Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Tämä on nyt vähän hölmö aihe, mutta pisti kuitenkin miettimään. Lapsena luin paljon Aku Ankkoja, ja se on varmasti vaikuttanut maailmankuvaani ainakin jollain tasolla. Kun asiaa vähän miettii, niin oikeastaan Aku Ankan naishahmot ovat aika kamalia, varsinkin Iines Ankka.

Iines Ankka:
- Liehittelee vuoron perään Hannua ja Akua miten hänelle parhaiten vaan sopii, mutta suuttuu tulenpalavasti jos Aku vilkaiseekin muita naisia
- Suhtautuu välillä hyvinkin julmasti ja kylmästi jos Aku on hätää kärsimässä

Minni Hiiri:
- Suuttuu hirmuisesti jostain typerältä ja yhdentekevältä tuntuvasta asiasta, ja Mikin on sitten pyydeltävä anteeksi ja lepyteltävä Minniä

Mummo Ankka taas on vallan tervejärkinen. Riitta (se Roopea jahtaava stalkkeri) ei. Milla Magia on pahis joten pahismainen käyttäytyminen on tietysti ihan odotettavaakin. Helunaa ja Klaaraa ei oikein enää näy, saati Pupu Söpöä. Matami Mimmissä on tätienergiaa. Leenu, Liinu ja Tiinu vaikuttavat ihan järkeviltä. Iines itsekin vaikuttaa yleensä ihan järkevältä Iines Ankan Päiväkirja -tarinoissa.

Tässäkin tietysti nousee esiin kysymys, miksi Aku Ankan naishahmot sitten vaikuttaisivat naiskuvaan yleisesti, mutta mieshahmot taas eivät? Käsitteleekö Aku Ankka naiset jotenkin poikkeuksena normista, kuten tämän meidän oletetun patriarkaalisen kulttuurin on sanottu muutenkin tekevän? Vai käsitelläänkö mies- ja naishahmojen välisiä interaktiona aina naissuhteina kun taas miesten välisiä interaktioita ihmissuhteina? (termi "ihminen" on tässä siis antropomorfinen..)

Mites teidän mielestä?

Sivut

Kommentit (75)

Kyllä tästä varmasti joku on jo tehnyt väitöskirjan tai ainakin apurahatutkimuksen. Ellei ole, niin luultavasti joku tekee.

Ihan realistisia naiskuviahan tuossa on. Siitähän oli joku artikkeli tms. naisten miessuhteiden ylläpidosta. Eli on tavallaan kaksi miestikapuuta. Toisella tikapuulla ovat ystävät ja toisella mahdolliset puolisot. Nainen haluaa pitää osaa miehistä vain ystävinä ja toisia nainen katsoo sillä silmällä. Tällöin jos mies sattuu olemaan ystävätikapuulla, niin hän saa paljon aikaa naiselta, mutta on vain vähän toivoa vakavasta suhteesta. Jos mies sattuu olemaan puolisotikapuulla, niin onni on paljon myötäisempi. Lisäksi nainen tähyilee korkeammalla askelmilla olevia miehiä ja kiipii heitä kohti flirttaillen, mutta pitää varalla alempana olevia miehiä jos ei saakaan parempaa.

Jossain vaiheessa nainen asettuu perhesuhteeseen. Tällöin kuitenkin nuoruuden seikkailut on seikkailtu ja suhteeseen kelpaa enemmän sellainen mies, joka hoitaa perhettä luotettavasti.

Ja edelleen, on luonnollista, että mummot ovat järkeviä, koska heillä on jo elämänkokemusta eikä tarvitse keinotella tunteiden vallassa miesten kanssa. Täti-ihmiset tosiaan pursuavat energiaa, koska eivät ole ujoja vaan rohkeasti tarttuvat tuumasta toimeen. Tulee mieleen joku lapsia paimentava täti, jonka huolena on lapsien hyvinvointi ja turvallisuus. Vastakohtana on ujosteleva kaunotar, joka punastuu prinssiltä saamastaan huomiosta. Täti tokaisee "hyvänen aika" ja alkaa hääräämään päivän ateriaa.

Lisäksi mielestäni nainen ei suutu pikkuasiasta vaan siitä, jos mies ei huomioi naista tms. Eli nainen voi antaa pikkuasiat anteeksi, mutta miehen tulisi olla huomaavainen eikä itse tehdä pikkuasioista isoa numeroa.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006
Moses Leone
Kyllä tästä varmasti joku on jo tehnyt väitöskirjan tai ainakin apurahatutkimuksen. Ellei ole, niin luultavasti joku tekee.Tynkkynen on saanut pro gradu -tutkielmansa vihdoin valmiiksi,

http://takkirauta.blogspot.com/2010/01/ ... tekoa.html

joten hän ehkä väittelee tästä polttavasta aiheesta seuraavan 12 vuoden uutteran aiheeseen paneutumisen jälkeen.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

E-pilleri (tai muutkaan ehkäisymenetelmät) ei ole koskaan rantautunut Ankkalinnaan. Tämän vuoksi Iineksen on annettava ymmärtää mutta ymmärrettävä olla antamatta, semminkin kun raskaus olisi suurella todennäköisyydellä kaksois- tai kolmoisraskaus (josta esimerkkejä Aku sisarineen sekä Tupu/Hupu/Lupu- ja Leenu/Liinu/Tiinu-köörit).

Täten käyttäytyminen on väistämättä oikukasta kun koiraan kiinnostusta pitää pitää yllä, mutta höyhenten pöllyytykseen asti ei ole syytä mennä.

Munintaiän ohittaneet yksilöt kuten Mummo Ankka voivatkin sitten rauhassa keskittyä kaikkeen muuhun kuin koiraiden vokottelemiseen.

***

Itse en lapsena pitänyt mistään niistä rooleista joita naisväelle tarjottiin, oli fiktionlaji mikä hyvänsä. Esim. dekkarileffa alkoi heti ärsyttää jos mukaan kuvioihin ui joku uikuttava ämmä sotkemaan salapoliisin dekkarointikuvioita. En tietenkään lapsena ajatellut miksi naisväki elokuvissa ja sarjakuvissa oli niin ärsyttävää - miksi heidän hahmonsa oli kirjoitettu sellaisiksi. Eikä niillä ollut mitään tekemistä minun elämäni kanssa, en ollut mikään rusettipäätyttö muutenkaan, joskaan en poikatyttökään. Naishahmot fiktiossa yksinkertaisesti olivat jotain tympäisevää, enkä koskaan ajatellut sen kummemmin miksi niillä kiusataan katsojaa. Ilmeisestikin koin aikuiset jossain määrin ääliöiksi, että niitä rasittavia ämmiä piti tunkea joka paikkaan, vaikken tätä tuntemusta erikoisemmin tiedostanutkaan.

Ainoa hyvä Iines-juttu jonka olen koskaan lukenut/katsellut oli joku Iineksen päiväkirja -juttu jossa hän kokeili useita ammatteja, kuten mm. sellaista missä hänen olisi pitänyt esittää temppuja lentokoneen siivellä seisten. Lopulta hän päätyi malliksi esittelemään Sihi-juomaa, koska se oli turvallisempaa. Hyvää tarinassa oli hauskuus ja se että Iines selkeästi oli pääosassa eikä sivuosassa.

Itseasiassa melkein kaikki Ankkalinnan hahmot ovat huomattavan tärähtäneitä

Roope Ankan elämä pyörii rahan ympärillä. Roope ja Aku saavat molemmat hysteerisiä raivokohtauksia. Akulla on vaikeuksia sopeutua työelämään, ja voisi hyvin olla vaikka ADHD. Aku ja Mikki kasvattavat sisartensa lapsia; mitäköhän sisaret itse ovat tehneet kaikki nämä vuodet...? Hessu Hopo on syrjäytynyt afroamerikkalainen, Mikinkään työkuvioista ei ole selvyyttä, mutta ilmeisesti hän todella toimii salapoliisina. Pelle Pelottomassa ei ole varmaan henkilönä mitään vikaa, mutta ei hän näytä ainakaan saavan apurahoja saati virkaa yliopistolta, vaikka niiden pitäisi olla itsestäänselvyys, jos hän todella on sen tason keksijä, kuin esittää. Minni & Mikki ja Aku & Iines eivät pysty sitoutumaan, ja Iines tosiaan tapailee ainakin kahta miestä yhtäaikaa. Hullu-Riitta on umpihullu, ja sama pätee Mustakaapuun. Karhukopla edustaa rötöstelevää suomalaistyyppistä(?) miesporukkaa. Mitenkähän paljon he mahtavat käyttää päihteitä.

Huh huh, mitä porukkaa. Tarkemmin ajateltuna taidan polttaa vanhat Aku Ankan taskukirjat, että ne eivät vain joudu kenenkään alaikäisen käsiin. Varmasti epäterveitä vaikutteita.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006
Taha
Söikö sen koira?Mistäs kautta sinä olet saanut siitä kuulla?

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

o
Seuraa 
Viestejä1647
Liittynyt16.11.2005

Eikö Aku Ankan hauskuus perustu juuri siihen, että se esittelee erilaisia käyttäytymismallien ongelmia näkökulmasta jossa niille voi nauraa, huomatessaan itsekin joskus toimivan yhtä huonosti? Ei taida tosin olla kauhean terveellistä luettavaa sellaisille jotka eivät ymmärrä kaiken ankkalinnssa olevan pahasti pielessä.

Mainitsematta on vielä Polle ja Kaasi, jotka ovat molemmat raskaasti narsistisia hiukan eri vivahteilla.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Liittynyt4.10.2007

Varsinaisten isojen disneyleffojen naiskuva on ainakin muuttunut kovin. Nykyään naiset siellä on toiminnallisempia kuin ennen vaan tiskailivat astioita ja kuurasivat nurkkia. Hyvä niin, siis että ovat nykyään toiminnallisempia. Samallaista kehitystä on tapahtunut näissä ankkasarjakuvissa.

Kyllähän akuankassa on ne miesmallitkin aika puutteellisia. Varsinkin alkuaikoina sisälsivät paljonkin mustaa huumoria ja väkivaltaa ja tapon yrityksiäkin. Itsemurhia, antisemitismiä ja sen sellasia.

Barbaari
Varsinaisten isojen disneyleffojen naiskuva on ainakin muuttunut kovin. Nykyään naiset siellä on toiminnallisempia kuin ennen vaan tiskailivat astioita ja kuurasivat nurkkia. Hyvä niin, siis että ovat nykyään toiminnallisempia. Samallaista kehitystä on tapahtunut näissä ankkasarjakuvissa.Tuosta voi tosin olla useampaa mieltä... Eikö olisi luonnollisempaa, että nainen hoitaa perhettä ja mies käy töissä, koska evoluution tuloksena se on sattunut olemaan ihmisille normaalia. Nykyäänhän on ongelmana yhä useammin se, että vanhemmilla ei riitä aikaa lapsilleen, kun molemmat pinkovat uraputkessa. Lapsi tulee kotiin eikä vanhempia näy, laittaa pitsan mikroon ja elelee omassa maailmassaan. Muutenkin avioliitot kariutuvat yhä useammin, ja on yh-äitiä sun muuta. Masennukset lisääntyvät ja mielenterveyspalveluita karsitaan, ilmeisesti rahat ohjataan sen sijaan huostaanottopalveluihin.

Imperator
Student
Pelle Pelottomassa ei ole varmaan henkilönä mitään vikaa

Eikö muka? Pellen paras kaveri on kuitenkin lamppu

Hieno huomio. Ehkä hiukan aspergerpiirteinen
Pelle Peloton on kaikkien nörttien kantaisä.

Rousseaulle huomautus e-pilleristä: Se on Ankkalinnassa tyystin tarpeeton, sillä koko sarjassa ei ole ainuttakaan lapsi-vanhempi -suhdetta, vaikka muita sukulaisia vilisee senkin edestä. ( OT:Miten aina tekstejäsi lukiessa tuntuu, ettet pidä omasta sukupuolestasi?)

PeterH:lle kiitos hyvästä aloituksesta. Minäkin kasvoin akkareiden mukana ja jo pikkulikkana harmittelin samaa. Kun pojat saattoivat samaistua neuvokkaaseen Mikkiin tai kekseliääseen Pelleen, tytöille jäi vain Auringonkukka, pikku-Hiawathan nokkela ystävä.

Kirjoissakin oli sama ongelma. Kaikki järkevät sankarit olivat poikia, paitsi Peppi, joka oli kumminkin hiukka liian rämäpää. Ihana poikkeus, johon tutustuin vasta aikuisena, oli Pompula Saariston lapsissa ja tietysti Se pikkuinen Lotta.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
Mummo
Kirjoissakin oli sama ongelma. Kaikki järkevät sankarit olivat poikia, paitsi Peppi, joka oli kumminkin hiukka liian rämäpää. Ihana poikkeus, johon tutustuin vasta aikuisena, oli Pompula Saariston lapsissa ja tietysti Se pikkuinen Lotta.

Entäs Ronja-ryövärintytär ja Melukylän tytöt?

Hämmentää.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Liittynyt4.10.2007
Dredex
Barbaari
Varsinaisten isojen disneyleffojen naiskuva on ainakin muuttunut kovin. Nykyään naiset siellä on toiminnallisempia kuin ennen vaan tiskailivat astioita ja kuurasivat nurkkia. Hyvä niin, siis että ovat nykyään toiminnallisempia. Samallaista kehitystä on tapahtunut näissä ankkasarjakuvissa.Tuosta voi tosin olla useampaa mieltä... Eikö olisi luonnollisempaa, että nainen hoitaa perhettä ja mies käy töissä, koska evoluution tuloksena se on sattunut olemaan ihmisille normaalia. Nykyäänhän on ongelmana yhä useammin se, että vanhemmilla ei riitä aikaa lapsilleen, kun molemmat pinkovat uraputkessa. Lapsi tulee kotiin eikä vanhempia näy, laittaa pitsan mikroon ja elelee omassa maailmassaan. Muutenkin avioliitot kariutuvat yhä useammin, ja on yh-äitiä sun muuta. Masennukset lisääntyvät ja mielenterveyspalveluita karsitaan, ilmeisesti rahat ohjataan sen sijaan huostaanottopalveluihin.Niin no tarkoitin että naista jos tätä arvostaa, ei pidä rajoittaa tai komentaa. Nykyperheet ovat sillain ylityöllistettyjä että nykyään keskiluokkaan pääseminen vaatii että molemmat tekevät täyspäiväistä työtä tai että toinen tienaa molempien puolesta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat