Seuraa 
Viestejä27432

Kärkeen pahoitteluni jälleen uuden ilmastoketjun avaamisesta. Jos aiheesta on jo ketju tai menee jankkaamiseksi niin saa yhdistää/hävittää.

Enivei. Heräsin tuossa huomaamaan tosiasian että en itse asiassa tiedä tästä tärkeästä asiasta juuri mitään. Tiedän sen, mitä valtavirran uutisoinnista olen onnistunut omaksumaan. Minua kiinnostaisi tietää, että mistä ilmastonmuutos on saanut alkunsa?

Kuka oli se ensimmäinen höyrypää ja milloin, joka kehtasi esittää ajatuksen siitä, että globaaliin ilmastoon vaikuttaa ihmisen toiminta? Mitä sen jälkeen tapahtui? Milloin tiedeyhteisö lopulta hyväksyi teorian ja milloin ja mitä todisteita se oli vaatinut taakseen? Nyttemmin ilmastosta on varmasti tullut myös tuottoisa bisnes (?) mutta alkujaanhan se ei sitä ollut. Ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen tarvittavat toimet ja investoinnit olivat, ja ovat, äärettömän kalliita ja koko maapallon keikauttaminen ehkäisemään ilmastonmuutosta maksaa paljon. Halvempaa olisi ollut vaan antaa mennä entiseen tahtiin.

Sitten semmoinen asia, että kun ennustellaan kaikenlaista, että veden pinta nousee sen ja sen verran vuoteen se ja se mennessä. Niin milloin ensimmäiset tällaiset ennusteet tehtiin ja joko on huomattu niiden paikkansa pitävyys? Onko esmes ennustettu vuonna 1980 että Pohjois-Euroopan keskilämpötila nousee +0,9°C vuoteen 2010 mennessä, ja onko se toteutunut? Esimerkki edellä on hatusta temmattu, mutta onko siis vastaavia ennusteita käynyt toteen?

Varmaan kuuluisin, ja tähän mennessä onnistunein, ilmastonmuutoksen ehkäisytyöhän oli se aeresolilaki, jonka ansiosta otsoniaukko pieneni Antarktiksen päällä. Nykyäänhän se aukko voinee ihan hyvin? Onko muita otsoniaukkoja ilmakehässämme? Tai muita vastaavia suuria luonnonmullistuksia? Onko merivirrat jo kääntyneet/kääntymässä?

Milloin annettiin ensimmäiset neuvot kuluttajille? Ja nimen omaan ilmastonmuutosta ajatellen. Onhan sitä energiakriisien aikoina kehotettu sammuttelemaan lamppuja, mutta milloin ja millaisia olivat ensimmäiset yksityiselle kansalaisille annetut ohjeet ilmastonmuutoksen ehkäisystä? Onko siinä mitään perää, että lihaa kannattaisi syödä vain kerta viikkoon? Onko tutkittu että moniko kuluttaja on muuttanut kulutustottumuksiaan ilmastonmuutoksen vuoksi ja onko näillä valinnoilla ollut merkitystä ilmastonmuutoksen ehkäisyssä? Milloin kuluttajien käyttäytymistä säädellään laein? Oliko energialamppudirektiivi ensimmäinen suoraan kuluttajia koskeva laki?

Toivoisin siis tähän ketjuun "vanhaa tietoa" ja tietoa siitä, mitä tuolle vanhalle tiedolle on käynyt? Osoittautunut toteen? Ehkäisty? Ristiriitainen? Hidastettu?

Vielä kerran pahoittelut uudesta ilmastoketjusta. Jos ei jotakuta miellytä niin voipi painua vittuun minun ketjusta ipisemästä.

Hämmentää.

Kommentit (6)

Vatkain:

Kuka oli se ensimmäinen höyrypää ja milloin, joka kehtasi esittää ajatuksen siitä, että globaaliin ilmastoon vaikuttaa ihmisen toiminta?Uppsalan yliopiston kemisti Svante Arrhenius jo 1800-luvun lopulla. Muistaakseni hän jo silloin esitti väitteen, että jos ilmakehän hiildioksidi kaksinkertaistuu, niin kaksinkertaistuu myös lämpötila. Vai oliko se nelinkertaistuu.. en muista.
Joka tapauksessa, hän ensimmäisenä kehitti teorian, jonka mukaan jääkaudet ja lämpimät kaudet riippuvat ilman CO2-pitoisuuden vaihtelusta.

Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Svante_Arrhenius

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Kappas Svante poikaa! Kuinka merkittävänä hiilidioksiidilähteenä ihmisiä pidettiin 1800-luvun lopulla? Tai muotoillaan näin, että milloin tajuttiin että ilmaston lämpeneminen onkin huono juttu jolle tarttis tehrä jotain?

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vatkain
Eikö kukaan tiedä mitään?
No ollaanpas sitä kärsimättömiä. Sinulla on vaan aikamoinen nippu kysymyksiä tuossa avauksessa, ei oikein tiedä mistä päästä sitä.. Jospa tsekkaisit aluksi itse: tällä saitilla on aika kattava ilmastonmuutoksen historia tieteineen, tapahtumineen ja politiikkoineenkin, ja löytyypä sieltä myös erilaisten havaintojen, löytöjen, päätösten sun muiden aikajanakin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat