Seuraa 
Viestejä45973

Olemme mieheni kanssa saamassa lapsen kahden kuukauden kuluttua.Mietinkin nyt että miten silmien väri periytyy?Itse olen tummahiuksinen ja minulla on todella ruskeat silmät, miltein mustat.Miehelläni taas vaalean vihreät ja tukkakin on perussuomalainen maantien ruskea.Siskollani muutama vuosi takaperin oli samanlainen tilanne ja perheemme oli varmoja että lapsi saa ruskeat silmät, mutta ei.Vihreäthän sieltä tuli.Eli siis onko tälläisille asioille yksiselitteistä selitystä?Kiitos jo kaikille etukäteen jos joku valaisisi minua:)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (19)

Muistaakseni viher-, ja sinisilmäsyys on geeninä häviävä mm. ruskealle. Mikäli sikäli oikein tiedän, ollaan me vihersilmiset ja sinisilmäiset sukupuuttoon häviämässä

Toki nämä geenit eivät aina ole häviäviä, (pseudo)sattuma vaikuttaa tähänkin. Toisaalta, en tiedä tuhoutuvatko nämä geenit samalla, vai kantaako jokainen silmien värisyys -geenejä mukanansa, mutta sitten vain arvaamalla tulee se geeni valtaan, joka sattuu tulemaan.

minäkin olen sen niin käsittänyt että ruskea olisi aina "vahvempi" kuin sininen tai vihreä..Tiedän silti monia pareja joilla käynyt toisinpäin..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ajatellaan niin, että molemmilla vanhemmilla on kaksi värigeeniä. Ruskeasilmägeeni on "peittävä", joten jos vanhemman toinen tai molemmat geenit ovat ruskeita, tyypillä on ruskeat silmät. Sinisilmäisellä siis molemmat geenit ovat aina sinisiä.

Lapselle väri periytyy niin, että molemmat vanhemmat "antavat" lapselle toisen värigeeninsä. Jos lapsi saa ruskeasilmäiseltä vanhemmalta ruskean geenin (ja sinisilmävanhemmalta tietysti sinisen), lapselle tulee ruskeat silmät.

Jos ruskeasilmäisellä vanhemmalla toinen, peittynyt (ei näkyvissä oleva) geeni onkin sininen ja lapsi perii sen, lapsi saa kaksi sinistä geeniä ja on sinisilmäinen. Jos taas ruskeasilmäisellä vanhemmalla onkin vain kaksi ruskeaa geeniä, kaikki lapset ovat ruskeasilmäisiä.

Tämä saattoi olla sekava ja myös yksinkertaistettu selitys. Pointti on kuitenkin, että ruskeasilmäisen vanhemman geeniperimä määrää lasten silmien värin, koska ruskea väri on määräävä ts. peittää alleen minkä tahansa muun värin (sinisen lisäksi myös vihreän ym.).

Niin, ja tämän perusteella myös kahden ruskeasilmäisen lapsi voi olla sinisilmäinen, jos molemmilla vanhemmilla on sekä sininen että ruskea geeni ja lapsi sattuu saamaan molemmilta siniset. Asiaa ei voi selittää kovin yksinkertaisesti.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19813

edelliseen jatkoa

Vihreäsilmäisyyttä aiheuttava geeni on mutatoitunut ruskeasilmäisyyttä aiheuttava geeni, joten se käyttäytyy samoin kuin ruskeasilmäisyyttä aiheuttava geeni (ks. ed.). Vihreäsilmäisyyttä aiheuttava geeni on siis dominoiva kuten ruskeasilmäisyyttäkin aiheuttava geeni.

Tuolla aloittajan mainitsemalla kombinaatiolla lapsella voi olla itseasiassa ihan minkä tahansa väriset silmät.

Lisäksi, vaikka molemmat vanhemmat olisivat vihreäsilmäisiä, niin geeni voi mutatoitua takaisin ruskeasilmäisyyttä aiheuttavaksi, jolloin tuloksena (mikäli se lapselle siirtyy) ruskeat silmät.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Sitten vielä kaiken lisäksi silmien väri voi vaihtua. Itselläni oli noin 10-vuotiaana siniharmaat silmät. Joskus murrosiässä ne sitten muuttuivat sekoitukseksi vihreää ja ruskeaa. Nyttemmin ruskea on hävinnyt ja silmäni ovat vihreät.

Aamulla väri varmaan on taas vaihteeksi punainen

Omia silmiä tarkkailemalla biologian opetuksen tason koin lähinnä huvittavana.

Tarkkailija puhui asiaa. Tähän voisi vielä lisätä ihonvärin riippuvuutta vanhemmista. Jos molemmat vanhemmat ovat mulatteja (näyttää monesti täysin mustilta), niin lapsista voi tulla joko täysin valkoisia tai täysin mustia.

Ihonväristä vielä:

Jos molemmat vanhemmat ovat valkoihoisia on silti
olemassa mahdollisuus jälkeläisen täysin mustaan
ihopigmenttiin. Tämä edellyttää mustapigmenttisen
miehen parittelua naaras puolisen vanhemman kanssa.

totinen
Seuraa 
Viestejä4887
Volitans
Sitten vielä kaiken lisäksi silmien väri voi vaihtua....

Omia silmiä tarkkailemalla biologian opetuksen tason koin lähinnä huvittavana.
Tiedetään kolme silmien väriä kontrolloivaa geeniparia.
Three gene pairs controlling human eye color are known. Two of the gene pairs occur on chromosome pair 15 and one occurs on chromosome pair 19. The bey 2 gene (EYCL3), on chromosome 15, has a brown and a blue allele. A second gene (EYCL1), located on chromosome 19 (the gey gene) has a blue and a green allele. A third gene, bey 1, located on chromosome 15, is a central brown eye color gene.
http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_color

Koska kuitenkin silmien värien periytymisessä on havaittu anomalioita, niin 1} geenejä saattaa olla enemmän. 2) geeneissä tapahtuu mutaatioita

It is possible for the parents to have a brown eyed child although the
current gene expression model for eye colour does not account for it.
The basics of this model are as follows: There are three genes
involved in eye colour determination. They have found that on these
genes the allele coding for brown eyes is dominant over the alleles
for green and blue colour; and the allele coding for green is dominant
over blue. So if a brown allele is present it dominates over
everything else and the child will have brown eyes. If there is no
brown but there is a green then the child will have green eyes. The
child then can only have blue eyes if all 6 alleles (2 for each gene)
are blue. So the parents, who have blue and green eyes,would only have
blue and green alleles present which means they should only produce
children with blue and green eyes. This unfortunately does not hold,
as it has been seen that blue eyed parents can produce children with
brown eyes. This model also doesn't account for why some people have
blue/green, hazel and grey eyes. So its safe to say that either 1)
there are other genes involved in determining eye colour or 2) a
mutation arose at some point, during pregnancy,which altered the level
of melanin production in the eye (heaps of melanin equals brown eyes,
not alot equals blue).
http://answers.google.com/answers/threadview?id=505278
Itse arvelisin, että 3) geenien toiminnan aktiivisuutta voidaan säätää joko kromosomiston säätelyjaksojen tai ulkoisen ärsykkeen (esim. hormonit) avulla.

Kaksi tummanruskeasilmäistä vanhempaa voi saada silmänväriltään kaikenlaisia lapsia, tosin vaaleansiniset ja siniset silmät ovat epätodennäköisiä. Sen sijaan aloittajan viestin tilanteessa näyttäisi olevan mahdollista saada ihan minkä värisiä silmiä vain.


[list:ee8lbq6s]
[*:ee8lbq6s] 2 'light blue' eyed parents cannot have a 'blue' eyed (or darker eyed) child.[/*:m:ee8lbq6s]
[*:ee8lbq6s] 2 'blue' eyed parents can have a 'Blue-green' (or lighter) eyed child, but not hazel or anything darker.[/*:m:ee8lbq6s]
[*:ee8lbq6s] 2 'blue-green' eyed parents can have a 'Light brown' (or lighter) eyed child, but not brown or anything darker.[/*:m:ee8lbq6s]
[*:ee8lbq6s] 1 'Light brown' eyed parent and 1 'blue-green' eyed parent can have a child with any of the possible eye colors.[/*:m:ee8lbq6s]
[*:ee8lbq6s] 2 'dark brown or black' eyed parents can have a child with any of the possible eye colors (but it is unlikely they will have a light eyed child, such as light blue or blue).[/*:m:ee8lbq6s][/list:u:ee8lbq6s]
http://www.genetree.com/about/eye-color-chart.asp

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Jos molemmat vanhemmat olette valkoihoisia, ei ole mahdollista että yhteinen lapsenne olisi kovin tummaihoinen. Ainakaan pikimusta. Jos toinen biologisista vanhemmista on värillinen lapsesta tulee mulatti. He ovat kauniita yleensä. Onnenentoivotukset sydämestä! Lapset ovat elämän tärkein asia.

Todellisuudessa lapsen silmien väri voi muuttua muutaman kuukauden kuluttua syntymisen jälkeen, en tiedä mistä se johtuu. Silmien väriongelma kyllä unohtuu beibin maailmanraon aukaisemisen jälkeen, ole huoletta.

Rakkaudella ja vielä onnea

Lierikki Riikonen

"# 2 'light blue' eyed parents cannot have a 'blue' eyed (or darker eyed) child.
# 2 'blue' eyed parents can have a 'Blue-green' (or lighter) eyed child, but not hazel or anything darker. "

Tuossa on virhe. Teoriassa näin hyvin yksinkertaistettuna, mutta erikoistapauksia on. Kaksi sinisilmäistä voivat saada ruskeasilmäisiä lapsia. Harvinaista, mutta tapahtuu kuitenkin. Liittyy muistaakseni siihen, minkäväriset silmät isovanhemmilla on. Eli älkääpä tuon yllä olevan perusteella päättäkö, onko lapsi varmasti isänsä.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Älähän nyt Katsuri lätise paskaa. Kaikki lapset ovat isänsä lapsia ja äitinsä. Opettele vähän genetiikkaa. Ainoa epäilys on Jeesuksesta, joka tarinan mukaan sikisi pyhästä hengestä. Minä kyllä epäilen jutun todenperäisyyttä.

Lierikki Riikonen

Eye color is more complex than two genes

In humans three genes involved in eye color are known. They explain typical patterns of inheritance of brown, green, and blue eye colors. However, they don't explain everything. Grey eye color, Hazel eye color, and multiple shades of blue, brown, green, and grey are not explained. The molecular basis of these genes is not known. What proteins they produce and how these proteins produce eye color is not known. Eye color at birth is often blue, and later turns to a darker color. Why eye color can change over time is not known. An additional gene for green is also postulated, and there are reports of blue eyed parents producing brown eyed children(which the three known genes can't easily explain [mutations, modifier genes that supress brown, and additional brown genes are all potential explanations]).

The known Human Eye color genes are: EYCL1 (also called gey), the Green/blue eye color gene, located on chromosome 19 (though there is also evidence that another gene with similar activity exists but is not on chromosome 19). EYCL2 (also called bey1), the central brown eye color gene, possibly located on chromosome 15. EYCL3 (also called bey2), the Brown/blue eye color gene located on chromosome 15. A second gene for green has also been postulated. Other eye colors including grey and hazel are not yet explained. We do not yet know what these genes make, or how they produce eye colors. The two gene model (EYCL1 and EYCL3) used above explains only a portion of human eye color inheritance. Both additional eye color genes and modifier genes are almost certainly involved.

Tässä on silmien värilaskuri: mutta vain kahden geenin variaatiolla - ruskea ja sininen, tosiasiassa säätely ei ole noin yksinkertaista.

PS. Dominanttius menee järjestyksessä: ruskea - vihreä - sininen (=resessiivinen)

http://www.athro.com/evo/inherit.html

http://www.athro.com/evo/gen/inherit1.html#uncertainty

totinen
Seuraa 
Viestejä4887
Katsuri
"# 2 'light blue' eyed parents cannot have a 'blue' eyed (or darker eyed) child.
# 2 'blue' eyed parents can have a 'Blue-green' (or lighter) eyed child, but not hazel or anything darker. "

Tuossa on virhe. Teoriassa näin hyvin yksinkertaistettuna, mutta erikoistapauksia on.


Niin ne ovat niitä anomalioita tuossa kolmigeenipariteoriassa.

Kiitosta vaan kaikille mielenkiintoisista ja hyvistä vastauksista!Tärkeintähän on aina pienokaisen hyvinvointi ja se valtava rakkauden määrä mitä omalle vaavilleen voi vain antaa.Täytyy myöntää että silti sisimmässäni toivon että pikku "elvis" perisi minun ruskeat silmäni . Täytyy katsella miten käy..

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
lierik
Jos molemmat vanhemmat olette valkoihoisia, ei ole mahdollista että yhteinen lapsenne olisi kovin tummaihoinen.

Hei nyt unohdat ympäristötekijöitten vaikutukset. Jos lapsi on isänsä näköinen, on vaikutusta perintötekijöillä. Jos se on alakerran Ramin näköinen, niin ympäristötekijöillä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Nuori äiti synnytti ensimmäisen lapsensa ja soitti laitokselta heti ensi tiedon syntyneestä lapsesta isälle, joka odotti malttamattomana kotona. Isä kysyi innokkaana:
"Kumman näköinen se on?"
Vaimo vastasi:
"Joo-o, kyllä se on kumman näköinen!"

Perimä on aika kompleksinen juttu. Tunnen naisen jonka äiti on tavallinen suomalainen ja isä tavallinen nigerialainen, siis musta. Tyttärestä tuli yllättäen vaaleaihoinen. Ehkä kun taustan tietää niin hieman normaalia tummempi (lähinnä "hyvä rusketus"), mutta menee suomessa aivan tavallisena. Isän perimää on ehkä hyvin tummat silmät ja musta, karhea ja paksu tukka.

Neiti itse arvioi, että jos alkaa tekemään lapsia, niin niistä voi tulla ihan minkä värisiä vain.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat