Seuraa 
Viestejä465

YLE:n Aamu-tv:ssä oli tänään nippa nappa tarkkailevaan ja analysoivaan valvontaan liittyvä aihe (suojateiden turvallisuutta parantava vilkkuvalo, joka tunnistaa suojatietä lähestyvän jalankulkija). Itse kuitenkin lähdin joutessani hieman jännittävämmän materiaalin perään ja haaviin tarttui hyvin helposti tutkimustuloksia ja raportteja tekniikan alan lehdistä, joissa käsiteltiin monenkirjavaa tarkkailua ja valvontaa, tendessinä ollen automatisoituun ja havaittujen kohteiden käytöstä ymmärtäviin järjestelmiin siirtyminen ja niiden kehittäminen.

Jännittääkö tälläisen ilmentyminen Suomessa vai pikemminkö toivoisit kehityksen näillä saroilla tapahtuvan nopeammin? Ubiikkiyhteiskunta (tai ubiikki tieto) tulee kuitenkin perässä joku päivä, eikös vain?

Keräsin ja suomensin muutamista artikkeleista jotain olennaista, hyödyntäen IEEE Xplorea (tarvitset jonkin sopivan oppilaitoksen tai muun lukuoikeuden tarjoavan tahon lukiaksesi kokotekstin).

[size=85:20tggian]On the feasibility of using a cognitive model to filter surveillance data (2005)
Automaattisen valvonnan "Graalin malja" on tietojärjestelmä, joka voi monitoroida satoja kameroita samanaikaisesti ja vetää operaattoreiden huomion niihin muutamiin kameroihin, joissa rikos saattaa juuri parhaillaan olla käynnissä.

A Survey on Visual Surveillance of Object Motion and Behaviors (2004)
Ympäristöjen visuaalinen tarkkailun prosessointikehys sisältää seuraavat vaiheet: ympäristön mallintaminen, liikkeentunnistus, liikkuvien kohteiden luokittelu, seuranta, kohteiden käytöksen ymmärtäminen, ihmistunnistus ja useiden kameroiden tuottaman datan yhteensulauttaminen.

Visual Surveillance System for Monitoring of Passenger Flows at Public Transportation Junctions (2005)
Valvontajärjestelmän pilotti, automaattisen matkustajavirtojen analysointiin. Pohjautuu tekoälyn ja visuaalisen kameroista koostuvan hajautetun sensoriverkoston yhteistoimintaan, pyrkimyksenä kohteiden liikeratojen ymmärtäminen ja ennakointi (lähihetkellä ja pidemmän ajan kuluttua).

Performance Evaluation of a Real Time Video Surveillance System (2005)
Vartiointiliikkeiden vartijoiden työ laajoille valvonta-alueilla kuten teollisuusalueilla, ostoskeskuksissa ja lentokentillä on hankalaa työtä, johtuen suuresta asennettujen kameroiden määrästä ja täten suuresta visuaalisen informaation esillä olemisesta. On väsyttävää, jopa ikävystyttävää tarkailla videosyötteitä pitkiä aikoja kerrallaan.

Multi Sensor Technologies Augmenting Video Surveillance: Security and Data Fusion Aspects (2008)
Visuaaliseen tarkkailuun perustuvan järjestelmän "aistimistoiminnan" täydentäminen lisäämällä systeemiin erityyppisiä sensoreita (esim. auditiiviset ja infrapuna).

A Survey on Behavior Analysis in Video Surveillance for Homeland Security Applications (2008)
Kehittyneimmät käytöstä tai tapahtumaa analysoivat tietojärjestelmät ovat itseoppivia. Ne tallentavat ja määrittävät (oppivat) uusia käytöksien/tapahtumien malleja (en. pattern).

A Detection System for Human Abnormal Behavior (2005)
Käytetty tunnistusalgoritmi kykenee tunnistamaan ihmisruuhkaisessa ympäristössä poikkeavan käytöksen kuten juoksemisen, alas kumartumisen, pitkulaisen esineen kantaminen, käden heiluttamisen, jne.

Prediction of Abnormal Behaviors for Intelligent Video Surveillance Systems (2007)
Haasteena on määrittää dynaamisia luokitteluja, jotka oppivat ja säätävät itseään sen mukaan, kuinka seurattujen kohteiden käytös muuttuu, ilman että tietojärjestelmän täytyisi käydä läpi harjoitteluvaiheita. Tyypillisesti valvonta kohdistuu turvallisuuden näkökulmasta epätavalliseen käytökseen (henkilö juoksee hotellin aulassa) ja epänormaaliin käytökseen (henkilö rikkoo rajoitettujen alueiden sääntöjä, kuten rautatien ylittäminen).[/size:20tggian]

Aihetta sivuaa hiukan myös eilinen YLE:n Radiouutisten tuottama Ajantasa-ohjelman jakso, jossa käsiteltiin kansalaisen oikeuksia, valtion suorittamaa valvontaa ja tekoälyä. Jakso on kuunneltavissa YLE-areenassa vielä seitsemän päivän ajan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat