut on keksittykin, että koulun jälkeen saa olla 40 vuotta orjatyöleirillä.

Mitä tulee siihen työaikojen noudattamiseen, niin sehän riippuu henkilön asemasta työyhteisössä. Jos nuorista halutaan kasvattaa hyviä johtajia, niin silloinhan heidän pitäisi saada tulla ja mennä silloin kun huvittaa.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Itellä tota Ammattiopiston harjoittelua nyt kohta luvassa, kuin opiskelen amiksessa kokiksi. Veikkaan että yrittää nakittaa mulle kaikki kökköhommat ja tarkoitus olis mennä oikeesti "työskentelemään" ilman palkkaa. Toki aijoin kyllä selittää että en tullut tänne orjaksi. Eli vähintään oikeaa alan työtä, kuin kerta täällä olen ilmaiseksi. Pidän siis sitä lähinä opiskeluna enkä työntekona.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

"En tullut tänne orjaksi" ei tarkoita sitä että ollaan paikalla silloin kun viitsitään ja tehdään mitä jaksetaan. Kokinkin työ on hyvin oma-aloitteista. Jos joku annettu tehtävä ei kiinnosta, voi kohteliaasti esittää työharjoittelusopimuksen ja pyytää tehtävää, joka kuuluu sopimuksen sisältöön.

Yksi oleellinen ongelma on tuo holtiton kavereiden kanssa hengailu niin paikan päällä kuin virtuaalisesti. Työilmapiiriä ei juuri nosta lauma vittuilevia amiksia.

Aika useassakin työpaikassa on oikeasti salassa pidettäviä asioita. Eihän siinä mikään pysy työpaikan sisäisenä tietona kun kaikki tapahtumat jaetaan reaaliaikaisena kavereille. Ovathan ne hoitsutkin jakaneet potilaiden hoitokertomuksia feissarissa.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005
Saw
"En tullut tänne orjaksi" ei tarkoita sitä että ollaan paikalla silloin kun viitsitään ja tehdään mitä jaksetaan. Kokinkin työ on hyvin oma-aloitteista. Jos joku annettu tehtävä ei kiinnosta, voi kohteliaasti esittää työharjoittelusopimuksen ja pyytää tehtävää, joka kuuluu sopimuksen sisältöön.

Yksi oleellinen ongelma on tuo holtiton kavereiden kanssa hengailu niin paikan päällä kuin virtuaalisesti. Työilmapiiriä ei juuri nosta lauma vittuilevia amiksia.

Aika useassakin työpaikassa on oikeasti salassa pidettäviä asioita. Eihän siinä mikään pysy työpaikan sisäisenä tietona kun kaikki tapahtumat jaetaan reaaliaikaisena kavereille. Ovathan ne hoitsutkin jakaneet potilaiden hoitokertomuksia feissarissa.

En ole niin väittänyt, olen yleensä niin täsmällinen että tulee sellainen tunne että kusetetaan. Se on rehellisen ja täsmällisen ihmisen perusominaisuus.

Kasariasenteet tässä toimivat: silloin tuntemani yh-äiti kertoi, että ei hän ala opettaa lastaan tavoille, esim. kiittämään jostakin. On seimen, eskarin ja koulun asia opettaa.

Eihän se nyt niin ole. Kyllä tiettyjä asioita pitää kuulla jo kotona. Onkohan tässä ero ns. duunari- ja keskariluokan perheissä?

Jotain ideaa voisi olla tehdä työsopimuksesta perusasiat kattava, työajat, työasut tms. käsittävä - vai oletetaanko työhön tulevan enää lukevan? Allekirjoitetaanko sopimukset suorilta käsin?

Vai tehdäänkö esim. ravintola-alalla kirjallisia sopimuksia? Syytä ainakin olisi.

_____________________
duunariperheestä kotoisin

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

No eiks nyt kaikilla ole nuorina vähän opittavaa noissa asioissa? Tämä tuskin on mikään uusi ilmiö. Mäkin kuvittelin kaaaauan sitten kesätöissä toimistoapulaisena että työaika voi liukua, kunhan se on kellokortilla se 8 tuntia päivässä. Vaan eipäs ollutkaan.

Osa nuorista on kyllä idiootteja, mutta tuskinpa sentään noin idiootteja.

Kyllä tuollaisten perusasioiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä siinä vaiheessa kun aletaan vähitellen tutustumaan työelämään.

Epäilen vahvasti että nuoriso tekeytyy tyhmemmäksi kuin onkaan, ovat ikäänkuin tottuneet että aina ollaan hyysäämässä.

Jossain määrin jopa ymmärrän sen. On se sitten palkaton harjoittelu opiskelun yhteydessä tai kuntouttavaa työtoimintaa 8 tai 9 euroa päivä ( kumpi lie nykyisin ), niin eipä se oikein orjana raatamiseen kannusta.

Itse opiskelin ravintola-alaa jo 90-luvulla.

Jo silloin oli suuntaus että ravintolat halusivat ilmaista työvoimaa ja tuo meidän opetusravintola oli jo varsinainen vitsi. Koulusta päästyämme osasimme duunin käytännön osalta, jopa hallitsimme viralliset pukeutumiskoodit ja teitittelykulttuurin, mutta alan teorian opetus jäi kyllä aika minimaaliseksi.

Käytännössä kyseessä 3 vuotta orjuutta jota hämäyksen vuoksi kutsuttiin koulutukseksi. Nykyisin osaisin jo ottaa epäkohdan esillekin, silloin tuli käytyä kiltisti "koulu" loppuun.

YLEn uutisointia lainaten:

Yleisin ongelma on sosiaalisten taitojen puute.
Itselläni on muutamia kokemuksia, jossa tämän kyseisen "sosiaalisten taitojen puutteen" ja "kyseenalaistamattoman tottelemisen" välille vedetään yhtäläisyysmerkit. Yleisestiottaen tämä "sosiaalisten taitojen puutteen" arviointi edellyttää kyllä jonkinasteista psykologian ja sosiaalipsykologian perustietämystä. En usko, että esimerkiksi ammattikoululaisten työharjoitteluohjaajien pätevyys tällä saralla on mitenkään taattua - ei ainakaan ollut omalla kohdallani.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
Sakarias
YLEn uutisointia lainaten:
Yleisin ongelma on sosiaalisten taitojen puute.
Itselläni on muutamia kokemuksia, jossa tämän kyseisen "sosiaalisten taitojen puutteen" ja "kyseenalaistamattoman tottelemisen" välille vedetään yhtäläisyysmerkit. Yleisestiottaen tämä "sosiaalisten taitojen puutteen" arviointi edellyttää kyllä jonkinasteista psykologian ja sosiaalipsykologian perustietämystä. En usko, että esimerkiksi ammattikoululaisten työharjoitteluohjaajien pätevyys tällä saralla on mitenkään taattua - ei ainakaan ollut omalla kohdallani.

Ei siihen psykologia tarvita että näkee ihmisestä että se on niin ujo ettei puhu kenellekään tai puhuessa katso silmiin. Tai siihen että huomaa että nuori ei uskalla kysyä. Sosiaalisten taitojen puutetta on myös epäkunnioitus työhönopastajaa ja asiakkaita kohtaan. Ei noiden asiain havaitsemiseen mitään erikoista tarvita.

Toisekseen kun töissä ollaan niin siellä totellaan kyseenalaistamatta, ellei kyseessä satu olemaan kyseenalaistavan tottelelemattomuuden työnkuva.

Hämmentää.


Toisekseen kun töissä ollaan niin siellä totellaan kyseenalaistamatta, ellei kyseessä satu olemaan kyseenalaistavan tottelelemattomuuden työnkuva... kuten mikä tahansa asiantuntijan/johtajan työ. Kyseenalaistamatta jättäminen on kyllä harvinaisen huono ominaisuus ihmisessä, kyllä "miksi näin tehdään" on ihan järkevä kysymys, ja oppiipahan jotain. Tietenkin jos on kova kiire niin sitten järkevää kyseenalaistaa vasta jälkeenpäin ellei ole aivan varma että toinen ei ole ottanut huomioon jotain asiaa ja tottelevaisuus johtaisi siihen että koko homma menee mönkään. Ihmiset ovat kuitenkin erehtyväisiä.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
mustikkapoju

Toisekseen kun töissä ollaan niin siellä totellaan kyseenalaistamatta, ellei kyseessä satu olemaan kyseenalaistavan tottelelemattomuuden työnkuva... kuten mikä tahansa asiantuntijan/johtajan työ. Kyseenalaistamatta jättäminen on kyllä harvinaisen huono ominaisuus ihmisessä, kyllä "miksi näin tehdään" on ihan järkevä kysymys, ja oppiipahan jotain. Tietenkin jos on kova kiire niin sitten järkevää kyseenalaistaa vasta jälkeenpäin ellei ole aivan varma että toinen ei ole ottanut huomioon jotain asiaa ja tottelevaisuus johtaisi siihen että koko homma menee mönkään. Ihmiset ovat kuitenkin erehtyväisiä.

No näimpä. Mutta tuskin kenenkään työelämään tulevan ensityö on esimies- tai asiantuntijaportaassa. Nuoret, ammattiopistoissa opiskelevat, valmistuvat monille aloille. Yhtenä suurimpana asiakaspalveluammatit. Toki asioiden kyseenalaistaminen on järkevää, kun kiireestä on selvitty. Mutta "ruohonjuuritasolla" työskentelevän harjoittelijan tai alle vuoden kokemusta omaavan työntekijän on paha mennä neuvomaan vuosia hommaa tehneitä konkaria. Pahimmillaan siitä saa näsäviisaan maineen. Parhaimmillaan se johtaa koko työyhteisöä hyödyttävään uuteen toimintatapaan. Mutta tällaisesta en ole kuullut koskaan.

Hämmentää.

Itse olen tuossa vaiheessa elämää ja naputtelen tässä tähän saakka itseäni havahduttaneita asioita:

Ensinnäkin, ennenkuin aletaan itkemään siitä että nuoret eivät arvosta työtä eivätkä osaa käyttäytyä, niin aikuisten kannattaisi katsoa peiliin. Tähän saakka monien, muttei missään nimessä kaikkien, aikuisten kohdalla on tullut esiin se seikka että meitä nuoria, mahdollisesti vanhoja perinteitä kunnioittaen, ei kunnioiteta pätkääkään. Miten siinä tilanteessa oletat että nuori kunnioittaisi itseäsi ja päämääriäsi? Ammattikoulussa tuli kyllä selkeästi esiin se että koulu luistaa, ja paljon. Ainakin siellä missä itse kouluni kävin. Jos osalla opettajista työmoraali on mitä on, niin miten oletat että nuorten työmoraali kehittyisi?

Harjoittelupaikka 1:
"Ei oo työtä." Vakiolause lähimmän esimiehen suusta. Todella hauska itse jäädä aina aamuisen työnjaon jälkeen istumaan pöydän kulmalle kun muut painuvat hommiin, ml. "kaveri" samalta luokalta. Helvetin hauska jäädä varastolle istumaan kun toinen pääsee oikeisiin alan hommiin, syynä hyvin pitkälti se että "kaverin" kaveri on samassa firmassa töissä. Asiasta yritin valittaa. Varastomiehille, joiden kanssa paljon olin, ja joilla pinna piti aika hyvin. Ja eräälle kolmannelle työkaverille jonka kyytiin sain melko usein vängättyä itseni pelkääjänpaikan penkinlämmittäjäksi. Esimieheltä sain vain vähättelevää naurua kun yritti oikeasti kysyä että miks helvetissä aina yhden pitää olla se joka jää tänne istumaan. Tämä, jonka penkinlämmittäjänä ja juttukaverina olin, kyseli et eiks sillä ja sillä työmaalla ois nähtävää ja opittavaa. Juuri hieman aiemmin tämä esimieheni oli todennut "ei siellä kuitenkaan mitään erikoista opittavaa ole." Kyseistä esimiestä arvostettiin "todella paljon." Mm. työmaalla, josta äsken mainitsin, valmistuminen myöhästyi todella paljon sen takia että jätkiä ei oikeasti kiinnostanut työnteko. Ja kustannuksethan räjähtivät käsiin.
Kyseiselle työpaikalle on ominaista se että talvella, jolloin harjoittelujakso oli, on vähän töitä. No, oletin että kesätyössä niitä olisi enemmän ja tilanne parempi. Paskat. Lopputulos oli monien vaiheiden kautta se että itse vittuunnuin esimieheen ja esimies minuun. Kiitti rahoista ja näkemiin. Alalla joka kärsii siitä etteivät nuoret halua sille. Jäi yksi mahdollinen tuleva osaaja tulematta. Sotahan ei yhtä miestä kaipaa.

Harjoittelupaikka 2:
Ei erityisempää ongelmaa, mutta asia joka ei ole kivaa mutta jota lienee vähän joka paikassa. Jatkuva esimiesportaan ja työkavereiden välinen kitka ei ole kivaa katsottavaa ja kuunneltavaa. Ainahan sitä jossain määrin esiintyy, mutta kohtuus on mennyt nykyisin jo yli. Epäilen että suurelta osin kysymys siinäkin on arvostuksen puutteessa muita kohtaan.

Harjoittelupaikka 3:
Alana ja työnä juuri sopiva, mutta työhön perehdytys takkusi. Samoin esimies. Pohjimmiltani olen työhön halukas ja ahkera. Mutta tuolla se kärsi. Syynä se että esimiestä ei kiinnostanut hoitaa edes perusasioita, kuten työterveyshuoltoa, kuntoon vaan se jäi työkavereiden huoleksi. Samoin kävi niin että vaikka työtä olisi ollut ja halua, niin pajalla työhön tarttuminen kärsi siitä syystä että opastusta ei ollut kunnolla koordinoitu. Sitten taas esimies haukkui siitä että olen laiska ja osaamaton paska. Samoin inhimillisistä mokista joita tuli muutamaan kertaan. Esimies perusteli tuon perehdytyksen puutteen sanomalla "kenelläkään ei vaan ollut aikaa." Mielestäni kyseessä on, jos ei juridinen, niin ainakin moraalinen työsuojelurikos.

Tuossa paikassa oli kyllä käytäntönä että firma joustaa työajoissa. Kun töihin ei tarvinnut tulla juuri yhdellä kellonlyömällä vaan kohtuullinen jousto sallittiin, niin vastapalveluksena oletettiin että kahvi- ja lounastauot samoin kuin töistä lähtö sovitettiin työtehtävien mukaan. Välillä kävi niinkin että asiakas soitti että paikassa x on ongelma, tuletteko korjaamaan. Siinä sitten mentiin ja työt loppuivat sitten kun vika oli korjattu ja oltiin takaisin pajalla. Keikoilla kävin mielelläni. Siellä oli työkaveri mukana ja siinä mielessä oli turvallinen olo. Olen hölmöillyt jo tähän saakka sen verran että jos kunnollista perehdytystä ei ole niin muutun passiiviseksi. Parempi saada kunnollinen opastus kuin ruveta telomaan itseään tyhmien virheiden takia.
Tässäkin paikassa esimiehen toimintatavoista toisetkin löysivät puutteita. Joku jopa odotti ko. henkilön muutaman vuoden päästä tapahtuvaa eläkkeelle lähtöä.

Harjoittelupaikka 4:
Taas loisto-osuma alan suhteen. Esimies oli tällä kertaa loistava ja arvostettava. Ongelmaksi muodostui kuitenkin masennus ja siitä seuranneet pari epäkohtaa, joihin en tässä sen enempää pureudu. Tuon kuitenkin esiin sen seikan, että osataanko aina huomioida nuorten mielenterveysongelmia? Voi olla että osa ongelmista, joita nuoren työntekijän kanssa tulee, voi olla peräisin nuoren ongelmista joita ei ole välttämättä diagnosoitu ja joiden eteen ei siksi pystytä tekemään mitään. Tai sitten nuori ei osaa tai uskalla mainita niistä. Kyseisiä ongelmia oli myös harjoittelupaikka kolmessa, ja mainitsin niistä. Esimies ei, yllätys yllätys, ollut kiinnostunut huomioimaan niitä.

Vatkain kirjoitti:

...tai puhuessa katso silmiin
Tuohan on relevanttia vain alasta ja henkilöstä riippuen.

Toisekseen kun töissä ollaan niin siellä totellaan kyseenalaistamatta...
Tilanteeseen 4x voidaan päätyä reittiä 1x+3x tai reittiä 2x+2x kulkien - sikäli kun on edes mielekästä pyrkiä tilanteeseen 4x.

mustikkapoju kirjoitti:

Kyseenalaistamatta jättäminen on kyllä harvinaisen huono ominaisuus ihmisessä...
Korreloi varsin hyvin tietynlaisen persoonallisuustyypin kanssa, näitä ihmisiä "tarvitaan" esimerkiksi etnisten puhdistusten toimeenpanijoiksi. Käsittääkseni innovatiivisuus on kuitenkin työelämässä kova sana.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6888
Liittynyt8.11.2007
Sakarias
Käsittääkseni innovatiivisuus on kuitenkin työelämässä kova sana.

On se sen verran kova sana, että sen avulla pääsee kiusatuksi ja savustetuksi ulos työpaikasta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat