Seuraa 
Viestejä16844

28-vuotiaana kokonaiskolesteroliarvoni oli 5.3 ja hoitajan mukaan se oli normaalin ylärajalla eli lievästi kohonnut. Söin niihin aikoihin tavanomaisesti, mutta olin syönyt erityisen paljon munia ja sisäelimiä juuri mittauksen aikoihin.

40-vuotiaana kokonaisarvoni oli taas 5.3 ja toisen hoitajan mukaan arvo on täysin normaali. Olin vähähiilarisella ruokavaliolla, enkä syönyt sokeria tai vehnää, kylmäpuristettua kookosöljyä kului. Söin kuitenkin myös hedelmiä.

Mitä on normaali? Tämän sivuston mukaan jos kokonaisarvo on yli viiden,

http://www.cholexit.fi/default.asp?scat=172&art=215

on jo olemassa sepelvaltimotaudin vaara. Millä helkkarin ilveellä se kokonaisnumero pusketaan alle viiden? Ja onko se syytä puskea vai sahataanko meitä silmään? Kumpi hoitajista puhui höpöjä väittäessään että arvoni on epänormaali/normaali, vai vaikuttaako ikä tähänkin?

(Hyvän ja pahan kolen lukuja en muista.)

Sivut

Kommentit (120)

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892
Rousseau

40-vuotiaana kokonaisarvoni oli taas 5.3 ja toisen hoitajan mukaan arvo on täysin normaali.

[...]

Mitä on normaali?

[...]

(Hyvän ja pahan kolen lukuja en muista.)
Kokonaiskuolleisuus on alinta kokonaiskolesterolin ollessa noin 5. Paljon olennaisempaa on kuitenkin "hyvän" ja "pahan" kolesterolin suhde, joten olisi paikallaan kiinnittää huomiota niihinkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Rousseau
Vatkain
Mulla laski yli viiden kokonaiskolesteroliarvo liikunnalla. Myöskään en mättänyt äyriäisiä.Luulisi että meren elävät ovat terveellisiä.

Nope. Niisson eniten kolesterolia. Multa lekuri ne aikonaan kielsi.

Hämmentää.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Kokonaiskolesteroli ei ole kovin hyödyllinen lukema, mutta jos muuta ei ole saatavilla niin se kannattaa pitää yli viiden ja mielellään ehkä yli kuudenkin. Silloin kokonaiskuolleisuus on pienimmillään. Ihmiset kuolevat muuhunkin kuin sepelvaltimotauteihin, joten vain niiden riskiä ei kannata tuijottaa.

Japanissa tehdyn suuren meta-analyysin mukaan kuolleisuus oli sikäläisillä pienimmillään yli kuuden arvoilla ja sitä suurempi mitä matalampi kokonaiskolesteroli:

"The relative risk (RR) of all-cause mortality adjusted for age and sex showed a decreasing trend with total cholesterol levels"
http://www.jstage.jst.go.jp/article/jln ... 7/_article

Muut näkemäni meta-analyysit antavat samansuuntaisia tuloksia. Matalan kolesterolin terveellisyysmyytti on luotu kolesterolilääkekauppiaiden bisneksen edistämiseksi.

tootired
Seuraa 
Viestejä805
Ding Ding
Kokonaiskolesteroli ei ole kovin hyödyllinen lukema, mutta jos muuta ei ole saatavilla niin se kannattaa pitää yli viiden ja mielellään ehkä yli kuudenkin.

"The relative risk (RR) of all-cause mortality adjusted for age and sex showed a decreasing trend with total cholesterol levels"
http://www.jstage.jst.go.jp/article/jln ... 7/_article

Muut näkemäni meta-analyysit antavat samansuuntaisia tuloksia. Matalan kolesterolin terveellisyysmyytti on luotu kolesterolilääkekauppiaiden bisneksen edistämiseksi.
Niin eiköhän vaan taas "kolestrolissakin" ole kyse "lääkebisneksistä" eikä todellisen elämän vaarasta!

Syö kulutuksesi mukaan rasvaa äläkä ÄLÄ syö (liikaa) petollisia hiilareita ja unohda liikuntahöpötyskin koska tärkeempää että syö OIKEIN!

Don't give up!

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

Kävin hiljattain työterveyslääkärillä, ja sain arvot sekä nyt tehdystä verikokeesta, että vuodelta 2004 (viitearvo = suositus):

[list:1tosv6qr][*:1tosv6qr]Glukoosi: 5.3 (2004: 5.0; viitearvo: 4 - 6.1)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]Hemoglobiini: 141 g/l (2004: 167; viitearvo: 134 - 167)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]Kokonaiskolesteroli: 8.9 mmol/l (2004: 6.7; viitearvo: <5.0)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]HDL ("hyvä") kolesteroli: 1.78 mmol/l (2004: 1.53; viitearvo: >1.0)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]LDL ("paha") kolesteroli: 6.8 mmol/l (2004: 4.7; viitearvo: <3.0)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]Triglyseridit: 0.96 mmol/l (2004: 1.19; viitearvo: <2.0)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]P-GT (maksa-arvo): 10 U/I (2004: 17; viitearvo 10-80) [/*:m:1tosv6qr][/list:u:1tosv6qr]

Lääkärini totesi että koska en tupakoi, en juo enkä ole ylipainoinen, en kuulu mihinkään riskiryhmään. Aiemmin lääkäri olisi huolestunut korkeasta kokonaiskolesterolistani, mutta ajat ovat muuttuneet. Nykyäänhän yhä useampi lääkäri tietää että HDL/LDL suhde sekä LDL:n hiukkaskoko ja triglyseridit ovat tärkeämpiä indikaattoreita kuin pelkkä kokonaiskolesteroli. LDL:stä vahingollista on vain pienihiukkaskokoinen VLDL (very low density lipoprotein) - joka livahtaa haavautuneiden suonenseinämien läpi ja synnyttää kertymiä. Suurikokoinen LDL on vaaratonta.

Korkea HDL sekä matalat triglyseridit ovat merkkejä siitä että veriarvoni ovat erinomaiset. Nuo kaksi nimittäin korreloivat alhaisen VLDL:n kanssa.

Älkää aloittako statiinilääkitystä. Se katkaisee kolesterolisynteesiketjun, joka on tärkeä lähes kaikille kehon toiminnoille, erityisesti aivoissa ja lihaksissa. Statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ravinnon vaikutus kolesteroliin ei ole ihan suoraviivainen, tyyliin että syömällä kolesterolia sen pitoisuus nousee. Keho nimittäin tuottaa sitä itse enemmän kuin sitä saa ruuasta - ja jos sitä saa enemmän ruuasta, keho tuottaa sitä vastaavasti vähemmän. Itsesäätely pelaa.

Sen sijaan jos kehossa vallitsee laajalle levinnyt inflammaatio (tulehdustila), keho syntetisoi paljon kolesterolia vaurioiden paikkaamiseksi. Inflammaatiota aiheuttavat ruuat (viljatuotteet, liika omega-6) siis kohottavat kolesterolia tästä syystä.

Tuo "kolesteroli" jota mitataan, on itse asiassa proteiini joka kuljettaa kolesterolia verenkierrossa. Kolesterolia ei liiku kehossa vapaana. LDL-lipoproteiinit vievät kolesterolia maksasta sitä tarvitseviin kudoksiin. HDL -lipoproteiinit vievät kolesterolia takaisin maksaan "kierrätykseen". Jos syö paljon hiilihydraatteja, maksa tuottaa paljon VLDL-lipoproteiineja (niitä pahapahapahoja).

Ding Ding
Japanissa tehdyn suuren meta-analyysin mukaan kuolleisuus oli sikäläisillä pienimmillään yli kuuden arvoilla ja sitä suurempi mitä matalampi kokonaiskolesteroli:hmm mielenkiintoista
mitenköhän tuohon on laskettu ikä tai tapaturmat mukaan. Vanhemmalla iällähän lievästä ylipainosta on hyötyä, mm. ehkäisemässä osteoporoosia. Lisäksi mitä parempi kolesteroliarvo, sitä urheilullisempi henkilö todennäköisesti on ja edelleen tapaturma-alttiimpi.

Evolutiivisesta näkökulmasta uskoisin ettei ihmisen verisuonet ole tarkoitettu kolestorivarastoiksi. Epäilen että korkea LDL toimisi suojaavana tekijänä. Miksi ihmisen normaali toiminta vaatisi sitä että suonet kalkkeutuu, kuulostaa pöhköltä.

Kuulostaa omaan korvaan hyvin epäilyttävältä. Näin nopeasti ajateltuna tuntuisi olevan liikaa sekoittavia tekijöitä. Ateroskleroosin kehittymisellehän on runsaasti muitakin tekijöitä kuin korkea LDL, vaikka se tärkein tekijä onkin.

Ideaalialue LDL:hän on 2.0 - 1,5 (tai ehkä alempikin).
Arvolla 2 ateroskleroosin eteneminen pysähtyy ja alle 1,5 arvolla suonien ateroskleroosi alkaa häviämään. Mikäli kokonaiskolesteroli on luokkaa 6, on LDL suunnilleen luokkaa 4, tällöin ateroskleroosi etenee kyllä hyvää vauhtia enkä osaa ajatella miten tämä vähentäisi kuolleisuutta.

if too long; didnt read = kuulostaa hassulta jäbä

PeterH
Älkää aloittako statiinilääkitystä. Se katkaisee kolesterolisynteesiketjun, joka on tärkeä lähes kaikille kehon toiminnoille, erityisesti aivoissa ja lihaksissa. Statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.saisiko tästä jotain lisäinfoa? Miksi suonien kalkkeutuminen on edellytys kehon normaalitoiminnoille ja mitä nämä toiminnot itseasiassa ovat ja miten ne häiriintyvät ja mitä siitä seuraa ja miten se ilmenee?

Rousseau
Millä helkkarin ilveellä se kokonaisnumero pusketaan alle viiden? Ja onko se syytä puskea vai sahataanko meitä silmään?Meitä sahataan silmään.

rantapanda
PeterH
Älkää aloittako statiinilääkitystä. Se katkaisee kolesterolisynteesiketjun, joka on tärkeä lähes kaikille kehon toiminnoille, erityisesti aivoissa ja lihaksissa. Statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.saisiko tästä jotain lisäinfoa? Miksi suonien kalkkeutuminen on edellytys kehon normaalitoiminnoilleKertoisitko lisää. Millä lailla kolesterolisynteesi on sama asia kuin suonien kalkkeutuminen?

Eikös se ole näin,että kolesteroleja ei kannata mitata,ainoastaan TRIGLYT ja HS-CRP.Edellisestä näkee LDL:N
hiukkaskoon ja jälkimäisestä sen onko elomistössä hiljainen tulehdus.Molemmat arvot syytä olla<1.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Tässä lisää tutkimuksia kokonaiskolesterolin ja kuolleisuuden yhteydestä:

TOTAL CHOLESTEROL LEVELS vs MORTALITY DATA from 164 COUNTRIES
"Cholesterol in range 200-240 mg/dl [ts. 5,8-6,3 mmol/l] <> Lowest all cause mortality"

http://www.canibaisereis.com/download/c ... -chart.pdf

Low Serum Cholesterol
Hazardous to Health?

Is having very low cholesterol levels hazardous to health? There is evidence to suggest that it might be. In 1990, an NIH conference concluded from a meta-analysis of 19 studies that men and, to a lesser extent, women with a total serum cholesterol level below 4.2 mmol/L (160 mg/dL) (6th percentile) exhibited about a 10% to 20% excess total mortality compared with those with a cholesterol level between 4.2 and 5.2 mmol/L

http://www.circ.ahajournals.org/cgi/con ... /92/9/2365

Kaikesta tiedosta huolimatta Suomessakin on lääkäreitä, jotka julkisesti kertovat itse syövänsä kolesterolilääkkeitä saadakseen kokonaiskolesterolinsa alle neljän.

JariRT
rantapanda
PeterH
Älkää aloittako statiinilääkitystä. Se katkaisee kolesterolisynteesiketjun, joka on tärkeä lähes kaikille kehon toiminnoille, erityisesti aivoissa ja lihaksissa. Statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.saisiko tästä jotain lisäinfoa? Miksi suonien kalkkeutuminen on edellytys kehon normaalitoiminnoilleKertoisitko lisää. Millä lailla kolesterolisynteesi on sama asia kuin suonien kalkkeutuminen?Statiineitä käytetään kolesterolisynteesin blokkaamiseen, vähentävät seerumin LDL:ää ja nostavat HDL:ää. LDL arvolla yli 2 verisuonien intima alkaa hiljalleen kalkkeutumaan. Mitä enemmän maksassa tapahtuu kolesterolisynteesiä ja mitä enemmän kolesterolia syödään, sitä suurempi LDL.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
rantapanda
LDL arvolla yli 2 verisuonien intima alkaa hiljalleen kalkkeutumaan.

Oletko varma ettei kyse ole kalsiumaineenvaihdunnan häiriöstä eikä pelkästään LDL-kolesterolista? Ts, oletatko että verisuonet kalkkeutuvat kaikilla ihmisillä joilla on korkea LDL-kolesteroli?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat