Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

"Da Vinci kaivetaan haudastaan
julkaistu eilen klo 19:08, päivitetty eilen klo 21:54

Italialainen tutkijaryhmä aikoo nostaa Leonardo da Vincin jäännökset haudasta, kirjoittaa Times-lehti verkkosivuillaan. Ryhmän tarkoitus on selvittää, onko maailmankuulu Mona Lisa -maalaus maalarin salattu omakuva.

Italian kansallisen kulttuuriperinnön komiteajäsenet ovat pyytäneet luvan avata renessanssimaalari Leonardo da Vincin haudan. Tiedemiehistä ja taidehistorioitsijoista koostuva ryhmä uskoo, että tutkimusprojekti voi antaa uutta tietoa kuuluisasta Mona Lisa -maalauksesta.

- Jos löydämme da Vincin kallon, voimme rakentaa hänen kasvonsa ja verrata niitä Mona Lisaan, sanoo antropologi Giorgio Gruppioni.

Kyseessä on uusin käänne kamppailussa Mona Lisan henkilöllisyydestä, mikä on jatkunut jo vuosisatoja. Osa uskoo maalauksen esittävän da Vincin äitiä; toisten mukaan kyseessä on firenzeläisen kauppiaan vaimo. Osa tutkijoista uskoo, että arvoituksia rakastanut ja oletettavasti homoseksuaalinen da Vinci maalasi itsensä naisena.

Ennen tämän arvoituksen ratkaisua tutkijoiden on ratkottava eräitä käytännön ongelmia. Ensimmäiseksi on ratkaistava, ovatko jäänteet todellakin da Vincin.

Da Vinci haudattiin kirkkoon, joka tuhoutui Ranskan vallankumouksen jälkimainingeissä vuonna 1789. Tämän jälkeen jäänteet haudattiin uudelleen Saint-Hubertin kappeliin. Jäänteiden yläpuolella on kaiverrus, jossa todistetaan niiden kuuluvan oletettavasti da Vincille.

Tutkijat aikovat selvittää hiiliajoituksen avulla, ovatko jäänteet todella da Vincin. Lisäksi jäänteiden DNA:ta verrataan da Vincin Bolognaan haudattuihin sukulaisiin.

Lisäksi tutkijat aikovat selvittää da Vincin kuolinsyyn. Kuolinsyyksi on arveltu muun muassa syfilistä, tuberkuloosia ja lyijymyrkytystä, johon monet tuon ajan maalarit kuolivat.

Tutkijat sanovat, että neuvottelut haudan avaamisesta ovat sujuneet hyvin ja lopullinen lupa saataneen kesällä. Osa tutkijoista on kuitenkin vastustanut hanketta. Heidän mukaansa väite Mona Lisasta maalarin omakuvana on myytti, ja jäänteet pitäisi jättää rauhaan.

YLE Uutiset"http://www.yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/01/da_vinci_kaivetaan_haudastaa...

Kaikkea sitä!

Hämmentää.

Kommentit (7)

Älytön homma.

Mitä ihmettä sitä Mona Lisa -maalausta pitää spekuloida koko ajan? Leonardo pyysi jonkun maalaistytön mallikseen, maalasi taulun, ehkä teki jotain muutakin, ja sitten maksoi killingin tytölle vaivanpalkkaa.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907
Liittynyt8.12.2007

Varmaankin tullaan näkemään hämmästyttävä yhdennäköisyys Muna Lisan kanssa.
Ei kai se nyt niin tarkkaa mallinnusta ole tehnyt?

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat