Seuraa 
Viestejä1328

Onko paikalla ketään lakialukeneita, tai muuten neuvotteluissa karaistuneita?

Yhtä yt-neuvottelutapausta sivusta seuranneena ihmettelen suuresti, voiko noin minkään lain mukaan edes toimia. Tuskin.

Työpaikka on pienehkö noin 20 henkilön systeemi ja varsinainen yt-laki ei taida sitä koskea, mutta kuitenkin siellä on "yt.t" nyt alkaneet, kun myynti on hihasta reväisynä muka tippunut 20%, joskaan mitään faktaa asiasta ei kuulemma ole esitetty paperilla.
- joulukuussa bonuksia kuitenkin jaettu ja nyt rahaa ei sitten enää olekaan ilman toimenpiteitä,
- määräaikaisia työsuhteita on jatkettu, ja seuraavana päivänä sanotaan että pitääkin lomauttaa,
- tästä nyt sitten seuraisi se, että ehkä 2 pitäisi irtisanoa ja 8 lomauttaa, mukaan lukien määräaikaisia,
- joista ainakin 1 on määräaikainen äitiyslomansijainen, jonka tunteja vähennettäisiin lomautuspäivien lisäksi, jotta äitiyslomalla olija voisi kuitenkin tulla tekemään joitakin tunteja,
- työpaikkaan on palkattu kesäksi harjoittelijoita, ja hyvinpitkälti todennäköisesti korvaamaan lomautettuja ja irtisanottuja,
- jne...

Aiheessa ihmetyttää ainakin että,

Voiko esim määräaikaisen työntekijän (sijaisen) tunteja noin vain vähentää ja ottaa alkuperäisen työntekijän tilalle, vaikka määräaikaisessa työsopimuksessa on määritelty tunnit ja lopetuspäivämäärä ja työperuste?
Lomautus tietysti tulee tässä tapauksessa kysymykseen, koska sen alkuperäisen työntekijän voisi lomauttaa, niin sijaisenkin voi. Mutta tuossa nyt särähtää korvaan se, että se kuitenkin tulisi sieltä äitiyslomaltaan tekemään töitä, joita ei muka ole. Tietysti varmaanhan se alkuperäinen saisi tulla töihin, jos siltä tuntuu, mutta ei kai se saa sen määräaikaisen sijaisen työmäärään vaikuttaa?

Voiko kesäharjoittelijoita palkata, jos omillekaan ei muka riitä töitä. Harjoittelijoillahan ei tietystikään saisi korvata vakinaisia, mutta käytäntö tunnetusti on eri...

Voiko määräaikaista työsuhdetta jatkaa, vaikka varmasti tiedettiin jo silloin "eilen", että nyt ei mene kovin vahvasti?
Määräaikaista, joka ei ole kenenkään sijainen, ei voi lomauttaa eikä irtisanoa. Melkoinen suojatyöpaikka siis järjestetty ja juuri ennen neuvotteluja...

Asiassa oli paljon muutakin mystistä, mutta en nyt enää muista mitä...
No, tietysti se, että luottamusmiehet ja sen liiton lakimies ei osaa vastata noihin kysymyksiin. Minusta tuo systeemi vaikuttaa ainakin melko eksoottiselle kombolle, ehkä ihan vähän laittomalle jopa.

Ja se, että lomautukset pitäisi hoitaa lyhennetyllä työviikolla, josta ei käytännössä saa ansiosidonnaista, kun omavastuupäiviä ei kerry. Jostain syystä on ilmeisesti täysin mahdoton yhtälö, että työntekijätkin hyötyisivät lomautuksista edes jotenkin, eikä vain työnantaja. Kovin vaikuttaa tuulella käyvälle työpaikalle, onneksi ei ole oma.

X

Kommentit (6)

Devil
Jostain syystä on ilmeisesti täysin mahdoton yhtälö, että työntekijätkin hyötyisivät lomautuksista edes jotenkin, eikä vain työnantaja.

Ei kai lomautuksista ole kenenkään tarkoitus hyötyä, vaan minimoida tappiot sekä työnantajan että työntekijän osalta.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Njoo, mutta jos tuota omavastuun kertymää ei viitsitä ottaa huomioon, vaikka hyvin tiedetään mitä se työntekijälle tarkoittaa, niin enempi kyykytykseltä se minusta vaikuttaa.

X

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Devil
Njoo, mutta jos tuota omavastuun kertymää ei viitsitä ottaa huomioon, vaikka hyvin tiedetään mitä se työntekijälle tarkoittaa, niin enempi kyykytykseltä se minusta vaikuttaa.

Pahempaa kyykytystä se on antaa suoraan potkut.

Dredex
Sallittua tai ei, niin jos kyykytetään, niin ainakin itsellä tulisi mieleen vaihtaa työpaikkaa.

Sitähän ei kukaan estä. Lomautettukin voi etsiä uutta työpaikkaa.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Kiitos, mutta nyt ei kiinnosta uuden työpaikan hakemiset millään muotoa, sikäli kun asia ei siltä osin edes koske minua ja toisaalta niitä on tässä laman aikana muutenkin varmaan ihan ältsisti tarjolla ja kolmannekseen, se on aina muutenkin olemassa vakio-optiona ilman yt-neuvottelujakin, jos työpaikka ei ole mieleinen. Vaan jos nyt keskityttäisiin asian lakitekniseen puoleen, jota alun perin kysyin.

X

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat