Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

mitä tarkoittaa vetovastus?

esim varsijousissa kun ilmoitetaan että vetovastus on esim 78kg

voisiko 60kg ihmistä käyttää tällöin ammuksena?

Sivut

Kommentit (26)

Vierailija

Tarkoittaa voimaa, joka tarvitaan jousen jännittämiseen ja pitämiseen jännityksessä. Tarkemmin ottaen kyse on kilopondeista ja kyseinen luku siis viittaa jousen jäykkyyteen. Ennenmuinoin puhuttiin myös paunoista.

Joo, 60kg nuoli lähtisi tuolla joka suuntaan, myös ylös. Ainakin jonkin matkaa, jos jaksat tukea hyvin.

Vierailija

Vanha jousiviritteisiin aseisiin sopiva mittaustapa joka kertoo miten paljon voimaa käyttö vaatii ja sen antaman impulssivoimankin, johon vaikuttaa liikerata, muoto ja materiaali.

Vierailija
mal
Joo, 60kg nuoli lähtisi tuolla joka suuntaan, myös ylös. Ainakin jonkin matkaa, jos jaksat tukea hyvin.
Ylöspäin korkeintaan noin 10 cm laiskanpuoleisesti ja jää heilahtelemaan joksikin aikaa. Ei siis lennä mihinkään.

Vierailija

eli siis jos vetovastus on 78kg, sen vetämiseen tarvitaan 78kg voima, ja se jousi myös työntää esim 50kg ihmistä 28kg voimalla?

Vierailija

Aivan, mutta kuten jousivoima yleensäkin, voima pienenee liikkeen mukana eli tuo maksimi on vain liikkeelle lähdössä ja menee hyvin pian nollaan.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8613
Liittynyt16.3.2005

Miksei vetopituutta anneta samalla näissä? Oikeasti olisi mielekästä antaa integraali nollasta täyteen vetopituuteen. Vastakurvilla veto ei muutu lineaarisesti eikä taljajousissakaan.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija
korant
Aivan, mutta kuten jousivoima yleensäkin, voima pienenee liikkeen mukana eli tuo maksimi on vain liikkeelle lähdössä ja menee hyvin pian nollaan.No ei välttämättä. Todellisen maailman todelliset jouset on suunniteltu ja rakennettu rankasti epälineaarisiksi siten, että saattavat nuolta mahdollisimman pitkään mahdollisimman suurella voimalla. Tarkoituksena on maksimoida nuolen liike-energia annetulla pitovoimalla, eli tehdä jousesta mahdollisimman tehokas mutta samalla helposti hallittava. Taljajousissa pitovoiva on yleensä jopa pienempi kuin maksimi. Jousivakioiden käppyröitä voi kysellä jousten valmistajilta.

Jos kavereita haluaa käyttää nuolina, suosittelen kuitenkin katapulttia.

Vierailija
Telep
miten paljon 50kg ihminen sitten lentää jos ammuttaisiin sillä jousella?Osta tai rakenna suosiolla katapultti, jos noinkin painavaa tavaraa täytyy saada ilmaan.

Tai käy kokeilemassa radalla opastetusti oikealla nuolella. Tuolta seurojen yhteystietoja:

http://www.jousiampujainliitto.fi/www/seurat.php

Lainaavat kyllä mielellään välineitä ja opastavat harrastuksen alkuun. Voin suositella.

Vierailija
mal
No ei välttämättä. Todellisen maailman todelliset jouset on suunniteltu ja rakennettu rankasti epälineaarisiksi siten, että saattavat nuolta mahdollisimman pitkään mahdollisimman suurella voimalla.
Kyllä, näin on. Mutta tässä tapauksessa kuorma ei edes irtoa jousesta vaikka olisi käytössä taljajousi.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1562
Liittynyt12.4.2005
Paul M
Miksei vetopituutta anneta samalla näissä? Oikeasti olisi mielekästä antaa integraali nollasta täyteen vetopituuteen. Vastakurvilla veto ei muutu lineaarisesti eikä taljajousissakaan.

Tässä hieman jousiammunnan teoriaa. Siellä näyttää olevan muutamia voima-vetokäyriäkin.

Lisäksi inertiavoimien vaikutuksesta jousen veto- ja päästökäyrät eivät ole samanlaisia, sillä vetokäyrä on staattinen ja päästökäyrä dynaaminen.

Vanha jäärä

Vierailija
korant
Mutta tässä tapauksessa kuorma ei edes irtoa jousesta vaikka olisi käytössä taljajousi.Niin missä tapauksessa?

Sulla ilmeisesti on käytössäsi alkuperäisen kysyjän jouselle tarkat voima-siirtymä-käppyrät, joista perstuntumalla ratkaisit liikeyhtälöt? Vai kokeilitko käytännössä?

Vierailija

Jos kuorman paino on noin 70% jousivoimasta niin ei tarvitse edes miettiä irtoaako se jousesta ylöspäin ammuttaessa. Se heilahtaa laiskanpuoleisesti hieman ylöspäin jos jousta jaksaa pidellä paikallaan eikä kuorma kaadu.

Vierailija
Jos kuorman paino on noin 70% jousivoimasta niin ei tarvitse edes miettiä irtoaako se jousesta ylöspäin ammuttaessa. Se heilahtaa laiskanpuoleisesti hieman ylöspäin jos jousta jaksaa pidellä paikallaan eikä kuorma kaadu.Unohdetaan saivartelu, ok, ja ammuskellaan kavereita nuolena ihan käytännössä, ok?

Mulle aikanaan radalla "opetetettiin", jotta veto-voima-käyrä modernilla compundilla näyttää enemmänkin ympyrän kaaren neljännekseltä kuin suoralta. Jos näin on, paljonko energiaa varastoituu vetoon, jonka pitovoima on 80 kilopondia? Entä paljonko potentiaalienergiaa tarvitaan 60kg massan nostamiseksi vetoa vastaavalle korkeudelle? Kumpi lukemista on suurempi? Ei tarvitse miettiä. Riittää, että heität päästä jotain.

Tuetaan vaikka lattiaan, mutta varotaan edelleen niitä kulkusia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat