Seuraa 
Viestejä45973

Kaveri kippas eilen vahingossa vettä kuumalle liedelle, ja vesi rupes käyttäytymää niiku elohopea - näin viimeksi kersana elohopean hiihtelevän lattialla, eli luulisin sen käyttäytyneen kuin elohopea.

Mikä on kyseisen ilmiön nimi, ja mikä aiheuttaa moisen käyttäytymisen? Miksei vesi haihdu heti? Mikä selittää kitkan merkittävän vähenemisen?

Kommentit (8)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Ehkä se pisara ei pääse kiinni levyyn kun levyä koskettava osuus höyrystyy samantien. Tuo höyrystyminen voisi luoda tavallaan paineen pisaran ja levyn välille niin että pisara leijjuu ikään kuin sen höyrystyvän veden päällä.. "kelluu" siinä.. vähitellen höyrystyen kokonaan pois. Tämä nyt vain hatusta vedetty selitys. Normaalistihan vesi "takertuu" kiinni kaikkeen niillä millä lie dipolivoimillaan tai jollain.. paitsi vettä hylkiviin pintoihin. Niissäkin kitka on aika poissa.

くそっ!

Ronron
Ehkä se pisara ei pääse kiinni levyyn kun levyä koskettava osuus höyrystyy samantien. Tuo höyrystyminen voisi luoda tavallaan paineen pisaran ja levyn välille niin että pisara leijjuu ikään kuin sen höyrystyvän veden päällä.. "kelluu" siinä.. vähitellen höyrystyen kokonaan pois. Tämä nyt vain hatusta vedetty selitys. Normaalistihan vesi "takertuu" kiinni kaikkeen niillä millä lie dipolivoimillaan tai jollain.. paitsi vettä hylkiviin pintoihin. Niissäkin kitka on aika poissa.Näinhän se menee, pisara "kelluu" höyrystyneen veden päällä ja tämä poistaa kitkaa ja kumoaa painovoiman vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Hybrid
http://www.youtube.com/watch?v=gjsMV1MglA4
Käsi nestemäiseen typpeen ilman paleltumisvammoja Leidenfrost ilmiön takia.Itse en ole kokeillut, mutta olen nähnyt livenä sormen kastamisen nestemäiseen typpeen ja nestemäiseen lyijyyn. Ilman vammoja siitä näköjään voi selvitä, vaikka kummassakaan tapauksessa ei kannata jäädä uittamaan sitä sormea pidemmäksi aikaa. Ja lyijyn tapauksessa täytyy varmistaa että se on riittävän kuumaa. Nakeilla voi demontroida mitä käy jos lyijy on liian kylmää...

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Joskus kolvin kanssa sohlatessa on sormi sipaissut kolvin terää, mikä tuntui lähinnä vain liukkaalta eikä mitään jälkiä jäänyt. Ilmeisesti samasta efektistä kyse eli höyryä jää sormen ja kolvin kärjen väliin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat