Seuraa 
Viestejä45973

(Tähän saa toki vastata kuka vain on aiheesta kiinnostunut.)

Asun entisen Keski-Suomen läänin alueella. Kotini lähellä on pienehkö vesivoimalaitos, joka toimii ympäri vuoden. Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana olen viikoittaisten kävelyitteni aikana nähnyt jo kolmena eri päivänä voimalan yläjuoksulla yksinäisen urostelkän sinnittelevän hengissä noin puolen hehtaarin kokoisella virtaavalla sulan veden alueella. Telkkä on ollut todennäköisesti kovan pakkastalven vankina jo pitkään, koska sillä ei liene mitään ilmansuuntaa, mihin se lentäisi keskitalvella, jokien ja järvien ollessa jäässä.
Kyseessä on noin parin kilometrin pituinen, vesivoimalan katkaisema leveähkö virta, joka leutoina talvina pysyy sulana, mutta nyt se on jäässä, lukuun ottamatta em. telkän sinnittelyaluetta. Linnun tunnistus (urostelkkä) on satavarma.

Kysymys kuuluu: Miten muuttovesilintu telkkä on pysynyt hengissä näin kovana talvena? Viime yönäkin oli pakkasta täällä -25C. Miten se löytää syötävää pieneltä, ruopatulta ja voimalan vesivirran imuroimalta alueelta, ja ennen kaikkea: miten telkkäparka pystyy lepäämään tai nukkumaan? Sillä on käytettävissään vain pieni, voimakkaasti virtaava vesi, tai sitten puoli metriä lunta joko jään päällä tai rantatöyräällä.

Kommentit (12)

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

No jos siellä etelässä Hulkki selvijää sulassa talven sole mikhän ihme.
Onhan se monenaki talvena Sirkankylässä, eli Levillä
selvinny vesilinnut talven , siinä höperössä ojassa.

Semmonen pikkunen ojapahanen jonka hyppää yli melkein mistä tahans, ja siinä non lentokyvyttömiksi ammutut suopsat monestikki talvehtinhet.

Kerran näky siinä ojassa jopa valkonen sorsaki, seki selvis talven yli, vaikka kolkutteli monestikki pakkanen neljääkymppiä.

Mutta muistakaa se , että jos vesi on sulana , son siis lussan puolella, elikkä lämmintähän se.

Ja ainahan pohjassa on evästä linnuille, jos ny ei ihan jonku tehthan likavesissä yritä talvea korteerata.

Aslak kirjoitti:
"No jos siellä etelässä Hulkki selvijää sulassa talven sole mikhän ihme. Onhan se monenaki talvena Sirkankylässä, eli Levillä selvinny vesilinnut talven , siinä höperössä ojassa.
Semmonen pikkunen ojapahanen jonka hyppää yli melkein mistä tahans, ja siinä non lentokyvyttömiksi ammutut suopsat monestikki talvehtinhet.
Kerran näky siinä ojassa jopa valkonen sorsaki, seki selvis talven yli, vaikka kolkutteli monestikki pakkanen neljääkymppiä.
Mutta muistakaa se , että jos vesi on sulana , son siis lussan puolella, elikkä lämmintähän se. Ja ainahan pohjassa on evästä linnuille, jos ny ei ihan jonku tehthan likavesissä yritä talvea korteerata."

Kiitos kommentista Aslak! Luulin jo, että tämä aihe ei kiinnosta ketään. En ole varsinainen lintubongari, mutta en muista milloinkaan nähneeni telkän (tai minkään muunkaan vesilinnun) talvehtivan kovan pakkastalven kourissa Keski-Suomessa.
Nuo "selviytymistarinat" joista lyhyesti kerroit, ovat minulle suuren ihmetyksen aihe ja tapaukset osoittavat vain sen, miten sitkeästi vesilinnutkin taistelevat henkensä puolesta jos on pakko! Vaikka ne mahdollisesti selviytyvät talven yli, mitenkään "helppoa" niillä ei voi olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Joo mie satuin siittä ohi menemhän , ja näin senki valkosen sorsan. Seuraavalla kerralla toin sille murennettua pullaa.

Ja olise joku turistiki nakkonu leipäpaloja vethen.
Sitte toin litran ylivuotisia mustikoita.
Kaikki sille olit kelvanhet. Varsinkiko nakko vethen niin
säilythin sulana veen alla.

Tuosta on mulla jossaki kuvaki, ko vain sattus löytämhän.

Tai ylhens viittis hakea.

Yksi syy näille erikoisille talvehtimisille voi tosiaan olla tuo Aslakin mainitsema "lentokyvyttömäksi ammutut", eli vesilinnut ovat linnustusaikana haavoittuneet sen verran, etteivät kykene pitkille muuttolennoille, mutta pärjäilevät joten kuten sulissa virtapaikoissa talven yli.

Itse olen aina kesäisin kieltänyt sorsien ym. kesyyntyneiden vesilintujen ruokinnan, koska syöttämisellä niitä juuri houkutellaan jäämään. On ihan eri asia syöttää ja auttaa sitten niitä yksilöitä, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet talvehtimaan.

Aslakin kertoma albiino sorsa on saattanut jäädä pois muuttomatkalta lajitovereiden syrjinnän vuoksi. Albiinot yksilöt joutuvat tunnetusti yhteisössään syrjityiksi.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Just alkuillasta tuli luonto-ohjelmaa Tanskasta. Joutsenet talvehtii siellä ja keskitalvella eväät vähissä. Elikot keränneet n. 3 kg rasvaa kudoksiin jolla elävät kylmän ruuattoman ajan yli. Polttiko se joutsen 45 tai 95g päivässä vararavintoa. Jos rasvat loppuu, kuluttaa lihaksistoa jatkoksi.
Hengenlähtö on lähellä kun 2/3 painosta kadonnut.

Sama telkälläkin, liikkumatta jalat alla lämpimässä, pää siiven alla torkuksissa. Jos evästä löytyy lisäksi sulapaikasta, on tilanne tasan kumpi korjaa ensin. Kevät vai kuolema.

Yksin on tilanne vielä hankalampi, vahtijoita vähemmän. Näppärä kettu käy korjaamassa mukavan paistin sulan reunalta.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Telekkä vetelee viimesiään eikä tule näkemään ens talavia! Telekkä on niin sanotusti tuomittu kuolemmaan. Telekän doomsday on niin sanotusti ovella. Se ei telekkäraokka ennää räpiköe.

Hämmentää.

Se voi olla sairaskin niin ettei pääse enää muuttohommiin. Pedot sen kyllä sieltä nappaa, riippuen tuuristaan. Kyllä kai sille ruokakin kelpaisi. Ötökkää ja vaikkapa jauhelihaa tai kissanruokaa?

No niin. Nyt meillä on seuraamassa kertomani telkän selviytymistä jo neljä foorumilaista itseni lisäksi: Aslak, Vorrester, Vatkain ja Tietää.

Vain Aslak näyttäisi olevan sitä mieltä, että lintu selviytyy tästä talvesta, koska pohjoisemmassakin niitä on pärjännyt.
Itseni lisäksi muut nimimerkit ovat pessimistisempiä.
Käyn heti huomenna tsekkaamassa, mikä on telkkäuroksen vointi, eli näkyykö sitä vielä. Pakkasta on jälleen n. -25C tänä yönä. Telkkä joko on siellä huomenna tai sitten ei. Paikkakunnalta muuttomahdollisuuksia sillä ei näinä aikoina ole. Seuraan tilannetta ja kerron täällä havainnoistani.

Ei näkynyt telkkää eilen, eikä tänäänkään. Ensimmäistä kertaa taskussani oli mukana sille evästä, leipäpaloja, joita en siis päässyt heittelemään, koska virta olisi ne vienyt mennessään. Olisivatko edes telkälle kelvanneet?
Voimalan alapuolella on hieman isompi sula-alue, noin pari hehtaaria, mutta en saanut havaintoa sieltäkään. Viimeksi näin sen perjantaina yläjuoksulla, nyt on maanantai. Tuskinpa sillä on ollut realistista mahdollisuutta muuttaa toiseen sulaan vesipaikkaan, koska ihan lähistöllä ei sellaisia ole. Etsiskelen sitä katseellani vielä joitakin päiviä kävelymatkoillani, mutta hieman jo tuntuu siltä, että telkän kamppailu elämästä on päättymässä, ellei ole jo päättynyt...

Aslak kirjoitti:
"Se saatto virkistyä ja lentää jonnekki kauemmas.
Vai olisko sitte ollu tosissans niin pahoin haavottunu , että ei kyenny sukeltamhan pohjasta ruokaa ?
Niin tai kanahaukka ,,,,,?"

Kun näin sen viimeksi perjantaina, se ui ihan virkeästi ja sukelsi jopa puolisen minuuttia kerrallaan, joten en usko sen olevan ainakaan sillä tavoin pahasti haavoittunut. Onhan se selvinnyt jo tähänkin asti, eli pahimman talven yli.
Vaan lumisen pakkastalven vuoksi nälkiintyneet petolinnut, kuten pöllöt, saattavat olla yksi iso vaara telkälle, jos se on yöpynyt vaikkapa jään reunalla, taivasalla. Kolmisen viikkoa sitten näin oman kotipihani männyssä helmipöllön keskellä päivää ja se on harvinainen tapahtuma. Pöllö lensi siitä sitten naapurin koiran reviirille, pihamaalle. Se oli ilmiselvästi nälissään.
Muutama ilta sitten radion luontoillassa kerrottiin, että tänä talvena on löytynyt poikkeuksellisen paljon nälkään kuolleita nuoria pöllöjä.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Luultavasti se koiras sotka ( hulkki) lensi etelää kohe sulille vesille. Sotkahan sinänsä on lintu joka kestää kylmää, ja
joka kyllä pärjää jos vesi on puhasta, eikä jonku tehthan viemärin suu.
On se joskun talvehtinu täälläki sotka , jossaki sulassa.
Ylhens nuo ovat lentokyvyttömiä,joko ammuttuja tai sähkölankhoin lentänheitä.
Mie en nyt sitte ihan varma ole mutta , tuskin sotka nukkuu jäänreunalla. Ainaki täällä keväällä sulapaikhoin lentänhet sotkat nukkuvat veessä, joten ei kettu eikä haukka kovin helposti niitä nappaa.
Lisäksi sotka on kaikista linnuista nopein menemhän veen alle.
Saat pirua tähätä haulikolla , ja on piru tähtäimessä ko nykäset liipasimesta, muttako haulet ropsahtavat vethen on lintu jo
kerinny sukaltaa. Niin että tuskimpa päiväsaikhan petolintu, mutta entäpä pahin roisto mitä tiijjän ? MINKKI !

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat