Seuraa 
Viestejä45973

Huuhaahoitoja käsittelevissä keskusteluissa parannusmekanismiksi ehdotellaan aina sitä placeboa. Lumevaikutus kun on mukana kaikessa hoidossa, mutta yksinään se ei riitä selittämään legendaarisia ihmetarinoita, joissa pikku Kyllikki-Petterin korvatulehduskierre taianomaisesti hävisi sokerihelmikuurilla, tai kun jonkun iskias noin vain lakkasi.

Tarvitaan myös jotain muuta, ja se on ajoitus!

Suurin osa vaivoista joiden kanssa vaihtoehtoilijoille mennään, ovat enemmän tai vähemmän epämääräisiä tai pikkuvaivoja. (Henkeä uhkaavien vaivojen kanssa kun onneksi tajutaan mennä sairaalaan). Oirekuvan aaltoilu ajan mittaan selittää hyvin monien sairauksien "paranemistarinat" lumehoidoilla. Yleensä hoitoa haetaan, kun vaivat ovat pahimmillaan. Ja kun ne ovat pahimmillaan, seurauksena on automaattisesti vain oireiden helpottumista! - lumehoidon kanssa tai ilman. Paraneminen taikasauvaa heiluttamalla on siis syy-seuraussuhteiden väärintulkintaa.

Sikainfluenssan aikaan oli hauska lukea keskustelupalstoilla, kun vaihtoehtohoitajat hehkuttivat parantaneensa influenssia viikossa! Viikko on se aika, jonka influenssan pahin oireilu yleensäkin kestää. Kun tähän heitetään päälle rituaalinomaiset leikkihoidot ja oikein pakolla tulkitaan kaikki positiivinen oireiden muutos leikkihoitojen ansioksi, joku alkaa vielä itse uskomaan höpinöihinsä.

Tässä listattuna klassisia esimerkkejä vaivoista, joiden parantamiseen vaihtoehtohoitoja yleensä hehkutetaan:

1) Pikkulapsen välikorvatulehduskierre. 6kk-3v ikäiset lapset ovat pahimmassa välikorvatulehduskierre iässä. Uusia välikorvatulehduksia tuntuu tulevan heti entisten perään. Vaihtoehtohoitojen on useasti raportoitu poistaneen välikorvatulehduskierteen kokonaan. Mutta kumpi onkaan todennäköisempi selitys; parantavat energiat ja sokeripillerit vai anatominen selitys?

Arvostettu USA:lainen korvakirurgi on esittänyt, että ihminen syntyy vuoden liian aikaisin. Tämän seurauksena imeväisen korvatorvi on eri kulmassa nenänieluun nähden kuin aikuisella ja vasta myöhemmin kulma muuttuu. Lapsen horisontaalisempi korvatorven kulma on merkittävä syy alttiuteen sairastua välikorvatulehdukseen. Myös pikkulapsen nielurisat (adenoids) ovat kooltaan suhteettoman suuret, ja saattavat painaa korvatorven nieluaukon umpeen - sekin edesauttaen välikorvatulehduksen kehittymistä.

Lapsen kasvaessa välikorvatulehduskierre häviää itsestään edellä mainittujen anatomisten rakenteiden muutosten johdosta. Kun samalla lääkitään pitkiä aikoja turhilla rituaalimaisilla hoidoilla, ennemmin tai myöhemmin tulehduskierre lakkaa - huuhaahoidosta huolimatta, tietenkin. Ihminen tulkitsee syy-seuraussuhteet lapsellisesti, ja näin ravistettu kraanavesi voi saada kunnian korvatulehdusten loppumisesta.

http://www.nidcd.nih.gov/health/hearing/otitism.asp
http://linkinghub.elsevier.com/retrieve ... 7604002551

2) Astman oireiden helpottaminen. On monia raportoituja tapauksia, joissa mitä hassumpien hoitojen pitkäaikainen käyttö on liitetty astman oireilun pysyvään vähenemiseen. Taikauskon sijaan tässäkin tulisi huomioida lapsen kasvu ja anatomisten rakenteiden muutokset selittävänä tekijänä. Astmassa on kyse pienten keuhkoputkien tulehduksesta. Tulehdus turvottaa kudosta ja sileät lihakset kramppaa, joka painaa pieniä keuhkoputkia lyttyyn, jolloin hengitys vaikeutuu. Lapsen keuhkoputket ovat läpimitaltaan pienemmät kuin aikuisen, joten samanasteinen tulehdusturvotus lapsella aiheuttaa vakavamman oireilun kuin aikuisella; pienemmät keuhkoputket menevät helpommin lyttyyn, isomman tyypin keuhkoputkien saaminen yhtä lyttyyn vaatisi pahemman tulehduksen.

Jälleen kerran kun astmalasta lääkitään leikkilääkkeillä tämän kasvuiässä, huomataan astmaoireiden vähittäinen lieventyminen. Selityksenä taas lapsen kasvu, ei huuhaahoito!

3) Ruoka-allergiat. Monet lasten ruoka-allergioista paranevat ajan myötä itsekseen, esimerkiksi vilja-allergia ennen kouluikää.

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_t ... allergiat/
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositu ... s/khp00048

Listaa voisi jatkaa pitemmälle vaikka kuinka paljon. Vaihtoehtohoitajat ovat oppineet mainostamaan hoitorituaalejaan erityisesti juuri tällaisiin ajan kanssa itsekseen paraneviin sairauksiin, jolloin voidaan maksimoida illuusio heidän aiheuttamastaan paranemisesta.

Sivut

Kommentit (32)

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

muutama sananen: mind & body connection, healthy food. tämän jokainen voi kokeilla itse, tai kyseenalaistaa ihan miten tykkää. empiirinen koe todistaa sen itselleen parhaiten, eikö ?

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o
Seuraa 
Viestejä1697

Mitenkäs sitten tämä psykologinen näkemys, että krooninen tunnetila aiheuttaa oireita? Esimerkiksi yleensä jatkuva stressihormonien vaikutus rasittaa kehoa. Sitten mahdollisesti mukava mikälie hoitaja puhelee mukavia ja tarjoaa mukavia rohtoja niin, että potilaan tunnetila muuttuu mukavammaksi ja siitä johtuneet oireet häviävät samalla.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

o
Mitenkäs sitten tämä psykologinen näkemys, että krooninen tunnetila aiheuttaa oireita? Esimerkiksi yleensä jatkuva stressihormonien vaikutus rasittaa kehoa. Sitten mahdollisesti mukava mikälie hoitaja puhelee mukavia ja tarjoaa mukavia rohtoja niin, että potilaan tunnetila muuttuu mukavammaksi ja siitä johtuneet oireet häviävät samalla.Psykiatrian puolella tiedetään että ajattelulla voi vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin. Eli stressaamalla/masentamalla tahallisesti itseään voi saada aikaan oikeasti lievän masennustilan (joka näkyy aivojen kemiassa). Samaten iloitsemisella / optimismilla saa muutettua aivojen kemiaa tukemaan tätä.

Ylläolevat toimivat kun niitä hyödyntää intensiivisesti pidemmän aikaa (tyyliin viikkoja), koska aivokemian mekanismit ovat pitkävaikutteisia.

o
Seuraa 
Viestejä1697

Lasten tauteihin käsittääkseni olisi vaihtoehtona myös, että lapsi oireileen vanhiempiensa ongelmia. Lapsi reagoi vanhemman stressiin ja lapsen hoitamisen sijasta pitäisikin hoitaa ongelman syytä eli vanhempaa. Tässä lapsi saattaisi parantua spontaanisti, kun esim. vanhempien työkiireet väistyvät.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

o
Mitenkäs sitten tämä psykologinen näkemys, että krooninen tunnetila aiheuttaa oireita? Esimerkiksi yleensä jatkuva stressihormonien vaikutus rasittaa kehoa. Sitten mahdollisesti mukava mikälie hoitaja puhelee mukavia ja tarjoaa mukavia rohtoja niin, että potilaan tunnetila muuttuu mukavammaksi ja siitä johtuneet oireet häviävät samalla.Jos stressi johtuu omaan terveyteen kohdistuvasta huolesta, niin silloinhan on ihan hyvä käydä asiantuntijalla edes varmistamassa että kaikki on hyvin.

Mutta luulisi nyt suurimman osan tajuavan ettei rohtoja tarjoavat poppamiehet ole mitään terveysasiantuntijoita, vaikka sellaista esittävät. Itse en ainakaan rauhoittuisi tippaakaan, jos menisin esimerkiksi pyytämään kipuoireisiin apua joltain uskomushoitajalta! Ratkaisuna ongelmaan tulisi epätasapainoiset chackrat, huono horoskooppi tai epäselvä aura, ja sitten saisin hoidoksi korvaan sullottavan kynttilän tai kallista sokeria. Vaivan oikea syy jäisi täysin auki, ja tietämättömyydestä ja epävarmuudestahan stressi monesti juontaa juurensa. Alkutilanteesta ei oltaisi päästy yhtään eteenpäin, mutta rahapussi tuntuisi vain kevyemmältä.

Eräässä tutkimuksessa joukolle urheilijoita annettiin ymmärtää että osa heistä jotka aikaansaavat parhaat lihasvoimankohentumiset tietyssä ajassa pääsevät 4 viikon anabolisten steroidien kuurille. Steroidikuuri oli tietenkin lumetta, mutta parhaan kehityksen aikaansaaneet paransivat "steroidikuurin" aikana aiempaa kehitystään vielä 7,5 -kertaisesti. Kyl se mieli on ihmeellinen.

KidV
Eräässä tutkimuksessa joukolle urheilijoita annettiin ymmärtää että osa heistä jotka aikaansaavat parhaat lihasvoimankohentumiset tietyssä ajassa pääsevät 4 viikon anabolisten steroidien kuurille. Steroidikuuri oli tietenkin lumetta, mutta parhaan kehityksen aikaansaaneet paransivat "steroidikuurin" aikana aiempaa kehitystään vielä 7,5 -kertaisesti. Kyl se mieli on ihmeellinen.Aika kaukaa haettua alkaa rinnastamaan mielen voimaa sairauksien parantamisessa ja urheilusuorituksissa. Ihan selväähän se on, että jos on motivaatiota treenata niin kyllä kehitystä tulee. Mutta vaikka olisi kuinka motivaatiota saada sairaus pois, ei se lähde pelkällä motivaatiolla ja mielen voimalla.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14241
KidV
Eräässä tutkimuksessa joukolle urheilijoita annettiin ymmärtää että osa heistä jotka aikaansaavat parhaat lihasvoimankohentumiset tietyssä ajassa pääsevät 4 viikon anabolisten steroidien kuurille. Steroidikuuri oli tietenkin lumetta, mutta parhaan kehityksen aikaansaaneet paransivat "steroidikuurin" aikana aiempaa kehitystään vielä 7,5 -kertaisesti. Kyl se mieli on ihmeellinen.

Samaa settiä saatu vertaamalla futispelaajia jotka hävisivät ja välittivät/eivät välittäneet turpaanotosta ja niistä jotka voittivat ja välittivät/eivät välittäneet voitosta. Ratkaiseva hormonivasteiden vaikutin oli tietenkin välittäminen - voittaminen/häviäminen tuotti toki eroa mutta vaikutus oli pienempi.

Muutoinkin näistä hormonijutuista kiinnostuneille suosittelen wanhaa mutta rankkaa teosta Testosterone and Social Structure (1990). Ampuu alas koko joukon myyttejä hormonien vaikutuksista ja sovellettavissa ihan hyvin nykytietoonkin.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Homeopatia voi katkaista korvatulehduskierteen myös sitä kautta, että antibiootit aiheuttavat sitä kierrettä sotkiessaan immuunipuolustuksen ja mikrobikannan. Onhan kauan tiedetty, että about 80 % määrätyistä kuureista on turhia.

Mimei
Homeopatia voi katkaista korvatulehduskierteen myös sitä kautta, että antibiootit aiheuttavat sitä kierrettä sotkiessaan immuunipuolustuksen ja mikrobikannan. Onhan kauan tiedetty, että about 80 % määrätyistä kuureista on turhia.Onko jotain todistetta siihen, että antibiootit aiheuttavat korvatulehduskierrettä? Homeopatia vaihtoehtoisena hoitona korvatulehdukselle (tai ylipäätänsä mille tahansa) on käytännössä sama kuin hoitamatta jättäminen.

NNT-luvut (Number Needed to Treat) antibioottihoitojen oireita lievittävissä ja tautia merkittävästi lyhentävissä hoidoissa ovat melko suuret. Jopa yli 10 tulee hoitaa, jotta yksi hyötyy.

Mutta mutta, kun seurattavaksi vasteeksi otetaankin hengenvaarallisten välikorvatulehduskomplikaatioiden ilmaantuvuus, antibioottihoidot vähentävät niitä merkittävästi! Antibiooteilla on kehittyneissä maissa saatu vähennettyä mm. ohimoluun- ja koko kallon sisäisiä komplikaatioita, koska joskus bakteereilla on tapana levitä. Aivot muistaakseni sijaitsee kallon sisällä, joten pöpöjen leviäminen sinne ei ole terveellistä.

Komplikaatiot itsessään siis ovat vähentyneet antibioottihoidolla. Ja jos vertaillaan komplikaatioiden aiheuttamaa kuolleisuutta antibiootteja edeltävänä aikana ja nykyään, ovat vastaavat prosentit 76.4% ja 18.4%. (http://emedicine.medscape.com/article/860323-overview)

Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2004 Mar;68(3):317-24.
Complications of acute otitis media in children in southern Finland:

"The incidence of intratemporal and intracranial complications of acute otitis media (AOM) has decreased and the need for operative treatment is declined in developed countries during the antibiotic era. Severe complications of AOM are rare today in southern Finland and the need for mastoidectomy has declined significantly. With early recognition and effective treatment of complications, the prognosis is good."

Curr Allergy Asthma Rep. 2005 Jul;5(4):308-12.
Complications of acute otitis media in children.

Totta tuokin ja päätös on usein vaikea. Kuitenkin Suomessa antibioottihoitoja on määrätty paljon enemmän kuin monissa muissa länsieurooppalaisissa maissa.

En ole törmännyt tutkimukseen joka osoittaisi antibioottien aiheuttavan tulehduskierteitä. Se on semmoista hiljaista tietoa, jonka olen nähnyt omassa elämässäni ja josta monet minua hoitaneet lääkärit ovat olleet samaa mieltä. Antibioottikuurihan näkyy suolistoflooravaurioina jopa kaksi vuotta!

Meillä on pärjätty onnellisen pitkälle sillä, että heti ensimmäisen kivun tapaisenkin ilmaantuessa on laitettu korvaan kuorittu, raaka valkosipulinkynsi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat