Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Näyttää vahvasti siltä, että itämeri on jäätymässä hyvin laajalti.
http://www.itameriportaali.fi/html/icef/jaakartta.pdf

Tulisi mieleen kysyä nyt tietävämmiltä, mitä siitä seuraa? Sisäjärvissähän jäätyminen aiheuttaa veden sekoittumisen pohjia myöten, kun harppauskerros tulee pintaan. Miten käy suolaisessa vedessä ja tuleeko tämä talvi vaikuttamaan itämeren happitilanteeseen.

Kommentit (3)

Melko todennäköisesti pitkään jatkuneen korkeapaineen ja itätuulten aiheuttama vedenpinnan lasku ja veden virtaaminen Pohjanmereen aiheuttaa suolapulssin ja happitilanteen paranemisen kun vettä alkaa virrata takaisin Itämereen.

Kuulin väitteen, että Itämeri on ollut viime vuosina tavallista lämpimämpi, ja on nyt jäähtymässä. Ilmatieteenlaitoksen pintalämpötila-, ja jäätietojen perusteella jääpeitteen laajuus ja paksuus ei vaikuta pintalämpötiloihin kesällä. Vaikka koko Itämeri jäätyisi, kesällä saavutettaisiin samat lämpötilat kuin edellisenä kesänä, jos sää on samanlainen.

Oikeastaan se mitä tässä mietin tämän talven osalta, olisi kuvattu tuossa itämeriporttalissa ja osittain tuossa CU:n kirjoituksessa.

http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa ... tuneisuus/

Kun pintavesi jäähtyy, alkaa veden sekoittuminen, missä jäähtynyt pintavesi alkaa vajota alaspäin ja alhaalta taas nousee hiukan lämpöisemää vettä pintaan jolloin harppauskerros eli selkeä lämpöisen veden raja katoaa. Sisävesissä tämä tapahtuu järven pohjaa myöten, mutta meressä on myös suolaisuuden porrastus halokliini, jonka alapuolelle sekoittuminen ei helposti tapahdu.

Nyt tänä talvena on sitten se ilmiö, että itämeren pinta on matalalla ja oletettavasti pintavesien sekoittuminen halokliiniin asti tapahtuu tehokkaasti koko merialueella. Mutta olisiko nyt tilanne, että myös tulisi suolavesi pulssi, joka sekottaisi vedet myös syvemmälti ja minkälainen seuraus tästä tulisi?

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat