Seuraa 
Viestejä506

[size=150:3o0o7ti4]Väkivallan vastuusta[/size:3o0o7ti4]

Presidentti, juristi Tarja Halonen sanoi järjestämässään presidenttifoorumissa (17.2.2010) väkivallan tekijän olevan aina vastuussa teostaan.

Poliittisen, taloudellisen, henkisen ja seksuaalisenkin väkivallan tekijät joutuvat harvoin vastuuseen Suomessa. Maamme laissa ja viranomaisten toimintatavoissa on vakavia puutteita näiden asioiden kohdalla. Kuinka kauan joudumme odottamaan, että lait saadaan vastaamaan nykyistä elämänmenoa? Milloin poliisi vaivautuu edes kuulustelemaan raiskaajaksi epäiltyä, jos raiskattu ei itse jaksa nostaa syytettä?

Kouluampumis-tapauksissa ihmiset, jotka olivat kiusanneet ampujaa aikaisemmin, eivät ole joutuneet minkäänlaiseen vastuuseen teoistaan. Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajan Pekka Saurin mielestä koulukiusaamisessa on kysymys väkivallasta (20.2.2010). Tätä lausetta saatiin odottaa. Meitä on paljon, jotka ajattelemme asioista ja tapahtuneista huomattavasti laajemmin kuin mihin Suomen laki antaa mahdollisuuden. Ihmiset, jotka kiusasivat kouluampujia, ovat myös vastuussa tapahtuneista asioista. He ovat myös vastuussa siitä, että niin moni menetti henkensä ennenaikaisesti ja turhaan.

Tiedetään itsemurhatapauksia, joita on edeltänyt pitkän ajan haukkuminen, sättiminen, mollaaminen, alistaminen, nujertaminen ja lannistaminen. Yleinen linja hokee itsemurhan tekijän itse ja ainoastaan olevan vastuussa teostaan. Meitä on paljon, jotka emme ole samaa mieltä asiasta. Toisen ihmisen ajaminen itsemurhaan on toivottavasti laissakin tuomittavaa joskus tulevaisuudessa. Tätä ennen on sen päätöksen tultava voimaan, että jokainen itsemurha tutkitaan omana juttunaan. Se ei ole mikään ylivoimainen tehtävä. Löytyy paljon terveiden kirjoissa olevia äitejä, isiä, siskoja ja veljiä, jotka kiusaavat systemaattisesti yhtä perheenjäsentä. Milloin saamme nämä tekijät rikoslain piiriin?

Työnantaja ajaa työntekijän äärirajoille, ja työntekijän pahoinvointi purkautuu väkivaltana läheisiin. Milloin työnantajat saadaan vastuuseen henkisestä väkivallasta?

Aviovaimo ei pysty lähtemään pois avioliiton irvikuvasta taloudellisten syiden vuoksi. Hän kutsuu itseään aviohuoraksi. Näiden naisten osuus on lisääntymässä maassamme tehdyn politiikan johdosta.

Todellinen köyhyys nakertaa monien tuhansien fyysistä, psyykkistä ja seksuaalista terveyttä. He eivät saa samanarvoista hoitoa kuin he, joilla on varaa aivan turhiinkin toimenpiteisiin. Heidän ravintonsa on huomattavasti ravintoköyhempää kuin varakkailla, ja sillä on todellista merkitystä näiden tuhansien ihmisten elinikään ja terveyteen. Monet heistä syrjäytyvät. He kärsivät poliittisen ja taloudellisen väkivallan seurauksista. Suomen laki ei tunne tällaisten väkivallan muotoja ja niiden tekijöitä, vaikka presidenttimmekin sanoo väkivallan tekijän olevan vastuussa teoistaan. Heidät on saatava vastuuseen ja lain piiriin.

Työtä on edessä ja paljon.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat