Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Harrastelen pitkien matkojen juoksua ja jalkineiden merkitys askarruttaa monesti. Modernin lenkkarin synty ajoittuu jonnekin 70-luvulle, mutta sitä ennekin on juostu. Jopa miljoonia vuosia. Ilmeisesti aivan viimeaikoihin asti on juoksua harrastettu paljain jaloin ja jossain sitä tehdään edelleen?

Kesäisin olen satunnaisesti ottanut lenkin lopulla lenkkarit pois ja läpsytellyt paljain jaloin viimeiset 1-2 kilometriä. Paljain jaloin juoksu tuntuu mukavan kevyeltä asfaltilla eikä haavojakaan ole tullut. Askellus on selvästi päkiä voittoinen, eikä pienet kivet ja muhkurat ole haitanneet kulkua. Ainoa ongelma tuntuu olevan sosiaalinen. Eli jalkineeton kulku on ollut vastaantulijoille aina jonkinlainen shokki. Samaa olen havainnut paljain jaloin kävellessänikin. Uimarannan läheisyydessä tilanne on tietenkin toinen, mutta paljasjalkainen aikuinen jossain muussa ympäristössä tuntuu olevan hyvin outo ilmestys.

Kengätön juoksu on ollut kaikinpuolin mukavaa, eikä vammoja ole syntynyt. Myöskään jalkojen lihakset eivät ole kipeytyneet tavanomaista enempää. Mikä siis mahtaa olla nykyisen jalkinetarjonnan tarkoitus? Ihmisen fysiologiahan on nimenomaan kehittynyt ilman jalkineita. Yleensäkin jalkojen verhoaminen jäykillä jalkineilla tuntuu ajoittain oudolta.
Onko muilla kokemuksia paljain jaloin juoksemisesta?

Tämä artikkeli herätti taas ajattelemaan asiaa: http://www.tekniikkatalous.fi/tk/article368824.ece
Tarkempaa tietoa: http://www.barefootrunning.fas.harvard.edu/index.html

Sivut

Kommentit (262)

Sen tarkemmin tutustumatta aiheeseen olisin silti hyvin varovaisella kannalla avojaloin juoksuun, ja ehkä juuri noin kuin olet tehnyt, että vain osa matkasta kerrallaan ja kehoa kuunnellen.
Nyky(länsi)ihmisen jalka kun on tottunut pienestä asti suojaaviin jalkineisiin ja yhä enemmän kaikenlaisiin iskunvaimennuksiin, niin ei se myöskään yhtäkkiä totu avojalkaisuuteen. Eli riskit ongelmiin ovat olemassa ja totutteluaika lienee hyvin pitkä.
Eri asia niillä jotka jo lapsena ovat kulkeneet ilman jalkineita hyvin paljon ja afrikasta löytyy kyllä juoksijoita joille tuo sopii.
Itseäni on myös jo pitkään kalvanut epäilys iskuvaimennettujen jalkineiden suosion lisääntymisen johtamisesta ajan saatossa lisääntyneisiin jalan alueen vaivoihin, mikseipä myös lonkan ja selän samaten.

Avojaloin juokseminen lienee ensimmäisin ihmisen kehittämä tapa liikkua mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Etiopialainen Abebe Bikila voitti Rooman olympiakisoissa v. 1960 marathonjuoksun paljasjaloin. Kyseessä oli suuri sensaatio jo tuolloin. Neljä vuotta myöhemmin Bikila uusi kultamitalinsa Tokion maratonilla, mutta silloin hän käytti sentään jo kevyitä voimistelutossuja jalkateriensä suojana.

Modernin ajan juoksuharrastajille en suosittele paljasjalkajuoksua, ihan pelkästään turvallisuussyistä; lähes kaikilla poluilla ja tienvarsilla - myös maaseudulla - on silloin tällöin lasinsirpaleita yms. piikkejä luomujuoksijoiden kiusaksi.

Puudeli: "Entäs nuo paljasjalkajuoksua simuloivat jalkineet, kuten Nike Freet?"

Entisenä puolimaratoonarina, nykyisenä sairaseläkeläisenä (muista syistä kuin juoksemisesta johtuen) suosittelen, että säästä kaikessa muussa, vaikkapa juoksutekstiileissä tai kodinkoneissa, mutta: ÄLÄ SÄÄSTÄ LENKKITOSSUJEN HINNASSA! Jalkaterät ovat hyväkuntoisen juoksijan kenties haavoittuvin ja siinä mielessä tärkein alue.

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

Itse käytän juostessa juuri tuollaisia paljasta jalkaa simuloivia, pohjan paksuus joku puoli milliä. Valmistaja lupaa ettei mene edes naulat läpi, kulutuskestävyys (tai joku vastaava suure) kolme kertaa teräksen.

Huomasin kuitenkin että menoa nopeuttaa ohuet pohjalliset.

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

kuningas
Itse käytän juostessa juuri tuollaisia paljasta jalkaa simuloivia, pohjan paksuus joku puoli milliä.

Five fingersit? Itse ajattelin ostaa ihan kävelyä varten mutta näköjään niillä harrastetaan myös juoksemista.
Onko Nike freestä kokemuksia?
Varsinaisia paljain jaloin juoksukokemuksia ei taida olla?

Ulkona en juokse paljain jaloin lasinsirujen ym. takia (paitsi pururadalla tai nurmella), mutta sukkasillani juoksumatolla kyllä ja lisäksi radalla verkkaa ennen ja jälkeen ratavetojen. Vähintään kerran viikossa juoksen ilman kenkiä ja se on vahvistanut selvästi pohkeita ja jalkaterien lihaksia juoksutekniikan parantumisen lisäksi. Ihminen on kehittynyt juoksemaan ilman kenkiä ja voimakkaasti tuetut kengät surkastuttavat jalkojen pienet lihakset ja tekevät tekniikasta kantapäävoittoista.

En todellakaan allekirjoita väitettä, että juoksukengän hinta korreloisi jotenkin sen hyvyyden kanssa. Hinta kyllä usein korreloi kannan paksuuden, kiertojäykkyyden, pronaatiotukien ym. kanssa, eli mitä kalliimpi klopo, sitä kömpelömpi ja raskaampi "turvakenkä". Itse vältän sellaisia nykyään viimeiseen asti. Ehkä niilläkin kengillä on paikkansa jossain 30 km asfalttilenkillä, mutta en juokse sellaisia, joten en niitä tarvitse. Yhdet parhaista juoksukengistäni ovat Lidlin 12 euron ohutpohjaiset "racerit". Kiinnostaisi kokeilla myös yllä mainittuja FiveFingerseja tai Feelmaxeja, mutta aika kalliita ovat kevyiksi jumppatossuiksi.

Ei kannata aloittaa liian kovaa. Koko iän kestanyt jalkojen tunkeminen kapeisiin kenkiin on muuttanut jalan fysilogian epäsuotuisaksi paljasjalkailulle. Mukautuminen voi viedä hyvinkin pitkään ja se yleensä sisältää fysiologisen muutoksen lisäksi täyskäännöksen myös juoksutekniikassa.

Lopuksi, hyvät naiset ja herrat, luomujalat:

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Itselläni on sekä Feelmaxit että Five Fingersit. Rakastan molempia. Paljasjalkaisuutta karsastan, mutta tykkään päästä niin lähelle kuin mahdollista. Olen harrastanut vuosia maatojuoksua, joten nämä paljasjalkaisuutta simuloivat jalkineeet ovat olleet kovassa käytössä. Suosittelen IHAN kaikille kokeiltavaksi. Tavalliset kengät ovat lopulta enemmän tai vähemmän häiriöksi, kun paljasjalkaisuuteen tottuu ensin kunnolla.

On jopa näyttöä, että esi-ihmiset kymmeniä tuhansia vuosia sitten käyttivät jonkinlaisia jalkineita. Lähinnä suojaamaan, eivät täysin luonnotonta kantapääastuntaa ajatellen kuten nykytennarit tuppaavat munaamaan itsensä. Voin kaivaa lähteenkin.

Feelmaxit ovat kivat käyttää myös sisätiloissa ja niiden kanssa voi käyttää tavallisia sukkia, mutta ne EIVÄT suojaa isommilta kiviltä tai oksilta - itse juoksin oksien päältä niin monta kertaa juuri ennen toissavuoden Ilosaarirockia että päkiä tulehtui. Linkutin koko rockin ajan ja söin paketillisen parasetamolia, oli sekin kokemus.

Five Fingereillä sama ei ole yhtä todennäköistä. Omat 5-sormeni tosin sain vasta syksyllä, joten ensi kesä tulee olemaan melkein-paljasjalkaisuuden juhla. Se mitä ehdin kokeilla, sai antamaan 5-sormille maksimipisteet. Parhaat kengät mitä olen ikinä pitänyt, tuntuma on erinomainen.

Turkissa viime elokuussa vuoristossa samoillessa Feelmaxien fiilis vaihteli kivuliaasta mukavan viristävään. Kun muilla piikikkäät kasvinpalat menivät sandaaleista läpi, Feelmaxit ohuesta pinnastaan huolimatta kestivät kaikki piikit.

Suosittelen tutustumaan tutkimuksiin, joissa on käyty läpi paljasjalkaliikkumisen etuja. Etujen lista on pitkä kuin nälkävuosi. Paljain jaloin käveleminen vaikuttaa koko kropan ryhtiin (enemmän etukenoa), varpaat "tarrautuvat" kevyesti maahan askelta ottaessa ja juostessa tullaan enemmän päkiällä kuin kantapäällä.

Seurauksena koko joukko tukielinten vaivoja helpottaa, kun saa liikkua kuten meidät luonto suunnitteli, eikä kuten Nike tai Adidas suunnitteli.

Huoltaa jalkoja mahtavasti, erityisen tärkeää aktiiviliikkujille, muille vain kriittistä.

Paljasjalkaisuus on paleota luihin ja ytimiin asti. En voi ymmärtää ihmisiä, jotka suosivat kenkiä siksi että ne "tuntuvat" paremmilta ja valittelevat kipuja samaan aikaan. Monet ovat päässeet kroonisista kivuistaan eroon paljasjalkineilla - tätä aspektia ei kannata aliarvioida.

Myönnän että olen kova fani - vain talvella en. Viisisormien kokeilu -10 asteen tai kovemmassa pakkasessa on vapaalippu varpaiden amputointiin. Ei suositella, nada.

Tässä hyvä ketju viisisormista:

http://wholehealthsource.blogspot.com/2 ... rness.html

Suomenkielinen blogikirjoitus toissapäivältä tutkimuksineen:

http://sundqvist.blogspot.com/2010/01/j ... kittu.html

MovNatia paljain jaloin:

http://www.youtube.com/watch?v=SKGF-ErsJiI

http://www.youtube.com/watch?v=m61t3Obn ... re=related

Mark Sissonin tekstejä paljasjalkakengistä:

http://www.marksdailyapple.com/barefoot-alternatives/

Harvardin professorin video paljasjalkajuoksun tekniikasta:

http://www.youtube.com/watch?v=7jrnj-7YKZE

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009
Arvuuttelija
kuningas
Itse käytän juostessa juuri tuollaisia paljasta jalkaa simuloivia, pohjan paksuus joku puoli milliä.

Five fingersit? Itse ajattelin ostaa ihan kävelyä varten mutta näköjään niillä harrastetaan myös juoksemista.
Onko Nike freestä kokemuksia?
Varsinaisia paljain jaloin juoksukokemuksia ei taida olla?kävellen ihanaa kesäisin, voisihan sitä juostakin, jos kiinnostaisi pururadalle mennä. feelmaxilta saa kans tuollasie emuloivie kenkie. voisivat olla ihan hyvie, mutta niitä ei voi käyttää talvisin ja kesällä ei tarvitse kenkie.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

Jossain kuusi- tai kahdeksankerroksisen talon katolla alkavat sormet ja varpaat hyytyä huippuimuria vaihtaessa. Tuli kokeilluksi. Työnantajan suosituksesta. Pakkasta -20 ja tuuli 15 m/s. Suosittelen jalkineita. Käsineet ovat sitten oma juttunsa, kun niitä ei voi käyttää. Mutterit hukkuvat.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Scylla kirjoitti:
"En todellakaan allekirjoita väitettä, että juoksukengän hinta korreloisi jotenkin sen hyvyyden kanssa."

Olet ilmeisen sirorakenteinen, jos jalkateräsi sietävät juostessa muutaman euron pilipalitossuja. Toisaalta totesit itsekin, että et yleensä juokse asfaltilla.

Tossun hinta/laatusuhde korostuu, jos
- juoksija on vähintään "keskikokoinen"
- juostaan 10-30 km:n lenkkejä
- juoksualusta on asfaltti, kova tai jäinen maantie
- juostaan usein

Osallistuin nuorempana muutaman kerran Suomi-juoksuun, joka oli joukkueiden viestijuoksu Utsjoelta Helsinkiin. Niiltä ajoilta minulla on paljonkin kokemuksia myös muiden juoksuun osallistuneiden tossuista ja kokemuksista. Kun viikon viestirupeama lähestyi loppuaan, vaihtopaikkojen suihkualueilla näki "jalkateräpaistikkaita", joista saattoi hyvin tehdä johtopäätöksiä, minkä laatuiset/hintaiset tossut kenelläkin oli ollut.

Oma neuvoni on, että alle sadan euron juoksutossuja ei kannata vilkuilla edes ale-hinnoilla.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

"Olet ilmeisen sirorakenteinen, jos jalkateräsi sietävät juostessa muutaman euron pilipalitossuja."

Sadan kilon keijukaiset tarvitsevat sadan kilon keijukaisten huijaamiseen tarkoitettuja ziljoonan euron tossuja.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat