Seuraa 
Viestejä45973

Tiedelehdessä 2/2010 oli juttu hiihtämisestä ja fysiologiasta urheilusuorituksesta aikana. Jutussa kerrottiin: " Maitohappoa syntyy glykogeeniksi varastoituneiden hiilihydraattien palaessa anaerobisesti elimistössä. ... Maitohappo (HLa) hajoaa laktaatiksi (La-) ja vetyioneiksi (H+), ja vetyionien happamoittava vaikutus häiritsee lihaksen supistusmeknismia."

Olen aina ihmetellyt tätä maitohapon muodostumista. Glykolyysissä glukoosihan hajoaa eri reaktioiden jälkeen pyruvaatiksi. Tämä voi pelkistyä edelleen laktaatiksi ei siis maitohapoksi. Eikö laktaatti ole itse asiassa heikko emäs?

http://academic.brooklyn.cuny.edu/biolo ... couple.gif

Miten tämä siis aiheuttaa happamuutta elimistössä?

Kommentit (5)

Laktaattihan on siis maitohapon anioni. Elimistön pH-olosuhteissa ei lihasrasituksen seurauksena (tai muutenkaan) muodostu maitohappoa, vaan nimenomaan sen anionimuotoa eli laktaattia. Ns. maitohapoille meneminenkään ei johdu maitohaposta tai edes laktaatista, vaan on seurausta siitä, että kiihtynyt ATP:n käyttö muodostaa niin paljon vetyioneja, että solun puskurijärjestelmät pettävät ja ne pumpataan ulos.

Maitohapolla ei siis ole mitään tekemistä tästä prosessissa, vaan kyseessä on typerä kansankielinen termi.

Joo, näinhän se taitaa olla. ATP:n hydrolyysistä se vetyioni tulee. Toinen termi, joka vähän hämää, on anaerobinen glykolyysi. Eihän glykolyysi missään olosuhdeissa vaadi happea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin no taitaa siinäkin olla kyse siitä, että glykolyysiä käytetään kuvaamaan koko glukoosin metaboliaketjua laktaattiin (anaerobinen) tai elektroninsiirtoketjun lopputuotteisiin (aerobinen) asti. Vaikkei se ihan pätevä termi olekaan, niin kyllähän siitä tulee pointti selville.

Täsmällinen termi olisi ehkä glukoosin anaerobinen/aerobinen katabolia.

Ei enää yllätä ettei "tieteellisessä" kirjallisuudessa / tiedelehdissä tätä asiaa osata. Koska joku 80 vuotta sitten arvasi, että lihaksen väsyminen johtuu maitohaposta, saa samaa tuubaa lukea yhä edelleen esim. biokemian ja lääketieteen arvostetuistakin opuksista. Ilmeisesti tuolloin 80 vuotta sitten ei tiedetty, miten laktaatti syntyy. Aika noloa kuitenkin Tiede-lehdelle, ettei osata käyttää artikkelin teossa ensisijaisia ja tuoreita lähteitä vaan toistellaan virheellisiä mantroja.

Laktaatti tosiaan on emäs, ja sen muodostuminen pyruvaatista vähentää liuoksen happamuutta, koska reaktio kuluttaa protoneja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat