Seuraa 
Viestejä6251

Kastuneen kirjan sivujen suoristus

Kalliin kirjan päälle lorahti reipas kupillinen kahvia. Miten kirja tulee kuivattaa jotta paperit ei rypisty?

Pitäskö se laittaa mikroon? Vai mitä mä nyt teen. Mulla ei ole mitään prässiä johon kirjan laittaisi. Noin 125 [size=85:12zri8yc](ei 250) [/size:12zri8yc]paperissa on kosteutta.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Jaa, tähän aikaan yöstä kaatui juuri "kupillinen kahvia" kirjan päälle?

Jätä ne kirjat rauhaan kännipäiten. Kirjaston tädit ei tykkää.

  • ylös 1
  • alas 10

Mielenkiintoinen kysymys.

Laita kirja ekana muovipussiin ettei se kuivu ja löydä keino fixaukseen.
Sivuja on aika monta, joten jokaisen aukeaman välin hoitaminen voipi olla aikaa vievää, että kallista. Taasen kokonaan kasteleminen ja kahvista peseminen vielä tuhoisampaa.
Jos kahvin jäljet kirjaan jätetään, niin pane jokaisen aukeaman väliin perusprinttauspaperia yöksi ja kirja sänkysi jalan alle nukkuessasi. Jos sänky on vinossa ja nukkumista vaivaa, niin sahaa jalkaa pois kirjan paksuudelta, tai pane kolmen (olettaen että sängyssäsi on neljä jalkaa) muun jalan alle vastaava paksuus tavaraa.
Toista sama toimenpide riittävän monena yönä vaihtaen aukeamien paperit.

Toimisikohan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Yksi aukeama kastui kokonaan ja sit taitoksen kohdalta lurahti tuo noin 1/4 sivuista eli 250 sivua = 125 paperia osittain kosteaksi. Niistä sitten kaavinnan ja tarkemman tarkastelun perusteella on ~ 1/6 kosteana. Yllättävän imukykyistä siihen nähden miten nopeasti valutin irtonesteen aukeaman päältä pois.

Yhden sängyni jalan alle kohdistuu alle 25 kilon paino. Vastaavan painon saa punttipinosta ja muusta roinasta kun on sellaista saatavilla...

Mielenkiintoinen idea tuo tulostuspaperi. Toteutuu.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Monissa Suomen kaupungeissa sijaitsee maakunta-arkisto. Yksi ammattiryhmä näissä virastoissa on "kirja-konservaattori", joka työkseen entistää vanhoja, arvokkaita kirjoja, joille on vuosien ja vuosikymmenten saatossa sattunut erilaisia kosteus- ym. vahinkoja.
Riippuen kirjan arvosta tai merkityksestä omistajalleen, kannattaisi varmaankin kysyä neuvoa tällaiselta konservaattorilta. Jos kirjalle sattunutta vahinkoa lähtee korjailemaan kotikonstein, todennäköisempi vaihtoehto on haverin paheneminen entisestään.
Itse kysyin vuosia sitten konservaattorilta neuvoa siitä, miten parhaiten ja/tai edullisimmin poistetaan kaatunut mehuvahinko Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta?
Vastaus oli suunnilleen sellainen, että "osta uusi kirja tai jätä vahinko kuivattamisen jälkeen sellaisekseen; konservaattorin entisöimänä hinta on joka tauksessa useita satoja euroja, koska työ on käsityötä ja kirja joudutaan purkamaan irtosivuiksi ja neulomaan uudelleen".

Vierailija

Kannattaa ensiksi kuivata kirja ja sen jälkeen asettaa jonkun raskaan alle useiksi päiviksi.

Oletetaan ettei painomuste liukene veteen. Voipi pestä niitä sivuja runsaalla vedellä ja syljellä (entsyymi) ja tehdä prässin hieman tehokkaammin ostamalla tahi lainaamalla ruuvipuristimet sekä kaksi levyä joilla saa puristusvoimaa riittävästi ja isoa paperiarkkeja sivunväleihin. Isoa siksi että siinä on haihtumispintaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat