Aakkosjärjestys

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Käsittääkseni kaikissa latinalaisilla kirjaimilla kirjoitetuissa kielissä aakkosjärjestys on sama: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö( Joitakin poikkeuksia siis lukuunottamatta, kuten Å Ä Ö Š Ž Ź Æ Œ Ø Ü Ñ Õ.)
Mutta mistä löytyykään tämän järjestyksen alkuperä? Wikipedia tietää kertoa, että:"Latinalaiset aakkoset eli roomalaiset kirjaimet ovat laajimmin käytetty aakkospohjainen kirjoitusjärjestelmä. Se kehittyi kreikkalaisesta etruskien aakkoston kautta Apenniinien niemimaalla 700-luvulla eaa."
Kyseinen taho ei kuitenkaan osaa kertoa, miten juuri nykyiseen järjestykseen on päädytty. Onko kyseessä kirjaimien arvojärjestys vai puhtaasti mukavalta kuulostava rimpsu? Aikojen saatossa yksittäiset kirjaimet ovat saaneet myös symbolisia merkityksiä vakiintuneen aakkosjärjestyksen ansiosta. A ensimmäisenä kirjaimena rinnastuu paremmuuteen ja erinomaisuuteen: A-laatu, A-ryhmä ja A parhaimpana arvosanana ainakin Jenkeissä. Mutta kuka on siis syypää tähän jo tarhassa opetettavaan aakkosformaattiin ja sen merkityksellisyyteen?

Kommentit (4)

Vierailija

Esitit kyllä mielenkiintoisen kysymyksen, vanha tuo järjestys ainakin on. Eikös jo antiikin kreikkalaisilla ollut aakkoset "alfasta omegaan"?

edit: Huomasin jo että guugelista ja wikistä on tämän tutkimisessa suunnilleen yhtä paljon hyötyä kuin juustohöylästä.

Vierailija
Ding Ding
Jo vuonna 1400 e.a.a. oli ugaritinkielisissä nuolenpääkirjoituksissa käytetty kirjainten aakkosjärjestystä, joka esiintyi myöhemmin melko samanlaisena mm. latinan aakkosissa:

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of ... _alphabets




Phonecian ei tuolla sivulla ole oikein.

A B C D
A V < >

A
V yhdistettynä on O. Eli kun näet O -kirjaimen, yläosa on A ja alaosa on V

tai

< > yhdistettynä on O. Eli kun näet O kirjaimen, vasen puoli voi olla C ja oikea puoli voi olla D.

tai

<
> yhdistettynä on §/S jolloin

V on IVI = M
ja
paluu takaisin ON

... .. . matematiikkaa

AVA AVE (AVI) AVO
tervehdyksiä, AVA ja AVO on myös 'esi-isä/äiti'

Uusimmat

Suosituimmat