Oliko dinosauruksilla karoteeni vai keratiinipanssareita

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Törmäsin tässä tarkastellessani erästä dokumenttia mielestäni termimokaan, ja pahaan. Jenkkitutkija (postimyyntitutkinto?) väitti, että dromaeosaurusten panssarin päälle muodostuu "layer of carotene". Oikeasti ja tekstitettynä. Mielestäni kyseessä on kuitenkin keratiinikerrostuma, koska kuvin osoitettiin, kuinka sarveiskerrosten verisuonet kasvattivat panssaria. Karoteenihan korkeintaan varastoituu kasvisruokavaliosta, ja aiheuttaa vain punertavaa tai kellertävää väriä joko nahkaan, kuoriin, tai höyheniin. Enpä voinut tuota tiedemiehen mokaa kääntämättä niellä. Humanistina en tiedä voiko karoteeni milloinkaan kerrostua sarvesmuodostumiksi. Karoteeni kun muodostuu vain yhteyttämisessä?

Kommentit (3)

Vierailija

No tämänhän minäkin kääntäjähumkandi luin, ja siksi vaan ihmettelin. Joskus aina teksteissä joutuu miettimään, oliko tämä nyt tieteellisesti korrekti termi, etenkin heppoisissa populääriartikkeleissa. Joku syyhän on olemassa kääntäjän huomautuksiin sivun alareunassa. Ja aina on todella tarkistettava termi, oli se vaikka astrofysiikkaa, ja selvitettävä se itselleenkin perusteellisesti. Kun se sanakirja ei ilmaise kontekstia.

Vierailija

Onse tutkija tietysti voinut höpistä omiaan. Jos se on tarkoittanut keratiinia ja sanonnut vahingossa karoteeni. Ihminen se kuitenkin on vain, eli sekin tekee virheitä.

Uusimmat

Suosituimmat