Seuraa 
Viestejä45973

Pitkä pakkaskausi sai pohtimaan alkoholin erottamista rankista tai muusta raaka-aineesta pakastamalla. Kuinka mahtaa olla; jos jätän kilju-, olut- tai muun pullon pakkaseen, voinko myöhemmin lirutella sulana pysyneen etanolin talteen?

Kommentit (19)

Jorma
Seuraa 
Viestejä2351
Lepakko
Pitkä pakkaskausi sai pohtimaan alkoholin erottamista rankista tai muusta raaka-aineesta pakastamalla. Kuinka mahtaa olla; jos jätän kilju-, olut- tai muun pullon pakkaseen, voinko myöhemmin lirutella sulana pysyneen etanolin talteen?

Pidä rankki lämpimässä, vie valmista ainetta keräävä astia pakkaseen. Saat hitaasti hyvälaatuista ainetta. Voi tietysti käyttäää pakastintakin. Kuvailemasi menetelmä ei toimi yhtä hyvin, ainakaan jäätyneestä olesta en ole saanut muuta kuin harmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Jos jätän kilju-, olut- tai muun pullon pakkaseen, voinko myöhemmin lirutella sulana pysyneen etanolin talteen?"

Ei se toimi noin, koska vedellä tai muilla nesteillä laimennettu etanoli ei pysy sulana, vaan jäätyy mukana.

Takavuosina rappioalkoholistit ostivat huoltoasemilta autojen polttoaineiden jäänesto- ym. aineita, joissa oli denaturoitua etanolia. Kovilla pakkasilla spurgut lirittivät ainetta pitkään metalliputkeen tai -ränniin, joka oli asetettu hyvin loivaan vinokulmaan. Kun aine sitten valui hitaasti pitkin ränniä, vesi ja epäpuhtaudet jäätyivät suureksi osaksi matkalla kiinni metalliin ja loppupäästä otettiin sitten talteen juotava aine.
Näppärältä kuullostava kikka, mutta en silti suosittele...

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Eikös ne juuri tuosta syystä käytä denaturointiin aineita, jotka ovat mahdollisimman lähellä etanolin höyrystymis- ja jäätymispisteitä? Vaarallista hommaa, tuo puljailu, sano.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Hans Lankar
Ei se toimi noin, koska vedellä tai muilla nesteillä laimennettu etanoli ei pysy sulana, vaan jäätyy mukana.

Vesi ja etanoli eivät siis seoksena jäädy eri lämpötiloissa? Jos niin on, kuvailemasi spurgujen konsti ei myöskään toimi. Tislauksessahan homma perustuu juuri eri lämpötiloissa tapahtuvaan kiehumiseen.

Hans Lankar
"Jos jätän kilju-, olut- tai muun pullon pakkaseen, voinko myöhemmin lirutella sulana pysyneen etanolin talteen?"

Ei se toimi noin, koska vedellä tai muilla nesteillä laimennettu etanoli ei pysy sulana, vaan jäätyy mukana.

Takavuosina rappioalkoholistit ostivat huoltoasemilta autojen polttoaineiden jäänesto- ym. aineita, joissa oli denaturoitua etanolia. Kovilla pakkasilla spurgut lirittivät ainetta pitkään metalliputkeen tai -ränniin, joka oli asetettu hyvin loivaan vinokulmaan. Kun aine sitten valui hitaasti pitkin ränniä, vesi ja epäpuhtaudet jäätyivät suureksi osaksi matkalla kiinni metalliin ja loppupäästä otettiin sitten talteen juotava aine.
Näppärältä kuullostava kikka, mutta en silti suosittele...




Kyseessä on yli 30 vuotta vanha legenda, joka ei tietysti toimi.
Jos ei kiljun anneta jäätyä kuin niin että syntyy jäähileitä sekaan, kyllä siitä varmaankin saa jonku verran poistettua vettä.

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602

Olen kuullut että itä-Suomessa ja Lapissa (alueilla joilla pakkanen laski usein alle 40 asteeseen C kylminä talvina) viinaan menevät äijät olisivat laskeneet denaturoitua spriitä (Sinol) reen jalasta pitkin ja saaneet pääosan denaturointiaineesta pois. Tarkkaa puuhaa kuulemma eikä lopputulosta voinut juoda irvistelemättä

Puhtaan etanolin jäätymispiste lienee -114 astetta C.

Too many protest singers, not enough protest songs...

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
fenomenologi
Jos ei kiljun anneta jäätyä kuin niin että syntyy jäähileitä sekaan, kyllä siitä varmaankin saa jonku verran poistettua vettä.

Mistä tietää, että syntyneet hileet ovat pelkkää vettä? Jos ne ovat, menetelmä toimii.

Sepi
fenomenologi
Jos ei kiljun anneta jäätyä kuin niin että syntyy jäähileitä sekaan, kyllä siitä varmaankin saa jonku verran poistettua vettä.

Mistä tietää, että syntyneet hileet ovat pelkkää vettä? Jos ne ovat, menetelmä toimii.



Ei ne ole pelkkää vettä, mutta jäätyessä vesi tuppaa kuitenkin puhdistumaan. Menetelmä toimii, ja sitä käytetään esimerkiksi siiderin valmistuksessa nostamaan alkoholipitoisuutta. Kuitenkin, kun sulana pysyvä liuos väkevöityy, alkaa jäähän tulla enemmän ja enemmän etanolia, ja sen takia ei alkoholipitoisuutta voi nostaa kovin merkittävästi. Korkeintaan luokkaa kolmoskaljasta IVB:n vahvuuteen jne.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Tästä faasidiagrammista näkee suoraan, että tasapainossa valtaosa 15m-% rankista -18°C pakastinlämpötilassa on nestefaasissa. Tästä voi vipusäännöllä helposti laskea faasien osuudet ja niiden koostumukset. En jaksa viivoitinta kaivaa niin laskekoon kuka jaksaa, miten väkevää sula faasi on. Tietysti osa sulasta faasista jää jääkiteiden sisään ansaan ja osa kiinteästä faasista sulaa suodatuksen aikana näin laimentaen eristettävää liuosta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35398

Miksei tislaus käy? Se on helppo, halpa ja tehokas tapa tuottaa (juomiseen riittävän) puhdasta etanolia. Pakastaminen on paljon vaivalloisempaa ja siten ei saa laadullisesti yhtään lähtöainetta parempaa viinaa.

Ei se rautakankea pitkin liruttelu Sinolia de-denaturoi, mutta Sinolin denaturointiaineet (muistakseni isopropanoli, etyylimetyyliketoni ja joku kolmas) eivät ole erityisen vaarallisia. Paatuneet alkoholistit pystyvät totuttelemaan sietämään niitä. Sitten kun pultsarit hommaavat halvempaa EU-direktiivien mukaista metanolilla jatkettua tenua, noutaja niittää satoa. Se on puistokemiakin taitolaji nykyään.

fenomenologi
Hans Lankar
"Jos jätän kilju-, olut- tai muun pullon pakkaseen, voinko myöhemmin lirutella sulana pysyneen etanolin talteen?"

Ei se toimi noin, koska vedellä tai muilla nesteillä laimennettu etanoli ei pysy sulana, vaan jäätyy mukana.

Takavuosina rappioalkoholistit ostivat huoltoasemilta autojen polttoaineiden jäänesto- ym. aineita, joissa oli denaturoitua etanolia. Kovilla pakkasilla spurgut lirittivät ainetta pitkään metalliputkeen tai -ränniin, joka oli asetettu hyvin loivaan vinokulmaan. Kun aine sitten valui hitaasti pitkin ränniä, vesi ja epäpuhtaudet jäätyivät suureksi osaksi matkalla kiinni metalliin ja loppupäästä otettiin sitten talteen juotava aine.
Näppärältä kuullostava kikka, mutta en silti suosittele...




Kyseessä on yli 30 vuotta vanha legenda, joka ei tietysti toimi.
Jos ei kiljun anneta jäätyä kuin niin että syntyy jäähileitä sekaan, kyllä siitä varmaankin saa jonku verran poistettua vettä.

Aivan denaturointi ei lähde kunnolla pois edes tislaamalla. Kokeiltu on ihan ja ihan laboratoriossa.

Lepakko kirjoitti: "Vesi ja etanoli eivät siis seoksena jäädy eri lämpötiloissa?"

No pistä nyt hyvä mies vaikkapa kaljapullo pakastimeen ja ota se hajonneeksi jäätyneenä sieltä parin tunnin kuluttua pois. Litki sitten kielelläsi jäätymätön etanoli jäähileiden joukosta pois, jos kuvittelet sen olevan mahdollista!

Lepakko
Pitkä pakkaskausi sai pohtimaan alkoholin erottamista rankista tai muusta raaka-aineesta pakastamalla. Kuinka mahtaa olla; jos jätän kilju-, olut- tai muun pullon pakkaseen, voinko myöhemmin lirutella sulana pysyneen etanolin talteen?



Joko toimii tai on mainospuhetta mutta niin väittävät toimivansa:

http://www.brewdog.com/news.php?id=88

-

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35398

Ne maailman vahvimmat "oluet" tehdään jäädyttämällä rankkia moneen kertaan. Se rikastuu joka kerta hieman. Teknisesti siinä ei tietysti ole mitään järkeä ja niiden tuotteiden kutsuminen olueksi on totuuden vääristämistä.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä5595

Sepi kirjoitti:
fenomenologi
Jos ei kiljun anneta jäätyä kuin niin että syntyy jäähileitä sekaan, kyllä siitä varmaankin saa jonku verran poistettua vettä.

Mistä tietää, että syntyneet hileet ovat pelkkää vettä? Jos ne ovat, menetelmä toimii.

Hileitä voi syödä pari kourallista ja kokeilla tuleeko känniin tai lähteekö jano.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35398

Ei tuollaisessa rikastusprosessissa synny pelkkää mitään. Jos lähtöaine on 15 % etanolia ja 85 % vettä, voi olla että siinä hileessä on 14.5 % etanolia ja 85,5 % vettä ja nesteessä 15.5 % etanolia ja 84.5 % vettä. Nuo luvut ovat hatusta, mutta käsittääkseni tuota prosessia pitää toistaa kymmeniä kertoja, että päästään viinavahvuuksiin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat