Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Voisiko kannabiksen patentoida? Luonnossa esiintyviä lajikkeita ei selvästikään voi patenoida, mutta onko mahdollista patentoida lääkeyhtiön ovat geenimanipuloitu versio?

Tällöin voisi olla niin, että ainoa laillinen huumaava kannabiskasvi olisi lääkeyhtiön standardisoitu versio jota myydään pillereinä eikä kasvia anneta kellekään.

Mitä ongelmia tässä on jos näin ei ole tehty jo?

Sivut

Kommentit (20)

Manipulointimenetelmän voi, jos se on uusi ja toistettavissa. Valmistaja hallinnoi menetelmää ja sen tuotteita säädetyn ajan.

Eli siis näin voi tehdä? miksei siis näin ole jo tehty? se että moni voi kasvattaa kannabista muuten kotona ei ole peruste koska se on muutenkin laitonta nykyään

kuten sanoin; ainut laillinen kasvi olisi standardisoitu lääkeyhtiön versio

Minkä hemmetin takia ne firmat yrittävät tehdä koko molekyylirakennetta alusta pitäen kun voisi vain muokata jo valmista kasvia niin että se ei ole sama kuin luonnossa esiintyvä mutta tarpeeksi samanlainen jotta sen teho olisi sama.

Jalostuksellahan - jota myös geenimanipulaatio on - pyritään muokkaamaan lähinnä vaikuttavien ainesosien (mm. THC, CBD ja lukuisat muut kannabinoidit) suhteita. Kasvia ei jalostetuista ominaisuuksistaan huolimatta voi patentoida ja jonkin monimutkaisen menetelmän patentoiminen olisi järjetöntä, sillä koostumukseltaan täysin vastaavien lajikkeiden jalostaminen on varsin yksinkertaista.

Tästä huolimatta en yhtään ihmettelisi, vaikka näin jatkossa tehtäisiinkin, ja Suomessa tilanne on nyt jo vastaavanlainen. Eli kannabiskasvin lääkekäytön laillisuudesta huolimatta ainoa "tieteellisesti hyväksytty" lääkemuoto olisi tietyn lääkefirman viljelemä patentoitu "uniikki" lajike. Esim. Suomessahan kannabiksen lääkekäyttöä jarruttaa nimenomaan se, että laajasta lääkekäyttöä puoltavasta tutkimusnäytöstä huolimatta kannabista ei Suomessa ole luokiteltu viralliseksi lääkkeeksi. Tähän vaikuttaa mm. se, että lääkekäytössä olevia erilaisia lajikkeita on huomattava määrä, eikä yksikään lajike ole läpikäynyt virallistamiseen vaadittavaa hyvin laajaa tutkimusohjelmaa. Käytännössä vain suurilla lääkefirmoilla on mahdollisuus suorittaa näitä tutkimusohjelmia, eli en yhtään ihmettelisi vaikka jonkin lainsäädännöllisen porsaanreiän kautta tietty lajike tai sen "salainen jalostus- tai kasvatusmenetelmä" saataisiin patentoitua, jolloin lääkekäyttöön pystyttäisiin (Suomen käytännön mukaan) antamaan vain tässä onnistuneiden lääkefirmojen lajikkeita.

Tilannehan on Suomessa jo nyt se, että lääkäri voi lääkelaitoksen erityisluvalla myöntää vain tietyn valmistajan tuottamaa kannabislajiketta (Bedrocan). Lääkelaitoksen tukeman monopoliasemansa turvin lajiketta valmistava yhtiö voi periä tuotteestaan aivan käsittämätöntä hintaa (lääkehoito maksaa kuukaudessa tuhansia euroja). Kasvin teollinen tuottaminen ei käytännössä maksa juuri mitään, eli lääkekannabis on Suomessa valmistajilleen todellinen Kalevalan rahasampo. Virallisen lääkeaseman turvin asiakkaiden ja tulojen määrä moninkertaistuisi.

Todellisuudessa lääkeominaisuuksiltaan täysin vastaavia kannabislajikkeita voi tosiaan kuka tahansa jalostaa ja kasvattaa. Virallisia vastaavien kannabislajikkeiden siemeniä jaetaan monessa paikassa ilmaiseksi ja niitä voi myös ostaa 20-50 euron hintaan (10 siementä/paketti) lukuisista siemenpankeista. Kasvatusvälineet maksavat 150-500 euroa ja niiden avulla voi hyvin vähäisellä vaivannäöllä tuottaa sadon useita kertoja vuodessa niin kauan kuin laitteet kestävät käytössä. Teollisesti tuotettuna lääkelajikkeen kukinnon grammahinnaksi tulee muutamia senttejä. Tuhansien eurojen kuukausittaiset maksut ovat siis aivan käsittämättömän törkeitä. Ongelma on Suomen lääkelainsäädännössä, eli näitä lajikkeita ei niiden vastaavuudesta huolimatta tunnusteta virallisiksi lääkkeiksi. Joissain Euroopan maissa ja Yhdysvaltain osavaltioissa lainsäädäntö on löyhempi ja lääkekäyttöön on hyväksytty positiivisin tuloksin myös epäviralliset lajikkeet ja valmista tuotetta saa ostettua varsin edullisesti esim. Kaliforniassa tähän tarkoitukseen perustetuista kannabisapteekeista, jotka toimivat käytännössä myös vertaistukiryhminä.

Korpi
Ongelma on Suomen lääkelainsäädännössä, eli näitä lajikkeita ei niiden vastaavuudesta huolimatta tunnusteta virallisiksi lääkkeiksi.Kuka näitä kasvattaisi? Kellä olisi oikeus kirjoittaa reseptejä potilaille?

Se, että samanlaista kannabista on mahdollista itse kasvattaa kuin mitä lääkkeenä myydään, ei tee siitä yhtään sen laillisempaa.

Eihän pontikkaakaan saa mennä myymään turuille ja toreille vaan sen takia, että sen sukuisia juomia myydään Alkossakin.

Aivan varmasti voi patentoida kannabiksen, kaikki muut väitteet ovat paskapuhetta. Kun molekyylijärjestelmää muuttaa, ei se enää ole sama kasvi joten se on tällöin lääkeyhtiön oma luomus vaikka alunperin se olikin luonnosta kerätty kasvi.

Ja kun tämä kasvi on standardisoitu, ja pidetään tiukkaa laadunvalvontaa kovilla kriteereillä eikä näin anneta mutaatioita tapahtua; kasvi pysyy samana ja pillereitä voidaan tuottaa. Jos joku yksittäinen kasvi mutatoituisikin ja patentti ei enää koskisi sitä yksilöä, laadunvalvonnan avulla se poistettaisiin tuotantolinjalta ja ehkä sillekin otettaisiin patentti jos viitsitään alkaa tehdä kahta eri lajiketta.

Carloz
Kuka näitä kasvattaisi? Kellä olisi oikeus kirjoittaa reseptejä potilaille?

Se, että samanlaista kannabista on mahdollista itse kasvattaa kuin mitä lääkkeenä myydään, ei tee siitä yhtään sen laillisempaa.

Eihän pontikkaakaan saa mennä myymään turuille ja toreille vaan sen takia, että sen sukuisia juomia myydään Alkossakin.


Kasveja voisi kasvattaa potilas itse, mikäli hänen kuntonsa mahdollistaa sen. Oikeus kasvin kasvattamiseen tulisi lääkäriltä. Huonokuntoisten potilaiden kohdalla kasvatusoikeus voitaisiin antaa myös omaiselle tai lähimmäiselle. Näin toimitaan mm. monessa USA:n osavaltiossa, sekä dekriminalisaation turvin ympäri Eurooppaa. Se, että lääkekannabislajikkeita on mahdollista itse kasvattaa ei tee siitä tällä hetkellä yhtään sen laillisempaa, mutta se mahdollistaa jokaisen saatavilla olevan tehokkaan lääkkeen moniin sairauksiin. Laki ei siis tällä hetkellä aja kansalaisten etua, vaan antaa kannabista viljeleville lääkefirmoille tavan riistää sairailta ihmisiltä rahaa. Tällainen selvä epäkohta laissa tulisi ehdottomasti muuttaa. Jatkossa tulisi tietenkin pyrkiä kokonaan eroon kasvin laittomuudesta, jolloin jokainen voisi rauhassa kasvattaa sitä mihin käyttötarkoitukseen tahansa.

Kotipolttoista pontikkaa ei saa myydä kaduilla, sillä valmistamisprosessin laiminlyöntien tai huolimattomuuden seurauksena valmiiseen tuotteeseen saattaa etanolin lisäksi jäädä tappavia määriä vielä myrkyllisempää metanolia. Valvottu valmistusprosessi on kansanterveyden kannalta tämän vuoksi tärkeää. Itse kasvatetussa kannabiksessa ongelmana on korkeintaan valmiin tuotteen tehon vaihtelevuus ja tällä hetkellä tietenkin poliisi.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Mut eikös lääke/kosmetiikka yhtiöt tuolla intiassa yritä patentoida kaikenmoisia kasveja itelleen vaikka niitä luonnossa kasvaa ja siitä on sit ollu kaikenmoisia oikeusjuttuja? Voin kyl muistaa väärin, mutta muistelisisin että jossakin ohjelmassa näin oli.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008
Telep
Voisiko kannabiksen patentoida? Luonnossa esiintyviä lajikkeita ei selvästikään voi patenoida, mutta onko mahdollista patentoida lääkeyhtiön ovat geenimanipuloitu versio?

Tällöin voisi olla niin, että ainoa laillinen huumaava kannabiskasvi olisi lääkeyhtiön standardisoitu versio jota myydään pillereinä eikä kasvia anneta kellekään.

Mitä ongelmia tässä on jos näin ei ole tehty jo?


Eiköhän niin voi tehdä. Kuten tässä näyttäisi olevan siitä juttua:
http://science.thomsonreuters.com/m/pdfs/klnl/2005-02/patenting-india.pdf

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Tässä vähä lisää patentti juttuja:
http://www.physorg.com/news179740391.html

Eli isot yritykset patentoi kansantietämystä itselleen, etsimällä esimerkiksi sitä vanhoista kirjoista ja sen jälkeen omii ne itselleen.

The TKDL already contains 30 million pages and more than 200,000 medicinal formulas derived from herbal and mineral-based treatments originating in India and abroad, such as ayurveda, unani, siddha, as well as yoga techniques.

Researchers are combing through and translating thousands of pages from India's canon of ancient texts -- including the Hindu holy book the Bhagavad Gita -- from Sanskrit, Persian and Tamil to English and other languages.

"The most important parts of the books which were prone to be patented were identified and converted into coded language and stored into the database," said Jyoti Chahar, a junior ayurvedic expert with the project.

"Now we're in the process of adding more and more books," she added.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Korpi

Kasveja voisi kasvattaa potilas itse, mikäli hänen kuntonsa mahdollistaa sen. Oikeus kasvin kasvattamiseen tulisi lääkäriltä.Ookoo. Kuulostaa sinänsä järkevältä. Kuinka sitten valvottaisiin, että potilaat eivät kasvattaisi katumyyntiin kamaa?

Korpi
Se, että lääkekannabislajikkeita on mahdollista itse kasvattaa ei tee siitä tällä hetkellä yhtään sen laillisempaa, mutta se mahdollistaa jokaisen saatavilla olevan tehokkaan lääkkeen moniin sairauksiin.Itse en ole kuullut kannabiksen toimivan lääkkeenomaisesti kuin jonkun silmäsairauden (olisiko viherkaihi tms.) hoidossa. Muutoinhan kannabis toiminee ainoastaan yhtenä mahdollisena kipulääkkeenä ikävine (päihdyttävine, apatisoivine) sivupiirteineen. Se ei siis sinänsä mitään tautia paranna, korjatkaa jos olen väärässä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat