Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Kun täällä puhutaan noista ja sanotaan, että ei tarvitse kärsiä edes nälkää ja silti laihtuu ja että se johtuu siitä, että ihminen on elänyt sillä ruokavaliolla.. niin mitä järkeä siinä on evolutiivisesti ajateltuna? Eikö olisi parempi eloonjäämisen kannalta, että olisi se nälkä, jotta tulisi syötyä ja kerättyä ravintoa talteen silloin kun sitä on? Ei kai evoluutio sitä katso, kuinka kivaa yksilöllä on, vaan sitä, kuinka hyvin pysyy elossa. Mitä sitten, vaikka olisi jatkuvasti vitun kova nälkä, ja se tuntuisi pahalta, mitä väliä evoluution kannalta? Täällä niin väitetään, että sillä luontaisella ruokavaliolla, "paleodieetillä", laihtuu vaikka söisi reippaastikin. En vain näe, että se olisi hyväksi luonnossa elävälle eliölle.

Uskon että olen käsittänyt jotain väärin.

くそっ!

Sivut

Kommentit (1278)

Paleodieetistä tulee mieleen joutilaan ruoka-ähkyn synnyttämä puhdasotsainen sekoitus romantisoitua ruokailufilosofiaa ja muinaisen "hyvän" ajan haikailua.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Miksi sen tarvitsisi olla jotain romantisoitua hyvien aikojen haikailua, yrittää syödä niinkuin ihmisen kuuluukin? Oletko katkera jostain? Yrittänyt laihduttaa mutta epäonnistunut koska pulla ja kakku maistuu niin hyvältä?

くそっ!

No mutta onhan paleodieetti "romantisoitua ruokailufilosofiaa ja muinaisen "hyvän" ajan haikailua", ei kai sitä käy kieltäminen.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Ehkä en edes ymmärrä mitä se tarkoittaa.. yhtä hyvin voisin sanoa että hedelmien syönti on parodioitua antiikin Kreikan miesten välisen seksuaalisuuden maljankohotusta, sekä humanistista itsensäkieltämisen naiivia paradigmaa, joka johtuu kyvyttömyydestä kokea empatiaa.

くそっ!

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Otaksun, että tämäntyyppiset dieetit edellyttävät noudattajiltaan ainakin kohtuukuntoista hampaistoa. Jäinkin miettimään, miten esiäitimme ja -isämme ovat selvityneet syömisestä, kun heidän hampaansa ovat kuluneet kelvottomaan kuntoon. Tepsivää hammashoitoahan ei kivikaudella liennyt saatavilla...
Saattaahan olla niinkin, että muinaisihmiset ovat kuolleet muihin sairauksiin ennen, kuin heidän purukalustonsa on totaalisesti pettänyt, ja tekohampaiden tarve on kulttuureissamme melko myöhäissyntyinen ilmiö. Homo-sukumme aamunkoitosta alkaen todennäköisesti joku yksilö on kuitenkin elänyt huomattavasti lajitovereitaan pitempään. Onkohan niin, että myös hänen hampaansa ovat säilyneet puruvoimaisina pitkään - vai onko hän kenties keksinyt keinon, miten pehmittää päivittäinen ruokansa ikenin ja kitalain hienontuvaksi?

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Ei ainakaan tule plakkia yhtään niin paljon kun syö vähän hiilareita.. välillä ei tartte pestä hampaita moneen päivään kun tuntuu ihan puhtaalta..

くそっ!

Ronron
Ehkä en edes ymmärrä mitä se tarkoittaa.. yhtä hyvin voisin sanoa että hedelmien syönti on parodioitua antiikin Kreikan miesten välisen seksuaalisuuden maljankohotusta, sekä humanistista itsensäkieltämisen naiivia paradigmaa, joka johtuu kyvyttömyydestä kokea empatiaa.Tää on hyvä!

Hammasongelmat ilmaantuivat tasan maanviljelyksen myötä, eli tärkkelyskasvien. Hyvin myöhäinen ilmiö ihmiskunnan historiassa siis.

Joo, omakin kokemus on, että vähähiilihydraattisella ruokavaliolla plakkia ei synny käytännössä ollenkaan. Hammastarkastuksessakin sitä oikein ihmeteltiin.

On kai olemassakin hypoteeseja siitä, että aikoinaan hammasongelmat olisivat olleet aikuisten tärkeimpiä kuolinsyitä. Tulehtunutta hammasta ei voitu mitenkään hoitaa, se esti syömisen ja lisäksi saattoi levitä muualle kehoon. Tai hankalaan paikkaan kasvanut viisaudenhammas saattoi haitata syömistä loppuelämän, vaikkei olisikaan tulehtunut.
Toki runsas sokerin käyttö samoin kuin eliniän piteneminen on lisännyt hammasongelmia. Saattoivat jopa olla ratkaisevia siinä, mutta onhan ihmisen hampaistossa perustavanlaatuisia ongelmia. "Suunnitteluvirheitä", siis.

Mitä paleodieetteihin ja laihtumiseen tulee, eivät muinaiset ihmiset voineet mitään punkeroita olla silloinkaan, kun ruokaa oli kohtuudella. Heidän on täytynyt pysyä virkeinä ja liikkumiskykyisinä, ja käyttää keräämänsä rasvavarannot sen sijaan että säilöisivät niitä loputtomiin. Ehkä siksi paleodieetti sopivan kokoisina ruoka-annoksina sekä laihduttaa että parantaa oloa.

En voi sanoa omaa ruokavaliotani oikeaoppiseksi paleodieetiksi tai oikein miksikään muuksikaan, mutta olen yrittänyt vähentää hiilihydraatteja ja korvata viljat mahdollisimman monipuolisella valikoimalla kasvilajeja. Kyseessä on ollut lähinnä uudenvuodenlupaus-tyylinen kokeilu, mutta se on onnistunut niin hyvin, että jatkunee helmikuullekin. Olen huomannut tällaisen ruokavalion vähentävän näläntunnetta. Kaikenlaiset välipalat ja jopa iltapalan on voinut jättää kokonaan pois, kun ei vain tee mieli päivän tukevan aterian jälkeen.
Nyt on tosin taas nälkä, kun eilen sorruin makaroniin.

Mimei

Hammasongelmat ilmaantuivat tasan maanviljelyksen myötä, eli tärkkelyskasvien. Hyvin myöhäinen ilmiö ihmiskunnan historiassa siis.Olet väärässä tärkkelyksen suhteen. Esim. maoreilla, jotka syövät paljon tärkkelyspitoisia juuria on yli kaksi kertaa vähemmän kariesta, kuin eskimoilla, jotka syövät lähes ainoastaan eläimiä.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
Piru Naiseksi
todennäköisesti joku yksilö on kuitenkin elänyt huomattavasti lajitovereitaan pitempään. Onkohan niin, että myös hänen hampaansa ovat säilyneet puruvoimaisina pitkään - vai onko hän kenties keksinyt keinon, miten pehmittää päivittäinen ruokansa ikenin ja kitalain hienontuvaksi?

Kai jo silloin kivikaudella arvostettiin vanhuksia heidän kokemuksensa takia? Voipi olla että heidänlaisiaan autettiin pehmennetyillä mössöruuilla, esmes pehmoiseksi kypsennetyillä juureksilla tai jopa linnunmunilla jos niitä oli saatavilla.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
Twilight
Esim. maoreilla, jotka syövät paljon tärkkelyspitoisia juuria on yli kaksi kertaa vähemmän kariesta, kuin eskimoilla, jotka syövät lähes ainoastaan eläimiä.

Siis muinaisilla pelkkää kalaa ja hylkeenläskiä järsivillä eskimoilla, vaiko nykyeskimoilla jotka syövät halpoja länsimaisia elintarvikkeita?

Mutta jep, esimerkiksi syljen koostumus ja myös suun bakteerifauna eroavat roduittain. Nämä voivat vaikuttaa karieksen esiintymiseen ruokavalion lisäksi.

Nykyiset inuiitit elävät lähinnä roskaruoalla. Mutta heillä oli vanhaankin aikaan paljon osteoporoosia vähäisen kasvisten saannin vuoksi. Luuta hampaatkin ovat, inuiitit eivät välttämättä ole mikään hyvä esimerkki.

Myös suun mikrobikanta vaikuttaa kariekseen, ja siihen sitten vaikuttaa ties mikä. Mutta huonoja hampaita oli paljon mm. vehnällä elävässä muinaisessa Egyptissä.

PeterH
Siis muinaisilla pelkkää kalaa ja hylkeenläskiä järsivillä eskimoilla, vaiko nykyeskimoilla jotka syövät halpoja länsimaisia elintarvikkeita?Aidoista alkuperäisistä puhutaan.

Sanottakoon nyt myös, että Amazonin sademetsien intiaaneilla, jotka syövät runsaasti tärkkelyspitoista yuccajuurta ei olla havaittu ollenkaan kariesta. Myöskään Australian aboriginaaleilla, jotka niin ikään rouskuttavat paljon mukuloita, on jälleen hyvin alhaiset kariesluvut.

Ronron
Miksi sen tarvitsisi olla jotain romantisoitua hyvien aikojen haikailua, yrittää syödä niinkuin ihmisen kuuluukin? Oletko katkera jostain? Yrittänyt laihduttaa mutta epäonnistunut koska pulla ja kakku maistuu niin hyvältä?

Ei sen tarvitsekaan olla. En ole lainkaan katkera; kiitos kysymästä! Paleodieetti saa minut hyväntuuliseksi -suorastaan naureskelemaan - vaikka en sitä noudatakaan.

Mitä ihmisen kuuluu syödä on vähän kimurantimpi asia. Kukin tulee uskollaan autuaaksi ja joskus tuntuu, että äärimmäisyyksiin menijät ovat niitä autuaimpia ja innokkaimpia ohjaamaan harhaanjohdettuja kanssakulkijoitaan ainoalle oikealle polulle...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat