Seuraa 
Viestejä45973

Jäi tuossa yksi asia hieman epäselväksi liittyen hybridisaatioon. Otetaan esimerkiksi vaikka hiiliatomi, jolla on uloimmalla elektronikuorella neljä elektronia, jotka taas sijoittuvat s ja p alatasojen orbitaaleille. Perustilassa uloimman kuoren s-alatasolla on yksi orbitaali (kaksi elektronia), loput kaksi elektronia ovat taas p-alatasolla.
Kemian kirjassa sanotaan, että hiilen hybridisaation tapahtuessa siihen osallistuu uloimmalta kuorelta s-orbitaali ja kolme p-orbitaalia. Kuinka hiiliatomista voi hybridisoitua kolme p-orbitaalia, kun hiilellä on ainoastaan 2 elektronia p-tason orbitaaleilla? Vai puhutaanko hybridisaation tapauksessa aina kyseisen alatason maksimaalisesta orbitaalien määrästä?

Kiitos vastauksista jo etukäteen!

Kommentit (1)

migi
Kuinka hiiliatomista voi hybridisoitua kolme p-orbitaalia, kun hiilellä on ainoastaan 2 elektronia p-tason orbitaaleilla? Vai puhutaanko hybridisaation tapauksessa aina kyseisen alatason maksimaalisesta orbitaalien määrästä?Kyllä, ja tästä tulee kyseisen sp3-hybridisaation nimikin, vaikka esim. Kemisti 2:ssa ss.73-79 ei jostain syystä ole juuri tätä tärkeää ideaa havainnollistavaa laatikkoesitystä, jossa siis esim. yksi kolmesta p-"laatikosta" (px,py,pz) olisi tyhjä.

Reaktio 2:ssa hybridisaatiot onkin esitetty tiukasti laatikkomalliin liittyen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat