Seuraa 
Viestejä45973

sss

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (34)

En tiedä miksi leikkausta ei saisi tehdä kaikissa tapauksissa, mutta jos tälle ei löydy sen enempää perusteluja niin minusta on hyvä että tarjotaan mahdollisuus valita. Voihan kustannuksia ruveta laskemaan sitten vertaamalla tavanomaisen alatiesynnytyksen vaatimaa aikaa nopeampaan kirurgiseen operaatioon. Hammaslääkärikammoakin voidaan hoitaa anestesialla, miksei siis synnytyspelkoa.

En nähnyt k.o. ohjelmaa. Kova synnytyspelko on kai leikkausindikaatio, jos ei pelkopoli auta. Käytäntö luultavasti vaihtelee sairaaloittain.

Vaikeampi on uskoa siiihen, että sektio tehtäisiin vastoin äidin tahtoa. Leikkaus on aina leikkaus ja jos jotain sattuu niin lääkäri saa niskaansa Terveydenhoidon oikeusturvakeskuksen ylilääkäristä ja muista pienemmistä hirvityksistä puhumattakaan.

Sinänsä oikeinsynnyttäminen on kaikkien eipas-juupas keskustelujen vakiokamaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä47437
A. Ankka
En tiedä miksi leikkausta ei saisi tehdä kaikissa tapauksissa, mutta jos tälle ei löydy sen enempää perusteluja niin minusta on hyvä että tarjotaan mahdollisuus valita.

Tärkein syy miksi keisarinleikkauskia ei yleensä tehdä ilman lääketieteellistä syytä on se, että leikkauksessa sekä äidin että lapsen kuoleman ja vammautumisen riski on moninkertainen alatiesynnytykseen verrattuna (oliko se kerroin nyt 4 jonkin lähteen mukaan). On sangen edesvastuutonta altistaa lapsensa tuollaiselle uhalle vain siksi, että on liian vieraantunut todellisuudesta. Keisarinleikkauksesta toipuminen on useimmille monin verroin tuskallisempaa kuin synnytys.


Voihan kustannuksia ruveta laskemaan sitten vertaamalla tavanomaisen alatiesynnytyksen vaatimaa aikaa nopeampaan kirurgiseen operaatioon. Hammaslääkärikammoakin voidaan hoitaa anestesialla, miksei siis synnytyspelkoa.

Pienempien riskien lisäksi alatiesynnytyksestä toipuminen on nopeampaa ja helpompaa kuin leikkauksesta. Leikkauspotilaat ovat sairaalassa keskimäärin päivän pari kauemmin. Leikkaus myös työllistää paljon porukkaa ja kallista laitteistoa, kun taas synnytyksessä lääkäri ei välttämättä käy kun pari kertaa katsomassa, ellei mitään ongelmia ilmene.

Synnytyksessä käytettävien aineiden määrä on hyvin rajoitettu siksi, että kaikki mitä äidin verenkiertoon laitetaan menee myös lapseen. Nukutus- ja kipulääkkeet lamaavat lapsen hengitystoimintoja ja aiheuttavat aivovaurioiden riskin. Keisarinleikkauksessakaan äitiä ei nukuteta, ellei kyseesä ole kiireinen hätäleikkaus. Äiti puudutetaan selkäydinkanavaan laitettavalla puudutteella.

Jos ja kun Neutronin mainitsemia ongelmia keisarinleikkauksen kanssa kerran ilmenee, ei sitä tietenkään voi laskea tasavertaiseksi vaihtoehdoksi alatiesynnytykselle. Ehkä nuorten ensisynnyttäjien intoa leikkaukseen tulisi aktiivisemmin hillitä. Itse synnyin leikkauksella, käsittääkseni ihan syystäkin. Kuitenkin kolme sisartani tulivat ilmoille aivan luomuna.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47437
s&s&s
"Vaikeampi on uskoa siiihen, että sektio tehtäisiin vastoin äidin tahtoa."

Keskustelussa olivat mukana lääkäri, kätilö ja sekä sektion, että alatiesynnytyksen läpikäynyt äiti.
Ei ketään täysissä järjen voimissa olevaa leikata, jos hän ehdottomasti kieltäytyy siitä. Mutta harvalla äidillä on varmasti kanttia kieltäytyä, jos lääkäri toteaa synnytyksessä jonkin häiriön ja leikkauksen riskittömämmäksi vaihtoehdoksi.


Keskusteltiin myös synnytyslääkärin uskalluksesta ja rohkeudesta, jotka sinänä kuuluvat inhimillisyyteen... Eli jos lääkäriltä puuttuu osaaminen tai kantti esim. lapsen peräasennon ollessa kysymyksessä, leikkaus tehdään aika siekailematta, vaikka olisi kaikki edellytykset luonnolliseen, hyvään synnytykseen.

Jos on jokin tuollainen erikoisuus, riskien minimointi kallistuu helposti leikkauksen puolelle. Synnytyksessä voi mennä moni asia pieleen ilman, että kukaan lääkäri pystyy vaikuttamaan asiaan. Varmasti moni lapsi tulee perätilastakin hyvin, mutta kyllä itse olen kuullut päinvastaisiakin valituksia, kun joku on laitettu synnyttämään perätilasta ja onkin sattunut jotain odottamatonta. Etukäteen noita asioita on vain mahdotonta ennustaa.

Et ole luultavasti tripla S vielä synnyttänyt.

Omat lapseni ovat syntyneet hätäsektioilla. Synnytykset tosin alkoivat luomuna, mutta siten tuli hätätila. Tosin erilainen erikerroilla.

Leikaukset olivatkin sitten huippudramaattisia, sekä minä että lapseni olimme vähällä kuolla. Jatkossa ei ollut mistään perheidyllistä puhetta. Minä teholla naistenklinikalla ja lapset lasten valvontayksikössä.

Mutta kiitos suomalaisen huippulääketieteen, olemme kaikki elossa ja terveitä.

Mieheni kyllä vannoi, ettei kestä enää yhtään synnytystä ja nythän se vaara onkin jo ajanmyötä poistunut.

Toivottavasti Neutroni pikkutyttäresi voivat hyvin? Ja isäkin alkaa hiljalleen toipua..

s&s&s:
Asiakas, ei siis potilas, koska raskaus ei ole sairaus, olettaa tietysti, että asiantuntija elikkä kätilö tietää, mikä on kulloiseenkin tilanteeseen paras ratkaisu. Jos epätietoisuutta on, paikalle kutsutaan konsultti eli lääkäri.

Mutta mistä tämä termi "keisarinleikkaus" juontuu? Ranskanmaaltako?

s&s&s
Hauska taas tavata.
Kiitos, että halusit antaa minulle ässän, nyt se on hihassa. Haluaisin kylläkin ostaa vokaalin. Ja Hurskapöllö ilman ässää, pelkkä pöllökin käy.

Siitä keisarinleikkauksesta oli entisellä palstalla puhetta ja joku ihmetteli, olisiko kreivinleikkaus parempi termi. En muista, tuliko asiaan selvennystä.

Olisiko niin, että kun jonkun maan keisarilliseen perheeseen odotettiin perillistä, hänet otettiin leikkauksella ulos, koska kuviteltiin, että se on perilliselle vaarattomampaa?

Mitä "elämästä vieraantumista" se nyt on, että ei halua kokea tuskia ja jauhosäkin päästäminen sukupuolikanavasta pelottaa? Ymmärrän kyllä, että edellä mainittujen riskien vuoksi on syytä kannustaa synnyttämään perinteisellä tavalla, mutta ei silti tarvitse leimata synnytystä pelkääviä naisia nirsoilijoiksi. Itse tiedän erään tapauksen, joka koki ensimmäisen synnytyksen niin hirveäksi, että vaati keisarinleikkauksen toiseen. Kuka luulee voivansa sanoa hänelle, että sinä et pelkää oikeasti synnytystä niin paljon?

Tuo kuulosti paremmalta. Itsekin olen sitä mieltä, että alateitse synnyttämistä tulee ehdottomasti pitää vaihtoehtona nmr 1. Tuosta olen kuitenkin vähän eri mieltä, että "mukavuussyistä" johtuvat keisarinleikkaukset tulisi maksaa itse. Jotkut tosissaan pelkäävät synnyttämistä hirveästi. Jos tällaisesta pelosta olisi vaikka psykologintodistus, niin sillä voisi päästä maksumiehen (tai siis naisen) roolista. Aika hyvä kompromissi, vai mitä?

Siis tässä viittaan s:n ekan sivun viimeiseen viestiin...

On outoa, että jo raskaaksi hankkiutunut käy lääkärissä ja kyselee tältä leikkaus mahdollisuutta ... tai muutoin hän tekee mielummin abortin.

On myös outoa, etteivät jotkut usko siihen, että naisille myös sanotaan leikkauksen olevan muka ainoa keino ... ts. lääkärit pelkäävät siinä missä kuka tahansa ... jotain ... ja siksi moni lääkäri "pakottaa" synnyttäjän leikkaukseen vaikka nainen haluaisi synnyttää luonnollisesti ts. ainakin ensin yrittää sitä.

s&s&s
Silti sektioon päätyminen esim. mukavuussyistä ei ole järkevää, tai jos siihen ko. syystä päädyttäisiinkin, tulisi henkilön itse maksaa koko potti ilman yhteiskunnan rahallista satsausta.

Samalla periaatteella luomusynnyttäjän olisi itse maksettava kalliit puudutukset ja kipulääkkeet, joita annetaan ainoastaan mukavuussyistä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47437
dinoflagellat
Mitä "elämästä vieraantumista" se nyt on, että ei halua kokea tuskia ja jauhosäkin päästäminen sukupuolikanavasta pelottaa? Ymmärrän kyllä, että edellä mainittujen riskien vuoksi on syytä kannustaa synnyttämään perinteisellä tavalla, mutta ei silti tarvitse leimata synnytystä pelkääviä naisia nirsoilijoiksi.Lähinnä sitä, että vaaditaan luonnoliseen ihmisen elämään kuuluvan toiminnon sijasta äärimmäisen tekninen leikkaushoito. Kyllä se sukuaukko on tehty siihen, että sieltä lapsia tulee. Jos lapsi näyttää isolta, tutkitaan (ainakin pitäisi tutkia) kyllä mahtuuko lapsi ulos ja jos toimenpide näyttää riskaabelilta, leikataan tarvittaessa.

Ja keskimäärin leikkaus paranemisineen on tuskallisempi kuin synnytys. Kysele tuttavapiirisi lapsen saaneilta kokemuksia. Siinä missä vuorokauden normaalin synnytyksen jälkeen nainen voi touhuta liki normaalisti lapsenhoito- ja kotihommia, leikatulle on hyvä jos hän pääsee tuskiltaan ylös sängystä ilman apua. Vaimoltani haava parani oppikirjatyyliin, ja se oli tosi kipeä päiväkausia.

Tuo on vähän sama kuin lakkaisi syömästä ja ottaisi ravinnon nenämahaletkulla tai suonensisäisesti tai lakkaisi kusemasta ja katetroisi tavaran pois rakosta.


Itse tiedän erään tapauksen, joka koki ensimmäisen synnytyksen niin hirveäksi, että vaati keisarinleikkauksen toiseen. Kuka luulee voivansa sanoa hänelle, että sinä et pelkää oikeasti synnytystä niin paljon?

Kyllä sairaalloinen pelko on syy leikata. Pelko lisää myös komplikaatioriskiä synnytyksessä ja heikentää sikiön kehitystä raskauden aikana. Pitäisin kuitenkin tärkeänä painottaa sitä, että yleisesti ottaen leikkaus ei ole tapa pienentää riskejä tai vähentää naisten tai lapsen kärsimystä. Jos erityistä lääketieteellistä syytä leikkaukselle ei ole, sitä kannattaa ehdottomasti välttää.

Miten tuo tapaus sitten koki leikkauksen? Yleisesti, ja myös kaikilla vaimoni tutuilla, joiden kanssa olen asiasta puhunut, leikatut ovat kokeneet operaation vaikeammaksi kuin synnyttäneet.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat