Seuraa 
Viestejä45973

Kuvaan seuraavassa kokeen nimeltä “Pavlovin pennut”, jolla voidaan jalostaa koirarotu, jonka jälkeläiset kuolaavat aina kellojen soidessa. (Miettikääpä minkä vaikutelman tällainen koira tekisi tasatunnein hautausmaalla!)

Koulutetaan naaraskoiraa “Pavlovin koiraksi” eli soitetaan kelloa aina ruokinta aikaan. Kun koira on ehdollistunut niin, että kuola valuu aina heti kun kelloja soitetaan, tuodaan paikalle uros ja tehdään pentuja. Soitellaan kelloja raskausaikana, mutta kun pennut syntyvät ei koskaan soiteta kelloja ruoka-aikaan. Kokeillaan kuolaavatko pennut kun kelloja soitetaan ja pidetään peukkuja.

http://avoinelama.fi/~hingo/filosofia/k ... ttelu.html

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Ymmärtääkseni se tosiseikka, että opitut asiat eivät periydy, on nimenomaan havaittu kokeellisesti, ts. kyse ei ole mutu-tiedosta. Kuvaamasi kaltaisia oppimiskokeita on todellakin tehty runsaasti. Koskapa toisaalta vaistoiksi kutsutut käyttäytymismallit eivät ole opittuja - minkä voi myös todeta kokeellisesti - on ihan luonnollista olettaa niiden olevan perittyjä.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Jos sille naaraskoiralle antaisi raskausaikana aina jotain nopeasti vaikuttavaa huumetta tms. joka aina kellon soidessa aiheuttais myös sikiöille hyvänolon euforian, niin entäs sitten? Sanotaanhan sikiöiden aistivan emonsa sydämenlyönnit, niin kyllä ne varmaan kunnon kellon kuminankin kuulisivat tai tajuaisivat. Eipä kyllä silloikaan taitais perimästä olla kyse.

Olen kyllä kuullut/nähnyt/lukenut testistä jossa laamadolle ehdollistettu käyttäytymismalli, oliko se nyt sähköiskun tai valon aikaansaama, (tietävätkö ne siitä mitään?), olisi periytynyt myös poikasille. Mutta niin paljon on tieteenpiirissä juttuja, koska kaikki haluavat kuuluisuutta ja kunniaa, ettei aina tiedä mihin luottaa.

Kuulin että Helikobakteerin keksijä oli saanut Nobelin.Meni kyllä oikeaan osoitteeseen, yli puolella ihmisistä on kuulemma se ja aiheuttaa mahahaavan, lopulta ehkä syövän. Minultakin häädetiin se, monivuotiset vatsavaivat hävisivät ja mahahaava parani. Hoito oli monimutkainen kolmella eri antibiootilla ja päälle se mahahaavan parannuslääke. Nyt siihen kehitellään rokotetta. Palkinnonsaaja oli haastattelussa yllättynyt saamastaan kunnianosoituksesta. En ole varma oliko se juuri tänä vuonna.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat