Seuraa 
Viestejä45973

mitä kaasua/kaasuja syntyy kun tekee natriumhydroksidi kiteillä vesi liuoksen ja laittaa siihen foliota???

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (13)

tomppeli
mitä kaasua/kaasuja syntyy kun tekee natriumhydroksidi kiteillä vesi liuoksen ja laittaa siihen foliota???

H2, joka nousee kattoo ja räjähtää pienimmästäkin kipinästä jo 2 % seoksena ilman kanssa, älä tee sisällä vetyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä juttu se muuten on kun laittaa mr.musclee ja foliopalloja muovipulloon jolloin pullo rajähtää tuhannen säpäleiksi? Kuuluu muuten aika hitonmoinen pamaus! Tuleeko pulloon painetta tai jotain?

Tiedän pommin, mutta en itse ole koskaan nähnyt sitä.... Painetta tulee käsitön määrä pulloon...muuta en tähän keksi..

Niin, asioista on hyvä tietää, ettei tietämättä hölmöile ja aiheuta vaaratilanteita.

Mr Muscle ja alumiini folio.

Mr Muscle sisältää jo valmiiksi syövyttäviä aineita. Eli silmiin joutuessaan voi aiheuttaa pysyviä vaurioita. Iholle joutuessa voi synnyttää korroosio reaktion iholle, eli alkaa syöpyä läpi. Suuhun joutuessaan syövyttää limakalvoa. Ja myrkkyä on, jos menee nielemään.

Reaktiosta:

Natriumhydroksidi sielläkin jyllää. Kevytmetallien kanssa syntyy nopeasti lämpöä luovuttava voimakas eksoterminen reaktio, jossa vapautuu vetyäkin. Vety on ilman kanssa sekoitettuna räjähdysherkkä seos. Reaktiossa luovtettava lämpö ei todnäk riitä sytyttämään vetyilma- seosta, mutta muodostuva kaasu, joka vielä lämpeneekin samalla, riittää jysäyttämään pullon rikki tai ampumaan korkin irti. Räjähdyksessä lentää paitsi debristä, myös Mr Musclen jämiä.

Siinäpä se. Vety on ilmaan sekoittuessa todella vaarallista. Ei missään nimessä sisätiloissa. Eikä muutenkaan, voi lähteä kättä sormea irti.

Ensiapuohjeet muuten, jos käy joskus niin, että altistutte jollekin hapolle tai vaaralliselle kemikaalille tai tulette onnettomuuspaikalle, vaikkapa maatilalla heinäntekoaikaan (hlöpelastus kohta 1-3):

1) Yritä tunnistaa kemikaali (mikäli mahdollista, kysele esim. uhreilta), välitön tilanne ja miten voi kehittyä. Huuda apua ensiapuun ja hälytä apua 112: Kuka olet, missä olet, mitä tapahtunut, mitä kemikaalia on vapautunut, onko henkilöuhreja, välitön vaara. Ellet tiedä, kysy mitä pitää tehdä.

2) Suojaa itsesi, ettei sinusta tule seuraava uhri. Kerro kaikille mukanaoleville henkilöille mitä on tapahtunut ja miten voidaan toimia.
- käsitellessä pitäisi olla kumihanskaa vähintään, roiskepukua ja hengitys suojainta mielellään tilanteesta riippuen

3) Aloita pelastus ja ensiapu, jos onnettomuus ei ole suuri eikä pelastustoimista ole sinulle itsellesi hengenvaaraa. Älä leiki sankaria.
- jos mahdollista, siirrä uhri(t) pois kemikaalin välittömästä vaikutuksesta, vähintään pois lammikosta, mikäli sellainen/sellaisia on
- poista uhrilta kaikki sellaiset vaatteet pois, jotka on altistuneet kemikaalille
- huuhtele altistunutta ihoa haalealla vedellä 15 min
- jos ainetta meni silmiin, huuhtelu aloitetaan välittömästi juoksevalla vedellä 15 min ajan. silmiä räpyteltävä välillä.
- jos ainetta on mennyt suuhun ja vatsalaukkuun, yritä saada ensiapuohjeet soittamalla 112 (tai myrkytyskeskus (09) 471 977)

4) Estä, jos mahdollista, sivullisten pääsy onnettomuuspaikalle muuten, kuin ensipelastustoimissa. Valmistaudu opastamaan ammatti- pelastushenkilökuntaa paikalle.

5) Jos sinulla on kunnon suojaimet: kun uhrit on saatu pahimman yli, ja jos onnettomuusalueella on syttymisherkkiä/korroosioherkkiä säiliöitä, ilmoita mahdollisista säiliöistä saapuvalle pelastushenkilöstölle tai siirrä säiliö(t) pois välittömästä kemikaalin tai muun vaaratekijän vaikutuksesta. Kuitenkin: Älä leiki sankaria.

6) Älä lutraa vettä tai jos vettä valuu ja sekoittuu kemikaaleihin, yritä estää kemikaalien pääsy viemäriin. Torjunta tapahtuu imeyttämällä. Jos imeyttämisaineita ei ole, älä keksi sellaisia itse. Hiekka on yleensä hyvä eriste: tee pienet hiekkavallit viemärien ympärille. Jos aineita pääsee viemäriin, siitä pitää ilmoittaa pelastushenkilökunnalle. Ja kumihanskat ja suojapuvut on kemikaalista riippuen toimitettava pestäväksi esim. pelastushenkilökunnan opastuksella.

Jos huomaat ylläolevassa virheitä, korjataan.

Kyllähän sitä aika mukava pamaus tulee, voi rikkoa jopa ikkunan jos pullo on tarpeeksi lähellä. Parhaita lienevät 2 l PET pullot (lidlistä)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47426

Pulloon tulee vetykaasua, jonka paine rikkoo pullon. Tuo on sikäli huono aineyhdistelmä, että jos vety saa jostain tulta, jälki voi olla todella rivoa. Paloturvallisempi tapa olisi tehdä nuo painepommit hiilidioksidilla, jos niitä nyt ylipäätään on pakko tehdä. Sekin räjäyttää pullon yhtä lailla, joten henkilökohtaisesta suojautumisesta ei voi tinkiä.

Hiilidioksidia voi tehdä vaikka ruokasoodasta ja sitruunahaposta, jota saa viinitarvikeliikkeistä.

Erinomaisiin turvaohjeisiin pienen pieni lisäys:
Kun soittaa hätänumeroon, niin sinne on myös syytä kertoa mitä uhrille on jo tehty. Jos esim tekohengitys on aloitettu tai pantu kaveria kylkiasentoon tms. Etenkin kun kemikaalien kanssa pelataan, niin aiheellista on kertoa, mitä on jo tehty, koska väärät liikkeet saattavat muuttaa tulevia pelastustoimia paljonkin. Esim. jos kaveri on saanut rikkihappoa päälleen ja pelastaja menee sitä neutraloimaan naohilla, tarvitaan paikalle hyvin äkkiä palovammoihin erikoistunutta porukkaa. Lisäksi tietyt kemikaalit reagoivat veden kanssa, joten jos niitä mennään vedellä pesemään pois, saatetaan paikalle tarvita myös savusukeltajia, hengityssuojaimia tms.

Tutuissa onnettomuuksissa, kuten haavoissa ja luunmurtumissa oma-aloitteisuudesta on hyötyä, mutta kemikaalien kohdalla on syytä kysyä neuvoa, ellei itse ole aivan satavarma oikeasta toimenpiteestä. Mikäli jotain on jo tehnyt, on se kerrottava hätänumeroon, ettei paikalle lähetetä väärää apua.

Tetrafuran
Esim. jos kaveri on saanut rikkihappoa päälleen ja pelastaja menee sitä neutraloimaan naohilla, tarvitaan paikalle hyvin äkkiä palovammoihin erikoistunutta porukkaa. .

Ei tarvita vaan psykiatria, ei natriumhydroksidia kannata käyttää minkään hapon neutralointiin iholla tai muualla elimistössä.

Tetrafuran
Esim. jos kaveri on saanut rikkihappoa päälleen ja pelastaja menee sitä neutraloimaan naohilla, tarvitaan paikalle hyvin äkkiä palovammoihin erikoistunutta porukkaa.

Tyhmempää juttua en olekkaan kuullut kuin tuo... Jos rikkihappoa on lentänyt iholleisi kannattaa se huuhdella vedellä, tosin tällöin kannattaa mennä kauas jos happoa on paljon, sillä rikkihappo kiehahtaa todella voimakkaasti. Joten mahdollisimman paljon vettä vain niskaan..

Ja muisti sääntö: Ensin vesi sitten happo,
ettei tule käteen rakko.

Qark

Tyhmempää juttua en olekkaan kuullut kuin tuo... (NaOH + rikkihappo idea) --

Sinähän se juoni olikin. Eikä sekään idea varmaan aivan mahdoton ole. Eiköhän joku ole sitäkin jo koittanut.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat