Jääkaapista pakastin?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Pystyykö pienestä jääkaapista tekemää pakastimen, jos ohitan termostaatin niin, että kompura hyrrää kokoajan?

Onko jääkaapin kaasujen tai kompuran "teho" erilainen kuin pakastimessa? Seinien eristys varmaan on parempi pakastimella.

Miten jääkaappien, jossa on pakastinlokero toimii? Onko pakastelokerossa vain parempi eristys ja suurempi jäähdytysputkisto pienessä tilassa? Samaa kiertoa ne kuitenkin menee jääkaapin kanssa.

Kommentit (15)

Vierailija

Edelleen, ruokatarvikkeille ei riitä et on pakkasta. -18 celsiusta oltava ja ei taida olla monessa paikkaa tänään tuon vertaa. Auringon paahteessa mennään helposti jo lähelle nollaa päivisin.

Vierailija
hi3
Edelleen, ruokatarvikkeille ei riitä et on pakkasta. -18 celsiusta oltava ja ei taida olla monessa paikkaa tänään tuon vertaa.



Lähde? Eviran sivujen mukaan mikrobit eivät lisäänny pakkasessa, maku toki voi kärsiä pienemmillä pakkasilla, mutta ei ainakaan pilaannu. He suosittelevat kyllä -18 celsiusta pakastimelle, mutta se lienee tarpeen vain ensimmäiset 24 tuntia (kts. lainaus). Pakastimesta on muuten helppo tehdä jääkaappi.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...

"2. Elintarvikkeiden jäädyttämistä varten laite, jonka lämpötila voidaan säätää -18 oC kylmemmäksi, jolloin elintarvikkeen jäädyttämiseen kuluu enintään 24 tuntia. Riittävän nopean jäätymisen varmistamiseksi jäädyttämistä ei pidä suorittaa täyteen pakatussa pakastimessa/pakkasvarastossa.
3. Jäädytettyjen elintarvikkeiden säilyttämistä varten säilytystila, jonka lämpötila on -18 oC tai kylmempi."

Vierailija

Luehan toi kohta 3 vielä pari kertaa. Eikö siinä sanota aika yksiselitteisesti jäädytettyjen elintarvikkeiden säilytyslämpötilaksi -18 tai alle?

Vierailija
hi3
Eikö siinä sanota aika yksiselitteisesti jäädytettyjen elintarvikkeiden säilytyslämpötilaksi -18 tai alle?



Kyllä. Jos luet linkin tekstin läpi niin huomaat, että lämpötilaa ei perustella millään tavalla. Jäätymisnopeus tai -lämpötila vaikuttaa ilmeisesti makuun hieman, mutta ei säilyvyyteen.

Vierailija

Entsyymitoiminta taitaa loppua vasta -22 jälkeen kertoi joku suomitutkimus. Sekin vaikuttaa vain makuun ja väriin jolle on arkoja jotkin ruuat.

Vierailija

Se ei ole minun ongelma jos eivät ala perustelemaan jokaista lausettaan. Argumentointia voi harrastaa monella tapaa ja yksi argumentointitapa on vedota luotettavaan julkaisijaan. Tässä tapauksessa se on sinunkin esille nostama Evira.

Diam
Seuraa 
Viestejä2295
Liittynyt14.9.2006

R-134A ei riitä -26°, jos on semmoinen kuin R-22 sitä on vanhoissa pakastimissa käytetty.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Vierailija
Sahrah
Pystyykö pienestä jääkaapista tekemää pakastimen, jos ohitan termostaatin niin, että kompura hyrrää kokoajan?

Onko jääkaapin kaasujen tai kompuran "teho" erilainen kuin pakastimessa? Seinien eristys varmaan on parempi pakastimella.

Miten jääkaappien, jossa on pakastinlokero toimii? Onko pakastelokerossa vain parempi eristys ja suurempi jäähdytysputkisto pienessä tilassa? Samaa kiertoa ne kuitenkin menee jääkaapin kanssa.





Termostaatin ohittamisella ei päästä pakastelämpötiloihin. Suurimmat erot jääkaapin ja pakastimen välillä liittyvät juuri tuohon mitoitukseen, eli kapillaarin-, höyrystimen-, kompressorin ja lauhduttimen mitoitukset, eli koko koneisto on suunniteltu toimimaan eritavoin- eri lämpötiloille ja eri kylmäaineilla.

Pelkkä kylmäaineen vaihtamin ei riitä.

Vierailija
Diam
R-134A ei riitä -26°, jos on semmoinen kuin R-22 sitä on vanhoissa pakastimissa käytetty.



On olemassa myös pakastimia jotka toimivat R134:lla.
R22 on käytöstä poisjäävä kylmäaine jonka käyttö on loppunut uusissa laitteissa.

Nykyisin uusissa kotitaloudessa käytettävissä kylmälaitteissa käytetään yleisimmin ympäristöystävällisempää isobutaania (R600)
niin pakastimissa kuin jääkaapeissakin.

Diam
Seuraa 
Viestejä2295
Liittynyt14.9.2006

Butaani on palovaarallista. Kaikki paitsi luonnonmukaiset aineet ovat ongelmajätettä.

Tässä varmaan lähdettiin siitä, että kylmä konetta ei tarvitse avata. Näissä tunnetusti termostaatti pätkii käyntiä, niin viallisella termarilla saa jääkaapin pakastamaan.

R-134A:n kylmän tuotto on pieni, joten kannattaa unohtaa. Itselläni oli termari viallinen Rosenlew -70 luvun lopulla ja se pakasti, mutta ei kovin paljoa.

Jos ollaan vaihtamassa kylmäainetta, ensin pitää tarkistaa, soveltuvatko vanhat komponentit uudelle kylmäaineelle. On otettava myös selvää, mitä öljyä valmistaja suosittelee.
R-22:lla ja R-417A:lla on sama höyrynpaine ja sitä voi käyttää vanhojen R-22 laitteiden huoltoon (COP kasvaa).

http://www.eurocooling.com/articlerhodia.htm

Kylmäaineen höyrystyminen tapahtuu tilapiirroksessa kompuran alimmassa paineessa ja teho on massavirta x entalpia ero. Kylmäaineen ominaistilavuus, höyrystymislämpötila ja lauhtumislämpötila näkyvät piirroksesta.

http://users.evtek.fi/~maijal/zk03/Mate ... 030826.pdf

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Vierailija
Diam
Butaani on palovaarallista. Kaikki paitsi luonnonmukaiset aineet ovat ongelmajätettä



Isobutaania (R-600) ei kylmäaineena virallisesti luokitella palovaaralliseksi, koska esim, kotitalouskoneiden pieni kylmäainetäyttö ei aiheuta kovin suurta vaaraa ympäristölle (20-100g)
Sen voi myös huoletta ja laillisesti laskea ilmakehään juuri luonnomukaisuutensa vuoksi.
Esim. butaanitäyttöisen laitteen kylmäaineet voi huoletta laskea taivaalle ja perään tuikata pillit tuleen ja lämmittää juotokset auki vaikkapa kompuraa vaihdettaessa. (on tehty)
Lähes kaikki nykyisin myynnissä olevat kotitalouskäytöön tarkoitetut jää-pakastinkaapit ovat
R-600a täytöksellä.

Diam
Tässä varmaan lähdettiin siitä, että kylmä konetta ei tarvitse avata. Näissä tunnetusti termostaatti pätkii käyntiä, niin viallisella termarilla saa jääkaapin pakastamaan.
R-134A:n kylmän tuotto on pieni, joten kannattaa unohtaa. Itselläni oli termari viallinen Rosenlew -70 luvun lopulla ja se pakasti, mutta ei kovin paljoa.



Juuri näin. Pakastaa kyllä, mutta ei saavuta ymmärtääkseni juuri mitoituksista johtuen riittävää pakastuslämpötilaa. Esim. edesmennyt jääkaappipakastin yhdistelmäni oli R-134a täytöksellä ja nykyinen R-600a

Lisäksi taukoamatta käyvä kompressori olisi melkoinen sähkösyöppö, eikä kovin pitkäikäinen.

Diam
Jos ollaan vaihtamassa kylmäainetta, ensin pitää tarkistaa, soveltuvatko vanhat komponentit uudelle kylmäaineelle. On otettava myös selvää, mitä öljyä valmistaja suosittelee..
R-22:lla ja R-417A:lla on sama höyrynpaine ja sitä voi käyttää vanhojen R-22 laitteiden huoltoon (COP kasvaa)...



R-417 (Isceon 59) on kehitetty juuri korvaamaan R-22 kylmäaine vanhojen R-22 laitteiden huollossa.
R-417 on seoskaasu jossa seoskomponentteina on R-125, R-134a, ja R-600a

Öljyn soveltuvuus on kiinni yhteensopivuudesta käytetyn kylmäaineen kanssa.
Eri kylmäaineille on olemassa erityyppiset kylmäaineen kanssa yhteen soveltuvat öljyt. Väärä kylmäaineen ja öljyn yhdistelmä aiheuttaa taatusti laitteen rikkoutumisen.

Uusimmat

Suosituimmat