Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Kumpi kestää kauemmin CD vai DVD. Ajattelin Arkistoida dikikuvia mutta en tiedä mistä saan kestäviä levyjä.

tarkoitus olisi että kuvat toimivat 50 vuoden päästäkin.

Sivut

Kommentit (41)

Ei kumpikaan.

Itsepoltettavat levyt perustuvat väriaineeseen joka muuttaa valonläpäisevyyttään tietynlaisen lasersäteen vaikutuksesta. Tämä värikemikaali on epävakaa ja tuhoutuu itsekseen kuin haalistuva valokuva.

Lisäksi, et voi tietää onko levy hyvä vai huono ennenkuin sitten 50 vuoden päästä, jonka takia huijauksen mahdollisuus on liian suuri ja ainut järkevä johtopäätös on olettaa että ne levyt ovat huonoja, eikä niistä sen vuoksi kannata maksaa kallista hintaa.

Parempia levyjä tekevät firmat eivät pysty kilpailemaan hinnalla, ja kukaan ei osta kalliimpia levyjä koska kusetuksen riski on liian suuri, joten kukaan ei tee hyviä levyjä, mikä vahvistaakin sen perusolettamuksen joka johti koko tilanteeseen.

Kyseinen noidankehä on markkinamekanismin virhe jota kutsutaan "sitruunakaupaksi":
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Market_for_Lemons

Valitettavasti kotikuluttajalle ei ole tähän maailmanaikaan tarjolla minkäänlaista pysyvää tapaa varmuuskopioida digitaalista dataa. Optinen media, nauhat, kovalevyt, muistipiirit, kaikki tuhoutuvat vähintään osittain 10 - 20 vuoden aikajänteellä.

Oikein kalliilla rahalla tosin saat painatettua tietosi kivestä tehtyy DVD levyyn jonka väitetään kestävän 1000 vuotta. Sanoisin että se kestää käytännössä niin kauan kuin siihen iskee sammal.

En tunne teknologioita sen tarkemmin, mutta äkkiseltään voisi ajatella, että CD:llä olisi luettaessa parempi signaali-kohina-suhde koska kamaa pinnalle ei ole ängetty samalla mitalla kuin DVD:lle. Tämän ainakin periaatteessa voisi kuvitella mahdollistavan paremman virheensietokyvyn, jos koodaus on fiksua. Onko CD:llä ja DVD:llä eroa tässä suhteessa on askarruttanut myös meikäläistä ja jos jollain on tarkkaa tietoa, arvostaisin.

Molemmat ovat vain välivaihe.
Tallennustekniikan kehittyminen tulee syrjäyttämään pian molemmat - luullakseni.
Muistitikut ym. uudet kapineet tulevat poistamaan pitkälti vanhentuneen tekniikan.
Musiikkia ja videoita hankitaan pääasiallisesti netistä.
Ainoa asia, jota jään kapaamaan ovat kädessä kosketeltavat
LP:n kannet, jotka olivat parhaimmillaan taideteoksia.
Tekijänoikeuskysymykset ovat asia erikseen.

Starman

Muistitikut ym. uudet kapineet tulevat poistamaan pitkälti vanhentuneen tekniikan.Muistitikut vuotavat "kuiviin" noin kymmenessä vuodessa ellei niitä uudelleenkirjoiteta tasaisin väliajoin.

Ainut varma tapa säilöä tietoa on fyysinen media, kuten reikänauha. Kaikki tallennusmuodot jotka perustuvat varauksiin, kemiallisiin muutoksiin, magnetismiin yms. eivät kestä koska ne ominaisuudet eivät ole samalla tavalla pysyviä kuin vaikkapa rehellinen rautamuste nahkasta parkitulla pergamentilla.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
Liittynyt25.5.2009

Voisiko expert Veikko kertoa kuinka kivestä saa tehtyä optisen levyn? Riittääkö piikivi, vai pitääkö olla marmoria? Normaalisti ne levyt tehdään prässäämällä. Se ettei digitaalista tietoa voisi tallentaa pysyvästi yli 20 vuotta on täyttä paskaa. Ainakin 25 vuotta vanhat C64-kotitietokoneet pitävät vieläkin käyttöjärjestelmänsä sisällään ihan kuin uutena. Eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö nämä muistit toimisi vielä 25 vuoden päästäkin. Tietysti levyt ei kestä luettavina pitkään, jos niitä säilytetään päiväntasaajan polttavassa auringossa, liotetaan asetonissa ja raavitaan mattopuukolla. On olemassa myös "miljoonan" tunnin kiintolevyjä, jotka puolueettomien kokeiden perusteella kestäisivät vähintään 30 vuotta jatkuvaa käyttöä. Digitaaliseen muotoon tallennettu tieto säilyy aina analogista paremmin, vaikka olisi mikä tahansa formaatti käytössä (vaikka parkattu tai elävä nahka). Armeijassa oli kaveri, joka oli tatuoinut itseensä viivakoodin.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907
Liittynyt8.12.2007

Pelaa varman päälle ja käytä monta erilaista menetelmää usein eri varmuuskopioin ja toista tietyin väliajoin. Heikoin lenkki voi olla yllättävässä paikassa.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

kato se kuusnepan käyttöjärjestelmä onkin säilötty piihin

Mua vähän hymyilytti toi sun kommentti piikivestä..

Koko nykyelektroniikka ku eprustuu piihin

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Eli paperikuva on hyvä ja ainoa millä voin säilöä 50-100 vuotta. Kodakin paperi kestää ainakin sen 100 vuotta, niin ne sanoo.

Eli teetätän paperikopiot liikkeessä.

Kyllä CD levy kestää vuosia koska ekat on 70-luvulla tehty ja ne toimivat vieläkin sama juttu dvd-levyyn. Tehdastekoiset tietenkin kestää enempi koska se on metallia se mihin tieto tallentuu.

Tuppu L 2.0
Voisiko expert Veikko kertoa kuinka kivestä saa tehtyä optisen levyn? Riittääkö piikivi, vai pitääkö olla marmoria? Normaalisti ne levyt tehdään prässäämällä.En tiedä ihan tasan tarkkaan sitä prosessia, mutta siinä tehdään jostain kvartsin tapaisesta mineraalista heijastava kiekko, johon kaiverretaan tehokkaalla laserilla ne urat.


Se ettei digitaalista tietoa voisi tallentaa pysyvästi yli 20 vuotta on täyttä paskaa. Ainakin 25 vuotta vanhat C64-kotitietokoneet pitävät vieläkin käyttöjärjestelmänsä sisällään ihan kuin uutena. Eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö nämä muistit toimisi vielä 25 vuoden päästäkin.Commondoren käyttöjärjestelmä on tallennettu ROM piirille, johon se on poltettu ihan fyysisesti sähkövirralla antamalla sille niin paljon virtaa että tietyt kohdat piirillä sulavat rikki. Siitä huolimatta, näille piireille on arvioitu ylimmäksi kestoiäksi noin 50 - 75 vuotta.


Tietysti levyt ei kestä luettavina pitkään, jos niitä säilytetään päiväntasaajan polttavassa auringossa, liotetaan asetonissa ja raavitaan mattopuukolla. On olemassa myös "miljoonan" tunnin kiintolevyjä, jotka puolueettomien kokeiden perusteella kestäisivät vähintään 30 vuotta jatkuvaa käyttöä. Digitaaliseen muotoon tallennettu tieto säilyy aina analogista paremmin, vaikka olisi mikä tahansa formaatti käytössä.Itse kiintolevyt kyllä kestävät mekaanisesti, mutta niillä oleva data kärsii koska käytetyt magneettialkiot ovat niin pieniä että satunnainen lämpöliike uhkaa pyyhkiä niiden sisällön pikkuhiljaa.

Digitaalinen tieto säilyy analogista huonommin, koska siinä on vähemmän "varmuuskerrointa". Kun digitaalinen tieto menee rikki, se menee yleensä kokonaan rikki niin ettei sitä voi tulkita oikein. Kadotat esimerkiksi kiintolevyn varaustaulukon, niin levyllä oleva data on sen jälkeen hepreaa niille jotka eivät tiedä tai osaa arvata mitä siellä pitäisi olla.

Vähän niinkuin Rosettan kivi lyötäisiin kerralla säpäleiksi kun yhteen nurkkaan tulee särö.

tiäremiäs

Kyllä CD levy kestää vuosia koska ekat on 70-luvulla tehty ja ne toimivat vieläkin sama juttu dvd-levyyn. Tehdastekoiset tietenkin kestää enempi koska se on metallia se mihin tieto tallentuu.Entisessä työpaikassa oli jukeboksi jossa oli prässättyjä levyjä aina 80 luvulta asti, ja suuri osa niistä ei soinut enää. Pätkivät ja hyppivät.

Veikko
Starman

Muistitikut ym. uudet kapineet tulevat poistamaan pitkälti vanhentuneen tekniikan.Muistitikut vuotavat "kuiviin" noin kymmenessä vuodessa ellei niitä uudelleenkirjoiteta tasaisin väliajoin.

Ainut varma tapa säilöä tietoa on fyysinen media, kuten reikänauha. Kaikki tallennusmuodot jotka perustuvat varauksiin, kemiallisiin muutoksiin, magnetismiin yms. eivät kestä koska ne ominaisuudet eivät ole samalla tavalla pysyviä kuin vaikkapa rehellinen rautamuste nahkasta parkitulla pergamentilla.
Kuten ehkä olet huomannut tekniikalla on tapana kehittyä, joten ei kannata murehtia.
CD/DVDt ovat jo kokonsa puolesta ja erityiseti lukutapansa ansiosta hyvin puutteellisia.
Ne perustuvat vanhaan kiintolevy teknologiaan, jossa disciä pyöriteään mekaanisesti pirunmoisella nopeudella.
Pakkaustiheys on huono kokoon nähden ja mediat ovat hyvin alttiita mekaanisille vaurioille, kuten vahat LP levytkin.

Starman

Kuten ehkä olet huomannut tekniikalla on tapana kehittyä, joten ei kannata murehtia.Eipä siinä sen kummempaa murehtimista ole kuin että tältä ja seuraavilta vuosikymmeniltä jää aika vähän tietoa talteen tuleville sukupolville, ennenkuin kehitys menee täyden kierroksen ympäri ja tietoa aletaan taas kaivertamaan kiveen.

IBM:llä on jotain mikroelektromekaanisia prototyyppejä joissa tieto tallennetaan sulattamalla pienellä neulalla polymeerikerrokseen reikiä, ja sitten sähkövarauksen avulla aistitaan että onko neulan kohdalla reikä vai ei. Näissä piireissä on sitten kokonainen miljoona-armada pieniä neuloja matriisissa joka liikkuu sähkövarauksen työntelemänä sen polymeeripalan alla ja tunnustelee tai tökkii niitä reikiä.

Digitaalinen tieto nykymuodossaan vaatii aktiivista ylläpitoa, mikä karsii aika tehokkaasti pois kaiken "epäolennaisen" jota ei jakseta ylläpitää tai joka yksinkertaisesti unohdetaan, ja samalla tärkeä osa historiaa menee hukkaan.

tiäremiäs
Eli paperikuva on hyvä ja ainoa millä voin säilöä 50-100 vuotta. Kodakin paperi kestää ainakin sen 100 vuotta, niin ne sanoo.

Eli teetätän paperikopiot liikkeessä.
Tästä tulee mieleen, että silläkin on väliä miten ne kuvat on tehty. Laserilla printatut kuvat ovat paperilaadusta huolimatta kaikkein kestävimpiä, koska laserprintterin toimintaperiaate perustuu siihen että se sulattaa muovisia pigmenttejä kiinni paperiin, ja se muovi kestää pitkään haalistumatta jos se pidetään kaukana UV valosta.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
Liittynyt25.5.2009
Veikko
Digitaalinen tieto säilyy analogista huonommin, koska siinä on vähemmän "varmuuskerrointa". Kun digitaalinen tieto menee rikki, se menee yleensä kokonaan rikki niin ettei sitä voi tulkita oikein.Digitaalinen signaali saadaan kestämään ongelmitta yhden virheen tavussa, jos vain halutaan. Etenkin CD-levyt vaativat virheenkorjauksia ja -tunnistuksia, ilman niitä kaikki levyt olisivat käyttökelvottomia. Virhekorjaus toki vaatii melko monimutkaisen piirin ja oman viiveensä toimiakseen, joten niitä ei ihan jokaiseen digilaitteeseen pistetä.
http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/ ... irhe.shtml

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat